O companie care isi propune sa fixeze brandul in mintea consumatorului, trebuie sa recurga la instrumente digitale. Acesta este motivul pentru care web marketing-ul, digital advertising si optimizarea pentru motoarele de cautare (SEO) reprezinta un pas necesar.
In aceasta era dedicata comunicarii, auzim din ce in ce mai des despre brand awareness, punctul de plecare al multor strategii de marketing.
Brandul este un atu fundamental pentru companie deoarece este parghia care actioneaza asupra mintii umane. Cum? O sa vedem in acest articol…
Motivatia este psihologica: oamenii trebuie sa se bazeze pe modele ideale care ajuta la simplificarea deciziilor de cumparare, care sunt tot complexe si incerte. Este o activitate care se desfasoara pe termen lung, deoarece increderea si relatia cu clientul se construiesc pas cu pas. Nivelul ridicat de cunoastere a marcii ajuta companiile sa iasa din competitia de pret si creeaza bariere in calea concurentilor.
Continut
Ce se intelege prin brand awareness – constientizarea marcii
Care este sensul termenului de brand awareness?
La propriu, awareness inseamna constientizare, deci cunoastere a marcii si indica nivelul de satisfactie a consumatorului fata de o marca. Este o valoare complexa de ilustrat, deoarece este rezultatul diversilor factori, care permit fixarea acelei marci in mintea consumatorului, astfel incat sa o transforme in prima optiune cand vine vorba de achizitionarea unui produs sau serviciu.
In practica, cu cat gradul de constientizare a marcii este mai mare, cu atat poate creste profitabilitatea unei companii.
De ce este important brand awareness
Pentru a folosi termeni din lumea marketing-ului, partea inferioara a unui funnel (cea a conversiilor) nu poate sa o ignore pe cea inalta (adica brand positioning sau brand management) care include toate actiunile de marketing care vizeaza crearea unei perceptii, a unei valori intangibile, a unei imagini attractive, a unui produs sau companie in mintea oamenilor.
Covid a accelerat schimbarea, evidentiind nevoia unei abordari mai emotionale si experientiale, pentru o mai mare atentie la problemele sociale.
Lovemark, sau love brand, sunt cele care creeaza o legatura emotionala profunda si intima, care gadila sforile sensibilitatii consumatorului, atat de mult incat, in mod ideal, acesta din urma nu se va mai putea descurca fara produsele lui preferate.
Un love brand binecunoscut este Lavazza, care s-a concentrat pe personalizare si pe o abordare bazata pe date, dezvoltand o customer data platform. Datorita tehnologiei digitale, astazi este posibil sa se genereze multe reclame diferite, sa se creeze mesaje din ce in ce mai individualizate si oportunitati de interactiune, cu efecte evidente asupra activarii vanzarilor.
Un alt exemplu de succes este cel al lui Nike. Nu este doar un brand care este cumparat pentru a „pare” atletic, ci pentru a „fi”. Nike a reusit sa treaca de la interactiunea cu clientii sai la relatii, intr-o dimensiune mai intima si mai utila.
Constientizarea marcii: cum este masurata
Prin urmare, constientizarea marcii se gaseste in mintea consumatorului. Valoarea sa este masurata prin Piramida Aaker : o reprezentare metaforica a diferitelor niveluri de atractivitate ale unui brand.
Baza piramidei este absenta constientizarii, iar apoi se ridica spre o cunoastere superficiala sau aprofundata a marcii.
Varful corespunde la „ top of mind ”: odata atins acest nivel, brandul in cauza reprezinta primul gand al unui consumator, atunci cand vine vorba de repetarea experientei de cumparare.
De asemenea, este posibil sa comparam acest nivel cu conceptul de loialitate, care este mai usor de inteles. Pentru a masura gradul de constientizare a marcii exista diverse instrumente.
In primul rand, trebuie sa te angajezi intr-o cautare pe Google si cu instrumentele Web Analytics, iar pe Facebook cu Insights: pentru a masura traficul pe site, dar si pentru a intelege nivelul comentariilor referitoare la brand. Astazi exista tehnici de analiza a datelor care va permit sa ascultati asa-numita “Voce a Clientului”, adica parerea clientilor si nivelul de satisfactie exprimat in diferitele relatii cu clientii, de la feedback-ul produsului la comentarii pe retelele de socializare, pana la interactiunile cu asistenta clientilor.
Pasii pentru a construi o strategie de brand awarenss
Publicitate si SEO
In mod clar, o companie care doreste sa-si sporeasca gradul de cunoastere a marcii nu poate face asta fara instrumente digitale, alaturi de cele ale marketingului mai traditional. Marketingul digital, in special publicitatea digitala (display, search, e-mail si alte formate de publicitate online) si SEO (Search Engine Optimization – tehnica de a pozitiona site-ul in topul rezultatelor cautarii pe Google si alte motoare de cautare), reprezinta un pas necesar.
Primul pas, asadar, este sa-ti optimizezi site-ul pentru a-si creste pozitionarea pe Google: in acest fel va fi mai usor de identificat de catre potentialii clienti.
Retelele de socializare
Odata facut acest lucru, este intotdeauna cazul sa va faceti disponibil pe retelele de socializare, deschizand un profil oficial pe fiecare din acestea. Acest lucru va permite sa atingeti tinta direct, obtinand vizibilitate si oportunitati de comunicare. Util in acest scop este influencer marketingul, ansamblul de activitati care implica marturia unui blogger sau a unui revizor social, care poate testa, valida si apoi comunica urmaritorilor lor bunatatea unui brand, produs sau serviciu.
Comunicarea valorilor marcii
Brandurile trebuie sa invete sa-si comunice valorile intr-un mod autentic si transparent. De exemplu, pentru a-si asocia brandul cu sustenabilitatea, Lavazza a realizat documentarul Coffee Defenders, distribuit pe Amazon Prime Video, care evidentiaza angajamentul Fundatiei Lavazza fata de dezvoltarea green. Acest lucru nu numai ca a dus la vanzari de produse pe site-ul Amazon, dar a crescut si perceptia consumatorului cu privire la afinitatea pentru valorile marcii.
Evenimente, gadgeturi si accesorii
Evenimentele au fost intotdeauna un element important in bugetele de marketing ale companiilor, cu randamente in termeni de constientizare si clienti potentiali. Pandemia a dat o lovitura grava sectorului si abia recent s-a revenit la organizarea de evenimente in prezenta.
Vorbim si despre marketingul experiential, deoarece crearea de experiente este una dintre cele mai eficiente modalitati de a crea loialitate si imagine de marca, facand clientul protagonist.
De multi ani, pentru a creste gradul de constientizare a unui brand, companiile s-au concentrat si pe gadgeturi : de la tricouri la accesorii tehnologice precum stick-urile USB. Astazi ne concentram pe obiecte utile si durabile. Puterea gadgeturilor este in logo, deoarece acesta insoteste potentialul client pe tot parcursul zilei pana cand se fixeaza in minte, chiar si la nivel inconstient.
Astazi este si destul de usor sa gasesti produse de acest tip datorita companiilor care realizeaza gadgeturi personalizate la cerere: aici gasesti multe categorii de obiecte de personalizat. Aceste tipuri de produse sunt deosebit de eficiente in timpul targurilor comerciale sau evenimentelor din industrie : este important sa oferiti clientilor ceva care sa ramana cu ei chiar si dupa intalnirea personala.
Un comentariu la „Ce este brand awareness – gradul de constientizare a marcii”