Blog » SEO » Cat timp dureaza pana se vad rezultatele unei campanii SEO

Cat timp dureaza pana se vad rezultatele unei campanii SEO

“Cat dureaza pana voi ajunge pe prima pagina ?” Acesta este cea mai adresata intrebare atunci cand discut cu potentiali clienti.- SAU – Cat timp va fi necesar pentru a vedea rezultatele activitatii de SEO

Un raspuns univoc si precis este imposibil, deoarece aceasta activitate implica o serie de variabile pe care trebuie sa le luam in considerare si, mai presus de toate, nu trebuie sa uitam eforturile similare depuse de concurenti.

Dar exista cateva consideratii pe care le putem face pentru a determina cat timp va dura pentru a vedea primele fructe concrete ale muncii, in ceea ce priveste imbunatatirea si consolidarea clasamentului pe Google.

Prin urmare, putem incerca sa cuantificam timpul necesar pentru a obtine rezultate in activitatea SEO, indicand o perioada mai ampla, adica de la patru luni la un an .

Este teoria lui Jeremy Knauff , care explica faptul ca definitia acestui interval „se bazeaza pe trei variabile cheie care determina cat va dura SEO”, si anume:

  • Concurenti .
  • Inbound links .
  • Continut .

Chiar daca luam in calcul toate datele din spatele acestor variabile, nu exista nicio formula care sa raspunda la intrebare, deoarece intelegerea timpului necesar pentru SEO “se reduce mai intai la evaluarea datelor care stau la baza acestor trei variabile, demararea campaniei SEO, urmata de o evaluare a timpului in care apar primele rezultate. Abia atunci putem ajunge la o concluzie

Cat de importanta este concurenta pentru rezultate SEO

Oricine vinde un produs precum „cereale pentru micul dejun cu somon, probabil ca nu se va confrunta cu nicio competitie”, glumeste autorul inainte de a clarifica ca cei care „vand produse si servicii pe care oamenii le vor cumpara se vor confrunta cu diferite grade de concurenta in functie de cuvintele cheie “.

De exemplu, continua el, un instalator care deserveste o mica piata locala se va confrunta cu o concurenta mai redusa decat o firma de brokeraj imobiliar care deserveste un oras mare, care la randul sau se confrunta cu o concurenta mai mica decat o companie nationala de credite ipotecare.

Competitor SEO si timpii de lucru

Este usor de inteles ca „cu cat intalniti mai multe pagini web concurente, cu atat va dura mai mult pentru a ajunge in partea de sus a rezultatelor cautarii”.

Chiar daca incepeti sa urcati in pozitie din paginele inferioare, trebuie sa tineti cont de faptul pe masura ce urcati in rezultatele cautarii, fiecare pas ulterior va necesita adesea mult mai mult efort si timp”.

Acest lucru depinde atat de numarul concurentilor, cat si de faptul ca paginile la nivel inalt tind sa aiba profesionisti cu experienta in SEO: un aspect adesea trecut cu vederea al concurentei este de fapt „corelatia dintre volumul concurentei dintr-o nisa si cea a Profesionisti in SEO din spatele paginilor web de top din aceasta nisa ”.

Citeste si: Analiza Concurentei in 5 pasi simpli

Ponderea backlink-urilor pentru cuantificarea timpilor SEO

Nu este un secret faptul ca backlinkurile joaca inca un rol imens in SEO, dar impactul lor asupra timpului necesar pentru imbunatatirea clasamentului depinde de cativa factori mai complexi.

Primul este numarul de linkuri catre site-ul web: in general, spune Knauff, „mai multe link-uri vor ajuta la obtinerea succesului SEO mai rapid, dar nu este doar un joc de numere”.

Conteaza si alte caracteristici, cum ar fi „mai putine linkuri de inalta calitate de pe site-urile web relevante vor avea un impact mult mai mare asupra rezultatelor decat mai multe link-uri de calitate scazuta de pe site-uri web nerelevante”.

Acesta este un concept important, deoarece backlink-urile de inalta calitate sunt, in general, mai greu de castigat, astfel incat vor fi mai greu de replicat si pentru concurenti; de asemenea, acestea tind sa dureze mai mult, spre deosebire de legaturile generate folosind alte metode.

Dar exista si alte aspecte de luat in considerare, in special rata cu care site-ul castiga linkuri si rata cu care a castigat linkuri istorice. O crestere brusca ar putea indica o incercare de manipulare a clasamentului. 

Folosirea metodelor care nu sunt conforme cu Ghidul Google pentru webmasteri si care realizeaza o crestere brusca a numarului de backlink-uri va poate expune riscului de actiune manuala si, in cele mai grave cazuri, poate duce la o penalizare Google.

Viteza in campaniile de link building

Autorul prezinta trei exemple de grafice pentru a incerca sa clarifice cand un profil de backlinkuri are o evolutie naturala in timp.

In primul caz, modelul de crestere este regulat si evolueaza in timp – nu ar trebui sa existe nicio activitate suspecta.

In acest al doilea caz, evolutia pare mai putin naturala , dar varful ar putea depinde de alti factori – cum ar fi o mai mare acoperire media, lansarea unui nou produs sau o campanie extraordinara de content marketing .

Ultimul grafic este destul de sugestiv: exista varfuri mari care se alterneaza cu perioade de declin accentuat, semn al unei activitati suspecte.

Potrivit articolului, cu cat site-ul castiga mai rapid linkuri relevante, de inalta calitate , cu atat se va clasa mai repede, dar fara a neglija un aspectele mai sus mentionate.

Valoarea continutului site-ului

Inevitabil, continutul postat pe site-ul joaca un rol important in cat de repede puteti vedea rezultatele si primul lucru de stiut este ca, calitatea conteaza foarte mult.

Stim ca nu exista nicio corelatie intre calitate si numarul de cuvinte si ca nu exista o lungime minima sau chiar ideala: continutul „pur si simplu trebuie sa fie suficient de lung pentru a rezolva problema unui vizitator”, ne aminteste Knauff.

Gestionarea continutului si eliminarea celui care nu aduce valoare

Activitatea SEO nu ar trebui sa se concentreze doar pe crearea si publicarea de articole sau pagini noi, deoarece si stergerea continutului poate juca un rol proactiv in timpul necesar functionarii SEO.

Cheia este sa determinati ce continut sa pastrati, pe care sa il imbunatatiti si pe care sa il eliminati; in special, stergerea paginilor slab performante poate ajuta la imbunatatirea performantei generale a site-ului in rezultatele cautarii (si la optimizarea crawl budget ), deoarece acestea lasa loc doar pentru continut original si util care rezolva nevoile publicului, continuand sa le imbunatateasca continuu .

In termeni practici, „ continutul de forma lunga si de calitate mai inalta tinde sa castige mai multe linkuri decat continutul de calitate scazuta si / sau mai scurt”. 

Conform unui studiu Backlinko, din 912 milioane de postari pe blog, continutul mai lung castiga cu 77,2% mai multe linkuri in medie decat articole scurte.

In cele din urma, cat timp trebuie sa treca pana vedem rezultatele in SEO ?

Munca profesionistilor SEO „este similara cu cea a meteorologilor: in ciuda tuturor cunostintelor, experientei si instrumentelor noastre, gresim adesea”, spune Knauff in concluziile sale, subliniind ca „clientii sunt de obicei frustrati atunci cand nu vad rezultatele cu viteza pe care si-o doresc”.

O parte din jobul unui profesionist SEO este si gestionarea asteptarilor clientilor , un domeniu in care multi esueaza.

Poate ca aspectul cel mai critic este tocmai cel al timpului necesar pentru a vedea efectele pozitive ale muncii si investitiilor (deoarece adesea exista cei care spun clientilor doar ceea ce vor sa auda, generand asteptari nerealiste) si, in consecinta, multi oameni cred ca dureaza doar cateva saptamani sau cateva luni pentru a obtine rezultate SEO.

Acest lucru este doar partial adevarat – puteti incepe sa vedeti imbunatatiri in clasamentul organic si trafic crescut pentru subiecte si cuvinte cheie cu concurenta redusa in cateva saptamani , dar acestea sunt cresteri neconsolidate si numai pentru nise particulare. De obicei, cuvintele cheie competitive ar putea dura luni , in timp ce cuvintele cheie extrem de competitive ar putea dura pana la un an sau mai mult!

Cat dureaza pana vom vedea rezultate din SEO, in cuvintele spuse de Google

Pentru a folosi cuvintele Google , „in majoritatea cazurilor un SEO va avea nevoie de la 4 luni la un an pentru a va ajuta compania sa implementeze mai intai imbunatatiri si apoi sa vada primele beneficii”: acest lucru este confirmat si de analize statistice care raporteaza ca doar 5,7% din paginile publicate vor ajunge in primele 10 Google intr-un an.

Dar chiar si dupa ce ati ajuns pe prima pagina, trebuie sa munciti constant, deoarece „ concurentii dvs. – atat actuali, cat si noii veniti – vor incerca in mod mereu sa ia aceasta pozitie”.

Cu alte cuvinte, SEO este un efort continuu care nu va fi niciodata finalizat.

About the author

Alin O. Codruț Bolboacă

Alin O. Codruț Bolboacă, SEO Manager cu 10+ ani de experiență, a studiat in Milano si deține o diplomă în marketing digital. Este certificat de Facebook Ads și Google Ads. A lucrat cu clienți variind de la start-up-uri locale la multinaționale, oferind rezultate notabile. Vorbind fluent engleza și italiana, Alin colaborează cu clienți internaționali și se adaptează la diverse piețe. Urmăriți articolele sale pe acest site și conectați-vă pe LinkedIn.

Lasă un comentariu