Blog » SEO » Breadcrumbs – ce sunt si cum ne ajuta in optimizarea SEO

Breadcrumbs – ce sunt si cum ne ajuta in optimizarea SEO

Chiar și firimiturile poate face o diferență in efortul de optimizare SEO a site-ului ! 

Ne referim în mod evident la traducerea literală a breadcrumbs , caracteristica de navigare care poate avea un impact extraordinar asupra SEO și experiența utilizatorului. 

Să încercăm să aflăm care sunt cele mai importante informații despre breadcrumbs, modul în care acestea afectează SEO, metodele de implementare a acestui sistem (care este de fapt foarte simplu de activat) și greșelile obișnuite de evitat.

Acest termen se referă la sistemele de navigație care descriu calea parcursă de structura site-ului pentru a ajunge la o anumită pagină.

În general, aceste piese sunt poziționate în partea de sus a resursei ca un meniu orizontal înainte de titlu. Sau în orice caz, astfel încât utilizatorul să poată vedea și înțelege imediat unde se află.

Elementele acestei navigări – alternativă la meniul clasic – nu sunt simple etichete și elemente textuale. Acestea sunt configurate ca legături, hyperlink- uri interne care permit utilizatorului să acceseze alte resurse de pe site, împărțite printr-o săgeată sau simbolul „mai mare decât” (>) care indică nivelul acelei pagini cu privire la linkurile ulterioare.

Ce rol joaca breadcrumbs in experiența utilizatorului

In primul rând, acestea au o funcționalitate pentru vizitatorii site-ului, deoarece le permite sa vada in care sectiune a site-ului sunt, si reduce acțiunile necesare pentru a ajunge la anumite pagini.

Breadcrumbs îmbunătățește experiența utilizatorului, în special pe site-urile web mari, magazine online si anume portalurile care au diferite categorii și subcategorii cu diferite conținuturi.

Pe scurt, aceste elemente de navigare alternative sunt utile pentru reducerea ratei de respingere, deoarece pot tenta utilizatorul să dea clic pe pagini de nivel superior pentru a vizualiza subiecte conexe

Nu uitați importanța SEO On-page

Chiar și Google sugerează adăugarea acestei functii pe site. Dar care sunt avantajele SEO ?

Mai întâi trebuie să luați în considerare faptul că vorbim întotdeauna despre link-uri interne care ajută la distribuirea Pagerank . De asemenea, ajută Google în sarcina dificilă de a înțelege structura site-ului.

În plus, prezența breadcrumbs etichetate cu date structurate, permit motorului de cautare sa afiseze in SERP link-ul exact al resursei pe care utilizatorul o cauta, favorizand astfel CTR

Când trebuie folosite breadcrumns, si cand nu

Este inutil să puneți aceasta functie pe site-uri care nu au ierarhie, ci un singur nivel. Un site cu o singură pagină nu are nevoie de aceste elemente, dar nici un site cu 4 resurse, cum ar fi:

  • home
  • cine suntem noi
  • contacte
  • ce facem

Aceste elemente devin totuși interesante cu blogurile care împart articolele în categorii și subcategorii. În cele din urmă, acestea sunt esențiale pentru site-urile mari care au niveluri ierarhice diferite.

Cum se inserează breadcrumbs în WordPress

Breadcrumbs este un element de navigare incredibil de util pentru utilizatori și este ușor de adăugat pe site, dar este nevoie de un efort suplimentar pentru a le face ușor de înțeles de către motoarele de căutare.

Adică, trebuie să definim și să marcăm legăturile ca breadcrumbs folosind vocabularul schema.org , care a adăugat un marcaj specific pentru aceste elemente. 

Datorită utilizării corecte a datelor structurate , Googlebot poate distinge meniurile de navigare ale paginii de alte hyperlinkuri care pot fi găsite în document.

Pentru site-urile create cu WordPress sau alte CMS există câteva pluginuri care vă permit să adăugați această funcționalitate pe site, dar în unele cazuri (de exemplu, Wix sau Squarespace) trebuie să continuați cu codarea manuală.

Cum să verificați dacă ați introdus corect codul

Dupa cum am spus, acestea reprezintă elemente cu o semnificație foarte specifică din punct de vedere organizațional.De aceea trebuie să vă asigurați că au fost inserate cu codul corect.

breadcrumbs in search console

Puteți verifica acest lucru cu instrumentul de date structurate Google , dar există și un raport foarte interesant in Google Search Console. În acest fel, nu trebuie să verificați personal corectitudinea codului: Google trebuie să evidențieze orice probleme legate de acesta.

About the author

Alin O. Codruț Bolboacă

Alin O. Codruț Bolboacă, SEO Manager cu 10+ ani de experiență, a studiat in Milano si deține o diplomă în marketing digital. Este certificat de Facebook Ads și Google Ads. A lucrat cu clienți variind de la start-up-uri locale la multinaționale, oferind rezultate notabile. Vorbind fluent engleza și italiana, Alin colaborează cu clienți internaționali și se adaptează la diverse piețe. Urmăriți articolele sale pe acest site și conectați-vă pe LinkedIn.

Lasă un comentariu