Blog » instrumente Google » Cat costa sa faci publicitate pe Google

Cat costa sa faci publicitate pe Google

Google Ads este probabil chinul numarul 1 al oricarui marketer.
Pana in punctul in care, daca ar fi sa investigam cele mai cautate intrebari de pe net, probabil am gasi in top 3:
„Suntem singuri in univers?”
„Ce cautam pe aceasta planeta?”
„Dar mai ales… Cat costa o campanie Google Ads? 

Buna intrebare.
La care, in realitate, de cele mai multe ori nu se da un raspuns clar si precis.
Daca te-ai saturat de genericul „depinde” si „vom evalua in timpul constructiei campaniei” te afli in locul potrivit: datorita anilor de experienta dobanditi in cadrul unei agentii Google Partner, am decis sa clarific subiectul odata pentru totdeauna, dezvaluindu-va punct cu punct toate secretele reclamelor platite pe Google si modul de calcul al preturilor si bugetelor.
Sa incepem!

Cand vine vorba de marketing digital, nimic nu este mai relevant decat cifrele: asa ca haideti sa vedem cateva dintre cele mai importante:

  • Cheltuielile medii anuale ale unui IMM pentru reclame pe Google se situeaza intre 5 si 15 mii de euro.
  • Costul pe clic (CPC) mediu pentru un anunt publicitar este de 1-2 EUR, dar poate fi si mai mic pentru anunturile din campaniile pentru Reteaua de display
  • Cele mai mari CPC pot ajunge chiar si la peste 50 EUR, dar acestea sunt cazuri legate de sectoare extrem de competitive, cum ar fi asigurarile si finantele.

La asta ar trebui sa adaugam apoi si costurile unei agentii de web marketing specializata in managementul campaniilor.
Stiu, multi dintre voi veti crede „Google Ads este un sistem gratuit: pot gestiona si singur campania”.

Dar, cu exceptia cazului in care sunteti un specialist in marketing cu experienta, aveti grija: o campanie prost gestionata poate reprezenta o adevarata gaura in bugetul dvs., cu o rentabilitate a investitiei (ROI) egala cu zero.

Google ads: anunturi personalizate

„Asadar, Google Ads este o platforma in care castiga cine are cei mai multi bani: doar investeste intr-un CPC mai mare si gata ”.
NU. Nu e deloc asa.
Ganditi-va: daca chiar ar fi asa, in clasament am vedea doar reclame multinationalelor foarte bogate si branduri de top.
Cu toate acestea, de multe ori se intampla invers…

Acest lucru se datoreaza faptului ca Google Ads nu obliga utilizatorii la costuri fixe si nu considera CPC-ul ca singurul parametru de succes, ci dimpotriva este o platforma extrem de personalizabila, bazata pe numerosi parametri.
Deci, daca credeai ca pentru a avea succes este suficient sa investesti mai multi bani decat concurentii tai, ei bine, ai gresit si te-ai inselat.
Vrei sa stii de ce?

Sa aflam impreuna regulile de baza ale modului in care functioneaza reclamele.

Cum functioneaza Google Ads ?

Credeti sau nu, de fiecare data cand faceti o cautare pe Google o licitatie de mii si mii de listari se face in cateva secunde.
Rezultatul acelei licitatii va determina cine va aparea pe prima pozitie, cine pe a doua sau pe a treia pozitie… si cine nu va aparea deloc.
Uimitor nu?

Cel mai interesant lucru este insa ca acea licitatie nu se bazeaza, asa cum am fi inclinati sa credem, pur si simplu pe conceptul de miza (cele mai mari castiguri), ci, dimpotriva, calculeaza un parametru mai complex : asa-numitul Ad Rank.
Printre altele, pozitionarea anuntului ia in considerare CPC-ul, dar pe langa aceasta acorda o mare importanta Scorului de calitate, adica scorului obtinut de anuntul dvs. care este evaluat pentru:

  • Relevanta
  • Cuvinte cheie
  • Calitatea continutului
  • Calitatea paginii de destinatie

De aceea, la fel ca intr-o cursa de masini, intr-o comparatie de reclame nu este deloc sigur ca cine are cel mai puternic motor (cel mai mare CPC) va castiga.
O strategie excelenta bazata pe un amestec de relevanta, alegerea cuvintelor cheie, calitatea continutului si pagina de destinatie ar putea sa te duca direct pe treapta de sus a podiumului.

Cum vine gestionat bugetul zilnic pe Google Ads?

O greseala comuna se face de cele mai multe ori atunci cand se stabileste care este bugetul potrivit.
De fapt, calcularea acestuia ar parea destul de simpla : daca am un buget de 100 EUR pe zi si aleg un cuvant cheie cu un CPC maxim de 1 EUR, voi primi 100 de clicuri pe anuntul meu.
Ei bine… nu neaparat.

Cand vrem sa intelegem cum ne gestioneaza Google Ads bugetul, trebuie sa ne amintim intotdeauna ca nu functionam intr-o logica de cumparare directa (de tip ecommerce), ci a unei licitatii.
Deci, un CPC maxim de 1 EUR nu reprezinta costul necesar pentru un clic, ci, dimpotriva, costul maxim pe care suntem dispusi sa-l suportam pentru acel clic.
Pe scurt, daca cel mai inversunat concurent al nostru ar paria 80 de centi ca CPC maxim pentru acelasi cuvant cheie, pentru a-l depasi Google ne-ar percepe cu doar un cent mai mult decat miza lui, aducand-ne la un cost total de 81 de centi pe clic chiar daca am am fost dispusi sa platim pana la 1 euro.

In acest moment este usor de inteles de ce, in comparatie cu prognoza initiala, s-ar putea sa constatam ca am obtinut mult mai mult de 100 de clicuri.

Formula functioneaza invers daca concurentii nostri ar paria mult mai mult de €1 ca CPC maxim.
In acest caz, bugetul nostru zilnic ar fi ars rapid, rezultand in cele din urma mai putine clicuri decat se astepta.
Doriti un sfat? Concentrati-va intotdeauna pe bugetul total dedicat campaniei… si evitati sa va stricati somnul urmand mici fluctuatii zilnice indicative.

Alti parametri de campanie

Dupa cum am spus, Google Ads este un sistem extrem de personalizabil, bazat pe nevoile utilizatorului.
Pe langa Cost Per Click am putea decide sa ne programam anuntul in functie de intervalul de timp.
Ganditi-va de exemplu la diferentele dintre o afacere B2C si una B2B: in timp ce prima va considera potrivit sa afiseze reclame in principal in weekend, seara si in pauzele de pranz, cea din urma va beneficia foarte mult de a-si afisa reclamele in timpul saptamanii.

Conceptul s-ar putea extinde cu usurinta la campaniile pentru dispozitive : din nou, urmand exemplul anterior, o industrie B2B va avea tendinta de a fi vazuta de o tinta de profesionisti pe computere desktop, in timp ce un pub sau un club va fi cautat de clienti mai ales pe mobil.

Apropo de pub-uri si cluburi, functia de geotargeting prezenta in Google Ads devine fundamentala pentru acestea si multe alte categorii comerciale.

Deci? Avem nevoie de un buget faraonic ?

Acum poti rasufla usurat.
Am vazut cum functioneaza Google Ads in principiile sale fundamentale iar acum putem stabili o certitudine : nu aveti neaparat nevoie de bugete uriase pentru a va plasa anuntul pe primele pozitii.
Cu siguranta, in unele sectoare (de exemplu farmaceutic, financiar sau juridic) investitiile ar putea fi mai mari. Dar, pe de alta parte, trebuie sa ne amintim ca intreaga activitate a acelor industrii este cea care genereaza cifre mai mari.
Pentru intreprinderile mici si mijlocii nu va faceti griji: cu o investitie strategica si cu ajutorul expertilor, rentabilitatea investitiei este garantata!

About the author

Alin O. Codruț Bolboacă

Alin O. Codruț Bolboacă, SEO Manager cu 10+ ani de experiență, a studiat in Milano si deține o diplomă în marketing digital. Este certificat de Facebook Ads și Google Ads. A lucrat cu clienți variind de la start-up-uri locale la multinaționale, oferind rezultate notabile. Vorbind fluent engleza și italiana, Alin colaborează cu clienți internaționali și se adaptează la diverse piețe. Urmăriți articolele sale pe acest site și conectați-vă pe LinkedIn.

Lasă un comentariu