Cresterea continua a magazinelor online, sau e-commerce, a schimbat radical modul de a face cumparaturi, acum este posibil sa gasesti orice pe net si, in ciuda gigantilor comertului digital, utilizatorii sunt din ce in ce mai atenti la calitatea produsului si oferta.
Si datorita acestei atentii mai sporite acordate cumparaturilor online, potrivit unor cercetari, clientii nu se opresc la prima oferta de pe Amazon, ci inainte de a apasa fatidicul butonul „ Cumpara ”, cauta pe motoarele de cautare si alte oferte.
Prin urmare, concurenta a devenit acerba si introducerea site-ului dvs. in rezultatele cautarii a devenit esentiala pentru cresterea vanzarilor. Exista, evident, multe metode de a ajuta site-ul sa obtina prima pozitie pe Google, unele contra cost, altele necesitand mai mult efort in indexarea site-ului.
Vorbim despre SEO, sau despre toate acele practici care permit motorului de cautare sa analizeze si sa evalueze site-ul si apoi sa atribuie pozitionarea. Aceasta strategie de web marketing va permite sa cuceriti cele mai inalte pozitii fara a fi nevoie sa apelati la reclame platite sau campanii de publicitate sponsorizate.
Asa ca astazi o sa vorbesc despre optimizarea SEO in PrestaShop, unul dintre principalele CMS concepute special pentru a crea un magazin online. O platforma SEO Friendly, care ne permite sa setam si sa configuram texte, imagini, pagini si navigabilitate in cel mai bun mod posibil.
Sa vedem impreuna care sunt cela mai bune tehnici in optimizarea SEO a unui magazin online creat cu Prestashop.
Continut
PrestaShop SEO – cum se face
Keyword Research si stabilirea unor obiective valide
Ca prim pas va recomand sa faceti analiza cuvintelor cheie.
Analizarea pietei si a cuvintelor cheie inseamna a cunoaste concurenta si, prin urmare, a putea intelege care sunt punctele forte ale acesteia si care sunt punctele slabe.
Analiza pietei (si alegerea contextuala a cuvintelor cheie) este de fapt baza pe care iti construiesti succesul. Deci, trebuie sa investiti mult timp in asta!
Analiza trebuie facuta atata in SERP, cat si pe baza altor instrumente care au fost create special pentru cautarea cuvintelor cheie si a analizei concurentilor.
Este esential sa alegeti cu atentie obiectivele, selectand cuvinte cheie cu urmatoarele caracteristici:
- un volum bun de cautare, pentru a avea un trafic organic consistent;
- corelat cu adevarat cu ceea ce oferi, pentru a avea rate de conversie bune;
- cu o concurenta nu prea mare, asa ca puteti ajunge relativ rapid pe prima pagina.
Citeste si: Ce sunt cuvintele cheie si cum se face keyword research
Optimizarea categoriilor
Foarte des se intampla ca atunci cand creezi un magazin online, partea referitoare la categoriile de produse sa fie ignorata sau eclipsata. Din pacate, regula „cu cat mai multe produse, cu atat mai bine ” nu este tocmai corecta. Intr-un anumit sens, daca continuturile sunt multe, ar putea contribui la aparitia site-ului nostru in mai multe cautari, dar, in acelasi timp, daca acestea sunt dezordonate, am putea avea chiar efectul opus.
Categoriile de produse sunt de fapt esentiale pentru a oferi o schema si un sentiment de ordine clientului. Crearea lor dureaza doar cateva minute de lucru, dar rezultatul cu siguranta va da roade.
Cand creati o categorie noua, amintiti-va sa acordati atentie urmatoarelor:
- Nume : utilizati un nume care caracterizeaza categoria si care este explicativ pentru clienti.
- Meta Titlu : care trebuie sa contina cuvantul cheie principal si nu trebuie sa aiba mai mult de 55 de caractere.
- Meta descriere : desi aceasta sectiune nu este esentiala pentru optimizare, este importanta pentru client deoarece tocmai prin aceste randuri trebuie sa atragem utilizatorul sa dea clic pe linkul nostru.
- Imagini : sunt adesea evitate pe pagina categoriei, dar dimpotriva ne pot ajuta in indexarea imaginilor Google. In PrestaShop isi asuma automat si adresa URL a categoriei in care sunt inserate. Daca imaginea este grea, inainte de a o incarca, incercati sa o comprimati folosind unul dintre numeroasele instrumente disponibile gratuit pe web.
- Text descriptiv : sfatul este sa va faceti timp pentru a scrie un mic text descriptiv al categoriilor si produselor in general. Incercati sa scrieti copii originale care contin cuvinte cheie si sa permita cititorului sa le inteleaga fiecare caracteristica a produsului de vanzare.
Citeste si: Cum se face optimizarea SEO a unui magazin online
Filtre si tag canonical
Pe langa categorii, va trebui sa fiti atenti si la utilizarea filtrelor, care pot fi o sugestie utila in a facilita cautarile utilizatorului.
Ganditi-va la filtre ca asistenti virtuali de magazin, care ajuta clientul sa identifice rapid ceea ce cauta.
Atentie insa, pentru ca va trebui sa evitati continutul duplicat, a carui prezenta deruteaza utilizatorul, iar acesta este un punct asupra caruia ma voi concentra mai tarziu.
Este important, in principiu, ca paginile de filtrare sa aiba un rel=canonical fata de pagina de referinta.
Prin acest tag, Google intelege ca pagina de filtru nu este o pagina cu continut unic, ci doar o pagina care ajuta vizitatorul afisand o selectie de produse deja prezente in alte pagini.
Poti folosi module clasice preinstalate pe PS sau cele prezente in magazin pentru a le identifica pe altele noi si mai avansate.
URL SEO Friendly
Un inceput bun este sa facem URL-urile noastre SEO Friendly, adica fara simboluri si care sunt usor inteles de Google si mai ales de utilizatori. Prin urmare, ca o prima operatiune, verificati in setari daca tab-ul SEO si URL-uri sunt active urmatoarele optiuni:
- URL SEO Friendly
- Redirectionare catre adresa URL canonica ( redirectionarea 301 permanent)
Cu prima optiune facem URL-urile clare si usor de inteles, cu a doua evitam continutul duplicat datorita, de exemplu, prezentei aceluiasi produs in mai multe categorii.
Citeste si: Ce inseamna rel=canonical si ce sunt URL-urile canonice
Viteza de incarcare
In acest caz, va sfatuiesc sa acordati o atentie deosebita sectiunii de cache, pe care va trebui sa o activati doar atunci cand sunteti cu adevarat sigur ca fiecare caracteristica a magazinului dvs. online a fost verificata si actioneaza in mod corect si consecvent.
In sectiunea de curatare a cache-ului, amintiti-va ca intotdeauna este mai bine sa activati functia care automatizeaza golirea cache-ului atunci cand se fac modificari si este si mai indicat sa o faceti manual.
Trecem apoi la partea referitoare la toate acele instrumente care pot fi utile pentru imbunatatirea incarcarii paginilor, cum ar fi „combinatii, compresii si cache” : in aceasta sectiune (numita si CCC ) veti gasi cateva caracteristici utile.
Generarea unui Sitemap XML
Fisierul Robots.txt si harta site-ului XML sunt aspecte fundamentale pentru vizibilitatea organica a magazinului dvs. online deoarece este cea care realizeaza toate comunicarile referitoare la modificari de imagini, texte, documente, pagini sau video intre site si motorul de cautare.
Mai mult, pentru a evita orice duplicare, puteti utiliza fisierul Robots.txt pentru a informa motoarele de cautare despre care pagini din e-commerce-ul vostru nu doriti sa fie indexate (exemplu: pagina de check-out, cos etc.)
Citeste si: Ce este un sitemap si cum se creaza
Fisa produsului
Dupa cum sa explicat deja in randurile anterioare, este esential ca utilizatorul si motoarele de cautare sa gaseasca fise complete, cu un text original si descriptiv al produsului.
Nu conteaza lungimea, ci calitatea. De fapt, multe magazine au mii de produse unde adesea nu exista o descriere efectiva.
Daca nu avem mare grija la aceste aspecte, este greu sa transformam proiextul nostru intr-un magazin de calitate si, mai important, nu ademenesc utilizatorul sa cumpere tocmai pentru ca il fac sa fie indoielnic si suspicios.
Deci, pe scurt, pentru o fisa de produs optimizata, trebuie sa:
- Titlu si descriere scurta : completati intotdeauna aceste doua sectiuni cu cea mai mare atentie, amintindu-va sa includeti cuvinte cheie si fraze explicative.
- Descriere : scrieti in detaliu ceea ce oferiti, incercand sa enumerati calitatile si sa construiti incredere in client.
- Imagini : inserati imagini clare si profesionale, adaugand titluri si texte alternative bogate in cuvinte cheie.
Un e-commerce, al carui succes este legat de rezultatele vanzarilor, nu poate ignora actiunile SEO desfasurate de profesionisti. Daca aveti nevoie de ajutor, nu ezitati sa ma contactati. Succes