Blog » SEO » Care este lungimea ideala pentru un articol de blog ?

Care este lungimea ideala pentru un articol de blog ?

Daca suneti interesati de SEO Copywriting , cu siguranta v-ati intrebat de multe ori care ar trebui sa fie lungimea ideala a unui articol pentru a obtine cea mai buna pozitie in clasamentul in motoarele de cautare.

Aceasta este o intrebare pe care o aud foarte des chiar si de la oameni care nu sunt experti in SEO si sper ca acest articol va poate ajuta sa aflati mai multe despre lungimea optima a postarilor pe blog

Trebuie sa stiti ca motoarele de cautare, si mai ales Google, adora continutul, deoarece traiesc datorita lor.

Sarcina motoarelor este de a cauta si gasi continut pe web, pentru a-si satisface utilizatorii raspunzand la intrebarile acestora cat mai corect si precis.

Desigur, continutul nu inseamna doar text, ci si videoclipuri, imagini, sunete si orice combinatie a celor de mai sus.

Un text este cel mai comun tip de continut pe care v-ati astepta sa il gasiti pe un site, iar pentru crawleri este cel mai usor de inteles.

Multi SEO Copywriters (dar si multi pasionati de bloguri) se intreaba cum ar trebui sa arate articolele lor in termeni de lungime.

Din fericire, exista cateva indicatii pe care le puteti folosi pentru a obtine rentabilitatea maxima posibila din efortul depus pentru a crea continutul.

Cat trebuie sa fie de lunga o postare pe blog ?

Factorii pe care trebuie sa ii luati in considerare inainte de a scrie articole online pentru a obtine o pozitionare SEO buna, sunt:

  1. Tipul postarii pe care doriti sa o scrieti
  2. Ce anume ar vrea Google sa gaseasca
  3. Evitati continutul scurt si penalizarile Panda Update
  4. Statistici si studii privind lungimea articolelor SEO

1. Tipul de postare

Lungimea unui post depinde de tipul acestuia.

Daca aveti un blog de stiri, lungimea postarii depinde de informatiile pe care le aveti despre subiectul pe care il acoperiti.

Persoanelor care citesc stirile nu le place sa citeasca informatii inutile doar pentru ca doriti sa scrieti mult.

In schimb, vor sa obtina informatii „proaspete” si acesta ar trebui sa fie obiectivul tau.

Deci, in acest caz, durata unui post depinde de sursa de informatii pe care o aveti la dispozitie.

Daca scrieti o recenzie despre un smartphone nou, ar trebui sa incercati sa furnizati cat mai multe informatii semnificative.

Cuvantul „semnificativ” nu a fost folosit intamplator: l-am folosit pentru a da de inteles ca nu trebuie sacrificata calitatea articolului in schimbul lungimii.

Cu alte cuvinte, chiar daca doriti sa scrieti text lung , optimizat SEO , nu va repetati si nu furnizati informatii care nu sunt relevante pentru subiectul dvs.

Pe langa tip, nu ar trebui sa uitam scopul unei postari.

Exista cazuri in care scopul unei postari pe blog poate fi indeplinit cu cateva cuvinte.

De exemplu, o reclama este menita sa prezinte un produs sau un serviciu in cateva propozitii, astfel incat, in acest caz, scopul unui post defineste si lungimea acestuia.

2. SEO Copywriting: ceea ce ii place Google-ului

Primul pas inainte de a incepe sa scriu o noua postare este alegerea titlului (sau cuvintele cheie pe care vreau sa le folosesc pentru text ) si sa analizam rapid tipul si lungimea articolelor care sunt pe prima pagina rezultatele cautarii.

Acesta este un mod rapid si usor de a afla ce preferinte are Google pentru un anumit subiect.

De exemplu, inainte de a scrie un articol dintr-o perspectiva SEO , puteti face o cautare pe Google pentru cuvantul cheie aleas si puteti numara numarul de cuvinte pe care articolele le au in primele 5 pozitii de pe Google.

Sa ne imaginam un caz similar:

  • Pozitia # 1: 1700 de cuvinte
  • Pozitia # 2: 1100 de cuvinte
  • Pozitia # 3: 1500 de cuvinte
  • Pozitia # 4: 700 de cuvinte
  • Pozitia # 5: 2600 de cuvinte

Este clar ca intervalul este cuprins intre 700 si 2600 de cuvinte si este evident ca 4 din 5 articole au peste 1000 de cuvinte.

Rezulta ca, daca vreau sa concurez pe acest cuvant cheie, va trebui sa scriu un articol optimizat SEO de cel putin 1500 de cuvinte, care reprezinta media primelor rezultate.

Cu aceasta ultima afirmatie, nu vreau sa spun ca daca scriu un articol de 1500 de cuvinte, acesta se va clasa in primele pozitii: exista o serie intreaga de alti factori si reguli SEO care sunt importante in clasament, calculul serveste doar pentru a avea un indicarea lungimii minime a articolului pe care va trebui sa-l scriu.

Citeste si: Cei 200 factori de ranking care influenteaza clasamentul Google

3. Evitati continutul scurt si Panda Update

Una dintre problemele pe care Google a incercat sa le rezolve cu actualizarile Panda a fost sa scape de site-urile web care au doar continut scurt.

Continutul scurt, printre altele, este de obicei un continut de cateva cuvinte, care tinde sa fie duplicat si sa nu aiba sens.

In acest caz, cel mai important cuvant nu este atat termenul „scurt”, ci termenii „duplicat” si „nesemnificativ”.

Desi Google sustine oficial ca continutul scurt se poate clasa bine, este general acceptat faptul ca articolele scurte – adica mai putin de 500 de cuvinte – nu sunt cea mai buna alegere atunci cand vine vorba de te clasa.

Acest lucru depinde in mod evident de tipul de postare, dar continutul scurt ar trebui evitat daca este posibil.

Chiar daca articolul dvs. scurt va fi unic si semnificativ, este foarte probabil ca acesta sa fie depasit de alte articole despre acelasi subiect care au fost scrise cu continut mai lung si informatii mai detaliate.

Cu un continut lung, cresteti sansele de a nu fi afectat de actualizarile Panda, cu conditia, desigur, ca practicile dvs. sunt sigure si nu contravin celorlalte reguli de calitate ale Google.

4. Ce spun statisticile despre lungimea articolelor de pe blog

Daca vei cauta pe google studii despre cate cuvinte ar trebui sa contina un articol SEO Oriented , vei ajunge la doua surse importante.

Primul este un studiu realizat in 2012 de serpIQ, iar celalalt este o postare care detaliaza durata ideala a postarilor pentru tot ceea ce este continut textual online.

Rezumatul ambelor surse este dupa cum urmeaza:

  • Lungimea optima a unui articol este in medie de aproximativ 1600 de cuvinte
  • In general, postarile mai lungi au rezultate mai bune in cautare
  • Postarile care contin peste 2000 de cuvinte primesc mai multe actiuni pe retelele de socialozizare
  • Lungimea medie a articolelor in primele 5 pozitii Google a fost de 2400 de cuvinte

Alte studii realizate de Moz, Medium si Hubspot tind sa fie de acord cu concluziile de mai sus.

Cercetarile arata ca postarile mai lungi sunt valoroase pentru un blog in termeni de SEO, partajare social si grad de implicare.

copywriting

Deci, cate cuvinte va trebui sa scrieti pentru urmatorul  articol ?

Ar trebui sa fie de la sine inteles ca, din punct de vedere al SEO Copywriting , preferinta si recomandarea mea este sa scrieti articole lungi (peste 1500 de cuvinte).

De ce este mai bine sa folosesti o multime de cuvinte in articole

  • Postand continut lung si informativ, puteti creste in mod constant traficul organic atat pe termen scurt, cat si pe termen lung.
  • Continutul lung functioneaza cel mai bine pe Google.
  • Articolele lungi primesc mai multa atentie si comentarii pe social media.
  • Este mai usor sa oferiti continut unic si original daca articolele dvs. sunt lungi. Continutul scurt este mai dificil de diferentiat de celalalt continut care este deja postat pe web.
  • Articolele lungi (atata timp cat sunt interesante) au nevoie de mai mult timp pentru a le citii. Utilizatorii vor petrece mai mult timp pe site-ul dvs., ceea ce este bine.
  • Cu articolele lungi puteti adauga cu usurinta mai multe linkuri interne catre alte pagini de pe site.
  • Daca rulati anunturi contextuale (de exemplu prin AdSense), va puteti maximiza veniturile, deoarece anunturile vor fi mai relevante si veti avea mai mult spatiu pentru a adauga anunturi fara a face site-ul sa para plin de reclame. Imaginati-va cum ar putea arata o pagina cu 500 de cuvinte si 3 anunturi si cum ar putea arata o pagina cu 2000 de cuvinte si 3 reclame.
  • Continutul lung si unic este atuul real al unui site web si creste, de asemenea, pretul de vanzare al site-ului sau al unui guest post. 
  • Utilizarea articolelor coerente este o modalitate de a diferentia blogul dvs. de concurenti. Daca majoritatea blogurilor din nisa dvs. posteaza continut de lungime scurta pana la medie, in timp veti obtine un avantaj SEO postand continut mai bun si mai lung.
  • In general, nu uitati ca articolele dvs. de pe blog abordeaza in detaliu un subiect si, procedand astfel, utilizatorii dvs. vor reveni pentru a verifica daca exista alt continut valoros.

Continutul lung este mai greu de creat, deci ce poti face?

Stiu din experienta ca este foarte dificil sa creezi continut lung si, in acelasi timp, sa iti pastrezi calendarul editorial consecvent, asa ca iata cateva sfaturi pe care le-ai putea lua in considerare in SEO Copywriting :

  • Inainte de a va angaja intr-un program de publicare, asigurati-va ca aveti cateva postari pregatite in avans. Daca decideti sa publicati 3 articole pe saptamana, asigurati-va ca pregatiti cel putin 6 postari complete inainte de a incepe sa publicati. Acest lucru va va oferi suficient timp pentru a remedia eventuale probleme si pentru a va tine de program.
  • Decideti titlurile postarilor in avans. Cand lucrati la un blog, ar trebui sa va petreceti cea mai mare parte a timpului producand continut SEO,mai degraba decat sa cercetati si sa va ganditi la ce titluri sa utilizati. Creati in avans titlurile articolelor de care veti avea nevoie pe tot parcursul lunii.

Cand scrieti pentru web , faceti articolele de blog mai usor de citit adaugand liste, facand paragrafe scurte si acordand o atentie speciala formatarii textului.

About the author

Alin O. Codruț Bolboacă

Alin O. Codruț Bolboacă, SEO Manager cu 10+ ani de experiență, a studiat in Milano si deține o diplomă în marketing digital. Este certificat de Facebook Ads și Google Ads. A lucrat cu clienți variind de la start-up-uri locale la multinaționale, oferind rezultate notabile. Vorbind fluent engleza și italiana, Alin colaborează cu clienți internaționali și se adaptează la diverse piețe. Urmăriți articolele sale pe acest site și conectați-vă pe LinkedIn.

Un comentariu la „Care este lungimea ideala pentru un articol de blog ?”

  1. Pingback: Știri #55 - Lumea SEO PPC

Lasă un comentariu