Blog » Digital Marketing » Social media » Youtube Stories – ce sunt si cum se creaza

Youtube Stories – ce sunt si cum se creaza

Instagram si Snapchat au facut-o deja, acum e randul lui YouTube: platforma video a deschis calea asa-numitelor „stories”. 

Acest termen se refera la videoclipuri sau serii de fotografii. Fotografiile si videoclipurile utilizate pot fi procesate cu diferite functii si sunt de obicei sterse automat dupa 24 de ore. 

Datorita filtrelor speciale, a autocolantelor si a textului, Youtuberii isi pot valorifica videoclipurile inainte de a le incarca. 

diferenta substantiala fata de concurenta este ca povestea nu trebuie neaparat sa dispara dupa cele 24 de ore obisnuite. Cu toate acestea, YouTube Stories nu poate fi comentat la fel ca alte videoclipuri de pe YouTube. Utilizatorii pot raspunde cu mesaje directe catre autorul videoclipului.

Aceasta functie numita “stories” a fost implementata pentru prima data de Snapchat in septembrie 2011. Instagram, Facebook si Skype s-au adaptat si ele. YouTube este cea mai recenta platforma care deschide usile acestei functii.

Noua functie a fost initial anuntata si lansata sub numele „YouTube Reels”, insa, inainte de a deveni oficiala, a fost redenumita „YouTube Stories”. Motivul schimbarii numelui este ca utilizatorii sunt obisnuiti acum sa foloseasca termenul „poveste”, care s-a stabilit datorita functiei corespunzatoare pe platformele concurente.

Citeste si: Instagram Reels – ce este si cum se foloseste

Deoarece YouTube Stories este inca in faza beta, doar cateva canale selectate au avut ocazia sa foloseasca YouTube Reels si sa le puna astfel la incercare.

exemplu-youtube-stories 

Incepand cu cea de-a doua testare, acestea au fost apoi puse la dispozitia celor care gestioneaza un canal cu cel putin 10.000 de abonati. 

Aceasta noua functie suplimentara nu este menita sa devina o caracteristica centrala a YouTube, asa cum este pe Instagram. Mai degraba povestile ar trebui sa serveasca la largirea si rotunjirea spectrului functiilor portalului video.

YouTube stories ajung la utilizatori – la fel ca fila Community – printr-o optiune de pe canalul creatorului video. 

Cu toate acestea, aceasta fila Stories este disponibila numai in aplicatia mobila. 

Datorita noii functii, Youtuberii au o posibilitate suplimentara de a intra in contact cu comunitatea lor si de a informa utilizatorii despre stirile disponibile in canalul lor sau legate de viata acestora.

Cum sunt folosite YouTube Stories ?

Cu YouTube Stories, videoclipurile cu o lungime de pana la 15 secunde pot fi inregistrate si partajate . Astfel, puteti, de exemplu, sa va sponsorizati urmatoarele videoclipuri sau sa transmiteti informatiil importante abonatilor dvs. rapid si concis. Povestile YouTube reprezinta, prin urmare, o posibilitate suplimentara de a va conecta cu urmaritorii.

Fila Community si Stories servesc doar ca instrument de comunicare. Cu acest instrument, puteti lua legatura cu un Youtuber mergand dincolo de sectiunea de comentarii si chiar sa purtati o conversatie reala. In acest fel, este posibil sa puneti intrebari autorului videoclipurilor, chiar complet deconectat de continutul pe care l-ati urmarit.

Proprietarul canalului are capacitatea de a stimula conversatia: punand intrebari comunitatii lor si oferind raspunsuri si explicatii. In teorie, acest lucru a fost deja posibil in caseta de comentarii de sub videoclip, dar nu este cel mai bun loc pentru a o face. 

In caseta de comentarii, problemele tratate sunt de obicei legate de videoclipul in sine. Expunerea problemelor care se abat de la videoclip risca sa enerveze comunitatea.

Cum functioneaza povestile de pe YouTube?

Povestile YouTube trebuie sa fie intotdeauna accesibile si nu doar pentru o perioada limitata de timp dupa publicarea videoclipului. Din acest motiv, YouTube Stories difera de cele altor platforme, deoarece este posibil si nu neobisnuit sa stabiliti o perioada de permanenta

Youtuberii au posibilitatea de a sterge manual povestile in orice moment. Incarcand scurtul videoclip, aveti optiunea de a adauga filtre, muzica, text si stickere. Nu exista nicio limita de stories care pot fi publicate, chiar una dupa alta, punand Youtuberii in pozitia de a avea toata flexibilitatea pe care doresc sa le trimita mesaje scurte urmaritorilor lor.

Pentru a vedea povestile unui anumit Youtuber nu este necesar sa fiti abonat la canalul sau. Doar vizitati canalul prin intermediul aplicatiei mobile. Procedand astfel, veti avea acces la povestile sale

YouTube Stories ca parte integranta a unei strategii de comunicare

Fila Community de pe YouTube poate fi utilizata pentru a posta videoclipuri scurte, GIF-uri, linkuri de melodii sau recomandari de diferite tipuri. In practica, acesta constituie un nou canal de comunicare pe platforma video.

Din punctul lor de vedere, aceasta caracteristica ofera stimulentul pentru a posta mai multe pe platforma si, prin urmare, sa o foloseasca mai mult decat sa se bazeze pe alte canale de socializare, precum concurentii Instagram si Snapchat. Ca parte a strategiei de consolidare a comunitatii legate de platforma, YouTube ofera urmatoarele functii:

  • Partajarea fotografiilor si a GIF-urilor
  • Crearea sondajelor
  • Recomandare video si youtuberi
  • Plasarea publicitara a produselor
  • Crearea, procesarea si partajarea de povesti
  • Aprecieri si comentarii la povesti

Daca aceasta functie vor avea succes sau nu pe YouTube depinde de modul in care comunitatea va interactiona si cati utilizatori o vor folosi de fapt.

About the author

Alin O. Codruț Bolboacă

Alin O. Codruț Bolboacă, SEO Manager cu 10+ ani de experiență, a studiat in Milano si deține o diplomă în marketing digital. Este certificat de Facebook Ads și Google Ads. A lucrat cu clienți variind de la start-up-uri locale la multinaționale, oferind rezultate notabile. Vorbind fluent engleza și italiana, Alin colaborează cu clienți internaționali și se adaptează la diverse piețe. Urmăriți articolele sale pe acest site și conectați-vă pe LinkedIn.

Lasă un comentariu