Blog » SEO » Optimizarea SEO a videoclipurilor – 11 pasi de urmat

Optimizarea SEO a videoclipurilor – 11 pasi de urmat

In ultimii ani, videoclipurile au castigat o relevanta extrema in ceea ce priveste rezultatele in Google Search. Acestea nu mai apar doar in sectiunea dedicata, ci si in Universal Search , adica SERP general al motorului de cautare.

Dar ceea ce probabil nu stie toata lumea este ca chiar si acest tip de continut poate fi optimizat cu tehnici SEO menite sa imbunatateasca pozitionarea continutului in SERP si, in consecinta, traficul organic al site-ului in sine. 

Unul dintre principalele motive pentru care utilizatorii apreciaza foarte mult videoclipurile este ca au capacitatea de a transmite o cantitate mare de informatii intr-un timp scurt . Ganditi-va doar la diferenta de timp necesara pentru a citi o pagina, decat sa priviti doar o imagine reprezentativa a intregului concept. 

In plus, videoclipurile sunt stories excelente si, din acest motiv, au capacitatea de a ramane gravate in mintea oamenilor pentru o perioada mai lunga decat cea a informatiilor invatate prin lectura. De fapt, prin captarea atentiei utilizatorului, acestea maresc timpul petrecut pe pagina. 

De asemenea, s-a aratat ca paginile web care contin videoclipuri au o rata de conversie mai mare decat cele care nu, adica posibilitatea ca utilizatorul sa finalizeze o achizitie este mai mare. 

Google a inteles aceasta relevanta a continutului video si, din moment ce sarcina sa este de a satisface cautarile utilizatorilor, a inceput sa includa un astfel de continut in SERP ori de cate ori este posibil. 

Cu toate acestea, pentru a va bucura de o pozitionare buna a continutului video in cadrul SERP sunt necesare cateva recomandari.

Iata pasii de baza pentru optimizarea unui videoclip cu tehnici SEO 

Alegeti corect platforma cu care va fi transmis continutul video

Selectarea platformei corecte de gazduire video este foarte importanta; aceasta alegere depinde insa de motivul pentru care doriti sa plasati un videoclip. 

De exemplu, daca doriti sa creati brand awareness , platformele precum YouTube si Vimeo sunt printre cele mai bune alegeri, deoarece au un public foarte mare. Cu toate acestea, trebuia luata in considerate posibilitatea ca, odata ce utilizatorul a vizualizat continutul de pe platforma, el sau ea sa fie distras de alte videoclipuri, pierzand astfel atentia acordata site-ul vostru.

Daca, pe de alta parte, obiectivul dvs. este de a creste traficul organic al site-ului , atunci va recomandam sa luati in considerare hosting cum ar fi Wistia, care adauga automat metadate la continutul video (util pentru pozitionarea SEO)

Creati un sitemap specific pentru videoclipuri

Sitemap-ul este un fisier care ajuta motorul de cautare sa inteleaga continutul unui site si trebuie creata prin includerea fiecarei pagini a site-ului. 

Pentru videoclipuri, este recomandabil sa creati un sitemap autonom, adica un fisier XML care include adresa URL a paginilor care contin continut video si atributul fiecarei pagini, adica clasificarea acestuia in termeni de importanta in cadrul site-ului web. 

Acest sitemap trebuie apoi trimis la Google prin Search Console . Pentru mai multe informatii, cititi si: Ce este un sitemap si cum se creaza

Introduceti date structurate pe pagina care gazduieste videoclipul

Datele structurate sunt date furnizate motorului de cautare cu privire la continutul acelei pagini web specifice careia ii apartine. Acestea ofera un ajutor semnificativ pentru Google in accesarea informatiilor .

Limbajul de markup de utilizat este cel definit pe site-ul schema.org . In cadrul acestui site exista diferite formate pentru inserarea videoclipurilor, insa cel sugerat de Google este VideoObject in format JSON-LD asa cum se arata in imaginea urmatoare.

date structurate pentru video 

Pentru a afla mai multe, cititi si: Date Structurate – ce sunt si cum se folosesc

Descrierea videoclipurilor cu acest tip de limbaj este si mai importanta daca doriti sa utilizati aceste videoclipuri in AMP (Accelerated Mobile Pages)

Creati un thumbnail captivant

Aceasta este o alegere foarte relevanta, deoarece este prima imagine pe care utilizatorii o vor vedea despre videoclipul dvs. si aceasta va determina vizionarea.

Sfatul este sa alegeti o imagine captivanta, dar, in acelasi timp, explicativa despre continutul real al videoclipului. 

Aceasta imagine este esentiala, deoarece este cea care va aparea in SERP, dar si atunci cand videoclipul este partajat de utilizatori. Este foarte important ca acest lucru sa fie clar vizibil atunci cand este redus la 116×65 pixeli, care este formatul de afisare in rezultatele cautarii

Cautati cuvinte cheie legate de continutul video

La fel ca si in cazul paginilor web, cautarea cuvintelor cheie ad hoc este necesara si pentru continutul video . Cu toate acestea, in acest caz, este important sa retineti ca cea mai utilizata platforma de streaming este YouTube , deci tocmai de acolo trebuie sa incepeti analiza. 

Prin urmare, este necesar sa identificam care sunt cele mai eficiente cuvinte cheie pentru videoclipul nostru si pentru alte videoclipuri care prezinta continut similar cu al nostru, apoi analizam volumul de cautare.

Odata ce aceste cuvinte cheie au fost identificate, acestea trebuie inserate in modul cel mai natural posibil in Titlul si Meta Descrierea paginii care gazduieste videoclipul. Este recomandabil sa pastrati lungimea titlului sub 55 de caractere si a meta descrierii in 200 

Introduceti subtitrare

Subtitrarea videoclipului este foarte importanta, deoarece permite utilizatorului sa vizioneze videoclipul in toate circumstantele : la locul de munca, acasa, in transportul public si in multe alte locuri, fara a deranja oamenii din jur. 

Cu toate acestea, functia reala a acestei subtitrari este de a facilita sarcina robotilor Google in intelegerea continutului videoclipului si, prin urmare, a pozitionarii acestuia pentru cuvinte cheie specifice

Asigurati-va ca restul continutului paginii este optimizat cu tehnici SEO

Nu va puteti baza doar pe optimizarea SEO a videoclipului unei pagini pentru a obtine o pozitie buna. Pentru a avea rezultatele dorite, este necesar ca intreaga pagina sa fie optimizata conform tehnicilor SEO . 

De fapt, Google analizeaza si contextul in care este inserat videoclipul, prin urmare intreaga pagina trebuie sa contina cuvintele cheie intr-un mod natural si trebuie sa ofere o valoare utilizatorului.

Puneti videoclipul pentru care doriti sa va clasati in partea de sus a paginii

Crawlerele motoarelor de cautare inceteaza de obicei sa caute videoclipuri pe pagina web dupa primul pe care il gasesc. De fapt, este recomandabil sa aveti un singur videoclip pentru fiecare pagina a site-ului sau, in cazul in care doriti sa inserati alte videoclipuri in pagina, este important sa fiti constienti ca acestea nu vor fi un factor de ranking.

Daca veti plasa videoclipul la inceputul paginii, va fi gasit mai repede de utiliztor.

Evitati sa puneti acelasi videoclip pe mai multe pagini

Dupa cum se stie, o pagina SEO bine structurata ar trebui sa raspunda unei intentii specifice de cautare . Este de la sine inteles, prin urmare, ca acelasi videoclip, care raspunde la o anumita intentie de cautare, nu poate fi inserat in mai multe pagini ale site-ului web. 

In cazul in care site-ul web are o pagina mai relevanta pentru continutul videoclipului decat cea in care este inserat, trebuie evaluata posibilitatea de mutarea a videoclipului

Optimizati continutul video si pentru mobil

Optimizarea continutului web pentru mobil nu inseamna doar videoclipuri, ci intregul site. Suntem in era Mobile First, unde vizualizarile de pe dispozitivele mobile au depasit cu mult vizualizarile desktop .

In plus, o mare parte din consumul video are loc chiar pe dispozitivul mobil. Prin urmare, este esential sa va asigurati ca continutul video se adapteaza si la dispozitivele mobile si ca acesta are timpi de incarcare corespunzatori si rapizi.

Difuzarea continutului

Odata ce ati creat videoclipul SEO perfect, trebuie doar sa il distribuiti! Difuzarea si partajarea continutului sunt foarte importante: „like-urile” sunt importante pentru pozitionarea nu numai pe YouTube, ci si pe Google.

Deci, este foarte important ca pagina web care contine videoclipul sa fie distribuita cat mai mult posibil : pe retelele de socializare, prin e-mail, prin linkuri interne sau externe catre site.

Concluzii

Cand realizati un videoclip, la fel ca atunci cand creati o pagina web, trebuie sa va ganditi la nevoile utilizatorilor si la modul in care acestia pot fi satisfacuti prin crearea de continut valoros.

Odata definit cum sa cream un continut care sa aduca valoare adaugata utilizatorului, continuam cu optimizarea acestuia in conformitate cu tehnicile SEO. 

Videoclipurile sunt extrem de importante, deoarece capteaza mai mult interesul utilizatorului prin cresterea sanselor unei conversii , de aceea este recomandabil sa le optimizati cu tehnici SEO pentru a le imbunatati pozitionarea

About the author

Alin O. Codruț Bolboacă

Alin O. Codruț Bolboacă, SEO Manager cu 10+ ani de experiență, a studiat in Milano si deține o diplomă în marketing digital. Este certificat de Facebook Ads și Google Ads. A lucrat cu clienți variind de la start-up-uri locale la multinaționale, oferind rezultate notabile. Vorbind fluent engleza și italiana, Alin colaborează cu clienți internaționali și se adaptează la diverse piețe. Urmăriți articolele sale pe acest site și conectați-vă pe LinkedIn.

2 comentarii la „Optimizarea SEO a videoclipurilor – 11 pasi de urmat”

  1. Pingback: Avantajele vlogging-ului pentru afacerea dumneavoastră » Grațiela Vlad
  2. Pingback: Știri #64 - Lumea SEO PPC

Lasă un comentariu