Blog » SEO » Ce este textul ancora (anchor text) si cum se foloseste in SEO

Ce este textul ancora (anchor text) si cum se foloseste in SEO

Continuam cu analiza aprofundata dedicata elementelor de baza ale SEO si, in special, ne concentram in continuare pe linkuri si gestionarea corecta a acestor elemente, care sunt fundamentale nu numai pentru site-uri, ci pentru multe alte aspecte ale unei strategii SEO. 

Subiectul de astazi se refera la textul ancora , care este o parte decisiva si adesea trecuta cu vederea, atat din strategia de optimizare a link-urilor externe cat si interne

Sa incepem cu definitia tehnica: textul ancora este cuvantul sau grupul de cuvinte care conduc printr-un link inspre alta resursa online sau portiunea de text vizibila pe pagina legata prin link, si este util pentru furnizarea de informatii atat utilizatorilor, cat si motorului de cautare.

La ce se folosesc

Am spus ca textul de ancorare este util pentru a pregati utilizatorii si motoarele de cautare sa dea clic pe un link si, prin urmare, pe continutul gasit pe noua pagina. 

Deci, prima si principala functie a textului ancora este de a oferi un context adaugat si usor de inteles al link-ului, care poate simplifica interpretarea paginii de destinatie.

Cum se creeaza un text ancora in HTML

Crearea unui anchor text este extrem de simplu si, in practica, toate editoarele de text va permit sa introduceti cu usurinta o legatura catre o portiune textuala folosind pictograme (cea clasica cu imaginea unei ancore navale, prezenta in WordPress, dar si in Word si asa mai departe.) 

Din punct de vedere IT, in codul HTML, textul ancora apare pur si simplu cu sirul <a href=”https://www.exemplu.com”> Text de proba </a>, in care cuvintele „text de proba”, in general, vor aparea scrise intr-o alta culoare (deobicei albastru) sau evidentiate , in functie de setarile site-ului.

De ce este important textul ancora

In ceea ce priveste problemele legate mai strict de SEO si optimizarea paginii , textul ancora are un rol (inca) semnificativ pentru clasarea pe motoarele de cautare , deoarece Google foloseste textul ancora pentru a evalua contextul paginii conectate. 

Pentru a da un exemplu: daca introduc un link catre o pagina folosind cuvintele „biscuiti pentru caini”, motorul de cautare va presupune ca pagina de destinatie abordeaza acest subiect; astfel, Google isi va intari ipoteza si va creste sansele ca site-ul conectat sa se claseze la nivel mai inalt pentru acel cuvant cheie.

Evident, cel descris este doar un exemplu simplu si gestionarea textului de ancorare Google este mult mai complexa.

De-a lungul anilor s-a facut o utilizare manipulativa si fortata a acestor elemente, ceea ce a dus la o reconsiderare a textului ancora ca un factor de ranking . Comparativ cu trecutul, textul ancora este inca fundamental intr-un backlink , dar este si un element foarte expus la o utilizare incorecta care poate duce la penalizarea site-urilor pentru spam sau supra-optimizare.

Textul ancora in link building

Textele ancora sunt extrem de utilizate, in special in campaniile de link building , deoarece specialistii au ajuns la concluzia ca Google acorda o atentie deosebita acestor portiuni de text in evaluarile clasamentului. Totusi, asa cum am specificat deja,  o abordare non-strategica a acestei activitati poate provoca daune site-ului, mai degraba decat avantaje, deoarece exista cazuri frecvente de texte de ancorare care sunt prea optimizate sau deconectate de la pagina contextul destinatiei si asa mai departe.

Exista o alta inexactitate care apare adesea in gestionarea textului ancora si se refera in principal la legaturile interne catre site: absenta textului ancora sau, mai degraba, lipsa de atentie la acest element.

Tipurile de anchor text

Este important sa aveti o idee despre diferitele tipuri de text ancora care pot fi utilizate, atat pentru linkuri interne , cat si pentru backlink-uri, deoarece aceasta constientizare va va permite sa variati in ceea ce priveste utilizarea textului si sa profitati la maximum de potentialul sau. 

In rezumat, avem text de ancorare generic , barnded , cu potrivire exacta (exact match), cu adresa URL vizibila sau pe imagine , iar acum vom vedea impreuna principalele lor caracteristici.

Textul de ancorare gol si extins

Textul de ancorare gol este cel care afiseaza direct adresa URL a linkului, inclusiv www sau uneori chiar protocolul HTTPS ; este o alegere care uneori poate fi facuta pe bloguri pentru a se referi direct la o anumita pagina , dar care nu este optima din punct de vedere al utilizabilitatii, asa cum am spus mai inainte.

Text ancora exact match

Cea mai utilizata si abuzata tehnica in SEO este cea a potrivirii exacte, adica corespondenta exacta dintre textul ancora si cuvantul cheie principal al articolului , dar exista si anchor text partiale (adica atunci cand cuvintele cheie sunt utilizate partial) si ancorele long tail , pe care poate le cunoastem cel mai bine.

O solutie utila pentru a varia textul de ancorare este de a utiliza sinonime si termeni legati semantic de cuvintele cheie de interes, concentrandu-se pe asa-numitele ancore LSI (unde LSI inseamna Latent Semantic Indexing).

Branded anchor text

Este usor sa intelegeti ancorele de marca , care sunt cele care contin numele domeniului , marcii, site-ului sau blogului: pot fi gasite atat ca referinta la adresa URL, si cu referire doar la numele cu care entitatea respectiva este cunoscuta pe web.

Pentru a oferi intotdeauna un serviciu util utilizatorului si pentru a facilita clicul pe link , se poate utiliza textul ancora descriptiv , atat pentru linkurile interne, cat si pentru cele externe: trebuie doar sa alegeti expresii textuale care anticipeaza si descriu continutul paginii de destinatie. 

Conceptual similare sunt textele de ancorare aprofundate , in care, totusi, titlul articolului in sine este folosit ca ancora, ca in cazul legaturilor aprofundate dintr-un articol sau pagina web catre alte resurse.

Pentru a scrie un text de ancorare eficient, trebuie sa va ganditi la doua perspective: experienta utilizatorului si optimizarea SEO . Cu alte cuvinte, acestea trebuie sa fie utile in doua scopuri , atat utilizatorilor, cat si site-ului in sine pentru clasarea pe motoarele de cautare, iar pentru a atinge acest obiectiv este necesar sa alegeti cuvinte cheie simple , descriptive si usor de inteles pentru cititori, dar care in acelasi timp, au sens si pentru Google si algoritmii sai.

Citeste si: Cum se scrie un articol pentru link building din punct de vedere SEO

About the author

Alin O. Codruț Bolboacă

Alin O. Codruț Bolboacă, SEO Manager cu 10+ ani de experiență, a studiat in Milano si deține o diplomă în marketing digital. Este certificat de Facebook Ads și Google Ads. A lucrat cu clienți variind de la start-up-uri locale la multinaționale, oferind rezultate notabile. Vorbind fluent engleza și italiana, Alin colaborează cu clienți internaționali și se adaptează la diverse piețe. Urmăriți articolele sale pe acest site și conectați-vă pe LinkedIn.

Lasă un comentariu