Un site nu traieste doar pe Google, sau mai bine spus, sanatatea unui proiect online nu se poate baza doar pe vizitele organice.
Canalele pentru a intra in contact cu utilizatorii sunt din ce in ce mai numeroase si de aceea, pe langa strategia SEO, este bine sa cunoasteti si sa implementati o strategie de monitorizare si prezenta pe retelele de socializare, care poate reprezenta atat o noua sursa de trafic, cat un impuls continutul site-ului.
Continut
Legatura dintre SEO si social media
Cu toate acestea, integrarea managementului social media in cadrul strategiei mai ample de marketing digital nu ar trebui sa ne faca sa ne gandim in termeni stricti la imbunatatirea pozitionariipe Google.
Google a clarificat de mai multe ori ca asa-numitele social signals (semnale social) nu se refera direct la utilizarea popularitatii pe diferitele canale online ca factor de ranking, ci mai degraba la utilizarea combinata a diverselor informatii disponibile online asupra entitatilor care reprezinta marca sau produsul nostru.
In ciuda acestei clarificari, exista diferite moduri prin care platformele sociale pot ajuta site-ul nostru si volumul de trafic.
De ce sa folositi retelele sociale
O buna utilizare a acestor platforme ne permite sa atingem obiective imediate: cresterea numarului de utilizatori si consumatori, a face brandul mai memorabil, a putea obtine informatii pentru a calibra strategia si obiectivele de comunicare intr-un mod aliniat cu nevoile publicului tinta.
A fi eficient pe retelele de socializare inseamna si a avea posibilitatea de a face publicitate la produse si promotii, de a avea un canal direct de asistenta pentru clienti si de a obtine o fidelizare mai mare in comparatie cu alte canale.
Toate acestea deoarece retelele de socializare permit companiilor si clientilor sa interactioneze si sa comenteze, reprezentand un sistem diferit de obtinere a feedback-ului si a sfaturilor.
Obiectivele unei strategii de social media marketing
Strategia de marketing pe retelele sociale ar trebui sa fie configurata pentru a atinge o serie de obiective specifice, inclusiv:
- Promovarea si vanzarea de bunuri si servicii.
- Partajarea continutului site-ului / blogului.
- Diversificarea surselor de trafic pe site.
- Cresterea traficului pe site.
- Activitati de lead generation, adica crearea de noi contacte utile pentru reteaua noastra comerciala.
- Activitati de social caring, adica suport pentru clienti in fazele de pre-vanzare si post-vanzare.
- Imbunatatirea satisfactiei clientilor si a serviciilor pentru clienti.
- Crearea de relatii interactive cu publicul nostru tinta.
- Crearea de noi backlink-uri
- Cresterea reputatiei marcii.
- Cresterea brand awareness.
- Dezvoltarea autoritatii de brand in nisa de referinta, imbunatatirea dovezii sociale ca experti sau lideri ai industriei.
- Activitati de personal branding pentru a imbunatati vizibilitatea personala.
SEO si Social: un sprijin reciproc pentru imbunatatirea site-ului
Ideea de baza este ca SEO si social media se ajuta reciproc si pot oferi sprijin pentru imbunatatirea performantei site-ului, avand in acelasi timp abordari si caracteristici diferite. A putea fuziona aceste doua lumi poate creste notorietatea si autoritatea marcii noastre.
Desi sunt similare din punct de vedere conceptual, SEO si retelele sociale exploateaza tehnici si dinamici diferite care trebuie intelese bine.
Dupa cum stim, SEO este un set foarte variat si larg de tehnici si metode pentru a optimiza performanta unui site pe motoarele de cautare si pentru a ajunge in primele pozitii pe Google.
Retelele de socializare, pe de alta parte, pot servi la incurajarea interactiunilor si la activarea comportamentelor care genereaza relatii mai directe intre utilizatori si marci, adesea utile pentru a raspunde obiectivelor de afaceri si de marketing planificate.
Scopul sintetic al marketingului prin social media este de a intra in contact si de a crea conversatii si interactiuni cu utilizatorii, care se pot transforma apoi in consumatori.
Diversificarea traficul pe site
Privind in special diferitele platforme, putem rezuma ca puterea lor poate servi la crearea unei comunitati de utilizatori interesati de produsele sau serviciile oferite, pentru a fi apoi transmise altor urilizatori prin distribuire.
Retelele de socializare pot fi o modalitate excelenta de a da un impuls initial de trafic si de implicare proiectului nostru, adica powerup-uri care pot ajuta site-ul dvs. sa obtina atentia de care are nevoie continutul pentru a incepe sa urce mai repede in clasament.
Sau, din punct de vedere conservator, a avea o sursa alternativa de trafic ne permite sa ne protejam de fluctuatile destul de dese ale clasamentului pe Google, sau sa traim aceste situatii intr-un mod mai putin critic.
Avantajele unei comunicari multicanal
Pe langa cresterea vizibilitatii si a traficului site-ului, retelele de socializare pot ajuta la cresterea vanzarilor si a afacerilor oricarui tip de companie, indiferent de dimensiunea acesteia.
Scopul mai larg al SEO nu este acela de a genera trafic organic, ci de a aduce trafic relevant pe site care poate genera conversii. Prin intermediul retelelor sociale avem mai multe informatii despre tipurile, formele si tonurile de voce ale continutului care le place utilizatorilor si care creeaza o interactiune imediata.
De fapt, retelele sociale pot genera mai mult trafic catre pagini optimizate pentru cautare, iar vizitele de pe acest canal au caracteristici pozitive pentru site, deoarece utilizatorul care da clic pe link este predispus sa citeasca, iar daca oferim un text captivant si interesant, putem reduce rata de respingere, o valoare de care Google tine cont.
Rafinati cautarea pentru target si continut
Intr-o strategie completa de marketing digital, comunitatile sociale ale marcii pot servi drept o piatra de temelie pentru a profila mai bine utilizatorii.
Acest lucru functioneaza si pentru aspectele mai practice ale managementului continutului: de exemplu, putem identifica care postari pe retelele sociale obtin cel mai bun angajament si putem folosi aceste informatii pentru a structura in mod similar titlurile si descrierile paginilor.
Creati relatii si obtineti noi link-uri
De asemenea, putem folosi retelele de socializare pentru a construi relatii strategice, intrand in contact cu influencer sau experti din industrie care pot deveni puncte importante de referinta pentru a acorda mai multa autoritate continutului nostru.
Aceste parteneriate pot duce la oportunitati de legaturi dincolo de ceea ce am putea face singuri si in plus fata de strategiile clasice de link building : procesul de conectare cu publicurile relevante pe retelele sociale este important deoarece poate duce la crearea de noi legaturi intr-un mod natural.
Daca audienta noastra interactioneaza cu continuturile publicate, le-ar putea – cu mare probabilitate – sa le impartaseasca spontan, element care va oferi o vizibilitate mai mare paginilor: in consecinta, continutul nostru va fi mai probabil sa fie gasit si citit de alte persoane, iar in acelasi timp obtine o crestere in termeni de credibilitate, autoritate si popularitate.
Branded SERP si retelele sociale in clasamentul Google
Prin urmare, retelele sociale joaca un rol important in a ne ajuta sa aducem continutul nostru in fata unui public mai larg ; dupa cum am mentionat, acest lucru s-ar putea traduce printr-un numar mai mare de backlinkuri, o imbunatatire a semnalelor de implicare a utilizatorilor si, nu in ultimul rand, o intarire a pozitionarii in cautarile legate de marca.
Profilurile retelelor sociale sunt foarte importante pentru Google, si de multe ori acestea sunt pe primele pozitii atunci cand utilizatorii cauta online informatii despre marca noastra si cu siguranta influenteaza continutul rezultatelor cautarii.
Optimizati prezenta pe toate retelele sociale
Este indicat sa nu neglijam nicio actiune sau strategie de imbunatatire a managementului brandului nostru online si de a ne consolida brand awareness.
In termeni practici, putem incepe prin a revendica proprietatile marcii online pentru a stabili o comunicare unica, clara si precisa pe toate canalele. Acestea sunt:
- Contul Compania mea pe Google.
- Pagini Facebook / Instagram / Youtube / Pinterest.
Din punct de vedere al experientei utilizatorului, detinerea corecta a tuturor acestor elemente creste increderea persoanelor care cauta brandul si creste posibilitatea de conversie.
Doua sisteme care lucreaza impreuna pentru a consolida site-ul
In peisajul digital de astazi, social media si SEO lucreaza impreuna si nu ar trebui sa ne gandim la aceste doua categorii ca lumi separate. Promovarea pe retelele sociale ar trebui sa alimenteze strategia noastra SEO, promovand continut catre mai multe audiente si obtinand cat mai multe vizite relevante.
In cele din urma, aplicarea unor tactici SEO eficiente si o prezenta motivata si mai productiva pe retelele sociale ar trebui sa faca site-ul nostru mai performant si mai profitabil.
Un comentariu la „Legatura dintre SEO si Social Media – o strategie perfecta”