Blog » Digital Marketing » Cum se face optimizarea SEO a unui magazin online

Cum se face optimizarea SEO a unui magazin online

Optimizare SEO a unui magazin online este un pilon fundamental intr-o strategie de marketing pentru a avea vizibilitate si a creste vanzarile. 

SEO este un instrument de vizibilitate foarte puternic; evolutia continua a algoritmilor motorului si concurenta necesita investitii, timp si profesionisti specializati.

Deci, sa vedem ce aspecte trebuie sa luati in considerare atunci cand vreti sa optimizati un magazin online , intr-un ghid gratuit pas cu pas, de la alegerea platformei CMS, la etichetele fundamentale, pana la continut si link building.

Pandemia Covid pe o scara globala a avut (si are) consecinte importante asupra comertului: multe realitati , care se concentrau anterior pe offline, au decis sa explorezele online-ul.

Potrivit celui mai recent raport, sectorul magazinelor online se afla intr-un moment de cotitura si se asteapta o crestere de doua cifre . Aceasta este o tendinta deja in curs de desfasurare inca din anii precedenti, dar perioadele de lockdown si covid au accelerat considerabil aceasta tendinta.

Dar mutarea afacerii dvs. online nu garanteaza in sine vanzarile. De asemenea, este necesar sa transmiteti traficul tinta catre eCommerce si sa il aduceti la conversie (deci la generare de profit). Web-ul ofera diverse „arme” in acest scop, de la marketing prin e-mail, la retelele sociale, la motoarele de cautare.

Cresterea numarului de activitati in comertului electronic a dus si la o crestere a investitiilor in activitati de marketing online. Din acest punct de vedere, SEO poate reprezenta un „varf de lance”. Motorul de cautare, de fapt, intercepteaza asa-numita cerere constienta , adica utilizatorii care cauta un anumit produs/serviciu si poate sunt vizati si probabil inclinati sa cumpere prin eshop.

Daca optimizarea SEO a unui eCommerce se poate face oricand, este recomandat sa se faca asa cum trebuie inca din momentul crearii magazinului. Deci, sa vedem cum sa facem primii pasi SEO, incepand de la alegerea platformei.

Alegerea platformei de e-commerce

e-commerce

Platforma aleasa pentru a da nastere magazinului online trebuie sa furnizeze toate instrumentele necesare optimizarii SEO .

Dupa cum vom vedea mai jos, una dintre cele mai frecvente probleme SEO pe comertul electronic este gestionarea duplicatelor . Sa te regasesti cu o platforma care, de exemplu, nu seteaza cu usurinta canonical si robots.txt poate fi o problema majora.

Panorama platformelor de comert electronic, intre infrastructurile cunoscute si sistemele personalizate, este foarte larga. Dorind sa mentionez unele dintre cele mai populare, desigur: Woocommerce (de WordPress), Prestashop si Magento (la care puteti adauga Shopify , o platforma care are o crestere semnificativa).

WordPress este cel mai raspandit CMS la scara mondiala si datorita ofertei uriase de teme si pluginuri, va permite sa personalizati un site web sub orice aspect. Woocomerce este un mega plugin pentru a crea un eshop cu WordPress. Zonele de atentie sunt adesea legate de echilibrul dintre numeroasele pluginuri si extensii care sunt utilizate ( cereti-ne ajutor acum daca va proiectati eshop-ul).

Acestea, de fapt, cresc riscurile de disfunctionalitati, precum si problemele legate de securitate (ceea ce devine si mai important pentru site-urile care gestioneaza tranzactiile online).

Prestashop si Magento sunt in schimb platforme mai puternice, mai scumpe si special concepute pentru eCommerce. Comparativ cu WordPress, sun mai putin personalizabile din punct de vedere al design-ului, dar sunt cu siguranta mai sigure si performante (mai ales Magento necesita si un anumit nivel de cunostinte tehnice, atat pentru management, cat si pentru optimizarea SEO).

Shopify in schimb se remarca prin simplitatea sa extrema de gestionare (multi antreprenori, de fapt, isi creeaza si isi gestioneaza afacerea singuri, fara a fi nevoie de webmasteri sau dezvoltatori) l.

Partea SEO Shopify, chiar si pe baza sablonului ales, poate avea o anumita rigiditate, care poate fi rezolvata atat cu sfatul unei agentii SEO, cat si cu un pic de programare in Liquid (limbajul de programare open source al Spotify).

Indiferent de platforma pe care o alegeti, regulile SEO sunt „universale”. Deci, sa vedem cum sa trecem de la viteza site-ului la optimizarea pentru dispozitivele mobile.

Performanta si mobile friendly

Astazi este de neimaginat sa ai un site web, de orice fel, care sa nu fie compatibil cu dispozitivele mobile deaorece in ultimii ani tendinta de navigare pe web s-a mutat predominant pe smartphone-uri si tablete .

Majoritatea template-urilor deja realizate, disponibile pe toate platformele de mai sus, se adapteaza cu usurinta la orice dispozitiv. Ne referim la asa numita tehnologie receptiva , care permite oricui sa aiba un site mobile friendly fara a fi nevoie de investitii suplimentare substantiale.

Cu toate acestea, este intotdeauna necesar sa verificati daca adaptarea este optima, adica daca experienta utilizatorilor care viziteaza magazinul nostru online de pe un telefon mobil nu este compromisa.

Chiar si din punct de vedere SEO, a avea un site mobile friendly este acum un aspect esential. O actualizare Google din 2015 , denumita de comunitatea webmasteri Mobilegeddon, a confirmat preferinta declarata a motorului Mountain View pentru site-urile web optimizate pentru dispozitive mobile.

La fel este si viteza unui site web, un aspect din ce in ce mai important pentru SEO.

Optimizarea performantei unui site web implica mai multe aspecte, unele destul de tehnice, altele la indemana chiar si a webmasterilor fara cunostinte de programare. Sa vedem cateva dintre ele:

 • Timpii de raspuns ale serverului (esential pentru a alege o gazduire performanta)
 • Optimizarea codului HTML, CSS si Javascript
 • Comprimarea codului
 • Implementarea unui sistem cache pentru a accelera incarcarea paginilor deja vizitate de utilizatori
 • Optimizarea imaginilor si a continutului multimedia (de exemplu, videoclipuri)

SEO pentru eCommerce: cautarea cuvintelor cheie

In SEO de astazi, unde algoritmii motoarelor de cautare au devenit mai rafinati, studiul cuvintelor cheie si intentia de cautare devine un aspect central al optimizarii. Acest lucru este valabil si pentru site-urile de comert electronic.

Optimizarea SEO in cele mai multe cazuri se concentreaza pe categoriile de produse . Aceste containere sunt cele pe care se concentreaza in general pentru optimizare si pozitionare SEO.

Prin urmare, este necesar sa identificati „cele mai bune” cuvinte cheie cu referire la afacerea dvs. Iata cateva dintre lucrurile de luat in considerare:

 • Volumul cautarilor: cat de mult este cautat cuvantul cheie lunar (in general, instrumentele utilizate in acest scop furnizeaza valori lunare)
 • Competitivitate : cate rezultate returneaza acel cuvant cheie si ce site-uri sunt pozitionate acolo
 • Intentia de cautare : acesta este un cuvant cheie comercial (cum ar fi „adidasi online”) sau informatii (de exemplu, „cei mai buni papuci de running”)

Intelegerea intentiei de cautare ne permite sa interceptam utilizatorii in functie de locul in care se afla in calatoria lor cu clientii.

Citeste si: Ce sunt cuvintele cheie si cum se face keyword research

Optimizarea SEO a structurii: ai grija la duplicate

Structura unui eCommerce este un alt aspect fundamental , care ar trebui sa fie optimizate atunci cand se construieste magazinul. Este recomandata o structura simpla , usor navigabila, atat de catre utilizatori, cat si de crawlerii motoarelor de cautare.

Partea SEO se refera adesea la structura silozului . O setare care ghideaza paianjenul, impartind site-ul in macro-sectiuni, care, la randul sau, va permite sa accesati alte sectiuni si micro-sectiuni legate.

structura siloz site

Intr-un magazin online, categoriile sunt de obicei cele mai importante sectiuni. Acestea trebuie organizate intr-un mod optim, evitand duplicatele si colectand produsele intr-un mod coerent si usor de interpretat.

Fiecare categorie sau subcategorie trebuie sa vizeze cuvinte cheie diferite , astfel incat sa nu creeze confuzie pentru utilizatori, dar si pentru motorul de cautare care va indexa si „interpreta” site-ul web.

Ajutam Google in acest sens oferind intotdeauna un sitemap al eCommerce-ului nostru prin Search Console . Pentru a afla mai multe, consultati aici.

Citi si: Ce este un sitemap si cum se creaza

Optimizarea etichetelor fundamentale

Odata ce platforma a fost aleasa, structura fixata si cercetarea cuvintelor cheie finalizata, este timpul sa optimizam etichetele fundamentale ale SEO . Sa le vedem in detaliu:

 • Eticheta de titlu : Acesta este de departe cel mai important element si este titlul care apare in SERP si primul element pe care Google il foloseste pentru a intelege despre ce este vorba in pagina in cauza. Aici introducem cuvantul cheie principal pentru care dorim sa pozitionam pagina. Titlul nu trebuie sa fie prea lung, de obicei se refera la 60 de caractere , dar ceea ce conteaza mai mult sunt pixelii (trebuie evitat ca Google sa-l trunchieze in SERP). Alaturi de cuvintele cheie principale, titlul trebuie sa fie scris si cu o „aatentiela marketing” (ar trebui sa va atraga sa dati clic pe pagina).
 • Meta Description : aceasta nu are o valoare directa pe partea SEO, dar este deosebit de importanta pe partea CTR. Meta descrierea ar trebui sa rezume continutul paginii si sa va atraga incat sa dati clic. De asemenea, este foarte util sa inserati aici cuvintele cheie de referinta, pentru a crea o corespondenta mai mare cu titlul si continutul paginii. In ceea ce priveste lungimea, referinta este de aproximativ 160 de caractere maximum.
 • URL : URL-urile paginilor trebuie, de asemenea, optimizate. In jargon se spune ca acestea trebuie sa „ vorbeasca ”, adica, uitandu-va la adresa URL, ar trebui sa aveti deja o idee despre subiectul paginii in cauza. Adresa URL este, de asemenea, un „spatiu” util in care sa introduceti cuvinte cheie importante din partea SEO. Ar trebui pastrat cat mai scurt posibil, de asemenea, pentru problemele legate de partajare si aspectul vizual „mai placut”.
 • Titluri : H1, H2, H3 etc. toate acestea sunt elemente HTML care ajuta la organizarea textului si comunica relevanta diferitelor sub-subiecte catre motorul de cautare. Tot in acest caz, acestea sunt spatii care ar trebui sa fie umplute cu cuvinte cheie legate de cel principal. In ceea ce priveste numarul, dezbaterea este deschisa in lumea SEO. Tendinta actuala recomanda includerea unui singur H1 pe pagina si sa nu depaseasca cu H2s (cel mult 7-10). Dar acestea sunt doar orientari in evolutie si depind, de asemenea, de cat de mare este continutul paginii.
 • Imagini : imaginile trebuie optimizate pentru continut textual. Ne referim in detaliu la: numele fisierului , titlul imaginii si, mai presus de toate, textul alternativ . Acesta din urma este principalul atribut pe care motorul de cautare il foloseste pentru a indexa o imagine. Textul alternativ este un alt element util pentru introducerea cuvintelor cheie. 
 • Legaturi interne : Legaturile interne reprezinta o abordare SEO deosebit de puternica. Acestea va permit sa ajutati crawlerul pentru a vizita alte pagini / sectiuni ale magazinului. In plus, prin utilizarea textului ancora cu cuvinte cheie utile, pot ajuta la pozitionare.

Pentru a afla mai multe vedeti postarea: Ce este textul ancora (anchor text) si cum se foloseste in SEO

Importanta continutului original

Ajungem la un punct deosebit de dureros atunci cand discutam site-uri de comert electronic, si anume continutul fiselor de produse . O practica foarte comuna este incarcarea masiva a produselor, poate prin foi de stil, sau copierea continutului fisei de produs de pe alte site-uri (poate de la furnizori).

In acest fel, aveti sute, daca nu chiar mii, de produse sau pagini duplicate, sau cu toate titlurile similare (poate variaza doar pentru un anumit cod de produs). Partea SEO este o practica proasta si daca ati ales aceasta cale, optimizarea ulterioara poate dura multe ore de munca.

Fiecare produs, pe cat posibil, ar trebui sa aiba etichete specifice si continut optimizat. Cardul unui produs nu este doar esential din partea SEO, ci si din punctul de vedere al conversiei (deci munca de amenajare merita).

Pozitionarea eCommerce-ului nu se refera doar la categorii, in multe cazuri chiar si produse individuale pot intercepta cautari, deci este esential sa va ocupati de pozitionarea organica.

Link Building

Pozitionarea SEO se bazeaza pe doua aspecte conectate: optimizarea on-site si optimizarea off-site. Acesta din urma se concentreaza si astazi pe capacitatea de a atrage legaturi de intrare din alte domenii autorizate ( backlink-uri ).

Link building-ul este o problema deosebit de spinoasa. Google „condamna” obtinerea oricaror legaturi de intrare care nu sunt naturale. Pe de alta parte, legaturile cu adevarat naturale de pe web sunt greu de obtinut.

Prin urmare, cautarea de link-uri care sa indice catre magazinul dvs. online trebuie gestionata intr-un mod mult mai atent decat in ​​trecut. Mai presus de toate, actualizarea Penguin a facut ca motorul de cautare sa fie mai capabil sa identifice modele care urmaresc practicile de construire a legaturilor artificiale.

Deci, cum este gestionata strategia de link building pentru magazinul dvs. online in SEO de astazi? Calitatea si tematicitatea ar trebui sa fie liniile directoare.

Concentrati-va, mai mult decat pe numar, pe cautarea de backlink-uri de pe portaluri autorizate . Putine, dar bune, daca vrem sa simplificam, este in prezent o strategie prudenta, mai ales pe termen lung.

In plus fata de calitate, ar trebui sa favorizam site-urile sau portalurile care trateaza subiectul eCommerce-ului nostru sau, in orice caz, un subiect asociat.

Citeste si: Link Building: Ce este si cum se face, Ghid complet (cu trucuri si secrete)

SEO este ok, dar nu uitati de Brand

Poate ca, dupa o investitie substantiala, ati obtinut si pozitionarea ravnita pentru cuvintele cheie legate de afacerea dvs. specifica. Site-ul genereaza vizite si valori de trafic excelente.

Dar nu exista vanzari. Pentru ca?

Cea descrisa este o posibilitate foarte neobisnuita. Motivul este deobicei legat de alte aspecte ale marketing-ului. Scopul SEO – ar putea fi si o definitie – este de a transmite trafic tinta catre un site web, prin cautare organica pe motoarele de cautare.

Odata ce site-ul este pozitionat si genereaza trafic (in target, deci am lucrat bine si la alegerea cuvintelor cheie), SEO si-a atins scopul. Cu toate acestea, conversia necesita un „mai mult” care este legat de marketing si adesea de brand .

In arena web va aflati in concurenta cu alte magazine online, dintre care unele sunt autoritare in propria lor nisa de referinta. Din acest motiv, exista planuri de afaceri care ii ajuta pe antreprenori sa se gandeasca la nivel local la produsul / serviciul care urmeaza sa fie adus pe piata.

Gasirea unei nise neacoperite sau neacoperite complet – nu doar in ceea ce priveste produsul in sine, ci si in ceea ce priveste modul in care este prezentat – reprezinta o strategie castigatoare pe termen mediu si lung.

Lucrand la brandul tau, facandu-l cunoscut si crescand pentru a deveni una dintre referintele in nisa specifica, daca pe de o parte este evident un drum mai lung, pe de alta parte ar parea singurul castigator in lumea aglomerata si competitiva de astazi.

In cele din urma, comunicarea dintre SEO si o strategie de marca stabileste succesul unui eCommerce, punand bazele unei afaceri solide si durabile in timp.

About the author

Alin O. Codruț Bolboacă

Alin O. Codruț Bolboacă, SEO Manager cu 10+ ani de experiență, a studiat in Milano si deține o diplomă în marketing digital. Este certificat de Facebook Ads și Google Ads. A lucrat cu clienți variind de la start-up-uri locale la multinaționale, oferind rezultate notabile. Vorbind fluent engleza și italiana, Alin colaborează cu clienți internaționali și se adaptează la diverse piețe. Urmăriți articolele sale pe acest site și conectați-vă pe LinkedIn.

Un comentariu la „Cum se face optimizarea SEO a unui magazin online”

 1. Pingback: Știri #70 - Lumea SEO PPC

Lasă un comentariu