Continut
Ce este Link Building
Dupa ce am terminat constructia site-ului, dupa ce am gasit cuvintele cheie cele mai cautate de vizitatrii nostrii si dupa ce am creat continutul si am stabilit intreaga structura a paginii (si a site-ului in general) astfel incat sa contina elementele necesare pentru pozitionare, putem sa ne relaxam si sa tragem o gura de aer.
Sau poate nu chiar !
Toate aceste procese sunt esentiale si necesita timp. Dar optimizarea site-ului „on-page” nu este totul.
Exista alti factori foarte importanti, care sunt luati in considerare de catre motoarele de cautare pentru a pozitiona site-uri in clasament.
Unul dintre acestea este cantitatea si calitatea de link-urilor dinspre si catre pagini ale site-ului nostru.
Strategia care se ocopa de acest factor se numeste „ link building ”. Exista multe tehnici in lumea SEO utile pentru a aduce link-uri catre un site. Avand in vedere definitia, sa vedem acum cum se face link building.
Cum se face link building (gratuit)
Sa incercam sa dam un exemplu care sa explice in cuvinte simple care este acest „ link building ”:
Sa zicem ca am un magazine online ce vinde ghete de fotbal. Pe una din paginile mele de pe site este prezentat un tip de gheata cu toate caracteristicile sale.
Un utilizator cu un blog, sau un site web, care vorbeste despre ghete de fotbal, va dori sa ramana la curent cu cele mai noi stiri: daca pe site-ul meu acest utilizator gaseste pagina unei perechi de ghete, cu toate detaliile si noutatile despre acest model nou, utilizatorul cu blogul va scrie un articol si va insera un link in care va informa: „in urma acestui link veti gasi informatii utile despre perechea de ghete in cauza”.
Utilizatorul care acceseaza link-ul va ajunge pe pagina magazinului meu in care vand acea pereche de ghete.
Deci, daca ofer informatii de calitate, utilizatorii retelei vor face referire la site-ul meu, deoarece exista informatii utile si interesante.
Un exemplu oarecum banal, dar cred ca rezuma conceptul de link building.
Motoarele de cautare iau foarte mult in considerare aceste link-uri externe (numite si backlinks) considerandu-le drept ” recomandari “, ce indica faptul ca site-ul este de incredere si este recomandat pentru informatile furnizate.
Dar cum sunt evaluate aceste legaturi? Toate sunt evaluate la fel?
Inainte de a raspunde la intrebare, ar trebui sa ne intoarcem putin in trecut, cand doi baieti, in dormitoarele Universitatii Stratford, au avut o idee.
Web-ul era inca „rudimentar” la vremea respectiva, iar motoarele de cautare isi intocmeau clasamentul in functie de numarul de backlinks iar o strategie de link building era fundamentala si accesibila oricui.
Larry Page, care ulterior a fondat Google impreuna cu partenerul sau Sergey Brin, a brevetat o idee (sau inventie, dupa cum se raporteaza in brevetul oficial), potrivit careia cantitatea de link-uri indreptate catre un site nu este la fel de importanta ca si calitatea lor.
Daca site-ul meu are 100 de link-uri de pe site-uri irelevante si putin vizitate este mai putin valoros in comparatie cu un site care are doar 1 link, dar dintr-o sursa autoritara, cum ar fi „Wikipedia”.
Page si Brin au ipotezat ca nu numai calitatea unui site ar trebui sa fie luata in considerare, ci si „relevanta” acestuia, adica cat de relevant a fost subiectul site-ului in comparatie cu site-ul persoanei care primeste linkul (adica daca vand pantofi online, un link de la un dentist este lipsit de importanta).
Aceste ipoteze se bazeaza pe metoda moderna de clasificare Google bazata pe „ Relevanta ” si „ Autoritatea ” unui site, astfel a luat nastere si termenul de „ page rank”.
Page Rank este ca o evaluare acordata unui site, bazata tocmai pe calitatea si relevanta linkurilor primite de catre site-ul respectiv.
Pentru cei care doresc sa afle si sa invete mai multe despre istoria si conceptele fundamentale ale acestei inventii, brevetul original este disponibil online.
Deci, odata ce mecanica, cuvintele si continutul site-ului au fost optimizate pentru cautari, este foarte important sa primiti credibilitate din partea motoarelor de cautare prin obtinerea de link-uri in intrare catre site-ul dvs, astfel trebuie sa recurgem la link building.
Exista multe tehnici pentru obtinerea acestor legaturi, iar unele (cele mai bune), cum ar fi scrierea unui articol sau crearea unui videoclip, aduc beneficii pe termen lung deoarece sunt link-urile cele mai apreciate de Google.
In acest articol vom analiza unele dintre principalele tehnici de link building.
In primul rand, trebuie sa stiti ca link-urile nu sunt suficiente pentru a pozitiona un website. Desigur ca acestea aduc beneficii site-ului, dar nu cele sperate daca doriti sa va pozitionati pentru un anumit cuvant cheie.
In acest caz, link-ul trebuie sa vina de la un cuvant cheie numit si “Anchor Text ”.
Pentru legaturile spontane, adica cele generate datorita unui articol bun, este mai dificil sa verificati textul ancora care va fi pus de cei care impartasesc acel articol.
Acest lucru poate fi remediat prin introducerea cuvintelor cheie direct in adresa URL a paginii.
Sa vedem cum ar trebui sa arate structura html a unei legaturi prin text ancora:
<a href=”http://www.exemplu.ro”>cuvinte cheie</a>
Atributul „href” indica pagina catre care va conduce linkul, iar „ cuvinte cheie” indica expresia cheie pentru care doriti sa va pozitionati datorita acestui link.
Prin introducerea cuvintelor cheie prin acnchor text, am putea spune motoarelor de cautare ca linkul catre pagina respectiva se afla pe subiectul descris de aceste cuvinte cheie si, prin urmare, pozitia site-ului pentru aceste cuvinte cheie va creste in functie de valoarea paginii care l-a linkat.
Pentru o buna strategie de link building, este important sa nu abuzezi de cuvintele cheie si sa incerci mereu sa pastrezi anumite orientari (putine, dar eficiente).
Un alt lucru de care trebuie sa tineti cont atunci cand doriti sa obtineti linkuri catre site-ul dvs. este ca link-urile furnizate trebuie sa aiba atributul rel = dofollow , si nu rel = nofollow, cum se intampla, de exemplu, catre link-uri de pe retelele de socializare cum ar fi Twitter sau in majoritatea comentariilor pe bloguri si site-uri.
Dupa aceste explicatii scurte dar importante, despre text ancora si rel = dofollow, trecem la analizarea unora dintre cele mai eficiente metode de link building, in baza importantei si a timpului de aplicare.
Link building: metode de obtinere a link-urilor
Cereti un link de la cunoscuti
Timp de aplicare: De la 1-2 saptamani
Importanta link-ului: mare
Dificultate: Simplu
Cereti prietenilor si cunoscutilor link-uri catre site-ul dvs., indiferent daca au un blog sau un site pe care il gestioneaza. Aceasta tehnica poate aduce legaturi bune si se implementeaza usor si rapid.
Introduceti site-ul dvs. pe listele de servicii locale
Timp de aplicare: 1-2 saptamani
Importanta link-ului: media
Dificultate: Simplu
Adaugarea afacerii dvs. in listele cu afaceri locale poate fi un bun inceput in link building, deoarece aceste link-uri sunt considerate relevante pentru sectorul in care operati si zona geografica a afacerii dvs.
Introduceti articolele, continutul si site-ul dvs. in directoare si portaluri
Timp de aplicare: De la 1-2 saptamani
Importanta link-ului: mare
Dificultate: mediu
Este una dintre cele mai vechi metode de link building. Pe web exista diferite tipuri de directoare, in care va puteti inregistra pentru a insera URL-ul catre care doriti sa primiti un link.
Sont locuri unde puteti insera propriile articole, comunicate de presa, videoclipuri si alte materiale multimedia.
Inregistrarea la aceste directoare, care au un page rank destul de bun, este importanta si poate aduce rapid link-uri catre site-ul dvs.
Exista, de asemenea, directoare platite, altele mai putin eficiente (chiar daca Google este impotriva utilizarii directoarelor platite pentru pozitionare).
Cautarea si repararea de broken links
Timp de aplicare: De la 1-2 saptamani
Importanta link-ului: mare
Dificultate: mare
O alta metoda de a obtine legaturi bune este de a cauta printre link-urile care nu functioneaza asa cum ar trebui in cadrul site-urilor imprastiate pe web, si de a contacta administratorul web solicitand, in schimbul favorului, sa poti inlocui link-ul „broken” cu unul inspre site-ul tau.
Aceasta este o tehnica excelenta, dureaza putin, dar poate aduce rezultate bune.
Cautati printre linkurile concurentilor
Timp de aplicare: De la 1-2 saptamani
Importanta link-ului: mare
Dificultate: mediu
Spionarea concurentilor dvs. pentru a gasi link-uri care duc la site-ul lor este o alta modalitate buna de a achizitiona noi link-uri.
Un instrument excelent pentru analizarea legaturilor site-ului este OpenSiteExplorer Moz, sau MajesticSeo.
Scriere articole de calitate
Timp de aplicare: Continuat
Importanta link-ului: mare
Dificultate: mediu
Nu mai exista niciun motiv pentru care o companie nu ar trebui sa aiba propriul blog corporativ deoarce este cea mai naturala metoda de link building si cea mai placuta de Google.
Asa spune Matt Cutts , membru al echipei anti-spam Google. De fapt, un blog este o modalitate excelenta de a comunica cu publicul, de a-ti arata cunostintele din sectorul de afaceri comunicand valorile si cultura corporativa.
Forum-uri
Timp de aplicare: Continuat
Importanta link-ului: mica
Dificultate: mediu
Presupunem ca forum link building este o tehnica de achizitie de backlink care este aproape intotdeauna de o calitate slaba.
Practic, toate forumurile prezente pe web permit utilizatorilor inregistrati si participantilor la discutii sa insereze o semnatura, unde, in conformitate cu regulile forumului, este posibil sa introduceti unul sau mai multe link-uri catre site-ul dvs.
Pentru link-ul introdus sa aiba mai multa valoare, este important ca forumul sa trateze probleme legate de tema site-ul nostru, iar o activitate consecventa in forum este foarte recomandata pentru a nu risca ca postarile noastre sa fie identificate ca activitati de spam.
De asemenea, este foarte util sa inserati backlinks in mesajul in sine, dar numai daca sunt cu adevarat utile pentru discutii si daca sunt legate de subiect.
Chiar si sondajele din forumuri pot fi o modalitate eleganta de a incepe o discutie in care apoi putem insera un backlink util pentru a aduce trafic pe site-ul nostru.
Link building prin comentarii
Timp de aplicare: Continuat
Importanta link-ului: mica
Dificultate: mica
Gasirea si frecventarea blogurilor al caror context abordeaza problemele tratate pe site-ul nostru poate fi foarte utila pentru a face link building, deoarece putem introduce un link in comentarii.
Se aplica aceleasi argumente facute anterior cu privire la forumuri. Comentariile trebuie sa fie relevante si in linie cu cerintele autorului blogului. Toate acestea pentru a preveni raportarea comentariilor noastre ca spam.
Primele comentarii inserate sunt cele mai citite si acestea vor fi mai usor luate in considerare de catre paianjenii motoarelor de cautare.
Din punct de vedere SEO, backlinkurile introduse in comentarii au aproape intotdeauna atributul rel nofollow si, astfel nu au o valoare directa in ceea ce priveste pozitionarea.
Social Media
Timp de aplicare: Continuat
Importanta link-ului: mare
Dificultate: mediu
Social media reprezinta un mijloc excelent de promovare a site-ului dvs. si un instrument foarte important pentru publicitate. Facebook, Twitter si Instagram sunt doar cateva dintre cele mai cunoscute nume.
Prin aceste instrumente putem impartasi link-uri catre site-ul nostru in special pe grupuri care trateaza probleme ce au legatura cu subiectele site-ului nostru.
Singura problema este ca din punct de vedere SEO, chiar si in acest caz, backlink-urile publicate pe retelele de socializare au atributul rel=NoFollow si, adesea, pentru a le vizualiza trebuie sa fiti autentificat, astfel nu au valoare in ceea ce priveste pozitionarea.
Guest posting
Timp de aplicare: Continuat
Importanta link-ului: mare
Dificultate: mediu
Guest posting este procesul de abordare a altor site-uri web in vederea de a publica continut produs de noi pe blogul lor.
Desi este adesea o modalitate eficienta de a face link building, Google a penalizat puternic site-urile care abuzeaza de aceasta tactica ce publica continut de proasta calitate si care a folosit un anchor text prea optimizat pentru backlink-urile lor.
De-a lungul timpului, Google si-a dat seama ca guest posting a devenit o tactica din ce in ce mai frecventa si ca, calitatea postarilor a scazut considerabil in timp.
Daca puteti produce continut de calitate, multe site-uri de renume vor continua sa accepte postarile dvs.
Acestea fiind spuse, nu ar trebui sa utilizati aceasta tactica exclusiv pentru a crea backlinks, deoarece Google a devenit foarte atent in gasirea si devalorizarea backlinks-urilor achizitionate in acest mod.
Achizitia de backlinks
Chiar daca acesta metoda incalca regulile Google , daca este facuta cu bun simt si competenta, poate aduce avantaje mari in ceea ce priveste pozitionarea si traficul. Cu toate acestea, exista cateva lucruri de luat in considerare inainte de a face link building in acest fel:
- cele mai autorizate si valoroase site-uri au preturi destul de mari;
- progresele realizate in SERP si cresterea popularitatii linkurilor necesita mult timp.
Dupa achizitionarea de backlink-uri, este recomandat sa asteptati cateva luni inainte de a putea fi sigur ca aveti un feedback cu privire la rezultatul care deriva din acesta si, de asemenea, sa luati in considerare etica operatiunii.
Primirea multor backlink-uri de pe site-uri care nu au nicio legatura cu continutul nostru nu poate fi privita favorabil de motoarele de cautare.
Acestea din urma, continua sa isi schimbe algoritmii pentru a impiedica unii sa profite de anumite tehnici imorale.
Inainte de a continua achizitionarea de linkuri de pe un site, este bine sa verificati cateva elemente:
- site-ul de pe care achizitionam trebuie sa abordeze probleme contextuale cu ceea ce tratam pe site-ul nostru.
- identificati ce alte site-uri indica site-ul de la care dorim sa achizitionam.
- verificati daca pagina in care vor fi pozitionate backlink-urile achizitionate nu contine prea multe legaturi externe care ar scadea prea mult valoarea linkurilor achizitionate (de exemplu in ceea ce priveste PageRank ).
- verificati daca paginile care gazduiesc backlink-urile achizitionate sunt accesibile, indexabile si va permit sa urmati linkurile din interior
Tocmai pentru ca este un site care vinde link-uri, s-ar putea intampla ca acesta sa piarda brusc valoare in ochii Google din cauza indicarii catre prea multe site-uri cu valoare scazuta.
Link building prin actiuni virale
Prin acest termen ne referim la o actiune realizata cu puterea de a se raspandi precum focul si foarte repede in sistem si printre oameni (nu neaparat pe web).
Acest tip de actiune, daca este bine facuta, poate duce la rezultate incredibil de benefice.
In general, o actiune virala se bazeaza pe urmatoarele puncte:
- Trebuie sa ofere ceva gratuit utilizatorilor. Va fi luat de la sine, dar oamenii cauta intotdeauna ceva gratuit si, „gratuit” este unul dintre cei mai cautati termeni.
- Trebuie sa se raspandeasca rapid printre utilizatori, prin intermediul site-urilor, prin cuvant, aducand cu sine un mesaj simplu si captivant.
- Trebuie sa emotioneze: printr-un videoclip amuzant, un joc personalizabil sau o imagine cu efect care este amuzanta, nu numai ca vom ramane in mintea unui utilizator, dar va fi foarte usor pentru acesta sa impartaseasca resursa cu multi altii!
- Trebuie sa porneasca de la un loc care este deja capabil sa ajunga la multi utilizatori, de exemplu o discutie aprinsa pe un forum sau intr-un comentariu la un articol de blog urmat pe scara larga.
Toate acestea intotdeauna in conformitate cu regulile forumului sau a oricarui autor de blog.
Motoarele de cautare au evoluat, si odata cu ele, la fel si SEO.
Astazi este din ce in ce mai important sa faceti link building si sa „ castigati ” link-uri in mod natural , obtinandu-le de la alti utilizatori care distribuie site-ul nostru datorita continutului original.
Publicarea continutului valoros este intotdeauna o prioritate pentru cei care doresc sa isi optimizeze site-ul pentru motoarele de cautare, indiferent de industria in care va aflati.
Dupa cum explica si Matt Cutts in videoclipul de mai jos, linkurile si popularitatea linkurilor sunt factori importanti pentru pozitionare si, prin urmare, o prioritate pentru orice site sau afacere, atunci cand vine vorba de optimizare si pozitionare.
Link-urile va permit sa intelegeti cat de cunoscut, de incredere si, prin urmare cat de valoros este un site pentru a se putea pozitiona intr-un clasament al rezultatelor relevante.
In aceasta videoclip in care vorbeste Matt Cutts de la Google Web Spam Team, acesta este intrebat daca exista o modalitate de a cauta in Google Search fara a se tine cont de link-urile in intrare pe care un site le are ca factor influentator pentru pozitionare.
Cutts spune ca, desi publicul nu este la cunostinta cu un astfel de instrument, Google testeaza in continuare eliminarea de algoritmi si factorii care iau in considerare linkurile (cantitate, calitate, etc.).
Dupa cum afirma Cutts, rezultatele afisate de motorul de cautare au fost de calitate prea mica, atat de mult incat, explica el, nu este posibil si deocamdata nu va fi posibila eliminarea verificarii backlink-urilor pe un site pentru a-i determina calitatea si, prin urmare, pozitionarea.
Asadar, dupa cum puteti intelege cu usurinta, o strategie de link building ramane, pentru cei care doresc sa-si optimizeze site-ul pe partea SEO, o prioritate care nu poate fi exclusa.
Evident, aceste legaturi nu trebuie sa fie complet artificiale, deoarece acest lucru ar putea aduce penalitati site-ului.
Doriti mai multe informatii despre cum puteti face link building? Nu ezitati sa lasati un comentariu.