Blog » SEO » Ce este si cum functioneaza algoritmul Google

Ce este si cum functioneaza algoritmul Google

Intelegerea a ceea ce este si cum functioneaza algoritmul Google este scopul celor care doresc sa profite la maximum de SEO . 

Nu exageraram cand afirmam ca exista mii de factori care afecteaza SERP-ul (pagina cu rezultatele cautarii), chiar daca acestia pot fi rezumati in 200 de factori de ranking, care interactioneaza cu algoritmul.

Auto update-ul Google, care vizeaza practic imbunatatirea performantei algoritmului, este posibila prin Machine Learning , un sistem bazat pe inteligenta artificiala care permite motorului de cautare sa invete de la sine, sporind cunostintele si tragand noi concluzii din informatiile invatate anterior.

Evident, cele mai complexe si consecvente actualizari, cum ar fi introducerea algoritmilor Panda, Penguin si Hummingbird, nu depind de Machine Learning, ci de munca dezvoltatorilor.

Un algoritm este un sistem complex care permite unui motor de cautare sa proceseze si sa sorteze sute de miliarde de pagini in indexul sau. 

Acest mecanism isi propune sa furnizeze informatii utile si relevante intr-o fractiune de secunda in conformitate cu cautarea efectuata de utilizator. 

Marea majoritate a expertilor Seo lucreaza urmand regulile algoritmului Google, cel mai utilizat motor de cautare din lume. 

Algoritmul Google, printr-o prelucrare continua a informatiilor si o analiza a continutului care este incarcat in fiecare zi pe platforma sa, decide pozitionarea fiecarui site web in SERP (pagina cu rezultatele cautarii).

Intentia este de a oferi intotdeauna raspunsuri corecte cu un continut de calitate utilizatorilor sai, in timp ce incerca sa imbunatateasca experienta de utilizare. 

Misiunea Google este de a organiza informatii la nivel mondial si de a le face accesibile si utile universal. Pentru a atinge acest obiectiv ambitios, Google lucreaza in mod constant la imbunatatirea algoritmului sau, facand frecvent actualizari

Cum functioneaza algoritmul Google

Pentru a oferi utilizatorului cel mai bun rezultat posibil (fie ca este vorba de un videoclip, o imagine, un continut textual sau un simplu numar de telefon), Google trebuie sa inteleaga care este intentia reala din spatele cuvintelor cheie pe care utilizatorii le introduc in bara de cautare. 

Prin urmare, daca pe de o parte Google trebuie sa inteleaga cum utilizatorii cauta raspunsuri la indoielile si nevoile lor, pe de alta parte trebuie sa poata interpreta si arhiva cu acuratete continuturile care sunt in grad sa ofere raspunsul necesar.
Acest proces de analiza si arhivare poate fi impartit in 3 pasi principali:

  • Crawling : in aceasta faza crawlerul motorului de cautare (Googlebot in cazul Google sau Bingbot in cazul Bing) scaneaza si face o copie text a tuturor documentelor de pe Web pentru a crea un index care sa le permita sa fie cautate si afisate ulterior.
  • Indexing : odata ce pagina este descoperita si analizata, Google o stocheaza in indexul sau, care contine sute de miliarde de pagini intr-un spatiu de peste 100.000.000 de gigaocteti.
  • Ranking : pe baza cercetarilor efectuate, Google returneaza un anumit SERP utilizatorilor sai. Rezultatele prezentate sunt alese si sortate in functie de calitatea continutului si de relevanta lor pentru intentia presupusa a utilizatorului

Principalii factori de ranking pe Google

Exista instructiuni generale de urmat pentru a imbunatati pozitionarea site-ului dvs. pe platforma Google. Este important sa acordati atentie unor factori precum:

  • Structura si ierarhia site-ului bine definite si usor de scanat, pentru a fi cat mai clar posibil in ochii motorului de cautare;
  • Viteza de incarcare a site-ului. Paginile trebuie sa se incarce cat mai repede posibil. In cazul in care incarcarea este deosebit de lenta, site-ul ar putea fi penalizat;
  • Scrierea de continut util, clar, coerent si de calitate, care este capabil sa raspunda pe deplin la solicitarile utilizatorilor;
  • Alegerea imaginilor compatibile cu textul tratat in pagina, optimizate ca greutate, format, nume de fisier si cu atributul Alt corect evaluat;
  • Optimizarea pentru navigarea de pe mobile;

Garantati un nivel de securitate pentru navigatie, care este intotdeauna actualizat cu standardele web.

Actualizarile Google pentru expertii SEO 

Daca, pe de o parte, actualizarile Google continue permit o imbunatatire a utilizabilitatii si calitatii informatiilor, pe de alta parte, acestea ar putea declasa unele site-uri. 

Acest lucru se intampla destul de des, si nu este intotdeauna o consecinta a unei penalizari cauzate de nerespectarea liniilor directoare ale algoritmului; pur si simplu calitatea site-urilor afectate ar fi putut fi reevaluata in favoarea concurentilor.

Intr-un articol, Google a explicat acest proces printr-o comparatie destul de explicativa. 

Sa incercam sa comparam lista paginilor site-ului ca lista de filme. In 2020, a fost intocmita o lista cu primele 100 de filme. 

Daca ar fi sa actualizam aceasta lista cativa ani mai tarziu, cu siguranta ar exista variatii cauzate de noile filme lansate. Lista poate varia, de asemenea, cu includerea filmelor pe care nu le luasem in considerare atunci cand am facut lista initiala. 

Acest lucru nu inseamna ca filmele din 2020 nu mai sunt de remarcat, pur si simplu au fost realizate filme mai bune ulterior si metoda noastra de evaluare s-a schimbat. 

Sarcina unui expert SEO este sa monitorizeze si sa inteleaga evolutia algoritmului Google in a putea gasi strategiile corecte pentru a ajunge pe primele pozitii.

About the author

Alin O. Codruț Bolboacă

Alin O. Codruț Bolboacă, SEO Manager cu 10+ ani de experiență, a studiat in Milano si deține o diplomă în marketing digital. Este certificat de Facebook Ads și Google Ads. A lucrat cu clienți variind de la start-up-uri locale la multinaționale, oferind rezultate notabile. Vorbind fluent engleza și italiana, Alin colaborează cu clienți internaționali și se adaptează la diverse piețe. Urmăriți articolele sale pe acest site și conectați-vă pe LinkedIn.

Lasă un comentariu