Blog » Digital Marketing » SEO » Crawl Budget: ce este si cum se optimizeaza

Crawl Budget: ce este si cum se optimizeaza

Oare site-ul meu este placut de Google?

Aceasta este intrebarea pe care oricine face SEO si-o pune atunci cand are un site web si doreste sa se pozitioneze pe prima pagina a motoarelor de cautare. 

Exista mai multe metode pentru a intelege daca Big G ii place de fapt un site, de exemplu prin statisticile de scanare (crawl budget) prezente in Google Search Console.

Prin acest instrument care ne pune la dispozitie Google, putem intelege care sunt statisticile de scanare din ultimele 90 de zile sau cat timp dedica motorul de cautare site-ului nostru, cu alte cuvinte cat crawl budget ne-a dedicat Big G.

Ce este crawl budget ?

Crawl budget este un parametru  sau mai degraba o valoare pe care Google o atribuie site-ului nostru. In practica, este la fel ca un buget pe care Googlebot il are la dispozitie pentru a scana paginile site-ului nostru. 

Prin Search Console este posibil sa intelegeti cate fisiere, pagini si imagini sunt descarcate si scanate in fiecare zi de motorul de cautare.

Inutil sa spun, cu cat aceasta valoare este mai mare, cu atat suntem mai importanti pentru motorul de cautare. In practica, daca in fiecare zi Google acceseaza si descarca multe pagini, inseamna ca isi doreste continutul nostru, deoarece este considerat de calitate si valoare pentru compozitia SERP-urilor sale.

In principal, valorile care trebuie luate in considerare sunt cu siguranta doua: numarul de pagini pe care Google le scaneaza in fiecare zi si timpul necesar pentru realizarea acestuia. Sa vedem in detaliu totul:

  • Pagini scanate zilnic : valoarea ideala este sa ai un numar total de pagini scanate mai mare decat numarul de pagini de pe site, dar si o remiza (pagini scanate egala cu numarul de pagini de pe site) este mai mult decat buna. .
  • Timpul petrecut pentru descarcare : acest lucru indica in principal timpul necesar pentru Googlebot pentru scanarea paginilor noastre, ar trebui sa mentinem aceasta valoare scazuta prin cresterea vitezei site-ului. Acest lucru va afecta numarul de kb descarcati de motorul de cautare in timpul scanarilor sau cat de usor (si viteza) Google poate „descarca” paginile unui site web.
crawl budget

Dar exista o modalitate de a mari crawl budget pe care Google insusi ne pune la dispozitie? Raspunsul este DA.

Cum sa va mariti crawl budget

Una dintre modalitatile de a mari crawl budget este cu siguranta cresterea increderii site-ului. Linkurile sunt factorii de pozitionare: daca un site este linkat inseamna ca este „recomandat” si, prin urmare, motorul de cautare trebuie sa ia in considerare acel continut.

Pentru a afla cum sa primesti link-uri de calitate, citeste articolul dedicat: cum se face link building.

Capacitatea crawl budget este strans legata si de frecventa actualizarii site-ului , sau cate continuturi noi sunt create si cat de des. 

In practica, daca Google ajunge pe un site web si descopera noi pagini in fiecare zi, ceea ce va face este reducerea timpului de accesare a site-ului in sine. Un exemplu concret: un site de stiri care publica 30 de articole pe zi va avea un timp de accesare mai scurt decat un blog care publica un articol pe zi.

O alta modalitate de a creste crawl budget este cu siguranta viteza site-ului sau raspunsul serverului pentru a reda pagina solicitata catre Googlebot. 

In cele din urma, putem folosi fisierul robots.txt pentru a impiedica googlebot sa scaneze acele pagini care au eticheta „noindex” sau eticheta „canonical” din interior, deoarece acestea vor fi scanate tot timpul de Google.

Folosind robot.txt in mod inteligent putem permite Google Bot sa se concentreze pe cele mai bune pagini ale site-ului.

Aceste indicatii se gasesc si pe Official Webmaster Central Blog unde google explica prin articolul “What Crawl Budget Means for Googlebot” de ce este important si cum se poate optimiza.

Concluzia privind crawl budget

Dupa cum ati vazut, crawl budget este foarte important. Daca site-ul nostru este accesat in fiecare zi, de mai multe ori pe zi, este cu siguranta un semn pozitiv si asta inseamna ca ne place Google.

About the author

Alin O. Codruț Bolboacă

Alin O. Codruț Bolboacă, SEO Manager cu 10+ ani de experiență, a studiat in Milano si deține o diplomă în marketing digital. Este certificat de Facebook Ads și Google Ads. A lucrat cu clienți variind de la start-up-uri locale la multinaționale, oferind rezultate notabile. Vorbind fluent engleza și italiana, Alin colaborează cu clienți internaționali și se adaptează la diverse piețe. Urmăriți articolele sale pe acest site și conectați-vă pe LinkedIn.

Lasă un comentariu