Blog » tehnologie » HTTP / 2 – Ce este si cum imbunatateste performanta site-urilor

HTTP / 2 – Ce este si cum imbunatateste performanta site-urilor

Dezvoltatorii web se impart in doua grupuri: cei care folosesc deja HTTP / 2 pentru a imbunatati performanta site-ului web si cei care se pregatesc sa utilizeze HTTP / 2 pentru urmatorul lor proiect.

Daca nu ati auzit inca de HTTP / 2, atunci aveti multe de recuperat!

Citeste si: Ce este HTTPS si de ce trebuie folosit

Ce este HTTP / 2 ? Este doar marketing sau exista cu adevarat mai mult de atat ?

HTTP / 2 este cea mai recenta versiune a cunoscutului protocol de retea HTTP. 

HTTP reprezinta HyperTextTransferProtocol si este utilizat de World Wide Web . Acest protocol va permite sa distribuiti informatii text si multimedia, utilizand legaturi web intre noduri care nu sunt conectate direct, cum ar fi intre browser si server.

De exemplu, browserul dvs. a folosit acest protocol pentru a apela si incarca acest articol. Prin urmare, putem spune ca fara HTTP nu ar exista internet!

Inainte sa scriem despre avantajele HTTP / 2 si sa explicam de ce accelereaza incarcarea site-ului dvs., sa incercam mai intai sa intelegem cum sunt transferate datele intre sisteme independente.

Protocolul de retea HTTP

HTTP utilizeaza un model client-server. Aceasta inseamna ca browserul dvs. (Firefox, Chrome etc.) este Client si ca aplicatia, de exemplu blogul pe care il cititi , ruleaza pe un computer la distanta, numit de obicei gazda: Server.

Acest articol poate fi gasit si incarcat de la o adresa fixa UniformResourceLocator mai cunoscuta sub numele de URL. Cand ati facut clic pe adresa URL a acestui articol, clientul dvs. a generat o cerere HTTP catre serverul jurnaldedigitalmarketing.com pentru a prelua informatiile in format HTML.

Odata ce transferul prin protocolul de transport numit TCP este finalizat, browserul afiseaza raspunsul care, in acest caz, este codul HTML pe care il cititi chiar acum!

Protocolul de retea accepta sesiuni si autentificare. O sesiune este alcatuita dintr-o secventa de tranzactii cerere-raspuns pe o conexiune TCP si un port specific. De exemplu, portul 80 este utilizat pentru HTTP si portul 443 pentru conexiunile HTTPS.

Prin urmare, HTTPS este HTTP, dar prin SSL / TLS este o conexiune end-to-end stabilita printr-un canal criptat care utilizeaza protocolul TLS (Transport Layer Security).

HTTP / 1.0 si HTTP / 1.1

Inainte de a fi introdus HTTP / 2, standardul utilizat era HTTP / 1.1. care este o versiune ulterioara a versiunii originale HTTP / 1.0. Versiunea originala HTTP / 1.0 a fost introdusa oficial in 1996, in timp ce versiunea initiala a HTTP / 1.1 a fost introdusa in 1997.

O prima versiune imbunatatita si actualizata a acestei versiuni a fost lansata in 1999 si alta mai tarziu in 2014. Diferenta substantiala in comparatie cu standardele mai invechite este introducerea suportului pentru conexiuni multiple pentru o singura cerere.

HTTP / 1.0 accepta doar o singura conexiune pentru fiecare cerere, in timp ce HTTP / 1.1 va permite sa reutilizati aceeasi conexiune de mai multe ori, cam ca o conexiune persistenta. Acest lucru implica scaderea latentei, ceea ce duce la o incarcare mai rapida a site-ului .

Latenta este intarzierea dintre cerere (cauza) si raspuns (efect). Acest parametru a fost imbunatatit in continuare odata cu introducerea HTTP / 2

Metodele de solicitare HTTP in detaliu

Tocmai am clarificat ce este o cerere catre un server. HTTP va permite sa definiti diferite metode care sa fie implementate pe baza scopurilor si actiunilor necesare resursei. Cele mai comune metode de solicitare sunt GET si POST .

Cand apelati o adresa URL facand clic pe un link, browserul dvs. face o solicitare GET . Este posibil sa se afiseze parametrii GET direct in URL, de ex. ? Id = 42. Variabila GET este Id si are o valoare de 42. Cand in schimb introduceti date intr-un formular, de exemplu pentru a va inregistra pe un site si faceti clic pe butonul de trimitere, clientul efectueaza o cerere POST .

Pe langa cele mentionate, HTTP accepta alte metode care, in general, nu sunt utilizate de browser atunci cand navigheaza pe Internet.

Avantajele HTTP / 2

HTTP / 2 accepta majoritatea sintaxei la nivel inalt introdusa in revizuirea HTTP / 1.1. De exemplu, metodele de solicitare si codurile de stare sunt aceleasi. Cea mai notabila schimbare este modul in care pachetele de date sunt incapsulate si schimbate intre noduri.

Serverul poate trimite datele catre client chiar daca acestea nu au fost inca solicitate de browser, dar in acest caz va fi necesara redarea paginii.

De asemenea, pe o singura conexiune TCP, pot exista cereri multiplex (cereri sau raspunsuri combinate) si conducte (cereri multiple fara a astepta raspunsurile corespunzatoare).

Aceste imbunatatiri tind sa reduca latenta, ceea ce duce din nou la o incarcare mai rapida a resurselor. O imbunatatire, in functie de caz, de asemenea, foarte semnificativa.

In primul rand, este necesar sa se clarifice faptul ca atat clientul, cat si serverul trebuie sa inteleaga si sa sustina acest standard. Prin urmare, atat clientul, cat si serverul trebuie sa „vorbeasca” aceeasi limba

Suportul HTTP / 2 este deja complet implementat in toate browserele moderne si acest lucru inseamna ca browserul dvs. va incarca automat pagini web prin HTTP / 2 daca serverul accepta si acest standard. Prin urmare, clientul nu solicita implementari de niciun fel

Cum pot activa HTTP / 2 pe site-ul meu web ?

In lumina celor de mai sus, este acum evident ca, pentru a oferi raspunsuri prin HTTP / 2, site-ul trebuie gazduit pe un server care accepta acest protocol. De fapt, configuratia HTTP / 2 trebuie sa fie implementata pe server.

Prin urmare, toate cele mai moderne site-uri ar trebui gazduite pe servere care ofera aceasta configuratie.

About the author

Alin O. Codruț Bolboacă

Alin O. Codruț Bolboacă, SEO Manager cu 10+ ani de experiență, a studiat in Milano si deține o diplomă în marketing digital. Este certificat de Facebook Ads și Google Ads. A lucrat cu clienți variind de la start-up-uri locale la multinaționale, oferind rezultate notabile. Vorbind fluent engleza și italiana, Alin colaborează cu clienți internaționali și se adaptează la diverse piețe. Urmăriți articolele sale pe acest site și conectați-vă pe LinkedIn.

Lasă un comentariu