Blog » SEO » Cum sa organizati structura site-ului dvs. din perspectiva SEO

Cum sa organizati structura site-ului dvs. din perspectiva SEO

Ce structura trebuie sa aiba un site web pentru a fi usor de gasit si vizibil online?

In acest articol, voi vorbi despre cum sa creati arborele site-ului.

Proiectarea cu acuratete a arhitecturii site-ului si pregatirea acesteia din perspectiva SEO este un pas foarte important pentru strategia dvs. online.

Organizarea arhitecturii unui site web este un proces crucial intr-o strategie digitala deoarece ajuta motorul de cautare sa ajunga cu usurinta la site-ul tau, defineste paginile principale si elementele secundare si creste vizibilitatea online.

Oricine ma cunoaste bine stie: sunt obsedat de Google Bert : „ a intelege cum functioneaza este foarte important sa fii vizibil online”.

Google Bert descifreaza contextul resursei online, interogarile (query) prost formulate si din ce in ce mai lungi, legaturile dintre resurse, si furnizeaza resursa exacta intrebarii formulate in cautare (daca nu exista, o extrage pe cea mai apropiata).

Google Bert poate face defapt mult mai mult, dar haideti sa ne concentram pe intelegerea contextului unei resurse si a modului in care aceasta se leaga de restul.

O resursa (articol, pagina, pdf…) trebuie inserata si conectata bine intr-un context relevant pentru a putea concura in SERP.

Putem crea si optimiza cel mai bun continut de pe web, dar daca nu am creat un context sau o structura in amonte si daca nu am conectat activul intr-un mod relevant si adecvat,
continutul nu se va pozitiona.

Regula de aur este: continutul potrivit, in containerul potrivit, in proiectul potrivit, conectat in mod corect.

Ansamblul si resursa din cadrul ansamblului castiga. Acesta este motivul pentru care structura SEO a unui site web este fundamentala si este un proces care trebuie planificat in amonte si inainte ca site-ul sa intre online.

Daca site-ul web exista deja si este online, puteti oricand sa-l revizuiti din perspectiva SEO si sa continuati cu migrarea si organizarea resurselor.

Structura site-ului si strategia digitala

Pentru a planifica un aspect corect al site-ului orientat SEO este important sa aveti clar:

  • cine esti tu
  • obiectivele tale
  • concurentii tai
  • tinta ta
  • sectorul de marketing

Analiza SWOT impreuna cu auditul SEO si cunoasterea indeaproape a tintei, a buyer-ului, a competitorului si a sectorului de referinta ajuta la organizarea resurselor online in cel mai bun mod posibil.

„Definirea arhitecturii site-ului este unul dintre procesele care contribuie la construirea Brandului tau unde poti transfera cu atentie tot ce ai invatat in timpul analizei afacerii tale”.

Organizarea continutului

organizarea continutului seo

De cele mai multe ori arborele unui site web prezinta un meniu principal (cu pagini precum servicii, cine suntem, contacte..), la care celelalte pagini sau categorii sunt conectate dupa o structura ierarhica, clara si definita.

Meniul trebuie sa fie organizat si in concordanta cu navigarea pe site.

Etichetele de navigare in meniu trebuie sa fie consecvente si sa reprezinte ceea ce contine pagina.

Etichetele si adresele URL de navigare nu trebuie sa fie intotdeauna identice, important este ca sunt consecvente.

Iata exemplul de arhitectura.

exemplu arhitectura seo site

In imagine se poate observa o structura bine definita din care paginile se ramifica dupa o structura ierarhica si echilibrata.

Cum sa organizati url-urile si resursele site-ului

Dupa definirea strategiei online si dupa efectuarea analizei SWOT si Audit SEO, desenati structura interna cu instrumente grafice, un fisier Excel sau o foaie simpla si atribuiti etichetelor site-ului denumirea corecta in concordanta cu afacerea dvs.

Moment in care ar trebui sa aveti informatii clare de la care sa incepeti pentru a va organiza paginile de destinatie, home si sectiunile principale ale site-ului si pentru a crea o ierarhie a paginilor „tata” si „fiu” in functie de obiectivele de pozitionare.

Odata ce structura ideala a site-ului a fost gasita, este timpul sa atribuiti numele corecte sectiunilor individuale.

Alegeti cele mai bune cuvinte cheie pentru sectiunile si sub-sectiunile dvs. si in aceasta operatiune utilizati instrumente SEO precum Google Keyword Planner, Google Trends, Uber Suggest…

Daca doriti sa utilizati mai multe resurse SEO, consultati lista mea de instrumente SEO gratuite.

Optimizati adresele URL cu cuvintele cheie esentiale pe care le va reprezenta pagina. Aceasta operatie in limba engleza se numeste Keyword Rich Urls 

Un exemplu de adrese URL bogate in cuvinte cheie:

Daca aveti un bed and breakfast in Brasov, adresa URL optimizata pentru structura dvs. va fi domeniu.ro/bed-and-breakfast-brasov.

Sa recapitulam in 4 simpli pasi:

  • definiti cu atentie cine sunteti, ce faceti, produsele/serviciile, tinta si piata de referinta;
  • aranjati structura site-ului web in functie de punctele importante ale afacerii dvs.;
  • mentine coerenta intre continutul de navigare si paginile de meniu;
  • optimizati adresa URL cu cuvintele cheie ale paginii dvs. web.

About the author

Alin O. Codruț Bolboacă

Alin O. Codruț Bolboacă, SEO Manager cu 10+ ani de experiență, a studiat in Milano si deține o diplomă în marketing digital. Este certificat de Facebook Ads și Google Ads. A lucrat cu clienți variind de la start-up-uri locale la multinaționale, oferind rezultate notabile. Vorbind fluent engleza și italiana, Alin colaborează cu clienți internaționali și se adaptează la diverse piețe. Urmăriți articolele sale pe acest site și conectați-vă pe LinkedIn.

Lasă un comentariu