Cel mai probabil ati auzit deja de LSI ( Latent Semantic Indexing ) si aplicatiile sale in optimizarea SEO a unui site web. Totusi, acronimul sau tinde sa se sperie putin si nu ar trebui sa fim surprinsi daca, la urma urmei, exista putini oameni care au inteles cu adevarat ce este si cum poate fi cu adevarat util pentru un site web.
In acest articol vom incerca sa explicam in cuvinte simple ce este acest LSI si ce legatura are cu SEO. Vom explica si de ce, potrivit unora, indexarea semantica latenta nu ar trebui sa aiba nimic de-a face cu lumea SEO.
Ce este LSI ?
Nu ne vom abate de la subiect si vom raspunde imediat la intrebarea principala: LSI este o metoda de indexare.
NU MA INTELEGE GRESIT, NU-TI DESCRIU METODA de indexare Google, ci mai degraba un mecanism ce face parte din indexare.
Un novice SEO ar putea crede ca, pentru a gasi o resursa precisa in retea, un motor de cautare cauta interogarea precisa introdusa de utilizator in diferitele documente publicate, returnand doar potrivirile exacte. Pe scurt, daca ati cauta cuvantul „Termopane”, Google ar trebui sa va returneze numai si exclusiv resursele care contin acel cuvant dat. In realitate,Google este mult mai inteligent decat atat, cautand si relatii intre diferitele documente, care, prin urmare, depasesc simpla repetare a unui cuvant cheie.
Aceasta inseamna ca, daca tastati „termopan”, Google ar cauta nu doar cuvintele ce contin termopan, ci si toate cuvintele legate semantic, precum „ferestre”, „rame geam”, „geamuri si usi” si asa mai departe.
Tocmai am explicat pe scurt ce inseamna indexarea semantica latenta.
Trebuie spus ca acest lucru nu este nimic nou, dimpotriva: tehnica LSI a fost ipotezata in anii 60 si patentata in 1989. Nu este ceva nou, totusi intelegerea modului in care functioneaza indexarea semantica latenta, in opinia noastra, poate ajuta foarte mult persoana care isi doreste sa optimizeze un site web, de la expertul SEO la creatorul de continut al unui blog de mici dimensiuni.
Indexare semantica latenta si SEO
Prima si fundamentala consecinta a invatarii modului in care functioneaza metoda de indexare LSI este sa intelegem ca repetarea fortata a cuvintelor cheie intr-un text web nu are prea mult sens. De ce sa facem un text artificial si greoi prin umplerea cu aceleasi cuvinte cheie (keyword stuffing), cand in schimb stim ca motoarele de cautare sunt capabile sa „inteleaga” despre ce vorbim comparand pagina noastra cu alte texte de pe net ?
Este gresit sa ne gandim la Google ca la un motor de cautare care priveste doar cuvantul cheie sau, mai degraba, arata doar acolo unde ii spunem sa priveasca. Nu, Google citeste toate paginile noastre, pentru a fura fiecare cuvant, pentru a oferi utilizatorilor dvs. rezultate mai bune.
Prin urmare, repetarea continua si fortata a cuvantului cheie este inutila. Mai bine sa scrieti texte mai naturale, folosind mai multe sinonime si toti termenii aferenti care ar putea fi utili pentru utilizator, folosind pe larg – de ce nu – pretioasele long tail keywords.
Pe net vorbim adesea despre cele mai bune metode pentru a gasi cuvinte cheie in conformitate cu tehnica LSI. Pentru a face acest lucru, va puteti baza pe aceleasi instrumente Google, cum ar fi sugestiile Google Autocomplete (adica completarea automata pe care motorul de cautare ne-o ofera atunci cand introducem interogarea noastra in bara sa de cautare) sau chiar indispensabilul Planificator de cuvinte cheie.
In cele din urma, exista un instrument creat special pentru a gasi cuvinte cheie si, astfel, pentru a profita de indexarea semantica latenta: vorbim in mod evident despre portalul LSI Keyword Generator (din pacate disponibil doar in limba engleza).
LSI si SEO: Nu toata lumea este de acord
Exista unii experti SEO care sustin ca LSI nu conteaza pentru optimizarea SEO. Toata lumea stie ca metoda de indexare LSI a fost fundamentala pentru dezvoltarea motoarelor de cautare. Cu toate acestea, altii spun ca nu exista nici o certitudine sau dovezi ca motoarele de cautare de astazi folosesc inca aceasta metoda.
Pe de alta parte, este adevarat ca, pentru cei implicati in crearea de continut optimizat pentru SEO, luarea in considerare a metodei de indexare LSI este extrem de utila: deoarece astfel putem crearea continut mai bun, mai natural, mai bogat, atat pentru utilizatori, cat si pentru motoarele de cautar.