Optimizarea conversiilor sau Conversion Rate Optimization (CRO) este un proces continuu de rafinare care are ca scop cresterea capacitatii unui site web de a converti vizitatorii in clienti sau potentiali clienti.
Dar sa vedem mai in detaliu ce este si cum se poate pune in aplicare.
S-ar putea sa te intereseze si: Funnel de vanzare: ce inseamna si la ce foloseste
Continut
Ce este CRO – Conversion Rate Optimiztion ?
Am abordat problema CRO cu alte ocazi, deoarece joaca un rol crucial intr-o strategie generala de Marketing de Conversie si pentru efectele pe care le produce asupra tuturor celorlalte activitati conexe.
In acest articol vom face o imagine de ansamblu asupra ABC-ului CRO, plecand de la cea mai frecventa problema a celor care detin un eCommerce, si anume: site-ul genereaza un nivel bun de trafic, atat organic, cat si din campaniile de Publicitate platita, dar nu exista conversii.
Este important de subliniat ca, prin termenul de conversie, nu ne referim neaparat la o achizitie, ci la fiecare interactiune pe care utilizatorul a avut-o cu platforma, cum ar fi abonarea la un newsletter, crearea unui cont sau download-ul unei resurse.
Un eCommerce cu obiective de conversie trebuie sa fie:
- Funtionabil
- Accesibil
- Utilizabil
- Clar
- Convingator
Inainte de a investi timp si resurse in optimizari, este important sa eliminati mai intai problemele critice care poate sa impiedice atingerea obiectivului principal de conversie si, din acest motiv, anticiparea fazei de optimizare pentru a exploata potentialul si oportunitatile poate sa nu conduca la niciun beneficiu.
Primii pasi in CRO Marketing
Optimizarea ratei de conversie urmareste:
- Eliminarea problemele critice
- Exploatarea potentialul si noilor oportunitati
Exista mai multe abordari pentru influentarea ratelor de conversie, motiv pentru care CRO este o disciplina complexa si inovatoare, dar putem incepe sa evaluam punctele cele mai esentiale:
Segmentare
Nu toti vizitatorii care ajung pe site vor converti. Exista diferite tipuri de utilizatori cu nevoi, motivatii si asteptari diferite si este important sa identificam publicul tinta.
Sa luam de exemplu cazul unei asociati care promoveaza adoptia cainilor. Cei care viziteaza site-ul pot fi pur si simplu interesati de subiect, in timp ce altii vor fi cu adevarat interesati de adoptie. Datorita crearii de continuturi specifice, s-ar putea crea doua Call to Action diferite pentru a orienta cele doua segmente de utilizatori spre actiunea pe care dorim sa o realizeze.
Continutul
Un copy persuasiv scris in limba utilizatorului are un impact semnificativ asupra ratelor de conversie. Efectuarea de teste pentru a evalua ce continut si ce formate (e-book’s, infografice etc.) atrag utilizatorul pentru a indeplini o actiune.
Design
Analiza interactiunilor utilizatorilor la modificari specifice de design este o solutie optima pentru imbunatatirea performantei conversiei. Elementele afectate de aceste modificari sunt de exemplu culoarea, spatierea, alinierea, dimensiunea fontului etc. In ceea ce priveste continutul, testele efectuate la nivel de proiectare nu trebuie sa implice modificari structurale majore. Varierea chiar si a unui mic aspect poate avea un impact asupra procentului de utilizatori implicati.
Citeste si: Testarea A / B – ce este si cum se foloseste
Analizarea customer journey
Comportamentul clientilor devine din ce in ce mai complex si imprevizibil. „Calatoria” lui incepe prin a fi informat despre produsele tale prin publicitate, continua cu o vizita la un site sau un magazin fizic. Este din ce in ce mai vital si mai complicat pentru interprinzatori sa-si inteleaga clientii si calatoriile pe care le parcurg si care apoi se traduc in conversii. Prin urmare, colectarea datelor de la fiecare canal disponibil este esentiala pentru a intelege ce customer journey parcurg utilizatorii tinta.
Combinarea datelor online si offline este singura modalitate de a construi o imagine completa si precisa a clientilor si de a prezice cum s-ar putea comporta acestia in viitor. Astfel, puteti pune un Sondaj pentru colectarea feedback-ului clientilor.
Utilizatorii sunt cea mai valoroasa resursa din care sa extragem informatii pentru a imbunatati un site web care are obiective de conversie. Orice pagina importanta poate fi folosita pentru a intreba utilizatorii motivul pentru care vrea sa ne paraseasca site-ul:
- Ce obstacole au intampinat in timpul navigatiei?
- Ce i-a facut sa renunte de la convertire?
- De ce au decis sa cumpere de la tine mai degraba decat de la concurenta?
Concluzia
In acest articol, am facut o prima incursiune in lumea CRO si cum sa incepeti pentru a inbunatatii rata de conversie.
Scopul CRO nu este de a manipula vizitatorii pentru a-i converti in clienti, ci este de a facilita calatoria utilizatorului in cadrul unui site web pentru a-l determina sa efectueze o anumita actiune.
Eliminarea frictiunilor, simplificarea interactiunii si clarificarea navigatiei sunt toate aspectele care conduc la o experienta placuta si functionala si, prin urmare, creste rata de conversie!
Un comentariu la „Ce este insemna CRO, si cum se face CRO marketing”