Daca ati gestionat vreodata un site web sau ati fost aproape de a construi unul, probabil ca vi sa intamplat sa va gasiti in urmatoarea situatie -> stai la computer in cautarea unui nume de domeniu disponibil si:
- Esti in pana de idei;
- Ati gasit un nume de domeniu original si potrivit pentru proiect, doar pentru a constata ca acesta este deja ocupat.
In acest articol veti gasi sfaturi concrete despre cum sa alegeti un nume de domeniu pentru proiectul dvs. si alternative in cazul in care numele dorit este deja utilizat.
Continut
Cum sa alegi un nume de domeniu potrivit?
Primul lucru de facut este sa va puneti o intrebare, la care poate fi mai greu de raspuns decat credeti: de ce exista acest site si care este scopul lui?
Este posibil sa detineti deja o afacere fizica de succes si sa doriti sa va cresteti prezenta online. Un astfel de site web ar putea functiona ca o vitrina pentru a intra in contact cu potentialii clienti. Sau, ar putea fi un blog care va ajuta sa cresteti puterea marcii dvs.
Exista multe optiuni cand vine vorba de alegerea unui nume de domeniu, dar exista o regula generala pe care ar trebui sa o respectati: lasati numele de domeniu sa reflecte scopul site-ului dvs. Daca sunteti propretarul un magazin de papuci online, este posibil ca numele de domenii precum „NoiVindemPapuci.ro” sa nu fie modalitatea de a genera trafic catre site-ul dvs. (cu exceptia cazului in care ironia este punctul dvs. forte).
Trebuie sa alegeti numele de domeniu in functie de scopul site-ului
Dupa cum am mentionat mai devreme, numele dvs. de domeniu trebuie sa fie legat de scopul site-ului. Un nume de domeniu bun trebuie sa spuna ceva despre tine, despre compania ta sau despre produsele si serviciile tale.
Bloguri
In ceea ce priveste alegerea unui nume de domeniu pentru blogul tau, cea mai evidenta cale este sa folosesti propriul tau nume. Cu toate acestea, daca blogul dvs. se adreseaza unei anumite nise, de ce sa nu o valorificati? O modalitate buna de a incepe este prin brainstorming. Adunati cuvinte cheie si incepeti sa le asociati pana cand gasiti ceva care functioneaza si este unic.
Privat
In ultimii ani, a devenit din ce in ce mai obisnuit ca persoanele fizice sa isi creeze propriul site web. Un motiv este sa te prezinti potentialilor angajatori intr-o maniera profesionista. Iti poti folosi domeniul personal ca si cum ar fi cartea ta de vizita, folosindu-l ca CV sau conducand trafic catre pagina ta LinkedIn. Atunci cand alegeti un nume de domeniu pentru un proiect privat, este util sa va folositi numele si prenumele. Daca a fost deja luata, trebuie sa folositi putina creativitate; ai un al doilea nume?
Companii
Atunci cand alegeti un nume de domeniu pentru afacerea dvs., ar trebui sa utilizati cuvinte cheie care reprezinta site-ul. Trebuie sa selectati cel mai bun nume de domeniu, pe baza unor criterii simple.
- Fii scurt.
- Adreseaza-te nisei tale.
- Evitati cifrele si liniut
- Alege ceva memorabil.
Numele dvs. de domeniu trebuie sa fie relevant
Alegerea unui nume de domeniu care are acelasi nume cu afacerea dvs. este cea mai logica optiune. Un punct important de luat in considerare este ca, daca numele companiei dumneavoastra este lung, puteti incerca o versiune prescurtata. Majoritatea oamenilor introduc manual un nume de domeniu in browserul lor, asa ca pune-te in locul vizitatorilor tai, ce ar fi mai usor sa introduci? Retineti ca poate fi o idee buna sa inregistrati ambele domenii si sa va redirectionati unul catre celalalt. Suna complicat? Nu este, majoritatea providerilor pun la dispozitie astfel de instrumente, iar in caz contrar, ii puteti contacta si o vor face ei.
Protejati-va marca inregistrand mai multe nume de domenii
Te-ai hotarat asupra numelui tau de domeniu? Ei bine, pentru multi, acesta poate fi sfarsitul, dar va recomandam insistent sa inregistrati mai multe nume de domenii pentru a va proteja marca.
De exemplu, daca conduceti o afacere cu clienti internationali, este posibil sa doriti sa va inregistrati site-ul web cu domeniul specific tarii sau tarilor in care operati (de exemplu,.fr pentru Franta sau.de pentru Germania). Nu toate statele va permit sa va inregistrati propriul domeniu, cu exceptia cazului in care aveti domiciliul sau aveti licenta pentru a opera in acea tara. Asigurati-va ca sunteti autorizat sa inregistrati domeniul specific tarii inainte de a continua.
Rezumat: Sfaturi pentru alegerea unui nume de domeniu castigator?
Dupa cum am mentionat, alegerea numelui de domeniu ar trebui sa fie bine gandita, cu toate acestea, trebuie sa actionati rapid. In fiecare zi, un numar mare de noi domenii sunt inregistrate pe domenii de nivel superior (cum ar fi .com si.ro). Riscul ca numele dvs. de domeniu sa fie preluat de altcineva creste in fiecare secunda, asa ca nu mai asteptati.
Luati in considerare urmatoarele atunci cand alegeti un nume de domeniu:
- Inregistrati un nume de domeniu care reflecta scopul site-ului.
- Inregistrati mai multe domenii de nivel superior pentru a va proteja marca.
- Alegeti un registrator de domeniu de incredere.
- Pastrati numele cat mai scurt posibil (atata timp cat are sens).
- Evitati numerele si liniutele din numele domeniului.
- Nu va blocati incercand sa gasiti numele de domeniu perfect.
Daca numele de domeniu dorit a fost deja luat, luati in considerare urmatoarele:
- Este posibil sa scurtati numele de domeniu in vreun fel?
- Puteti alege o alta extensie de domeniu disponibila? (fara a-l confunda cu numele de domeniu al altei marci)
Contactati persoana care detine numele de domeniu dorit si vedeti daca este dispusa sa-l vanda.
Sfaturi pentru alegerea domeniului din perspectiva SEO ?
Ce factori sa luati in considerare atunci cand alegeti un nume de domeniu din perspectiva SEO?
Alegerea TLD-ului
TLD-ul sau domeniul de nivel superior este unul dintre primele lucruri de luat in considerare atunci cand alegeti un domeniu. Printre cele mai utilizate extensii gasim cu siguranta.com,.eu si.ro pentru piata din Romania.
.com este cel mai raspandit la nivel global, desi trebuie subliniat ca nu exista nicio certitudine ca acesta afecteaza SEO si pozitionarea organica. In acelasi timp, avand in vedere cererea uriasa, e foarte dificil sa gasesti disponibil numele de domeniu dorit. In acest sens, poate fi un compromis excelent sa alegi unul dintre noile TLD-uri, care poate capta atentia utilizatorilor si poate creste traficul catre site-ul tau.
Efectuati due diligence pe domeniul dvs. cu instrumente SEO de top
Cand inregistrati un domeniu, nu stiti daca acesta a fost supus unor tactici de black hat seo sau operatiuni de spam: din acest motiv este esential sa va verificati domeniul prin programe de referinta in peisajul SEO precum Ahrefs, SEMrush si Wayback Machine. Acesta din urma este o arhiva digitala care contine versiuni vechi ale site-urilor web, care pot fi vizualizate in diferite momente istorice.
Efectuarea unei due diligence amanuntite previne orice probleme viitoare, pentru a evita penalizarile si pierderea pozitiilor pe SERP.
Varsta domeniului
John Mueller, Webmaster Trends Analyst pentru Google, a confirmat ca varsta unui domeniu nu joaca un rol in clasarea pe motoarelor de cautare. In orice caz, daca sunteti curios sa aflati de cat timp este domeniul dvs. online, puteti contacta whois.domaintools.com : trebuie doar sa introduceti numele domeniului pentru a obtine o imagine de ansamblu.
Alegeti intre un WHOIS public sau privat
Din nou John Mueller este cel care declara ca o inregistrare prin WHOIS privat nu afecteaza negativ pozitionarea in SERP. Intr-adevar, inregistrarea domeniului printr-un WHOIS public sau privat este o preferinta personala care nu se reflecta in clasament.