In 2023, formatul video nu si-a pierdut nimic din putere si este inca unul dintre cele mai bune tipuri de continut pe care sa le implementezi in strategia ta de marketing.
In acest moment, YouTube este al doilea cel mai vizitat site web din lume, al doilea dupa Google, care detine si platforma. Si pentru ca YouTube este un motor de cautare, videoclipurile necesita aceeasi optimizare ca si paginile web obisnuite.
In plus, optimizarea videoclipurilor tale nu doar ca aduce o pozitie mai ridicata in clasamentul de pe YouTube, dar si creste semnificativ sansele de a aparea in rezultatele cautarii Google.
Sa vedem impreuna pasii esentiali pentru optimizarea SEO a videoclipurilor , precum si a canalului de Youtube.
Pasul 1: Cautati cuvinte cheie pe YouTube
Lucrati mai inteligent, nu mai greu este abordarea pe care trebuie sa o aveti atunci cand vine vorba de marketing.
Gasiti cuvinte cheie corelate
La fel ca in multe alte lucruri in SEO, optimizarea videoclipurilor incepe cu o cercetare amanuntita a cuvintelor cheie. In acest pas, trebuie sa gasesti cele mai relevante cuvinte cheie pentru nisa ta si cuvintele cheie pe care oamenii tind sa le foloseasca atunci cand cauta un produs sau serviciu similar cu al tau.
Unul dintre cele mai fiabile instrumente pentru aceasta sarcina este Google Keyword Planner. Acest instrument va ofera multe variatii de cuvinte cheie, impreuna cu un scor pentru nivelul de competitie.
Analizati tendintele de cautare
O alta modalitate de a va imbogati lista de cuvinte cheie cu expresii tinta puternice si de a va face o idee despre tendintele de cautare din industria dvs. este sa utilizati functia de completare automata a YouTube. Aceasta metoda este extrem de utila, deoarece va permite sa adunati cuvinte cheie pe care oamenii le introduc de fapt pe YouTube.
De asemenea, puteti sari la videoclipuri populare care sunt similare cu ale dvs. si sa copiati cuvintele cheie pentru care au fost optimizate. De asemenea, cu ajutorul functiei de completare automata a YouTube, puteti colecta zeci de idei pentru videoclipurile viitoare.
Google Trends este, de asemenea, un instrument excelent pentru analiza tendintelor de cautare si compararea cuvintelor cheie in functie de popularitatea lor. Pentru ca instrumentul sa va ofere date specifice YouTube, trebuie doar sa comutati de la optiunea Cautare web la Cautare YouTube.
Pe langa faptul ca va ofera o idee despre ceea ce se intampla in industria dvs. in acest moment, instrumentul va arata cum se modifica lunar numarul de cautari in timp si estimeaza popularitatea cuvintelor cheie intr-o anumita zona geografica. Google Trends este foarte util atunci cand ati gasit o lista de cuvinte cheie si doriti sa le comparati intre ele in ceea ce priveste popularitatea.
Cuvinte cheie din Google Search
Sunt sigur ca observati adesea videoclipuri YouTube care apar pe paginile cu rezultate Google pentru anumite cuvinte cheie. De fapt, aproximativ 20-40% din traficul YouTube provine din cautare organica. De aceea, colectarea si optimizarea videoclipurilor pentru astfel de cuvinte cheie va poate creste semnificativ sansele de a lupta pentru un loc in rezultatele cautarii organice Google.
Cea mai buna modalitate de a aduna astfel de termeni este sa introduceti cuvintele cheie tinta in Rank Tracker si sa vedeti daca paginile cu rezultate includ videoclipuri – in acest fel puteti identifica cuvintele cheie care au mai multe sanse sa plaseze un videoclip in rezultatele cautarii organice.
Pasul 2: Optimizati metadatele video
Va place sau nu, dar deoarece Google si YouTube au implementat machine learning pentru recunoasterea obiectelor, YouTube poate acum identifica obiectele din videoclipurile dvs. si poate estima relevanta acestora pentru o anumita cautare. In acest fel, metadatele video si-au pierdut o parte din valoare, dar asta nu inseamna ca nu ar trebui optimizate.
Acestea sunt foarte importante, deoarece sunt exact ceea ce utilizatorii iau in considerare atunci cand decid daca sa dea sau nu clic pe videoclipul tau. De asemenea, este recomandabil sa incarcati un videoclip cu metadatele deja optimizate in loc sa-l optimizati la 48 de ore de la publicare, pentru ca altfel algoritmul il va marca ca find putin suspect.
Iata cum iti poti optimiza metadatele video pentru a multumi atat spectatorilor, cat si YouTube:
Creati un titlu bogat in cuvinte cheie
Cred ca nu este surprinzator faptul ca titlul unui videoclip este primul si uneori singurul lucru pe care utilizatorii il cauta atunci cand evalueaza relevanta videoclipului. Din acest motiv, un titlu perfect ar trebui sa includa cuvintele cheie pentru care doriti sa va clasati si sa rezume subiectul videoclipului. Incercati sa il faceti interesant, dar nu faceti promisiuni false sau texte excesive (nu faceti in mod intentionat un click-buster). De asemenea, este o idee buna sa te uiti la titlurile video ale concurentilor tai pentru a te inspira.
De regula, videoclipurile ce contin cuvinte cheie cu potrivire exacta in titlu se claseaza mult mai bine. Explicatia este destul de simpla – utilizatorii vad exact ceea ce au introdus in bara de cautare, astfel incat acele videoclipuri par mai relevante.
In plus, titlurile dvs. nu trebuie sa depaseasca limita de 60 de caractere, deoarece altfel vor fi taiate.
Optimizati descrierea
In timp ce descrierile videoclipurilor pot avea pana la 1.000 de caractere, primele 100 de caractere (2-3 randuri de text) sunt cele mai importante, deoarece acesta textul pe care il vad spectatorii inainte de a trebui sa dea clic pe „Afisati mai multe”. De aceea, este important sa plasati cuvintele cheie, CTA si linkurile catre conturile de socializare la inceput.
O alta cale de urmat este sa includeti o transcriere in descriere. Cu toate acestea, nu as recomanda sa va bazati in intregime pe transcriptiile automate YouTube. Asigurati-va ca le corectati dupa caz sau utilizati un serviciu de transcriere precum TranscribeMe, care face toata treaba pentru dvs.
Creati o imagine miniatura personalizata (thumbnail)
Miniatura este primul lucru care intra in minte oricui efectueaza o cautare, deoarece informatiile vizuale sunt percepute mult mai repede decat textul. Si se intampla adesea ca oamenii sa judece o carte dupa coperta si sa decida daca sa vizioneze sau sa treaca cu vederea videoclipurile tale in functie de calitatea, valoarea informatiilor si atractivitatea estetica a previzualizarii. De aceea, nu as recomanda sa alegeti din selectia de miniaturi pe care YouTube le genereaza automat.
In primul rand, pentru a va asigura ca miniaturile arata la fel de bine pe toate dispozitivele, asigurati-va ca indeplinesc cerintele tehnice enumerate mai jos:
- 1280×720 pixeli
- Raport de aspect 16:9
- < 2 MB
- format.jpg,.gif,.bmp sau.png.
Desigur, miniatura dvs. ar trebui sa fie atragatoare pentru a-i convinge pe utilizatori sa dea clic pe videoclipul dvs. De asemenea, este o idee buna sa adaugati text in miniatura pentru a o face mai informativa.
Adaugati etichete video – meta tags
Optimizarea etichetelor video ii ajuta pe utilizatori sa iti descopere videoclipurile – acestea apar si ca „cuvinte cheie” in codul sursa. Cel mai bun mod de a va face o idee despre ce etichete sa adaugati la videoclipurile dvs. este sa vedeti ce folosesc concurentii: instalati TubeBuddy si instrumentul va va arata etichetele exacte folosite pentru a optimiza videoclipul.
Cand vine vorba de optimizare, cel mai bine este sa incepeti cu etichete mai lungi si mai specifice (cum ar fi „cum sa optimizati seo un articol”) si apoi sa le restrangeti la propozitii mai generice (cum ar fi „articol seo”).
Adaugati hashtag-uri
Utilizarea hashtag-urilor este o alta modalitate de a creste sansele de a va gasi videoclipurile. Tot ce trebuie sa faceti este sa le adaugati la descrierile video si vor aparea deasupra titlului videoclipului. Deoarece hashtag-urile au fost adaugate recent pe platforma, este posibil ca unele dintre videoclipurile dvs. mai vechi sa nu fie optimizate in acest sens, asa ca nu uitati sa le adaugati.
De asemenea, este important ca hashtagurile pe care le adaugati sa reflecte ceea ce utilizatorii se asteapta sa vada dupa ce tasteaza sau dau clic pe un hashtag. De asemenea, este important sa retineti ca YouTube limiteaza numarul de hashtag-uri pentru un singur videoclip la 15, asa ca nu exagerati.
Pasul 3: Imbunatatiti retentia si implicarea utilizatorilor
Deoarece timpul de vizionare si pastrarea audientei au devenit factori de ranking, YouTube recompenseaza videoclipurile care retin utilizatorii pentru o perioada mai lunga de timp, deoarece indeplinesc mai bine criteriile de calitate a continutului. In plus, unii indicatori de implicare, cum ar fi comentariile, au o corelatie puternica cu clasamentele YouTube. Iata cum puteti creste durata de vizionare, pastrarea utilizatorilor si gradul de implicare.
Optimizati pentru timpul de vizionare
Cel mai bun loc pentru a incepe sa va optimizati timpul de vizionare este prin analiza rapoartelor privind timpul de vizionare, care va pot oferi informatii nepretuite despre durata medie de vizionare, procentajul mediu de vizionare si retentia publicului. Aceste date va vor ajuta sa intelegeti cat de implicati sunt spectatorii dvs. si sa identificati punctele slabe ale strategiei.
Daca vedeti ca spectatorii nu trec de introducerea, ar putea insemna ca este prea lunga. Daca da, incercati sa eliminati tot contextul inutil si sa treceti direct la subiect.
Incurajati Implicarea
La fel ca timpul de vizionare, likeurile, abonamentele si comentariile au o corelatie foarte puternica cu clasamentele. Primul pas pentru a incuraja spectatorii sa interactioneze cu videoclipurile tale este sa identifici zonele de imbunatatire. Si nu exista o modalitate mai buna de a face asta decat cu ajutorul YouTube Analytics – aceasta va permite sa vedeti exact ce videoclipuri genereaza abonati si dezabonari, precum si unde anume continut video este cel mai popular.
Pentru a va incuraja spectatorii sa comenteze, luati in considerare sa le puneti o intrebare directa la sfarsitul videoclipului. Si, bineinteles, asigurati-va ca raspundeti pentru a genera discutii suplimentare si pentru a lasa publicul sa simta ca este auzit.
O alta strategie care castiga popularitate, in special in randul bloggerilor, sunt concursurile care impun spectatorilor sa dea like, sa se aboneze si sa comenteze. Desigur, multi se vor dezabona imediat dupa incheierea giveaway-ului, dar, in orice caz, un numar mare de noi abonati poate oferi videoclipului tau un impuls semnificativ in clasament.
Imbunatatiti-va canalul
Una dintre cele mai bune modalitati de a va imbunatati canalul si de a adauga interactivitate la videoclipuri este sa implementati Carduri. Acestea pot fi de 6 tipuri diferite, in functie de ceea ce esti dispus sa promovezi: carduri de canal, linkuri, sondaje, videoclipuri sau playlisturi si donatii.
Ecranele de final pot fi, de asemenea, de mare ajutor daca doriti sa atrageti spectatorii catre celelalte videoclipuri si sa castigati timp suplimentar de vizionare. Adauga ecrane de final in ultimele 5-20 de secunde si promoveaza un videoclip, playlist sau alt canal, incurajeaza spectatorii sa se aboneze sau sa faca orice actiune valoroasa pentru business-ul dvs.
Avand in vedere ca 85% dintre videoclipurile de pe Facebook sunt vizionate cu volumul dezactivat, adaugarea de subtitrari a devenit o necesitate. In plus, sunt o oportunitate excelenta de a face videoclipurile tale usor de inteles pentru spectatorii cu deficiente de auz sau pentru cei care vorbesc o alta limba;
Si ultimul lucru asupra caruia vreau sa va atrag atentia este calitatea videoclipurilor dvs. Faptul este ca videoclipurile in format HD sunt mult mai populare atat pentru spectatori, cat si pentru YouTube – 68,2% dintre videoclipurile de pe prima pagina de pe YouTube sunt in HD. Asa ca asigurati-va ca treceti la formatul video HD daca nu ati facut-o deja.
Pasul 5. Inarmati-va cu instrumente YouTube SEO puternice
Desigur, cu instrumente puternice de SEO YouTube de partea ta, multe sarcini, altfel time consuming, pot fi indeplinite in cel mai scurt timp. Asadar, iata o selectie de instrumente grozave de incercat pentru YouTube SEO.
YouTube Analytics
YouTube Analytics – Cel mai bun pentru analiza generala a performantei canalului YouTube.
Instrumentul este de neinlocuit atunci cand vine vorba de intelegerea publicului si a modului in care acesta interactioneaza cu videoclipurile tale. De asemenea, trebuie mentionat ca YouTube s-a mutat recent de la „Creator Studio” la un „YouTube Studio Beta” mai simplu si mai intuitiv.
Practic, instrumentul arata performanta generala a canalului si date despre anumite videoclipuri. YouTube Analytics va permite sa descoperiti obiceiurile de vizionare ale spectatorilor, sa analizati datele demografice si sa aflati de unde provine traficul dvs.
Exista cateva valori noi in versiunea actualizata a instrumentului, cum ar fi afisarile, rata de clic a afisarilor si spectatorii unici. Pe langa toate acestea, noul YouTube Analytics compara performanta celor mai recente videoclipuri cu cele anterioare, pentru a va permite sa va urmariti progresul.
Rnak tracker
Rank Tracker – Excelent pentru verificarea clasamentelor YouTube, cercetarea cuvintelor cheie si analiza.
Cu Rank Tracker, puteti seta YouTube ca motor de cautare preferat, va puteti urmari clasamentele si puteti monitoriza rezultatele videoclipurilor dvs. in functiile SERP. Instrumentul va permite, de asemenea, sa colectati cuvinte cheie cu 23 de metode de keyword research, inclusiv YouTube Autocomplete, si apoi sa le comparati cu cei mai importanti indicatori SEO.
Canva
Canva : excelent pentru a crea grafice si miniaturi ale canalului YouTube.
Canva este o aplicatie de grafica freemium care ofera o selectie uriasa de sabloane pentru toate tipurile de imagini, inclusiv miniaturi video personalizate. Aplicatia are o versiune gratuita, care este usor limitata ca numar de sabloane si membri.
Cu toate acestea, daca decideti sa investiti intr-un abonament platit, veti avea acces la o baza de date uriasa de imagini (300.000 de imagini), precum si posibilitatea de a va incarca propriile fonturi si palete de culori.
TubeBuddy
TubeBuddy – Excelent pentru gestionarea canalelor YouTube si optimizarea videoclipurilor.
TubeBuddy este o extensie gratuita care va face munca de zece ori mai usoara pentru tot ceea ce are legatura cu gestionarea canalului YouTube. Deoarece este o extensie, puteti opera YouTube fara a trece la o aplicatie externa. Cu ajutorul TubeBuddy, puteti monitoriza statisticile video in direct, puteti urmari distribuirile sociale si puteti obtine sugestii pentru optimizarea videoclipurilor.
Cel mai bun lucru despre instrument este ca afiseaza datele mentionate mai sus pentru toate videoclipurile de pe YouTube. In acest fel, puteti vedea cum concurentii dvs. isi optimizeaza continutul si puteti analiza modul in care videoclipurile dvs. performeaza fata de concurenta.
Aveti alte sfaturi sau instrumente SEO pe YouTube pe care credeti ca ar trebui sa le adaugam? Scrie-le in comentarii.