Blog » SEO » Subdomeniu sau Subfolder – ce sunt si cum sa alegi pe cel potrivit pentru SEO

Subdomeniu sau Subfolder – ce sunt si cum sa alegi pe cel potrivit pentru SEO

Este o dezbatere istorica care a continuat de ani de zile si revine adesea in centrul problemelor SEO: este de preferat sa ai un site cu un subdomeniu sau sa folosesti subfoldere ?

Care este cea mai buna alegere pentru navigare si care ofera cele mai multe oportunitati in ceea ce priveste vizibilitatea pe Google ? Anticipam ca, in realitate, motorul de cautare in majoritatea cazurilor nu are o preferinta clara si depinde foarte mult de tipul de site si de managementul general, dar sa vedem ce se intelege prin subdomenii si subfoldere si care sunt cele mai bune recomandari.

Citeste si: Analiza SEO: ce inseamna si cum se face un SEO Audit

Un subdomeniu este un domeniu subordonat – un subset sau partitie – al unui domeniu primar , care functioneaza aproape ca o entitate independenta.

Pentru a lua cel mai simplu exemplu, domeniul principal este site.com , in timp ce subdomeniul este blog.site.com .

In general vorbind, putem spune ca un subdomeniu este ca un site web complet autonom care se ramifica din domeniul principal si poate reprezenta o anumita sectiune a site-ului: functia sa comuna este de a gazdui o functionalitate diferita sau un subiect diferit decat subiectul domeniu principal, care sunt, prin urmare, tratate separat.

Cazurile in care se utilizeaza un subdomeniu

Un subdomeniu este asociat cu domeniul principal , dar este situat in afara acestuia, deoarece este gazduit in propria partitie specifica.

Practic, un subdomeniu este un child al domeniului parinte si se foloseste deobice pentru:

  • Blog
  • Shop (cand face parte dintr-un site mai mare)
  • Internationalizare (alte versiuni lingvistice ale site-ului, care vizeaza o piata diferita)
  • Franciza (indicati locatii diferite)
  • Versiunea mobile a unui site

Cum este facut un subdomeniu

Pentru a intelege mai bine conceptul de subdomeniu , trebuie sa facem un pas inapoi pentru a invata cum sa citim numele domeniului intr-o scara ierarhica.

In forma sa completa, un nume de domeniu cuprinde un domeniu de nivel superior sau TLD si un domeniu de nivel doi sau SLD.

TLD sau domeniul de nivel superior este partea care se afla imediat dupa ultimul punct “.” a numelui de domeniu sau ceea ce numim de obicei extensii de domeniu , cum ar fi .com, .org, .net sau .ro, care este atribuit administratorului DNS.

Domeniul de al doilea nivel , prescurtat SLD sau 2LD – este partea care se afla imediat inaintea ultimului punct al numelui de domeniu si este ceea ce confera unicitate domeniului.

In exemplul site.com dat mai sus, .com este TLD, iar site-ul este domeniul de al doilea nivel.

Orice nume din partea stanga si precedat de un punct reprezinta un alt subdomeniu , inclusiv clasicul www . (care, prin urmare, nu este un alias al domeniului principal, chiar daca prin conventie este acum considerat ca atare). Din acest motiv putem alege sa nu folosim www. pentru site-ul nostru – si ca Google poate indexa un site cu sau fara www .

Adesea un subdomeniu va fi legat de domeniul principal cu un meniu de navigare sau legaturi interne, dar ar putea fi si izolat , in functie de calea setata in timpul configurarii site-ului sau a unei noi sectiuni.

La ce ne foloseste un subdomeniu

Subdomeniile functioneaza ca o extensie la un nume de domeniu inregistrat , permitandu-ne sa ducem vizitatorii la o alta adresa web sau sa-i indreptam spre anumite adrese IP sau directoare dintr-un cont de gazduire.

Cu toate acestea, cea mai frecventa utilizare pentru un subdomeniu este organizarea sau impartirea continutului site-ului in sectiuni distincte: atunci cand un site are o cantitate semnificativa de continut pe un anumit subiect, sau exista un subiect asupra caruia dorim sa atragem atentia sau sa-l distingem de tema principala, chiar si in scopuri de marketing , putem crea un domeniu specific de nivel trei, care va distinge aceasta sectiune de site-ul principal si o va gazdui intr-o singura adresa web, fara a fi nevoie sa inregistrati un nou nume de domeniu.

Cand se foloseste un subdomeniu

Exista implicatii tehnice, de branding si SEO pentru care am putea alege sa gazduim continut pe un subdomeniu

Site-ul intermediar gazduit pe un subdomeniu poate avea aceeasi structura de directoare, adresa URL si permalink ca site-ul principal activ pe web; aceasta subdiviziune permite dezvoltatorului sa utilizeze cu usurinta modele si tehnologii de design complet diferite, fara a afecta site-ul principal. Din motive tehnice, dezvoltatorii pot gasi mai usor sa creeze o noua baza de date pentru un subdomeniu si sa trateze acea sectiune ca pe un site web independent, pastrand toate bazele de date si fisierele CMS complet separate de restul site-ului principal.

Utilizarea unui subdomeniu poate avea, de asemenea, motive in activitatea de branding si, de exemplu, editorii il pot alege pentru a gazdui sectiuni de asistenta ( support.site.com ), unde utilizatorul poate gasi documentatie descarcabila, intrebari frecvente, forumuri si raspunsuri pentru intrebari. In practica, alegand un subdomeniu putem crea 2 marci diferite , care ar putea avea si o viata proprie .

Pot exista, de asemenea, motive si strategii SEO in spatele alegerii unui subdomeniu, mai ales daca avem subiecte de continut care sunt complet diferite de cele de pe site-ul principal: cu un subdomeniu, putem izola acel continut ramanand in acelasi timp sub marca site-ului principal.

Avand in vedere caracteristicile lor, subdomeniile pot fi folosite pentru a pozitiona continut cu o intentie de cautare sau teme care sunt diferite sau care apartin unei anumite nise , de cele ale site-ului central. Fiecare subdomeniu, din toate punctele de vedere, se comporta ca un univers semantic apropiat , dar nu identic, de domeniul principal

Acesta este cazul tipic al blogurilor corporative ale magazinelor online sau ale site-urilor de stiri care gazduiesc o sectiune de retete, evenimente sau alte subiecte care nu au legatura strict cu evenimentele curente dintr-un domeniu.

In acest sens, subdomeniile sunt utile si pentru segmentarea publicului , pentru a intercepta nu numai utilizatorii interesati de tema principala (de exemplu, vanzarea de produse), ci si pe cei care doresc sa citeasca continut informativ in blog sau stiri din sector, care sunt tinte diferite chiar daca au o tema asemanatoare. 

Procedand astfel,  cuvintele cheie legate de afacerea principala sunt pastrate separat de cele mai informative, interceptate de blog sau de subdomeniul specific.

Atunci cand este planificat strategic, un subdomeniu este clar si relevant si poate imbunatati experienta utilizatorului, deoarece ii spune utilizatorului exact la ce sa se astepte atunci cand da clic pe linkul respectiv si daca continutul pe care il vizioneaza este relevant.

Ce sunt subfoldere sau subdirectory

Un subfolder – subdirectory – este un folder de ierarhie mai mic decat cel anterior (adica fata de cel care contine fisierele principale ale site-ului).

Prin urmare, un subdirector este o parte a structurii site-ului asociata cu numele domeniului, de obicei separata de simbolul slash (/).

Un exemplu obisnuit de subfolder este site.com/blog : in acest caz, blogul / subfolderul se afla in domeniul principal , face parte din site-ul principal ca orice alta pagina si este, din toate punctele de vedere, doar o alta pagina a site-ului.

Cum se realizeaza subdirectoarele

In vremurile vechi ale codificarii HTML, un designer web crea dosare si a plasa pagini web in acestea; acesta este un proces similar cu modul in care functioneaza stocarea fisierelor pe un computer desktop, unde creati foldere si inserati imagini sau orice alt fisier.

Tot ceea ce este inserat in folderul principal – care este radacina – se numeste „subfoldere” sau „subdirectoare”.

Fiecare site web este in general alcatuit din diferite sectiuni de categorii si pagini web ; La fel ca folderele de pe desktop, chiar si folderele online pot fi organizate cu o sortare secundara. Spre exemplu, putem crea un subfolder numit /intrebari frecvente/ in care sa introducem toate paginile sau articolele destinate asistentei online.

Cand utilizatorul parcurge acele pagini, se deplaseaza literalmente printr-un folder si un fisier HTML (de exemplu, https://www.site.com/asistenta/intrebari frecvente/cum sa.html – cu folderele /asistenta/ si /intrebari-frecvente / care sunt, de asemenea, subfoldere); 

In WordPress si alte site-uri web bazate pe PHP, aceste subdirectoare sunt virtuale – adica nu exista pe server si nu putem naviga la ele cu un program FTP – dar fac inca parte din structura de fisiere a site-ului web si sunt inca numite subdirectoare.

Avantajele subdirectoarelor

Adoptarea unei abordari de gestionare a continutului prin separarea folderelor este in general considerata mai simpla si mai imediata, deoarece, in esenta, nu schimba aranjamentul natural al informatiilor in cadrul site-ului.

In plus, un site complet (adica nu este subdivizat in subdomenii) poate fi considerat mai autoritar decat un site care se concentreaza doar pe o parte granulara a unui subiect, deoarece poate cuprinde un subiect in intreaga sa amploare si profunzime si, prin urmare, poate atrage mai multe linkuri si autoritate in ochii motorului de cautare.

Diferentele dintre subdomenii si subfoldere

Subdomeniile si subfolderele au unele caracteristici similare: ambele sunt depozite de continut si cai de fisiere in structura de director „home” a unui server – care in cazurile noastre este o adresa URL.

Un subfolder este un child directory care se afla intr-un director radacina (home), precum si un subdomeniu. Si in ambele cazuri utilizatorul il poate accesa la fel ca o adresa normala a site-ului web.

Dar diferentele dintre aceste doua sisteme sunt mult mai numeroase si substantiale, deoarece un subdomeniu nu este pur si simplu o cale intr-un domeniu – cum ar fi subfoldere – ci o entitate fara legatura , asa cum am mentionat.

Un subdomeniu, de fapt, este situat in afara domeniului principal si este gazduit in propria partitie de domeniu; dimpotriva, subdirectorul se incadreaza intotdeauna in domeniul principal, ca orice alta pagina.

subomenii si subfoldere

Citind o adresa URL , vom gasi intotdeauna subdomeniul inainte si in stanga domeniului principal, in timp ce un subdirector va fi gasit intotdeauna dupa si in dreapta.

Subdomenii si subfoldere pentru SEO si Google

Este important sa ne gandim la aceasta alegere , atunci cand organizam structura site-ului, deoarece  au o influenta semnificativa asupra performantei cautarii organice .

Dupa cum am scris, algoritmul Google trateaza subdomeniile ca entitati separate de domeniul principal – deoarece unele site-uri plaseaza continut diferit in subdomeniile pe care nu doresc sa le asocieze cu site-ul principal sau pentru ca acele subdomenii sunt controlate de persoane diferite – si intr-adevar in de search console subdomeniile trebuie introduse si inregistrate ca proprietati individuale.

Acest lucru inseamna, sa reluam exemplu nonstru inca odata, ca pentru Google site.com/blog/ face parte din site.com , in timp ce blog.site.com este o entitate separata: si , prin urmare, intregul continut, aflat pe acesta, nu este luat in considerare pentru clasificarea domeniului principal.

Prin urmare, continutul (si activele sale valoroase, cum ar fi backlink-urile) gazduit pe un subdomeniu nu sunt luate in considerare de algoritmul Google la clasarea domeniului principal.

Este aproape ca si cum continutul publicat in subdomeniu ar fi gazduit pe un domeniu complet diferit in scopuri de clasificare; la suprafata, acest lucru nu pare a fi un lucru bun, dar uneori are sens.

In orice caz, pentru Google „ o structura este la fel de buna ca alta ”. In acest videoclip din 2017, John Mueller spunea ca pentru Google Search functioneaza atat utilizarea subdomeniilor, cat si a subdirectoarelor – si, prin urmare, alegerea trebuie sa fie ponderata, in functie de scopurile pe care intentionam sa le realizam.

About the author

Alin O. Codruț Bolboacă

Alin O. Codruț Bolboacă, SEO Manager cu 10+ ani de experiență, a studiat in Milano si deține o diplomă în marketing digital. Este certificat de Facebook Ads și Google Ads. A lucrat cu clienți variind de la start-up-uri locale la multinaționale, oferind rezultate notabile. Vorbind fluent engleza și italiana, Alin colaborează cu clienți internaționali și se adaptează la diverse piețe. Urmăriți articolele sale pe acest site și conectați-vă pe LinkedIn.

Lasă un comentariu