Blog » SEO » Ce sunt adresere URL SEO Friendly si cum se creeaza

Ce sunt adresere URL SEO Friendly si cum se creeaza

In SEO On-Page, vorbim adesea despre cum sa creati adresa URL potrivita pentru o pagina. 

Dar ce sunt mai exact URL SEO Friendly ? De ce ar trebui sa optimizati adresele URL? 

Optimizarea adreselor URL nu pare o activitate foarte dificila de realizat, dar este un aspect important in a clasa un website pe motoarelor de cautare . Sa vedem tot ce trebuie sa stim despre asta.

Adresele URL (Uniform Resource Locators) sunt un sir de caractere pe care browserul dvs. le foloseste pentru a gasi si afisa o anumita resursa web (pagini, imagini, pdf etc.). 

O adresa URL este locatia din care sunt accesate paginile de pe un site, atunci cand introduceti adresa exacta a acestora in browser.

Acestea sunt afisate ca parte a rezultatelor in diferitele motoare de cautare, deci este extrem de important sa creati adrese URL SEO Friendly care favorizeaza clicul pe rezultatul nostru si cresterea consecventa CTR-ului

Optimizarea adresele URL pentru SEO

Un URL SEO Friendly este o adresa URL prietenoasa pentru motoarele de cautare. Aceasta inseamna ca are o serie intreaga de cerinte care favorizeaza pozitionarea pe Google.

Printre optimizarile SEO on-site de baza, una dintre tehnicile principale este infintarea corecta adreselor URL ale site-ului dvs. web.

Asadar, sa ne uitam la lucrurile la care trebuie sa acordati atentie atunci cand creati o adresa URL pentru paginile site-ului si sa analizam o serie de caracteristici pe care trebuie sa le luati in considerare.

Lungimea URL-ului

Adresa URL a unei pagini este afisata in rezultatele cautarii Google si din acest motiv este important sa fie afisata in intregime, doar pentru a face utilizatorul sa inteleaga continutul paginii pe care o va vizita.

Din perspectiva SEO, cu cat URL-ul este mai scurt, cu atat mai bine. URL – ul mai scurt tind sa se pozitioneze mai bine , prin urmare, este de dorit sa se elimine cuvinte inutile si asa-numitele „stop words“.

Exemplu URL lung cu prea multe cuvinte : www.website.ro/cum-sa-devii-cel-mai-bun-youtuber-in-romania

Exemplu URL scurt : www.website.ro/cum-sa-devii-youtuber

Cate caractere ar trebui sa folosesc? 

Adresa URL nu trebuie sa depaseasca 115 caractere pentru a evita sa fie prea lunga si, de preferinta, trebuie sa aiba intre 50 si 60 de caractere .

Cate cuvinte ar trebui sa folosesti? 

Este recomandabil sa folositi trei pana la cinci cuvinte pentru a simplifica adresele URL si pentru a oferi utilizatorilor o idee destul de clara a continutului paginii pe care urmeaza sa o viziteze. Regula generala este ca trebuie sa mentineti numarul de cuvinte la minimum.

In plus, adresele URL care sunt prea lungi nu sunt memorate cu usurinta de catre utilizatori si, prin urmare, reduc sansele de link earning si link building.

Structura URL si foldere

Un aspect important de luat in considerare, in special in SEO pentru eCommerce si in general, pentru site-urile cu mai multe categorii, este structura adreselor URL si denumirea folderelor (deoarece acestea din urma vor constitui o parte a adresei URL).

Impartiti continutul in categorii, creand dosare dedicate, puteti sorta continutul site-ului pentru a fi inteles mai usor de catre GoogleBot , crescand astfel sansele de plasare.

De exemplu, un site de instalatii electrice ar putea clasa cuvinte cheie suplimentare prin clasificarea produselor sale si folosind numele dosarelor pentru a introduce cuvinte cheie.

Utilizarea unei structuri URL, cum ar fi: www.website.ro/candelabre/candelabre-hand-made.html, i-ar permite sa intercepteze potential ambii utilizatori care cauta cuvintele cheie „candelabre” sau „candelabre hand made”.

Utilizati maximum doua dosare pe adresa URL pentru a-l simplifica. Prezenta excesiva a dosarelor in adresele URL, desi nu dauneaza neaparat performantelor, poate crea o perceptie a adancimii site-ului atat pentru crawler, cat si pentru utilizatori.

Exemplu teoretic URL cu prea multe dosare : www.website.ro/dosar-1/dosar-2/dosar-3/pagina.html

Exemplu practic de structura URL corecta : www.website.ro/electrocasnice/cuptor/cuptor-incorporabil.html

Nume URL generice

Aici ne referim la adrese URL scurte, dar descriptive . O adresa URL bine gandita le ofera atat oamenilor, cat si motoarelor de cautare, o indicatie a subiectului paginii de destinatie.

Chiar si astazi sunt cei care au obiceiul de a crea pagini cu nume „generice” , cum ar fi pagina-1.html, / categorie-3 / si asa mai departe. Adresele URL de acest tip nu permit intelegerea subiectului paginii si incurca utilizatorii si motoarele de cautare.

Prin urmare, simplitatea si claritatea sunt ceea ce vrem sa vizam atunci cand trebuie sa cream adrese URL SEO friendly . 

Adresa URL cu parametrii si ID-ul sesiunii

Google prefera adresele URL „statice” relevante pentru continutul paginii, in timp ce nu prea agreaza adresele URL dinamice cu parametri si ID-uri de sesiune. O adresa URL dinamica include de obicei caractere speciale, variabile si query strings.

Exemplu de adresa URL dinamica : www.website.ro/pagina.php?id=5&q=56

Desi motoarele de cautare de-a lungul timpului au reusit sa interpreteze din ce in ce mai bine adresele URL dinamice, este intotdeauna bine sa incercati sa obtineti URL-uri statice prin operatii de URL Rewriting sau sa evitati crearea site-ului prin CMS care genereaza adrese URL numerice fara sa schimbati setarile initiale.

Cuvinte separate prin cratime in loc de underscore

Cand trebuie sa inserati spatii intre cuvinte, aveti doua optiuni principale: puteti utiliza cratima sau underscore. Cea mai buna alegere este „ cratima ”.

Google a indicat in mod explicit ca pentru a separa cuvintele dintr-o adresa URL este de preferat sa folositi cratima „-” in locul caracterului de subliniere „_”, deoarece acesta din urma nu este intotdeauna interpretat ca un separator de cuvinte.

Exemplu de URL separat cu cratima : www.website.ro/consultant-seo/

Exemplu URL separat cu underscore : www.website.ro/consultant_seo/

Caracterele speciale si non-ASCII

De asemenea, este bine sa evitati inserarea de caractere speciale in adresele URL pe care unele browsere nu le accepta, facand astfel pagina indisponibila. 

Un URL SEO friendly are intotdeauna caractere incluse in schema de codare a caracterelor ASCII .

Exemplu URL cu caractere speciale : www.website.ro /consultant%20seo

In SEO multilingv se poate intampla sa intalnesti limbi, cum ar fi rusa, care tind sa creeze probleme cu privire la caracterele non-ASCII din adresele URL, dar toate acestea pot fi acum depasite.

Litere mici

Cand scrieti adrese URL, este recomandabil sa folositi intotdeauna litere mici . Utilizarea literelor majuscule poate duce la redirectionari sau erori 404 pe anumite servere.

De exemplu, unele servere Linux pot interpreta paginile care contin litere mari si mici in mod diferit (de exemplu: Articolul-1.html si articolul-1.html) si le trateaza ca doua resurse distincte si separate.

Din acest motiv, nomenclatura fisierelor, folderelor si adreselor URL trebuie standardizata cu litere mici.

Introduceti cuvantul cheie principal

Motoarele de cautare acorda atentie potrivirilor dintre cuvintele din adresele URL si cuvintele cheie din text. Prin urmare, este o practica buna sa includem cuvinte cheie relevante in adresele URL pentru care dorim sa fim vizibili si sa clasam pe Google.

Exemplu de URL fara cuvant cheie www.website.ro/servicii.html

Exemplu de URL cu cuvant cheie : www.website.ro /servicii-seo.html

Prin urmare, adresele URL pentru a fi mai relevante pentru motoarele de cautare trebuie sa contina cuvantul cheie principal pe care dorim sa il clasam.

Dar exact cate cuvinte cheie ar trebui incluse in adresele URL ? 

Regula generala este: unul, maximum doua cuvinte cheie pentru fiecare adresa URL, nu mai mult.

Evitati repetarea cuvintelor cheie

Daca introducerea cuvantului cheie principal este bine, dar repetarea acelorasi cuvinte cheie (sau orice alt cuvant) intr-o adresa URL este o practica inutila deoarece Google nu va va recompensa in niciun fel pentru utilizarea unui cuvant cheie care apare de mai multe ori in aceeasi adresa URL.

Exemplu de URL cu repetarea cuvantului cheie : www.website.ro /servicii-seo/servicii-seo.html

De fapt, repetarea ar putea fi privita ca o forma de manipulare de catre motoarele de cautare si ar putea duce la declasare. In plus, introducerea fortata a acelorasi cuvinte va va reduce credibilitatea in ochii utilizatorilor.

Tocmai am vazut cat de important este sa scrieti adrese URL scurte, care contin cuvantul cheie, dar in acelasi timp semnificativ atat pentru utilizator, cat si pentru motoarele de cautare.

Un URL SEO friendly , prin urmare , trebuie sa fie: scurt, simplu si usor de citit.

Desi poate parea suficient de simplu pe hartie, procesul de optimizare a adreselor URL poate fi destul de complicat (cei care se ocupa site-uri mari stiu despre ce vorbesc).

Exista mai multe variabile care trebuie studiate la structurarea adreselor URL pentru a atrage atat motoarele de cautare, cat si utilizatorii

About the author

Alin O. Codruț Bolboacă

Alin O. Codruț Bolboacă, SEO Manager cu 10+ ani de experiență, a studiat in Milano si deține o diplomă în marketing digital. Este certificat de Facebook Ads și Google Ads. A lucrat cu clienți variind de la start-up-uri locale la multinaționale, oferind rezultate notabile. Vorbind fluent engleza și italiana, Alin colaborează cu clienți internaționali și se adaptează la diverse piețe. Urmăriți articolele sale pe acest site și conectați-vă pe LinkedIn.

Un comentariu la „Ce sunt adresere URL SEO Friendly si cum se creeaza”

Lasă un comentariu