Blog » SEO » Ce este lazy loading si cum afecteaza SEO

Ce este lazy loading si cum afecteaza SEO

Ce este lazy loading si cum poate ajuta experienta utilizatorilor care va viziteaza site-ul? Sa aflam impreuna

Navigati pe un site web plin de fotografii si materiale de download . Pe masura ce faceti scrool, aveti impresia ca pagina se incarca progresiv in timp ce o vizualizati. Acest lucru nu este intamplator: este lazy loading, un instrument implementat de webmaster pentru a usura sarcina conexiunii si a creste viteza de incarcare .

Lazy loading este un termen in engleza si inseamna „ incarcare lenesa ”. 

Cu alte cuvinte,  este o setare care incarca continutul unei pagini nu atunci cand aceastea este accesata, ci „ on demand ”, adica in timp ce parcurgeti continutul si il vizualizati. 

In acest fel, sistemul incarca doar portiunea de pagina necesara utilizatorului, permitandu-i sa rationalizeze viteza de descarcare si sa optimizeze timpul de vizionare. Nimanui nu-i place cand o pagina, din motive necunoscute, incepe sa se incarce incepand cu ultima imagine din partea de jos, in sus.

Lazy loading este o configuratie perfecta pentru incarcarea imaginilor, scripturilor si videoclipurilor, adica toate acele continuturi care ar face utilizarea paginii mai lenta

De ce sa folosesti lazy loading ? 

Este o tehnica practicata pe scara larga de operatorii SEO care, daca este efectuata corect, creste viteza de incarcare a paginii si imbunatateste experienta utilizatorului. 

Aceasta este foarte utila in cadrul magazinelor online. Imaginati-va ca aveti in fata o pagina care, de fiecare data trebuie sa incarce zeci sau sute de produse pe ecran, este incetinita de problemele de conexiune si de greutatea generala a continutului. 

Acest lucru este considerabil mai ales atunci cand navigati de pe dispozitive mobile, cum ar fi telefoane sau tablete, unde incarcarea este intotdeauna mai lenta decat pe laptopuri.

SEO si lazy loading: paginile se vor indexeaza la fel ?

Google a confirmat-o: paginile web supuse corect incarcarii lenese sunt accesate normal de crawlere, indexate si clasificate in motorul de cautare . 

Pentru a face acest lucru posibil pentru spiderul Google, procedura necesita ca webmasterul sa verifice daca continutul este incarcat in fereastra viewport. 

Pentru a va asigura ca lazy loading functioneaza corect , faceti un test folosind scriptul Puppeteer (biblioteca Node.js) la nivel local: tot ce trebuie sa faceti este sa analizati captura de ecran si sa va asigurati ca tot continutul este vizibil pentru Google Bot.

Deci, fiti atenti: lazy loading poate ajuta la imbunatatirea SEO-ului unei pagini, dar numai atunci cand respecta regulile mentionate anterior. In caz contrar, este posibil ca crawlerul sa nu poata vizualiza continutul!

Lazy load pentru WordPress

Exista mai multe instrumente care faciliteaza introducerea tehnici de lazy loading. 

Deobicei, majoritatea plug-in-urilor de catch, au acesta optiune si se poate activa cu usurinta.

Este de ajuns sa introduceti ca si termen de cautare „lazy loading” in libraria de plug-in-uri Wordpres, si veti gasi o sumedenie.

About the author

Alin O. Codruț Bolboacă

Alin O. Codruț Bolboacă, SEO Manager cu 10+ ani de experiență, a studiat in Milano si deține o diplomă în marketing digital. Este certificat de Facebook Ads și Google Ads. A lucrat cu clienți variind de la start-up-uri locale la multinaționale, oferind rezultate notabile. Vorbind fluent engleza și italiana, Alin colaborează cu clienți internaționali și se adaptează la diverse piețe. Urmăriți articolele sale pe acest site și conectați-vă pe LinkedIn.

Lasă un comentariu