Optimizarea linkurilor interne este o strategie SEO eficienta care va permite sa obtineti beneficii considerabile pentru pozitionarea site-ului. Dar haide sa intram mai in detaliu.
Continut
Ce sunt linkurile interne ?
Linkurile interne sunt legaturi intre doua continuturi web , si sunt foarte importante incat permit utilizatorilor sa descopere resurse noi.
Prin urmare, sunt linkuri hipertext care leaga text, imagini si alte elemente HTML in cadrul aceluiasi site web.
Implementarea cu intelepciune a linkurilor interne va permite sa cresteti sansele de a face cunoscute paginile strategice si de a converti utilizatorii in functie de obiectivele lor.
Cum functioneaza un link HTML ?
Un link este un obiect creat in HTML care permite, dand click pe acesta, sa paraseasca un continut web pentru a ajunge la altul.
Un link in HTML are o structura precum:
<a href=”/destination-page”> cuvant conectat </a>
unde atributul href este folosit pentru a face posibila legatura cu adresa URL indicata si cuvintele din interiorul etichetei sunt textul ancora , continutul pe care clicati cand va mutati de la un element la altul.
Unui link puteti adauga diverse atribute cum ar fi:
- Titlu : descrierea link-ului;
- Target : specifica modul de deschidere a linkului. De exemplu, plasarea „ _blank ” face ca utilizatorul sa ajunga pe o noua fila de browser;
- Rel : atribut care va permite sa indicati o relatie intre pagina curenta si pagina de destinatie. De exemplu, rel = “nofollow” care le spune motoarelor de cautare sa nu ia in considerare linkul.
Link-urile sunt de obicei de culoare albastra, si odata dat click, se pot schimba intr-o alta culoare.
Cand se utilizeaza link-uri interne ?
Legaturile interne trebuie plasate in acele pozitii in care cititorul va beneficia de ele, de exemplu pentru a clarifica un concept sau pentru a-si extinde cunostintele despre acesta.
Ele pot servi pentru a indica resurse valoroase pentru navigatori, cum ar fi:
- colectii de articole legate de acea tema (categorii si etichete);
- articole importante pe blog;
- paginile de servicii;
pentru a creste timpul petrecut pe site si, prin urmare, a imbunatati rata de respingere .
Utilizarea linkurilor in pozitiile corespunzatoare si usor identificabile de catre utilizatori, ajuta la gasirea de continut capabil sa obtina contacte si interes din partea acestora.
Cum se optimizeaza linkurile interne pentru SEO ?
Linkurile interne sunt importante din punct de vedere SEO, deoarece va permit sa transmiteti valoarea pentru pozitionare ( link juice ) de la o pagina la alta.
Linkurile permit Googlebot sa descopere continut nou, iar utilizatorii sa viziteze alte pagini, posibil importante pentru conversii.
Fisierul Robots.txt va permite sa reglati accesul crawlerului la anumite sectiuni, pentru a directiona activitatea de crawling pe paginile pe care intentionati sa le plasati pe Google .
Prin urmare, paginile ar trebui sa contina linkuri catre alte pagini conexe , pentru a creste sansele ca intregul site sa fie accesat de google-bot.
Un sitemap XML ajuta crawlerele sa navigheze pe paginile web ale site-ului prin diferitele link-uri pentru a explora resursele in detaliu si pentru a descoperi acele continuturi care altfel ar putea fi trecute cu vederea.
De ce linkurile ajuta Googlebot
Googlebot este programul Google (cunoscut si ca bot sau crawler) care cauta pe site-uri web pentru a descoperi elemente noi.
Activitatea acestuia este cruciala pentru site-ul nostru si relatia cu Google, incat ne permite sa-l pozitionam .
Linkurile interne sunt de nepretuit pentru a ajuta crawlerele Google sa identifice continuturi noi, in special cele pe care dorim sa le facem mai evidente oamenilor si motoarelor de cautare.
Cum se pozitioneaza linkurile interne
Pozitionarea linkurilor interne intr-o pagina trebuie studiata intr-un mod strategic, pentru a obtine cele mai bune rezultate SEO .
Linkurile trebuie inserate in acele puncte in care utilizatorul ar putea avea nevoie de informatii suplimentare pentru a intelege pe deplin subiectul.
De exemplu, putem lega alte articole care extind subiectul in cauza sau putem trimite utilizatorul catre paginile de servicii pe care dorim sa le facem cunoscute.
Ar trebui sa evitam legaturile excesive intr-un spatiu mic , deoarece utilizatorii de dispozitive mobile s-ar putea sa se simta incomozi cand trebuie sa faca distinctia intre diferitele legaturi dintr-un bloc de text.
Un specialist SEO ofera orientari redactorului in aplicarea celor mai utile link-uri pentru a ghida atentia vizitatorului catre paginile importante (cum ar fi articolele cornerstone si paginile de servicii) incat sa le faca mai vizibile si pozitionate mai bine.
Legaturi interne si externe: diferenta ?
Diferenta dintre link-uri interne si link-uri externe este urmatoarea:
- Linkurile interne va permit sa transportati vizitatorii de la un continut intern la altul, ramanand mereu pe acelasi site. Optimizarea lor face parte din SEO On-Page .
- Cu toate acestea, legaturile externe ii conduc pe utilizatori catre alte site-uri si permit acestora sa vada resursele create de altii. Optimizarea lor face parte din SEO Off-Page , atunci cand site-ul care urmeaza sa fie optimizat este cel care primeste linkul.
Unii webmasteri sunt reticenti in a introduce linkuri externe , deoarece nu doresc ca utilizatorii sa aterizeze pe portalurile altor persoane, cu riscul de a pierde capacitatea de a converti.
Altii, pe de alta parte, prefera ca utilizatorii sa gaseasca un raspuns complet la nevoile lor, atat pe propriul site, cat si pe cel al altora, si sa puna pe primul loc satisfacerea utilizatorului.
Un echilibru bun consta in crearea de continut de calitate pe site, conectarea acestuia la alte resurse tematice interne si numai atunci cand este cazul si extern, pentru a imbunatati experienta utilizatorilor.
Concluzii privind optimizarea legaturilor interne
Optimizarea legaturilor interne este o importanta activitate de SEO pentru a face continutul mai usor de descifrat si pentru a semnala motorului de cautare care pagini sunt cele mai importante.
Un consultant SEO va poate indruma in crearea celor mai potrivite legaturi pentru a optimiza traficul organic si a-l directiona inspre obiectiv.
Pentru intrebari suplimentare cu privire la linkurile interne , puteti sa utilizati comentariile.