Blog » tehnologie » Ce este Google MUM – noua tehnologie bazata pe inteligenta artificiala

Ce este Google MUM – noua tehnologie bazata pe inteligenta artificiala

In cadrul conferintei Google I / O 2021, desfasurata in 18, 19 si 20 mai, gigantul american Big G a anuntat stiri foarte importante cu privire la produsele ecosistemului Google.

In centrul atentiei mai presus de toate Inteligenta artificiala , o tehnologie care a dus la dezvoltarea Google MUM (acronim pentru Multitask Unified Model).

Sa vedem in acest articol ce este si cum Google MUM ar putea schimba modul in care primim rezultate de la Google.

Ce este Google MUM ?

Google „MUM” (acronim pentru „Multitask Unified Model) este o noua tehnologie de inteligenta artificiala de la Google capabila sa inteleaga mai bine cautarile efectuate de utilizatori online si astfel sa returneze rezultate mai performante, mai accesibile si, in consecinta, mai satisfacatoare. In prezent nu este inca folosit de motorul de cautare, dar Google se pregateste sa-l testeze!

MUM s-a nascut ca succesor al BERT (Bidirectional Encoder Representations from Transformers) si este proiectat sa functioneze exact ca un creier uman: echipa Big G declara ca MUM este de 1.000 de ori mai puternica decat „vechiul” Bert si ca este capabila sa intelege interogarile de cautare in 75 de limbi diferite.

Google MUM este o tehnologie conceputa pentru a intelege cele mai complexe, precise si articulate interogari de cautare care, pana in prezent, necesita in medie 8 pasi de catre utilizatori pentru a obtine un raspuns complet. Asa cum putem ghici, prin urmare, noua inteligenta artificiala va facilita foarte mult procesul de navigare a utilizatorilor.

Pentru ce este Google MUM

Pentru a explica modul in care utilizatorii pot profita de aceasta noua tehnologie, sa revenim la exemplul raportat in blogul oficial Google.

Sa presupunem ca un excursionist care tocmai a terminat o excursie pe Muntele Adams intentioneaza acum sa urce Muntele Fuji in Japonia. Excursionistul il intreaba pe Google cum sa se pregateasca pentru aceasta noua aventura.

In acest caz, motorul de cautare, pana in prezent, se afla in dificultate, deoarece nu poate oferi un singur raspuns exhaustiv excursionistului: ar trebui sa ii ofere date despre clima, altitudine, diferentele in comparatie cu excursiile pe Muntele Adams si multe altele. informatii, pe care utilizatorul le-ar putea gasi deci numai dupa mai multe cautari.

Rezultatul pe care Google il returneaza difera de raspunsul pe care l-ar oferi un expert din sector. Datorita Google MUM, diferenta dintre raspunsul dat de motorul de cautare si cel dat de un expert nu va mai exista : Google va putea oferi o sinteza de concepte pentru a raspunde cu exactitate la indoieli, curiozitati sau nevoi intr-o singura sesiune.

Cum functioneaza Google MUM

Google MUM reprezinta un milestone in lumea AI. Dar mai exact, cum interpreteaza Google MUM interogari de cautare complexe, texte si continut?

Noul algoritm, la fel ca Google BERT, se bazeaza pe un model de retea neuronala artificiala cu arhitectura Transformer. In esenta, Google imita functionarea neuronilor creierului: incearca sa recreeze sinapsele nervoase si nodurile actioneaza ca „puncte de decizie”.

Deci, ce se schimba din algoritmul BERT? Diferenta dintre BERT si MUM nu este subtila, deoarece Google MUM este de o mie de ori mai puternica decat BERT. Prin urmare, rezultatul este o capacitate mai mare de a intelege limbajul natural si o mai buna gestionare a complexitatii cautarii decat BERT.

Tehnologia MUM pare sa fi fost deja extrem de evoluata, cu toate acestea, dupa lansare, va fi, probabil, supusa unor procese de evaluare de catre echipa Google pentru a verifica calitatea si eficacitatea acesteia, urmand indrumari specifice.

Care sunt avantajele

Principalele caracteristici ale Google MUM sunt continute in doua cuvinte: multimodal si multitasking .

Multimodal deoarece, asa cum sugereaza cuvantul insusi, este capabil sa capteze si sa proceseze informatii in moduri multiple si noi : in ceea ce priveste formatele, acesta variaza de la texte la imagini si, in viitor, poate chiar prin intermediul videoclipului sau audio.
Multitasking, deoarece este capabil sa faca toate acestea in acelasi timp .

In plus, Google MUM este instruit sa inteleaga 75 de limbi diferite. Acesta este un pas important care vizeaza eliminarea barierelor lingvistice care reprezinta un obstacol major in calea intelegerii sau accesarii informatiilor. De fapt, noul algoritm este capabil sa invete din surse in diferite limbi si, ca rezultat, ar putea returna raspunsuri care nu sunt prezente in limba in care a fost formulata interogarea.

Una dintre primele testari ale noii tehnologii a fost pusa in aplicare pentru a aborda problema vaccinurilor pentru covid-19. 

Mai exact, Google, pentru a putea oferi informatii relevante si in timp util celor care au cautat-o, a trebuit sa se elibereze de complexitatea modurilor in care a fost numit vaccinul in intreaga lume. Datorita MUM, motorul de cautare a reusit sa identifice pana la 800 de moduri diferite in care au fost numite vaccinuri covid-19 in intreaga lume. Un rezultat in mai multe limbi, care a salvat saptamani de munca si a organizat rezultatele Cautarii Google in cel mai relevant mod pentru utilizatori

Concluzii

Modul in care Google va returna rezultatele cautarii utilizatorilor s-ar putea schimba dramatic dupa introducerea Google MUM.

Pentru a face fata mai bine schimbarilor si pentru a va optimiza prezenta online, apelati la servicii SEO profesionale.

About the author

Alin O. Codruț Bolboacă

Alin O. Codruț Bolboacă, SEO Manager cu 10+ ani de experiență, a studiat in Milano si deține o diplomă în marketing digital. Este certificat de Facebook Ads și Google Ads. A lucrat cu clienți variind de la start-up-uri locale la multinaționale, oferind rezultate notabile. Vorbind fluent engleza și italiana, Alin colaborează cu clienți internaționali și se adaptează la diverse piețe. Urmăriți articolele sale pe acest site și conectați-vă pe LinkedIn.

Un comentariu la „Ce este Google MUM – noua tehnologie bazata pe inteligenta artificiala”

  1. Pingback: Știri #68 - Lumea SEO PPC

Lasă un comentariu