Blog » Digital Marketing » SEO » Ce sunt rezultatele ZERO CLIC si cum afecteaza SEO

Ce sunt rezultatele ZERO CLIC si cum afecteaza SEO

Oricine foloseste Google de cel putin cativa ani, a observat cu siguranta ca pagina ce contine rezultatele cautarii noastre s-a schimbat de mai multe ori in forma si, mai ales, in continut.

Rezultatele zero-clic au schimbat cu siguranta dinamica utilizatorilor, cat si a specialistilor SEO.

Este important sa intelegeti care sunt aceste raspunsuri specifice si cum pot fi utilizate intr-o strategie de marketing digital.

Nu exista niciun mister in termenul „ rezultat zero clic ”, deoarece inseamna exact ceea ce va asteptati:

Un raspuns cuprinzator dat direct de Google fara ca utilizatorul sa dea clic pe unul din site-urile SERP-ului (pagina cu rezultate).

Exemple de acest tip de rezultate pot fi vizualizate intreband spre exemplu varsta unui VIP sau ce vreme va fi intr-un anumit loc.

Google ofera raspunsuri fara clic in diferite formate:

  • Raspuns direct. In general, este un raspuns scurt care este dat direct de motorul de cautare.
  • Knowledge Panel. „Panourile informative sunt ferestre cu informatii care sunt afisate pe Google atunci cand cautati entitati (persoane, locuri, organizatii sau lucruri) prezente in Knowledge Graph”.
  • Featured Snippet. „Rezultatele cautarii Google arata uneori liste in care fragmentul care descrie o pagina apare inaintea unui link catre o alta pagina. Rezultatele afisate in acest fel sunt numite „featured snippets”.

Scopul pe care Google vrea sa-l atinga prin aceste propuneri diferite pe care le prezinta in SERP este acela de a crea o experienta din ce in ce mai buna pentru utilizator.

Cat de importante sunt raspunsurile zero clic ?

Daca in 2019 mai mult de jumatate din raspunsurile date de motorul de cautare nu mai necesitau un clic suplimentar, dupa doar un an, cautarile zero-clic au reprezentat 64,82% din totalul cautarilor efectuate de utilizatori din intreaga lume.

Practic atunci cand introducem o interogare sau o dictam vocal avem mai multe sanse sa citim un raspuns ramanand pe SERP decat sa intram pe un site extern. Evident acest lucru este valabil doar pentru unele intrebari, cele care nu necesita o explicatie lunga si detaliata.

Trebuie subliniat faptul ca Google declarase in 2021, imediat dupa publicarea datelor mentionate mai sus, ca este imposibil ca aproape 65% dintre raspunsuri sa nu prevada un clic spre un site extern.

In orice caz, ne da de gandit, deoarece este clar ca acest tip de rezultat este afisat din ce in ce mai mult de Google si, cel mai probabil, motivul este simplu: utilizatorilor le place foarte mult.

Dorinta gigantului din Mountain View este de a satisface nevoile utilizatorul care, indirect, este cel care ii determina cifra de afaceri. Daca publicul s-ar indeparta de motorul de cautare, companiile nu ar mai fi inclinate sa cheltuiasca bani pentru a face publicitate pe acesta.

Pentru a cuceri persoanele conectate la retea si pentru a se asigura ca acestia continua sa foloseasca serviciile acesteia, Google incearca sa raspunda cat mai rapid si practic posibil la acele intrebari care nu necesita informatii detaliate.

Rezultatul zero-clic este un instrument de fidelizare a utilizatorilor, atunci cand este privit din perspectiva motorului de cautare.

Cu cat se efectueaza mai multe cautari si cu cat oamenii raman mai mult pe SERP fara a merge pe alte site-uri, cu atat este mai probabil ca acestia sa interactioneze cu anunturile platite. Daca, pe de alta parte, dau clic pe site-uri web ale unor terte parti, Google va pierde oportunitati de afaceri.

De asemenea, trebuie sa va ganditi ca cei care introduc o interogare si doresc un raspuns direct sunt probabil inclinati sa reformuleze intrebarea, oferind astfel lui Big G oportunitati suplimentare de a arata mai multa publicitate si, in cele din urma, de a castiga.

Cum sa faceti SEO pentru rezulatele zero clic

Una dintre primele actiuni de facut atunci cand doriti sa pozitionati o pagina web este analiza SERP-ului in functie de cuvintele cheie identificate. Daca ne dam seama ca Google tinde sa dea rezultate zero-clic, nu trebuie sa ne gandim ca totul este pierdut si ca nu merita sa investim in optimizare.

Crearea de continut care este raportat de motorul de cautare drept cel mai bun raspuns poate aduce multe beneficii unei companii:

Un alt obiectiv strategic de urmarit este controlul diferitelor pozitii de pe prima pagina a Google. Imaginati-va cum se inmultesc sansele de conversie daca unul sau mai multe continuturi ale aceluiasi site cuceresc simultan rezultatul zero-clic si alte pozitii fierbinti ale unui SERP.

In cele din urma, puteti vinde mai mult pentru ca nu este intotdeauna adevarat ca un raspuns direct de la Google nu stimuleaza utilizatorul sa dea clic pe linkul site-ului in pricina, exista mai multe situatii in care acest lucru se intampla, de exemplu:

  • Utilizatorul citeste raspunsul, dar este in continuare intrigat si continua sa navigheze pe site-ul care a dat raspunsul.
  • Utilizatorul este multumit de raspuns, dar doreste sa contacteze compania pentru a obtine un produs sau serviciu.
  • Utilizatorul primeste informatiile dorite, deschide o aplicatie sau un site pe care il cunoaste.

Daca intentionati sa optimizati pentru a aparea in rezultate zero-clic, este necesar sa faceti o munca aprofundata asupra cuvintelor cheie si sa creati continut de calitate care sa satisfaca nevoia de a afisa un raspuns concis, dar complet.

About the author

Alin O. Codruț Bolboacă

Alin O. Codruț Bolboacă, SEO Manager cu 10+ ani de experiență, a studiat in Milano si deține o diplomă în marketing digital. Este certificat de Facebook Ads și Google Ads. A lucrat cu clienți variind de la start-up-uri locale la multinaționale, oferind rezultate notabile. Vorbind fluent engleza și italiana, Alin colaborează cu clienți internaționali și se adaptează la diverse piețe. Urmăriți articolele sale pe acest site și conectați-vă pe LinkedIn.

Un comentariu la „Ce sunt rezultatele ZERO CLIC si cum afecteaza SEO”

  1. Pingback: Știri #82 - Lumea SEO PPC

Lasă un comentariu