Blog » SEO » Cele 3 moduri de a ascunde un site de Google, dar nu si de utilizatori

Cele 3 moduri de a ascunde un site de Google, dar nu si de utilizatori

De obicei, articolele noastre se concentreaza pe metode si sfaturi pentru a incerca sa asiguram vizibilitate maxima a paginilor unui site pe Google, care este scopul de baza al SEO; dar uneori exista circumstante care merg in directia complet opusa si care fac necesar sa se ia masuri pentru a sterge o pagina web de pe Google sau cel putin a o ascunde din rezultatele cautarii. 

Google este cel care ne explica ca avem trei metode de a face acest lucru, care urmeaza sa fie folosite in functie de cea care raspunde cel mai bine nevoilor noastre si de cazul in care ne aflam.

Cand sa ascundeti continutul din search

Dar care sunt circumstantele care ne pot conduce la aceasta decizie? Putem identifica unele dintre ele, de la probleme tehnice – de exemplu, o pagina de site de e-Commerce dedicata unui produs care nu mai este valabil, sau continut cu informatii incorecte care nu merita reeditate, sau chiar prezenta spam-ului. sau mesaje potential ofensatoare.- catre cele mai grave, care duc si la probleme juridice.

Este cazul avertismentelor impotriva eliminarii anumitor resurse de pe site care sosesc de la persoane care se simt jignite din orice motiv de acel anumit continut – care ar putea fi copiat sau necorespunzator de adecvat, sau mai rau, raporteaza informatii inselatoare si care pot fi urmarite penal – carora este necesar sa raspunda prompt.

Dupa cum stim, exista proceduri si tehnici specifice pentru a finaliza eliminarea continutului de pe Google, cum ar fi utilizarea din Search Console, care, totusi, va permite doar sa ascundeti pagina timp de sase luni sau sa stergeti copiile din cache. ; o interventie mai clara este eliminarea fizica a paginilor ofensive si returnarea unui cod  404 sau 410, dar in alte situatii aceasta nu este calea corecta.

cum sa ascunzi un site din google search

Cum sa ascundeti un site de Google, dar sa il lasati deschis utilizatorilor

Tema se afla in centrul unui episod din #AskGooglebot de pe YouTube si il prezinta pe John Mueller, care raspunde la intrebarea specifica a unui utilizator care doreste sa stie daca este posibil sa ascunda un site web in Cautare, dar in acelasi timp sa permita utilizatorilor sa-l acceseze printr-un permalink.

Raspunsul scurt este ca putem impiedica efectiv indexarea continutului publicat pe site in search (si este o procedura legala pentru Google), datorita a trei sisteme diferite : folosirea unei parole pentru limitarea accesului, blocarea accesului de crawling sau blocarea indexarii.

In toate cazurile, blocarea continutului pentru Googlebot nu contravine regulilor Google pentru webmasteri, atata timp cat aceeasi blocare se aplica utilizatorilor; cu alte cuvinte, daca site-ul este protejat prin parola atunci cand este accesat cu crawlere de catre Googlebot, acesta trebuie sa fie, de asemenea, protejat cu parola pentru utilizatori sau trebuie sa stabileasca directive explicite pentru a impiedica Googlebot sa acceseze cu crawlere sau sa indexeze site-ul. Altfel – adica daca site-ul prezinta Googlebot cu un continut diferit de cel oferit utilizatorilor – riscam sa cadem in ceea ce se numeste „ cloaking ”, o tactica de black hat seo care incalca regulile Google.

Cele 3 moduri corecte de a ascunde continutul de motoarele de cautare

Potrivit Google, cea mai buna abordare pentru a mentine un site privat este de a bloca accesul la continutul si paginile acestuia cu o parola : in acest fel, nici motoarele de cautare, nici utilizatorii ocazionali nu vor putea sa-i vada continutul si, prin urmare, este un metoda sigura si eficienta.

Setarea unei parole este o practica obisnuita pentru site-urile web in curs de dezvoltare : site-ul este publicat online in timp real pentru a impartasi cu clientii munca in curs si pentru a primi feedback-ul acestora, dar restrictia de acces impiedica Google sa acceseze cu crawlere si sa indexeze paginile care nu sunt inca complet optimizate.

disallow-robots txt

A doua metoda este mai tehnica, deoarece consta in a impiedica Googlebot sa aiba acces si sa acceseze cu crawlere paginile site-ului prin limitari specifice din cadrul fisierului robots.txt : in acest fel, utilizatorii pot accesa site-ul cu un link direct, dar pagina si continutul acesteia nu vor fi detectate de motoarele de cautare. Totusi, aceasta nu este cea mai buna optiune, spune Mueller, deoarece motoarele de cautare ar putea indexa in continuare adresa site-ului web fara a accesa continutul (mai ales daca aceste adrese URL sunt legate de alte pagini deschise ) – o posibilitate rara, dar de luat in considerare.

Ultima optiune este de a bloca indexarea prin adaugarea unei comenzi robots meta tag noindex in pagini, care le spune motoarele de cautare sa nu indexeze pagina respectiva dupa ce o acceseaza cu crawlere; desigur, utilizatorii obisnuiti nu vad metaeticheta si, prin urmare, pot accesa pagina in mod normal.

meta-tag-robots-noindex

Cea mai buna solutie pentru ascunderea continutului conform Google

In concluzii, Mueller expune recomandarile generale ale Google si, in special, subliniaza ca sugestia „pentru continutul privat este sa folosesti protectia cu parola ”, deoarece „este usor sa verifici daca functioneaza si impiedica pe oricine sa acceseze continutul”.

Celelalte doua metode – blocarea crawling-ului sau indexarii – „sunt optiuni bune atunci cand continutul nu este privat sau daca exista doar parti ale unui site pe care doriti sa le impiedicati sa apara in rezultatele cautarii.

About the author

Alin O. Codruț Bolboacă

Alin O. Codruț Bolboacă, SEO Manager cu 10+ ani de experiență, a studiat in Milano si deține o diplomă în marketing digital. Este certificat de Facebook Ads și Google Ads. A lucrat cu clienți variind de la start-up-uri locale la multinaționale, oferind rezultate notabile. Vorbind fluent engleza și italiana, Alin colaborează cu clienți internaționali și se adaptează la diverse piețe. Urmăriți articolele sale pe acest site și conectați-vă pe LinkedIn.

Un comentariu la „Cele 3 moduri de a ascunde un site de Google, dar nu si de utilizatori”

  1. Pingback: Știri #73 - Lumea SEO PPC

Lasă un comentariu