Cand vorbim despre WordPress, vorbim defapt despre cel mai cunoscut CMS din lume: aproape 42% dintre site-urile web folosesc aceasta tehnologie (mai mult decat toate alternativele combinate), care permite bloggerilor, intreprinderilor mici si companiilor mari de pe lista Fortune 500 sa-si desfasoare proiectele si sa creeze o comunitate de milioane de utilizatori.
Dar, dupa cum stim, instalarea CMS-ului nu este suficienta pentru a obtine rezultate si exista multe interventii de facut pentru optimizarea WordPress SEO, cum ar fi imbunatatirea vitezei paginii sau alegerea unei teme SEO-friendly.
Urmatoarele 7 sfaturi pot ajuta proprietarii de site-uri WP sa-si imbunatateasca strategia si sa obtina rezultate mai bune.
Continut
Diferenta dintre WordPress.com si .org
Inainte de a descoperi tehnicile de optimizare, este util sa faceti un pas inapoi in alegerea versiunii CMS de descarcat si utilizat: sub numele WordPress, exista doua solutii diferite, gazduite pe doua domenii diferite si cu caracteristici foarte distincte.
WordPress.com este un proiect de la Automattic, care se bazeaza pe WordPress.org pentru a oferi o solutie de gazduire gestionata, in care utilizatorul nu trebuie sa descarce software, sa plateasca pentru gazduire sau sa gestioneze un server web.
In practica, site-ul este creat si gestionat prin WordPress.com (si, de fapt, adresa nu este personalizabila, dar va fi intotdeauna siteulmeu.wordpress.com) si utilizatorul trebuie doar sa se conecteze la platforma online pentru a-si incarca continutul.
Este o solutie eficienta pentru cei fara pretentii mari, dar nu ideala pentru SEO, deoarece are spatiu de stocare limitat, nu are acces FTP si diverse limitari (doar cu cele mai avansate planuri este posibil sa aveti mai mult control).
In schimb, WordPress.org este un software open source rulat de WordPress Foundation, pe care il puteti descarca gratuit, instala pe server si sa-l utilizati pentru a personaliza un site asa cum doriti.
WordPress.org ofera posibilitatea de a personaliza pe deplin teme, widget-uri si pluginuri – este open source, gazduit de sine si ideal pentru imbunatatirea SEO.
Dupa cum subliniaza Anna Crowe in Search Engine Journal, „WordPress.org este castigatorul clar atunci cand vine vorba de alegerea dintre WordPress.org si WordPress.com”, in special pentru cei cu un proiect mai amplu.
Cele 7 sfaturi pentru a imbunatati SEO unui site creat cu WordPress
Crowe este cel care ne insoteste in identificarea a 7 modalitati de imbunatatire a performantei SEO a site-ului nostru WordPress, valorificand experienta sa de „peste 11 ani de munca pe site-urile WordPress” pentru a oferi aceste „sfaturi utile pentru a ajuta alti proprietari de site-uri WordPress sa-si imbunatateasca strategia SEO ”, mergand dincolo de pluginul clasic Yoast.
Alegerea celei mai bune teme WP pentru SEO
In general, atunci cand alegem o tema WordPress, SEO nu este primul aspect pe care il avem in vedere, deoarece ne concentram mai degraba asupra efectului vizual, designului vizual si interactiunilor.
Cu toate acestea, a avea o tema WordPress SEO friendly este esentiala pentru succesul site-ului, deoarece poate avea un impact asupra performantei tehnice a proiectului. Printre caracteristicile care urmeaza sa fie evaluate se numara absenta erorilor in cod, responsiveness (capacitatea de adaptare si afisare pe fiecare dispozitiv), predispozitia pentru marcajul Schema.org, pluginuri si social media. Expertul subliniaza, de asemenea, cateva dintre temele sale preferate SEO WP:
- Astra
- Genesy
- Divi
- GeneratePress
- OceanWP
Determinati domeniul preferat
Determinarea domeniului preferat inseamna practic alegerea dintre doua optiuni: versiunea cu www sau fara www.
Dupa cum stim, nu exista un avantaj SEO evident in stabilirea sau nu a www; in trecut, triplul w era standardul la crearea site-ului, dar astazi lucrurile stau foarte diferit.
Pe baza experientei lui Crowe, o companie mai mare cu mult trafic pe site poate avea un avantaj in a opta pentru versiunea www a domeniului, deoarece va „avea o inregistrare CNAME pentru a ajuta la redirectionarea traficului in caz de failover”.
Schimbare permalink
Url-urile simple sunt o optiune convenabila pentru experienta utilizatorului, precum si pentru faptul ca ofera un efect pozitiv (minim) asupra SEO. Cu WP, putem schimba setarile implicite de permalink si putem alege, de exemplu, un format bazat pe numele postarii (care functioneaza in general pentru majoritatea site-urilor) sau sa implementam o structura personalizata bazata pe preferintele noastre.
Activare breadcrumbs
O alta optiune care nu trebuie trecuta cu vederea este activarea breadcrumbs, linkurile pe care le gasim in partea de sus a unui site web sau sub bara de navigare si care permit utilizatorului sa cunoasca pozitia paginii pe care o viziteaza in structura site-ului.
Pluginul Yoast SEO va permite sa implementati aceasta functie rapid si usor, activand comanda in bara de setari.
Alegeti cum sa gestionati comentariile
Activati sau dezactivati comentariile in WordPress ? Aceasta este o decizie dificila si fara un raspuns definitiv, deoarece depinde de starea actuala a site-ului si exista multe aspecte si variabile de evaluat.
Conform celor spuse de John Mueller, eliminarea comentariilor poate afecta clasarea unui site care le-a publicat anterior; in acelasi timp, insa, nu trebuie sa trecem cu vederea riscul de spam inerent UGC, cu care Google s-a luptat recent.
Deci, decizia finala revine proprietarului individual al site-ului, care trebuie sa cantareasca toate avantajele si dezavantajele posibile ale alegerii activarii sau dezactivarii comentariilor paginii. In orice caz, WP va permite sa modificati setarea intr-un mod foarte simplu.
Alegeti plugin-uri SEO-friendly
Utilizarea pluginurilor poate aduce beneficii semnificative site-ului, dar poate compromite foarte mult performanta acestuia, mai ales in caz de abuz : „Cand incepeti sa supraincarcati site-ul dvs.
Prea multe pluginuri pot provoca „ umflarea inutila a codului, marcare intensa si cod non-semantic care poate determina scaderea vitezei paginii”.
Prin urmare, sugestia este sa va limitati la cateva plugin-uri utile.
Blocati paginile folosind fisierul Robots.txt
Gestionarea fisierului robots.txt poate fi foarte complicata si cu siguranta delicata, deoarece poate afecta indexarea reala a paginilor de pe Google.
Cheia pentru modificarea fisierului robots.txt este sa intelegeti elementele de baza:
Daca avem aceasta regula in robots.txt si dorim ca site-ul sa fie indexat de motoarele de cautare, exista o mare problema de baza: cu disallow activat, paginile site-ului nostru no vor fi indexate.
In schimb, exista cateva pagini si tipuri de pagini pe care ar putea avea sens sa le adaugati la sectiunile Disallow si, in special:
- Arhiva
- Etichete
- Pagini Admin level (de exemplu, pagini de autentificare)
- Thankyou pages
Un comentariu la „Cum sa optimizezi SEO un site WordPress – 7 moduri eficace”