Testul A / B , sau split test , este un instrument indispensabil in bagajul fiecarui angajat de web marketing.
Este o tehnica de optimizare care va permite sa testati doua versiuni – una originala si una modificata – a unei pagini web sau a unui anunt, pentru a determina care functioneaza cel mai bine din punct de vedere al conversiilor.
Desi este un instrument fundamental pentru masurarea si optimizarea performantei online, este prea des subestimat si putini inteleg cum sa-i foloseasca potentialul la maxim.
In acest articol o sa va explic, ce este testarea A / B , cum sa o utilizati pe site-ul dvs., care sunt cele mai frecvente erori de evitat si, nu in ultimul rand, sa va recomand doua instrumente pentru a incepe testarea .
Continut
Ce este un test A / B ?
Dupa cum am explicat la inceput, testarea A / B este o tehnica de experimentare in care doua versiuni – A si B – ale unui element sunt aratate unui grup de utilizatori in acelasi interval de timp .
La sfarsitul testului, cea mai buna versiune – adica cea care a obtinut cele mai bune performante in comparatie cu obiectivele pe care le-ati setat – este aleasa si utilizata ca versiune finala.
Frumusetea testului A / B este ca poate fi folosita in orice domeniu al marketingului online : site-ul web, pagina de destinatie, campanii publicitare pe Google AdWords sau pe retelele social, marketing prin email; puteti testa cat de multe elemente doriti si puteti vedea ce functioneaza cel mai bine.
Marele avantaj al testelor A/B este ca, daca pana acum te-ai bazat pe instinctul si experienta ta, acestea iti permit sa-ti confirmi sau sa-ti rastoarne credintele intr-un mod stiintific – si, cine stie, poate ai unele surprize.
Da, deoarece rezultatele unui split test , daca este efectuat corect, sunt 100% fiabile si va permit sa luati decizii sustinute de date credibile.
Dar cum faci un test A / B? Cititi mai departe pentru a afla cum sa-l creati si care sunt pasii de urmat.
Voi dezvalui si cateva instrumente pentru a incepe testarea A / B, unul gratuit si celalalt cu plata.
Cum se face un test A/B
Pasul 1: alegeti obiectivul
Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa va stabiliti un obiectiv concret : doriti sa cresteti conversiile pe site-ul dvs.? Doriti ca utilizatorii sa petreaca mai mult timp pe paginile dvs.?
Tu alegi. Evident, exista mai multe decat doua posibilitati, depinde de obiectivele pe care le aveti.
Pentru fiecare obiectiv, elementele care vor fi testate vor fi diferite si evaluate astfel:
– pentru a creste conversiile, de exemplu, puteti testa diferite variante ale butonului de solicitare a informatiilor ;
– pentru a incuraja utilizatorii sa ramana mai mult timp pe site-ul dvs., o alternativa ar putea fi introducerea de linkuri de aprofundare in cadrul paginii.
Oricare ar fi obiectivul tau, marcheaza-l pe un document si descrie-l in detaliu, impreuna cu ipotezele tale.
In acest fel, il poti compara cu datele testului A / B pentru a intelege daca performantele sunt in conformitate cu prioritatile tale.
Pasul 2: decideti elementul care trebuie testat
Dupa ce ati ales obiectivul, urmatorul pas este sa decideti ce element sa testati.
Sa luam un exemplu: doriti sa cresteti solicitarile de contact de pe site. Stim ca butoanele de pe pagini joaca un rol important in convingerea utilizatorilor sa completeze formularul de contact; pozitia, culoarea, textul si dimensiunea sunt toate elementele care influenteaza comportamentul utilizatorului si, prin urmare, trebuie optimizate.
Cu toate acestea, nu puteti schimba toate butoanele de pe site in urma instinctelor dvs. Neavand date care sa sustina decizia, puteti gresi cu usurinta si poate inrautati situatia.
Cu un test A / B puteti rezolva cu usurinta problema. Creati doua versiuni ale aceluiasi buton – originalul si varianta – si le aratati impreuna cu un procent de public intr-o anumita perioada de timp.
Daca varianta B obtinut mai multe clickuri si conversii la sfarsitul experimentului, atunci veti folosi asta. In caz contrar, veti pastra originalul sau veti continua experimentele.
Am specificat ca cele doua versiuni trebuie testate in aceeasi perioada de timp dintr-un motiv simplu: testarea elementului original timp de o saptamana si experimentarea cu varianta in cursul saptamanii urmatoare ar putea genera date partiale si nesigure. De fapt, factori precum sezonul si alte variabile externe intra in joc, dincolo de controlul tau.
Pasul 3: setati durata testului dvs. A / B
Dupa ce ati decis ce sa testati, trebuie sa decideti durata testului .
Durata poate depinde de o serie de factori , inclusiv: traficul curent pe site, zilele in care este lansat testul, procentul de conversii pe care il asteptati etc.
Ca o indicatie, va trebui sa pastrati experimentul activ pana cand veti avea date semnificative statistic in ceea ce priveste obiectivul.
De exemplu, daca in timpul experimentului obtineti cinci conversii in primele zile pe pagina editata, puteti cadea in eroarea de a opri testul si de a va convinge ca ati gasit elementul potrivit.
Nu o face. Cinci conversii sunt prea putine pentru a decreta victoria unei versiuni fata de cealalta. Aceste conversii pot rezulta din trafic suplimentar catre site-ul dvs. la un eveniment, de exemplu.
Va sugeram sa utilizati acest instrument pentru a intelege cat timp va dura testul dvs.: AB Split Test Duration – este un calculator care sugereaza intervalul de timp optim pentru split test .
Faza 4: analizati datele obtinute
Ei bine, ati ales obiectivul, ati decis elementul de testat in cele doua versiuni si ati stabilit durata testului.
Odata ce testul dvs. se termina, trebuie sa analizati datele celor doua versiuni si sa intelegeti daca ati atins obiectivul pe care vi l-ati stabilit.
Daca obiectivul era sa cresti solicitarile de contact de pe site-ul tau si ai observat o crestere semnificativa a conversiilor – nu una sau doua, dar multe altele – intr-una din cele doua variante, ai gasit versiunea castigatoare.
Ce inseamna? Ca poti continua cu modificarile de a introduce elementul castigatoar in toate paginile site-ului.
Optimizand din cand in cand paginile site-ului, puteti imbunatati, de asemenea, intregul funnel de vanzare creat pentru vizitatori.
Efectuarea unui test A / B nu este atat de dificila. De fapt, sa va oferim cateva alte sfaturi pentru a evita sa faceti greseli mari si sa va aruncati rezultatele testului.
Greseli de evitat intr-un test A / B
Exista cateva lucruri de luat in considerare daca doriti sa obtineti date fiabile din testele dvs. Va sugerez trei, care sunt cele mai importante.
Primul este acesta: nu testati mai multe articole simultan . Este esential, deoarece va permite sa intelegeti imediat care este elementul care influenteaza cel mai mult utilizatorii si ii conduce la conversie.
In mod clar, este usor sa te duci si sa faci multe schimbari in acelasi test, dar atunci riscul este sa nu intelegi care dintre acestea a fost decisiv.
Al doilea este sa nu testati versiunea originala si versiunea modificata in doua momente diferite. Acestea trebuie aratate utilizatorilor in acelasi timp, deoarece, asa cum am explicat mai sus, exista multe variabile externe care pot influenta rezultatele in timp.
Al treilea se refera la durata testului. Nu incheiati experimentul prea devreme, sau cel putin nu inainte de a obtine un numar semnificativ de conversii in raport cu obiectivul dvs.
Aceasta inseamna ca, daca site-ul dvs. primeste putine vizite sau are putine conversii, este posibil sa fiti nevoit sa continuati testul mai mult decat va asteptati.
Si pentru a incheia, va recomandam doua instrumente pentru a incepe sa faceti testele A / B .
Instrumente pentru a face A / B testing
Exista un numar infinit de instrumente pe piata pe care le puteti folosi pentru a experimenta pe site-ul dvs., dar subliniem doua dintre ele: unul este gratuit – il folosim si zilnic -, in timp ce celalalt este cu plata si ofera o gama de instrumente foarte valabile.
Google Optimize
Este posibil sa fi auzit deja despre Google Optimize. Este o platforma gratuita care se incadreaza in G.suite.
Va permite sa creati in doar cateva clickuri teste A / B, A / B / n – teste in care sunt comparate mai multe versiuni diferite – si multivariate – in care mai multe elemente sunt testate simultan pe aceeasi pagina.
Dupa ce v-ati creat contul pe Google – daca nu il aveti, va recomandam sa faceti acest lucru – puteti instala Google Optimize introducand un o line de cod, in codul sursa al site-ului dvs. Puteti face acest lucru manual sau printr-un manager de tag-uri precum Google Tag Manager .
Google Optimize va permite sa editati toate elementele paginii, fara a fi necesar sa aveti cunostinte de programare (HTML, CSS …).
Pe pagina experimentului dvs., la „Rapoarte”, puteti vedea rezultatele testului, impreuna cu conversiile totale ale celor doua pagini comparate.
Visual Website Optimization
Este un instrument cu plata care va ofera tot ceea ce aveti nevoie pentru a va efectua testele A / B in cel mai eficient mod.
Din nou nu trebuie sa aveti notiuni de programare, si puteti edita fiecare sectiune a site-ului cu cateva simple click-uri, glisand sau selectand elementul pe care doriti sa il testati.
Cu Visual Website Optimizer puteti efectua diferite tipuri de teste A / B , urmariti obiectivele si evenimentele legate de experimentele dvs., puteti vizualiza harti de caldura (heatmaps – reprezentari vizuale ale miscarilor si clickurilor mouse-ului), puteti analiza sesiunile de vizitatori si multe altele.
Testare, testare si mai multe testari !
Dupa cum ati ghicit, testele A / B sunt unul dintre pilonii web marketingului, deoarece va ajuta sa va imbunatatiti si sa optimizati site-ul si paginile sale.
Sugestia mea nu este de a efectua doar testele cu scopul exclusiv de a identifica cea mai buna versiune, ci de a utiliza acest instrument cu o viziune mai larga: de exemplu, pentru a va cunoaste mai bine utilizatorii, comportamentul si preferintele lor.
Succes la testare.