Daca in urma cu un an, as fi iesit pe strada si as fi intrebat o suta de oameni daca au auzit vreodata de NFT, cu siguranta nu mi-ar fi raspuns nimeni.
Astazi, insa, daca as pune aceeasi intrebare, aproape toata lumea ar spune ca au auzit macar odata.
In cateva luni, a trecut de la a fi ceva marginal la a fi un sector real cu o valoare de piata de zeci de miliarde de dolari.
Continut
NFT: istoria lor
In ciuda faptului ca au devenit extrem de populare doar recent, NFT-urile au o istorie destul de lunga in spate.
Prima aparitie a unui fel de NFT dateaza din 2012-2013 cand au fost inventate „colored coins” care nu erau altceva decat token reprezentand active reale pe Blockchain. Detinerea acestor token era echivalent cu a detine in viata reala ceea ce acestea reprezentau.
La scurt timp mai tarziu, in 2014, a luat fiinta Counterparty, primul exemplu de platforma in care se putea crea si vinde propriile token-uri, un concept foarte asemanator cu cel al NFT-urilor.
In anii urmatori aceasta platforma a inceput sa se extinda si au fost create primele colectii de cripto-arta precum „crypto kitties” si foarte faimosul „crypto punk”.
In 2018, NFT-urile erau cunoscute de cei mai multi experti in blockchain, dar abia in 2021 au devenit oficial mainstream, datorita vanzarii unora dintre aceste token pentru milioane de dolari.
Acum ca le cunoasteti originea, este timpul sa va explicat in cel mai simplu mod posibil despre ce este vorba.
Ce este un NFT ?
In primul rand, NFT este acronimul pentru Non-fungible token. Dar ce inseamna? Un bun fungibil este ceva care nu are o individualitate specifica si care ar putea fi usor schimbat cu altceva egal. NFT-urile nefungibile sunt exact opusul.
Sunt token unice care, prin urmare, nu pot fi schimbate cu alte token identice, deoarece exista o singura copie a fiecarui NFT astfel sunt unice.
Pentru a face totul mai clar, sa facem un exemplu. Bitcoin este un activ fungibil, deoarece exista aproximativ 19 milioane la fel in circulatie in acest moment. Nu exista nicio diferenta intre un Bitcoin si altul.
O opera de arta, pe de alta parte, este un bun nefungibil deoarece este unica si nu exista una identica cu care sa poata fi schimbata fara sa ne dam seama.
NFT-urile trebuie considerate ca fiind opere de arta unice. Acum va voi explica exact cum functioneaza.
Cum functioneaza
Un NFT poate reprezenta orice, atat un activ fizic, cat si un activ digital. Poate fi de exemplu un tablou, o melodie, un videoclip dar si ceva legat de lumea reala precum un document sau un bilet pentru un concert.
Fiecare NFT poate avea un singur proprietar la un moment dat. Toate token-urile nefungibile au un cod de identificare unic salvat pe blockchain si sunt direct legate de un wallet(portofel). Cand cumparati un NFT nu vi se trimite versiunea fizica a ceea ce ati cumparat, si se face transferul proprietatii in sistemul blockchain.
Oricine poate verifica cine este detinatorul unui NFT, asa ca este imposibil sa pretinzi ca detii un anumit token si sa vinzi altcuiva o copie.
Majoritatea NFT-urilor se bazeaza pe blockchain-ul Ethereum, dar si foarte multe proiecte bazate pe Solana si alte platforme au primit, de asemenea, un feedback puternic.
Cum poti sa creezi un NFT
Dupa cum a spus, orice poate fi un NFT, asa ca sa presupunem ca doriti sa creati unul pe ce reprezinta un desen pe care l-ati facut acum cateva zile. Tot ce trebuie sa faci este sa faci o fotografie sau sa scanezi designul, dupa care va trebui sa mergi pe o platforma care, cu aceeasi simplitate a Squarespace sau Wix, iti va permite sa-ti transformi fisierul in format png sau jpeg intr-un NFT. Una dintre cele mai cunoscute este Rarible.
Dupa ce ati incarcat designul pe platforma, va trebui sa va conectati viitorul NFT la un wallet blockchain, pe care il puteti crea online in cateva minute. Dupa ce faci acest lucru, pentru a crea definitiv token-ul si a-l putea pune efectiv la vanzare va trebui sa platesti o gas fee. Acesta din urma este o taxa de platit pentru a recompensa asa numitilor “miner Ethereum” pentru munca de creare a simbolului.
Aceasta taxa nu are o valoare fixa, de obicei se ridica la cativa euro dar in anumite perioade poate costa zeci de euro.
Dupa ce ati platit aceasta taxa, va puteti pune NFT-ul la vanzare, care va fi licitat. Daca primiti o oferta satisfacatoare o puteti accepta si in acel moment NFT-ul va deveni proprietatea noului cumparator.
Un alt avantaj considerabil, este ca, creatorul token-ului primeste pentru totdeauna un comision pentru toate vanzarile viitoare. Prin urmare, daca chiar si peste cativa ani NFT-ul creat de dvs. continua sa fie tranzactionat, veti continua sa primiti un comision.
Cum se poate investi in NFT
Castigul cu NFT este posibil nu numai prin crearea acestora, ci si prin investirea in ele. Investitia se face este extrem de usor, trebuie doar sa mergi intr-o piata precum Opensea, sa gasesti un NFT care sa te atrage si sa incerci sa faci o oferta. Daca proprietarul il accepta, NFT-ul va fi oficial al tau.
NFT-urile sunt cu siguranta ceva extrem de inovator si fascinant. In cateva luni au devenit unul dintre cele mai relevante sectoare din intreaga lume blockchain si cine stie daca vor continua sa creasca.
Este posibil sa faci bani investind in NFT-uri, dar este totusi incredibil de riscant, mult mai mult decat sa investesti in cripto. Trebuie deci sa operam cu extrema prudenta, pastrandu-l ca hobby.
Dar atentie, este usor sa le cumperi dar este si foarte usor sa pierzi bani. Este intr-adevar o investitie foarte riscanta si imprevizibila.
Pentru a avea orice speranta de a va vinde token-ul la un pret mai mare, trebuie sa cumparati unul care, in opinia dvs., ar putea avea piata.
Este totusi o investitie pe termen mediu-lung, ar putea dura ani pentru ca tokenul tau sa castige valoare, asa ca nu te astepta la castiguri mari dupa cateva zile.
Sfatul meu este sa va informati inainte de a investi si, poate, sa cumparati un token dintr-un domeniu in care sunteti expert, fie el muzical, artistic sau orice alt gen.