Blog » Digital Marketing » Ce este rata de respingere sau bounce rate si cum se reduce

Ce este rata de respingere sau bounce rate si cum se reduce

Dintre toate statisticile furnizate de Google Analytics, rata de respingere (bounce rate) este probabil cea mai neinteleasa. 

In functie de tipul de site pe care il aveti,  rata de respingere poate fi evaluata diferit.  Mai mult de atat, intelegerea motivelor pentru o bounce rate deosebit de mare necesita multe investogatii, un efort care va da totusi roade, deoarece va va ajuta sa intelegeti ce parti ale site-ului functioneaza bine si au succes si care trebuie schimbate. 

Acest scurt ghid va explica  exact ce este rata de respingere si ce puteti face pentru a imbunatati aceste date.

Citeste si: Cei 200 factori de ranking care influenteaza clasamentul Google

Rata de respingere se refera la sesiunile de o singura pagina de pe site-ul dvs.  „Sesiune cu o singura pagina” inseamna ca o persoana va viziteaza site-ul, de exemplu, ajunge pe pagina de pornire si apoi il paraseste inainte de a vizita alte pagini. 

Dinamica este practic aceeasi ca atunci cand o persoana se uita la vitrina unui agazin si trece pe langa ea fara sa treaca pragul. Daca rata de respingere de pe site-ul dvs. este de 80%, aceasta inseamna ca 80 din 100 de persoane nu au intrat in magazinul dvs. 

Vizitatorii care sunt inclusi in bounce rate, sunt cei care nu fac actiuni,  de exemplu, nu achizitioneaza sau altfel nu actioneaza asa cum v-ati astepta / ati dori. Pentru majoritatea site-urilor web, cu exceptia celor cu o singura pagina, cu cat rata de respingere este mai mica, cu atat mai bine

Unde pot gasi aceste informatii ?

In primul rand, va sugerez insistent sa creati un cont Google Analytics daca nu ati facut deja acest lucru  :  este gratuit! Cu acest instrument va fi extrem de usor sa vedeti rata de respingere pe site-ul dvs.: trebuie doar  sa va conectati  si apoi sa accesati  Audience> Overview: 

unde gasesti bounce rate

Aceasta prezentare generala poate fi comparata cu un stetoscop care va ajuta sa descifrati semnele vitale ale site-ului dvs. In exemplul de mai sus, rata de respingere este foarte mare, dar aceasta cifra nu trebuie neaparat evaluata negativ, deoarece se refera la site-ul unde am blogul meu personal. 

Cel mai probabil, vizitatorii vin pe paginile care contin articolele de care sunt interesati, le citesc si apoi parasesc siteul deoarece au primit imediat informatiile pe care le cautau. 

Rata de respingere afisata in captura de ecran anterioara este destul de generica, in sensul ca se refera la site in general. Pe Google Analytics aveti si posibilitatea de a verifica rata de respingere a anumitor pagini: accesati elementul  Behavior> Site Content> All Pages : 

exemplu de bounce rate

A doua captura de ecran, preluata din contul meu GA, arata ca vizitatorii petrec un timp considerabil (intotdeauna mai mult de 4 minute in medie) citind fiecare articol. Avand in vedere acest lucru, rata de respingere deosebit de ridicata nu este o problema, desi cu siguranta pot face ceva pentru a incuraja oamenii sa ramana pe site-ul meu si sa citeasca alte articole.

Cum sa stiti daca o rata de respingere este buna ?

Nu va alarmati daca rata de respingere de pe site-ul dvs. este mai mare decat va asteptati. Amintiti-va ca o rata de respingere de 0% inseamna ca fiecare vizitator viziteaza mai multe pagini (sau cel putin 2) inainte de a parasi site-ul; un procent de 50% inseamna ca 1 din 2 persoane parasesc site-ul dupa ce au vizitat prima pagina; o cifra egala cu 100% ne spune ca fiecare persoana care viziteaza site-ul dvs. il paraseste inainte de a face clic pe o alta pagina. 

O rata de respingere „buna” este subiectiva. Daca traficul ajunge pe site-ul dvs. si rata de respingere este de 70%, reducerea acestuia la 65% poate duce la o crestere a ratei de conversie (mai multe vanzari, mai multe rezervari, mai multe contacte prin intermediul formularului: depinde de obiectivul dvs.). 

Pentru a va face o idee despre cum sa evaluati procentele ratei de respingere in general, aruncati o privire la graficul de mai jos preluat de pe site-ul RocketFuel :

In general, putem interpreta datele astfel: 

 • Procent intre  26% si 40% : rata de respingere „exceptionala” 
 • 41% – 55%:  rata de respingere „buna” (medie aproximativa)
 • 56% -70%:  rata de respingere este  „normala”
 • Peste 70%:  datele necesita o evaluare atenta

Amintiti-va ca acestea sunt indicatii generale:  procentele sunt strict legate de tipul de site.  Blogurile sau site-urile de stiri, precum al meu, vor avea o rata de respingere ridicata, deoarece vizitatorii vor dori pur si simplu sa citeasca articolele si nu vor trebui sa cumpere nimic sau sa se inscrie pentru un buletin informativ. 

Un magazin sau un catalog digital ar trebui sa aiba o rata de respingere mai mica, deoarece se spera ca vizitatorii nu doar navigheaza pe prima pagina, ci merg pe diferite pagini pentru a compara produsele si serviciile si apoi face o achizitie sau o rezervare. 

In primul rand, trebuie sa decideti daca obiectivul site-ului dvs. este conversia vizitatorilor si, pe baza acelei decizii, trebuie sa va definiti obiectivele privind rata de respingere.  O scadere a ratei de respingere duce intr-adevar la o crestere a vanzarilor? Incercati sa stabiliti obiective realiste.

De ce este rata de respingere pe site-ul meu este atat de mare ?

Motivele pot fi diferite: 

 • Site-ul este format dintr-o singura pagina:  cei care il viziteaza nu vor putea da clic pe alte pagini inainte de a parasi site-ul.  
 • Probleme tehnice privind Google Analytics:  daca Google Analytics nu este integrat corect pe site-ul dvs., rezultatele pot diferi de asteptari. Google a enumerat pasii de urmat pentru a se asigura ca software-ul Analytics a fost implementat corect. 
 • Puncte slabe in proiectarea site-ului:   unele modificari ale designului, despre care vom vorbi mai tarziu, pot duce la scaderea ratei de respingere. 
 • Apel la actiune ineficient sau indicatii neclare:  daca cei care viziteaza site-ul nu inteleg rapid si usor unde sa mearga sau ce se va intampla daca dau clic pe un punct, probabil ca actiunea pe care doriti sa o faca nu se va intampla niciodata.
 • Utilizarea site-ului:  modalitatile prin care vizitatorii interactioneaza cu site-ul pot varia. De exemplu, este posibil ca un utilizator obisnuit sa fi salvat pagina site-ului dvs. dedicat blogului ca favorita si sa faca clic pe ea pentru a citi ultimul articol: rata de respingere a acestei pagini va fi intotdeauna foarte mare.

Exista si alte cazuri in care o rata mare de respingere nu este un lucru rau. De exemplu, este posibil sa fi creat o pagina de destinatie cu numarul dvs. de telefon scris cu caractere aldine care invita vizitatorii sa va contacteze telefonic: pagina isi va atinge probabil obiectivul, care este de a converti vizitatorii in persoane care va suna, dar bounce rate va fi mare, deoarece aceiasi oameni nu vor avea niciun interes sa continue sa navigheze si sa dea clic pe alte pagini. Morala povestii:  rata de respingere este importanta, dar nu spune totul despre eficacitatea site-ului.

Cum sa intelegeti ce va afecteaza rata de respingere

Acum, ca sunteti familiarizat cu conceptul de „bounce rate”, vreau sa va ofer informatii suplimentare pentru a analiza si imbunatati efectiv aceste date.

Verificati rata de respingere pentru fiecare pagina

Aruncati o privire la datele afisate in contul dvs. Google Analytics si verificati-le  pentru fiecare pagina de  pe site. Amintiti-va ca calea de urmat pentru a vedea aceste informatii este  Behavior> Site Content> All Pages.  Daca doriti sa lucrati intr-un mod si mai organizat si mai ordonat, creati o foaie de calcul in Excel sau foaie de calcul Google si colectati toate adresele URL ale fiecarei pagini importante pentru site-ul dvs. si care are o rata de respingere ridicata. 

Este posibil sa aveti mai mult de 20 de pagini cu o rata de respingere semnificativa, dar doar 2 sau 3 dintre ele vizeaza conversia vizitatorilor – trebuie sa va concentrati eforturile pe reducerea ratei de respingere asupra acestora.  

Verificati rata de respingere a fiecarei surse de trafic

Pentru a gasi aceste informatii, accesati  Acquisition> All Trafic> Source/Medium:

canale sursa trafic analytics

Verificarea ratei de respingere in raport cu sursele de trafic va poate ajuta sa va investiti timpul cu intelepciune si sa economisiti multa energie. 

In exemplul prezentat in captura de ecran de mai sus, cea mai mare parte a traficului organic (provenind de la Google) are o rata de respingere ridicata, in timp ce datele referitoare la surse (numite si „recomandari”) precum Facebook, difera. 

Cu alte cuvinte, vizitatorii care provin de la aceste ultime recomandari citesc mai multe articole pe blogul meu, in timp ce cei care vin de la Google citesc articolul pe care l-au cautat si apoi parasesc site-ul. Aceste informatii sunt valoroase, deoarece va ajuta sa intelegeti, comparand datele, care sunt sursele de trafic „bune” si pe care trebuie sa va concentrati eforturile.

Verificati in mod regulat viteza de incarcare a paginii

Gasiti aceste date in Google Analytics accesand  Behavior> Site Speed> Page Timings. 

Paginile care dureaza  prea mult timp  pentru a se incarca pun presiune pe rabdarea celor care viziteaza site-ul si sunt printre principalele cauze ale unei rate de respingere ridicate. Unul dintre obiectivele dvs. principale trebuie sa fie incarcarea rapida a site-ului, indiferent de conexiune si de dispozitivul utilizat de vizitator.

Citeste si: Cum sa optimizezi viteza unui site WordPress în 9 pasi

Cum sa faci ca vizitatorii sa ramana mai mult timp pe site 

Daca viteza de incarcare a site-ului dvs. nu este o problema, dar credeti ca rata de respingere pe unele pagini importante a site-ului este inca prea mare, incercati urmatoarele: 

Examinati designul site-ului

Dupa cum sa mentionat anterior, deficitele in proiectarea site-ului pot avea un impact negativ asupra ratei de respingere. Designul este aspectul site-ului pe care il puteti modifica mai usor si obtine imediat rezultate extraordinare. Va sugeram sa va concentrati asupra acestor puncte:  

 • Asigurati-va ca  navigarea este clara si intuitiva :  daca structura site-ului dvs. este haotica si daca utilizatorul care aterizeaza pe pagina principala nu poate intelege imediat unde sa mearga sau cum sa continue, cresterea ratei de respingere este garantata. Faceti usor de gasit orice informatie importanta pentru vizitator.  
 • Introduceti „call to action” pe fiecare pagina:  imaginati-va ca oricine viziteaza site-ul ajunge intamplator pe o pagina care nu este cea initiala, cum isi vor gasi drumul? Datorita indemnului la actiune, veti avea intotdeauna o idee clara despre ceea ce se va intampla / unde va merge, dand clic pe un buton, text sau imagine. Adaugati formulare de contact sau de inregistrare si incercati sa va redirectionati vizitatorii catre pagina de vanzari sau rezervari. 
 • Verificati formatarea fiecarei pagini:  textele sunt clare si citite fara dificultate? Paragrafele sunt scurte? Daca ati raspuns „nu” la toate aceste intrebari, este timpul sa sa faceti modificarile necesare. 

Eliminati informatiile inutile si orice poate distrage atentia

Identificati orice ar putea distrage vizitatorii de la primirea mesajului pe care doriti sa il comunicati si stergeti. 

Ar putea fi redari automate de videoclipuri, fotografii inutile, reclame de la alte companii, pe scurt, orice nu prea adauga valoare paginilor dvs. 

Daca doriti ca site-ul dvs. sa atinga obiectivul pe care vi l-ati stabilit, incercati sa nu pierdeti atentia vizitatorilor si impingeti-i sa faca actiunea dorita.  

Ganditi-va cum sa legati continutul pe baza relevantei lor

Unele dintre cele mai utilizate site-uri din lume ofera exemple extraordinare despre modul de configurare a paginilor si a continutului acestora, exemple care sunt utile si din punct de vedere al ratei de respingere. 

De exemplu, paginile Wikipedia sunt conectate pe baza relevantei lor. Incepeti sa cititi un articol general dedicat masinilor si va aflati ca invatati multe despre diferitele modele si tipuri de motoare. 

Puteti profita de aceasta structura si o puteti aplica pe site-ul dvs.,  conectand diferitele pagini impreuna urmand firul comun de relevanta.  

Acest lucru ii va incuraja pe vizitatori sa navigheze prin diferitele zone ale site-ului, sa isi mentina interesul viu si, mai presus de toate, sa reduca rata de respingere. 

Va reamintesc inca o data ca datele privind rata de respingere trebuie interpretate luand in considerare obiectivul site-ului.  

O bounce rate ridicata este buna, daca pagina se afla la sfarsitul caii care va duce la achizitionarea unui produs / serviciu sau inregistrarea la newsletter. 

Nu uitati sa luati nota de caracteristicile diferitelor pagini, problemele pe care le intalniti si rezultatele analizelor: acest lucru va va ajuta sa controlati rata de respingere si sa atrageti vizitatorii sa interactioneze si mai mult cu site-ul dvs

About the author

Alin O. Codruț Bolboacă

Alin O. Codruț Bolboacă, SEO Manager cu 10+ ani de experiență, a studiat in Milano si deține o diplomă în marketing digital. Este certificat de Facebook Ads și Google Ads. A lucrat cu clienți variind de la start-up-uri locale la multinaționale, oferind rezultate notabile. Vorbind fluent engleza și italiana, Alin colaborează cu clienți internaționali și se adaptează la diverse piețe. Urmăriți articolele sale pe acest site și conectați-vă pe LinkedIn.

Lasă un comentariu