Blog » SEO » Operatorii de cautare avansati Google, cei mai folositori pentru SEO

Operatorii de cautare avansati Google, cei mai folositori pentru SEO

Pe scurt, operatorii de cautare sunt simboluri sau cuvinte care introduse in bara unui motor de cautare permit obtinerea unor rezultate mai precise, rafinand cautarea si directionand motorul catre obiective mai specifice.

Limbajele de programare precum SQL folosesc operatori pentru a prelua informatii din bazele de date, iar operatia este mai mult sau mai putin aceeasi pentru Google.

Operatorii de cautare Google sunt asadar caractere si comenzi speciale (numite uneori „operatori avansati”) care extind capacitatile cautarilor normale.

Acestia pot fi utili de la cautarea continutului pana la audituri tehnice SEO si mai precis pot fi folositi pentru: a gasi backlink-uri, a verifica optimizarea paginii, a identifica sursele pentru o postare pe blog, a urmari toate fisierele PDF de pe site-ul dvs. sau pur si simplu sa vedeti memoria cache a unui site sau sa aflati daca paginile sunt de fapt indexate.

Prin urmare, utilizarea operatorilor de cautare Google ne poate ajuta sa obtinem o perspectiva asupra oportunitatilor SEO si a unor puncte de optimizare pe care altfel nu le-am fi putut identifica.

Cum sa utilizati operatorii de cautare avansate pentru SEO

Oricine poate folosi aceste comenzi speciale, deoarece putem introduce operatori de cautare direct in caseta de cautare Google, la fel cum facem cu interogarile de text clasice. Si in timp ce Google Seach ignora de obicei semnele de punctuatie, atunci cand folosim operatori de cautare, chiar si semnele de punctuatie au un „sens” specific, motiv pentru care este important sa respectam sintaxa precisa.

Pentru a explica in termeni simpli, cautarea avansata Google ne ajuta sa ne ajustam cautarile pentru a gasi exact ceea ce cautam. A sti sa exploatam aceste comenzi devine deosebit de util daca dorim sa gasim rapid informatii mici, dar valoroase direct pe pagina de cautare Google, fara a ne baza pe instrumente externe.

Spre exemplu, operatorii de cautare avansati de pe Google ne pot ajuta sa filtram si sa rafinam cautarile pentru a gasi continut duplicat care ar putea afecta clasamentele site-urilor, sa descopere oportunitati de linkuri interne pe care le-am trecut cu vederea sau sa spioneze strategiile concurentilor si sa identifice oportunitati de guest posting din nisa noastra.

Principalii operatori de cautare avansata Google

Google este cel care ofera in mod direct unele indicatii cu privire la utilizarea operatorilor sai de cautare avansata, cu un ghid care listeaza cei mai comuni parametri pe care ii putem folosi in interogarile de cautare pentru a analiza anumite aspecte ale unui site in profunzime si pentru a lansa o scanare filtrata a continutului prezent in indexul motorului de cautare.

Una dintre cele mai folosite este comanda site: care poate fi folosita pentru a verifica daca paginile site-ului sunt indexate corect pe Google (dar nu numai, dupa cum vom vedea), asa cum exista multe functii de cautare a imaginilor, cautare cu preturi (simbolul € in fata unui numar), hashtag -uri (simbolul # in fata unui cuvant) sau pentru a cauta pe retelele de socializare (simbolul @ in fata unui cuvant).

Lista este lunga, dar exista cel putin 10 operatori de cautare avansati pe care oricine se ocupa de SEO ar trebui sa-i cunoasca si sa-i stapaneasca pentru a-si imbunatati munca si strategia.

Site: operator pentru cautari pe un singur site

Primul operator despre care vom vorbi esre “site:” mentionat mai sus: care ne permite sa preluam rezultate de pe un singur site web pe care il introducem in interogarea de cautare.

Tot ce trebuie sa facem, dupa cum explica Aditya Sheth pe Search Engine Watch, este sa introducem site:domain.com in Google, si apoi termenul de cautare

Exemplu: site:jurnaldedigitalmarketing.com seo

Daca la nivel de baza aceasta functie iti permite sa descoperi toate paginile corect indexate ale site-ului, prin inserarea unui cuvant cheie avem acces la date mult mai interesante si utile pentru SEO. De exemplu, putem afla daca (si cate) continuturi a indexat site-ul pentru un anumit cuvant cheie si ce tip de acoperire a dedicat unui subiect, apoi trecem cu usurinta tot continutul unui site cu un simplu clic si obtinem un idee atat despre strategia sa editoriala, cat si despre orice lacune in continut.

Ghilimele pentru a cauta o potrivire exacta

Exista o mare diferenta intre a cauta pe Google un cuvant introdus pur si simplu in bara si, in schimb, a-l include intre ghilimele duble.

Ghilimelele clasice „” sunt folosite pentru a limita raspunsurile doar la rezultate care prezinta o potrivire exacta a termenilor introdusi, adica sa raporteze in text expresia cheie de care ne intereseaza mentionata exact asa cum am scris-o (fara modificari). Acest operator este deosebit de puternic pentru a identifica daca site-ul nostru are continut duplicat care ar putea sabota clasamentele.

Cautati anumite portiuni de text

O alternativa mai specifica la ghilimele poate fi gasita cu doua comenzi diferite: allintext si intext, care va permit sa cautati chiar si interogari destul de lungi in documentele indexate pe motorul de cautare. Mai exact, daca folosim allintext: Google restrictioneaza rezultatele la cele care contin toti termenii interogarii inserate in textul paginii, in timp ce daca folosim intext: Google gaseste paginile care contin cuvintele inserate in continut – si il putem folosi in combinatie cu alti operatori pentru a perfectiona si mai mult investigatia.

Asteriscul pentru a extinde cautarea

Daca in schimb nu ne intereseaza o interogare exacta, ci dimpotriva intentionam sa gasim expresii mai largi, putem folosi asteriscul * din interiorul frazei pentru a obtine variante ulterioare ale interogarii, care includ orice termen de cautare in plus fata de cei introdusi..

Cratima pentru a exclude un termen

Operatorul de cautare avansata – ( cratima ) va permite sa excludeti anumite cuvinte cheie de la aparitia in rezultatele cautarii si este util pentru rafinarea interogarii noastre.

Operatorul plus sa includa alti termeni specifici

Exact invers, operatorul + (semnul matematic plus ) va permite sa adaugati cuvinte la interogarea originala si sa obtineti un set diferit de rezultate.

Pentru a intelege cum sa exploatem acesti operatori sa vedem imaginea de mai jos, in care autorul a folosit site-ul operatorilor: din ce in ce mai mult in combinatie pentru a „gasi articole care se refera strict la marketingul motoarelor de cautare dar nu la SEO pe blogul Search Engine Watch”.

Cautati copia stocata in cache

Tastand cache: in fata adresei site-ului putem vizualiza cea mai recenta versiune a unui site stocata in cache-ul Google, o functie utila pentru gasirea articolelor care sunt temporar inaccesibile sau sterse.

Utilizati cautarea avansata pentru a gasi site-uri similare

Nu functioneaza intotdeauna pentru toate site-urile, dar daca folosim operatorul related: in fata unei adrese web pe care o cunoastem deja, am putea obtine o lista de „concurenti”, sau mai degraba site-uri pe care Google le identifica ca tinand de acelasi subiect.

Cauta in titlu sau in url cu comenzile corespunzatoare

Alti doi operatori utili sunt inurl: si intitle: care functioneaza in mod similar; cu inurl: putem vizualiza toate paginile care au termenul introdus in URL, in timp ce intitle: efectueaza aceeasi cautare in paginile care au termenul in eticheta title.

Gasiti un anumit format de fisier

Daca cautam un fisier cu un anumit format non-HTML, introduceti pur si simplu comanda filetype: in bara de cautare: urmata de extensia fisierului (de exemplu PDF, PPT, DOC sau XLS) pentru a obtine rezultatele relative. Acest lucru este util in special atunci cand este combinat cu comanda site: pentru a efectua aceasta cautare pe un singur site specific.

Pentru dimensiunea imaginilor:

Operatorul de cautare imagine size: gaseste pagini care contin imagini de o anumita dimensiune, ca in exemplul imagesize:1200×800.

Formatul acceptat pentru cautare este latime x inaltime in pixeli.

Aceasta comanda poate fi utila in combinatie cu src: si site: si ne permite sa gasim o imagine de o anumita dimensiune care a fost indexata pe site-ul nostru – ca in exemplu

src:https://example.com/media/morcov.jpg dimensiunea imaginii:500×1200

sau pentru a gasi imagini indexate de dimensiunea exacta – ca in exemplu:

site:https://example.com/ imagesize:500×1200

Exista, de asemenea, o limitare pentru ultimii doi operatori de cautare specifici imaginii, care sunt legati de limite de indexare si de recuperare si, prin urmare, este posibil sa nu arate toate rezultatele care ar putea fi afisate pentru o interogare de cautare standard.

About the author

Alin O. Codruț Bolboacă

Alin O. Codruț Bolboacă, SEO Manager cu 10+ ani de experiență, a studiat in Milano si deține o diplomă în marketing digital. Este certificat de Facebook Ads și Google Ads. A lucrat cu clienți variind de la start-up-uri locale la multinaționale, oferind rezultate notabile. Vorbind fluent engleza și italiana, Alin colaborează cu clienți internaționali și se adaptează la diverse piețe. Urmăriți articolele sale pe acest site și conectați-vă pe LinkedIn.

Lasă un comentariu