Ce este un Copywriter si cu ce se ocupa

Un copywriter este acel profesionist ce creaza sloganuri, titluri castigatoare, continutul publicitar si reclame in ziare. Dar poate scrie textele reclamelor la televizor si radio. Sau sa se dedice relatiilor publice online si offline.

Pe scurt, cei care lucreaza in acest sector se ocupa de scrierea de calitate .

Datorita unui continut incisiv, redactorii isi propun sa obtina un rezultat, o achizitie sau un alt tip de actiune de la cititori. Fie ca este vorba de reclame TV sau de continut online, textul joaca un rol central. Chiar si cele mai interesante imagini din publicitatea televiziva nu ar avea efectul dorit fara un dialog adecvat.

Incat sa definim ce este un copywriter trebuie sa plecam de la origini. Termenul de copywriting provine din sectorul de marketing si defineste ca si scrierea profesionala a textelor publicitare . „writing” se traduce prin „scriere”, in timp ce „copy” in jargonul publicitar este menita sa fie un text convingator. 

In Romania, sunt folosite pur si simplu „copy” sau termenul „redactor publicitar” pentru a indica profesia de copywriter.

Obiectivul unui copywriter este sa atraga atentia, sa starneasca interesul, sa trezeasca dorinte si sa induca publicul inspre o actiune. In functie de tinta, tehnica de copywriting poate atinge aceste obiective in mai multe moduri.

Asadar, cei care se ocupa de copywriting lucreaza cu cuvinte pentru a influenta publicul in a achizitiona. Utilizarea cuvintelor devine o arma persuasiva si puternica.

Totul este in slujba produsului pus pe piata,  scrisul creativ se combina cu obiectivele de marketing iar storytelling devine un instrument de conversie.

copywriting

Cu ce se ocupa un copywriter – competenze

Acum ca am definit ce este un copwriter , sa vedem si cu ce se ocumai mai exact/

Pentru inceput, un copywriter nu este un scriitori de continut, precum jurnalistii. Spre deosebire de acestea, care cu textele lor doresc pur si simplu sa informeze cititorii, copywriterii isi propun sa obtina actiuni de la cititor. 

Totusi, cele doua tehnici de scriere se imbina, deoarece, in contextul unei strategii de content marketing, companiile prefera continut informativ decat simple mesaje publicitare.

Un copywriter lucreaza cu o gama larga de texte: de la postari pe blog si articole web la continut pentru social media si descrieri de produse. Dar domeniile potentiale de aplicare ale unui copywriter nu sunt limitate la Internet: dincolo de retea, acestia au fost si sunt implicati in implementarea diverselor initiative de marketing. De exemplu, in urmatoarele activitati de marketing offline :

 • Direct mailing
 • Carti postale
 • Anunturi despre produse in reviste si ziare
 • Publicitate la televiziune si radio
 • Brosuri
 • Panouri publicitare
 • Cupoane
 • Etichete de ambalaje si produse

In ziua de astazi, un copywriter scrie texte destinate in principal campaniilor de marketing online. Exemple de activitati de marketing online sunt :

 • Descrierea produsului
 • Anunturi despre produse pentru platforme online precum Google si Facebook
 • Videoclipuri demonstrative
 • Marketing prin e-mail
 • Studii de caz care evidentiaza avantajele unui produs
 • Articole si postari pe blog
 • Interventii ale clientilor si marturii

Pentru a desfasura aceste activitati, este important ca redactorul sa reuseasca sa creeze o linie directa cu tinta . 

Atat online cat si offline, textele publicitare sunt destinate potentialilor clienti si trebuie sa creeze un dialog. Daca este utilizat in mod eficient, prin contactul direct puteti achizitiona noi clienti sau intretine relatii cu clientii existenti pentru ai fideliza.

In functie de tipul de produs sau serviciu publicizat, un copywriter prelucreaza deseori mai multe reclame in cadrul aceleiasi campanii de marketing. Acestea trebuie sa determine ce continut si stil poate fi interesant pentru anumit public tinta si care nu. 

In plus, trebuie acordata atentie coerentei mesajului global intre text si grafica . Creativitatea si disponibilitatea de a trata un subiect putin cunoscut sunt caracteristici avantajoase si defineste ceea ce este un copywriter

In functie de produsul sau serviciul in cauza, acesta trebuie sa poata adapta tonul textului pentru a-l face mai serios sau mai distractiv.

copywriter

Cum sa devi un copywriter profesionist

De obicei, nu este necesara o calificare specifica pentru profesia de copywriter. Multi au plecat de la simple stage-uri in diferite companii.

Pe de o parte, pentru a deveni un copywriter, trebuie sa ai o gandire strategica si o dispozitie creativa impreuna cu cunostinte fundamentale pe teme precum digitalizarea. 

Pe de alta parte, cei care studiaza pentru a deveni copywriteri au posibilitatea de a castiga experienta practica valoroasa datorita unui program de formare duala. Indiferent daca sunteti un copywriter deja instruit sau un redactor aspirant, scrierea mesajelor publicitare necesita urmatoarele caracteristici:

 • Abordare lingvistica intuitiva
 • Creativitate si fantezie
 • Cultura generala
 • Curiozitate
 • Dorinta de a invata
 • Abilitati de cercetare

Ce tipuri de copywriter exista ?

In general, milioane de continuturi sunt distribuite online in fiecare zi. Dar cum puteti iesi in evidenta cu mesajul dvs. publicitar in aceasta mare de date? 

Companiile apeleaza din ce in ce mai mult la experti in copywriting pentru a obtine o pozitionare optima pe Google , pentru a achizitiona noi clienti si, nu in ultimul rand, pentru a se prezenta ca o marca cu continut personalizat si valoare adaugata. Diferite tipuri de copywriting sunt utilizate in functie de scopul textului. Iata cateva abordari in detaliu:

Search Engine Optimization (SEO) copywriting

Prin utilizarea unor cuvinte cheie precise (termeni de cautare), multumita tehnici de search engine copywriting puteti obtineti o pozitionare optima in rezultatele cautarii Google. 

In acest caz, este irelevant faptul ca textul are un scop publicitar sau informational iar prioritatea este prezenta unor cuvinte cheie cat mai eficiente. 

Continutul informational al textelor SEO a devenit din ce in ce mai important (keyword content marketing). Redactorii trebuie sa se adapteze la aceste schimbari si sa le reflecte din ce in ce mai des in textele pe care le redacteaza.

Copywriter de vanzari

In redactarea vanzarilor, copywriter-ul prezinta provocarea de a convinge cititorul cu un produs sau serviciu, incat sa-l achizitioneze . Dar nu este atat de simplu pe cat crezi. Alaturi de un stil de scriere persuasiv, sunt necesare abilitati creative si cunostinte pe care le au adesea doar expertii in domeniu. 

Copywriting tehnic

Se refera la redactarea de texte si teme in sectoare specifice a caror creatie necesita un nivel ridicat de cunostinte de specialitate. Scopul este de a oferi valoare adaugata cititorilor. Prin urmare, copywriterii tehnici nu sunt de obicei redactori profesionisti, ci experti in anumite domenii.

Spre exemplu, redactarea unui text despre detectarea acidului clorhidric ar trebui sa fie facuta de un chimist si nu de un copywriter comercial. In acest caz, provocarea redactorului este de a scrie pentru persoanele care au anumite abilitati de specialitate. 

Deci, continutul trebuie sa fie precis si fidel realitatii. Pe langa materialele publicitare, un copywriter tehnic trebuie sa scrie articole pe bloguri si reviste sau manuale de instructiuni.

Tiparit, vazut la televizor, auzit la radio sau citit pe Internet: copywriterii transmit mesaje clare si se asigura ca publicitatea este primita si nu se pierde pe drum. Munca acestui profesionist este diferita de fiecare data. Intr-o zi lucreaza la un slogan, a doua zi la un text pentru un videoclip demonstrativ. 

In concluzie, succesul unui text se masoara prin reactiile declansate la cititor.

Sper ca am reusit sa-ti explic ce este un copywriter si cu ce se ocupa. Daca aveti intrebari, postati-le intr-un comentariu iar eu voi raspunde in cel mai scurt timp posibil.

Bolboaca O.Alin Codrut
Bolboaca O.Alin Codrut

Sunt un liber profesionist și mă ocup in principal de SEO, SEM, WEB Analytics, WordPress și Inbound Marketing.

Ai nevoie de ajutor ? Contacteaza-ma: info@jurnaldedigitalmarketing.com

Aboneaza-te la newsletter

Cere o consultanta gratuita