Blog » Digital Marketing » Marketing Strategic: ce inseamna si cum se aplica

Marketing Strategic: ce inseamna si cum se aplica

Planificarea strategica a activitatilor este esentiala pentru persoanele care lucreaza in lumea afacerilor, astfel ia nastere conceptul de Marketing strategic.

Fiecare companie trebuie sa planifice obiective pe termen lung, care sa tina seama de rentabilitatea globala si de portofoliul sau de produse / servicii, incat sa urmareasca maximizarea cifrei de afaceri si obtinerea unor rezultate de succes .

Este bine sa luam in considerare ca durata unui plan de marketing strategic se poate extinde de la trei la cinci ani si, daca este perfect construit, va ajuta compania sa exceleze in sectorul sau de referinta.

In primul rand trebuie sa clarificam un concept specific: planificarea inseamna organizarea prin reguli precise, pentru a utiliza la maxim toate instrumentele puse la dispozitie pentru marketingul strategic, precum si pentru a atinge obiective de crestere si profit , fundamentale in cadrul unei companie.

Marketingul nu se mai rezuma doar la o simpla vanzare. Depasind acest concept acum invechit, trebuie sa ne ocupam de realitate, intelegand astazi mai mult decat oricand cum sa transpunem ideile de afaceri in strategii concrete .

Definitia marketingului strategic a fost preluata de multi autori, nu numai de Peter Drucker, care a sustinut ca ar trebui privit ca un proces format din mai multe faze : pornind de la o analiza a pietei si a concurentilor, trecerea prin selectarea tintei de referinta si studiul tendintelor industriei, pana la dezvoltarea unui program de marketing precis si a strategiilor de pozitionare pentru a satisface nevoile pietei.

Pe de alta parte, Philip Kotler a considerat marketingul strategic ca o activitate care se desfasoara in cadrul procesului de management strategic, legat in principal de dezvoltarea pozitionarii si a programelor de marketing la nivel de produse si piete.

Practic, marketingul strategic se concentreaza asupra modului de a dezvolta un avantaj competitiv prin intermediul planificarii.

O companie ar trebui sa aiba o viziune completa asupra pietei si a schimbarilor acesteia, precum si abilitati considerabile in a putea analiza si defini strategic oportunitatile care trebuie exploatate in timp.

Instrumentele operationale de marketing strategic, constituie suportul necesar pentru o filozofie de afaceri orientata spre crearea de valoare si definirrea motivatiilor clientului, pentru a putea reduce distantele dintre oferta si cerere .

Formula castigatoare?

Implementati un amestec perfect de strategie si inovatie . O companie trebuie sa poata planifica strategia de marketing, mentinandu-si in acelasi timp operatiunile cotidiene.

Procesele de business trebuie masurate, randamentul investitiilor strategice trebuie cunoscut si masurat periodic.

O serie de intrebari la care o companie de succes trebuie sa raspunda:

Care este valoarea perceputa si generata de client? 

Care este capacitatea de retentie si loialitate? 

Care sunt principalele rezultate ale strategiilor de marketing?

Raspunsurile la toate aceste intrebari presupune ca compania are o imagine de ansamblu si ca este in masura sa stabileasca un proces de gestionare a valorii.

Ce distinge marketingul strategic de marketing operational

Tot ceea ce a fost planificat trebuie pus in actiune. 

Marketingul operational , de fapt, se refera la munca pe teren real, actul efectiv de „ sa-ti murdaresti mainile “ pentru a realiza obiectivele stabilite in strategie.

Marketingul strategic nu se opune sistemului de operare, ci sunt fundamentale unul pentru celalalt si trebuie sa se potriveasca perfect. Sinergiile celor doua sunt absolut necesare.

In timp ce marketingul strategic actioneaza ca un “ghid” pentru companie, cel operational este mijlocul prin care afacerea obtine rezultatele sau mai bine spus: „destinatiile” dorite.

O abordare strategica poate avea un impact revolutionar asupra vietii unei companii , deoarece cei care lucreaza astazi in marketing trebuie sa ia in considerare complexitatea si rapiditatea schimbarilor pietei, precum si nevoile clientilor.

Viata companiilor devine din ce in ce mai dificila si mai complexa, plina de parghii de marketing articulate si performante, in special pentru cei care lucreaza in lumea digitala.

Retelele social, newsletter, blogurile, platformele de publicitate; companiile trebuie sa acorde o atentie specifica gandirii strategice , precum si tuturor actiunilor pe care le pot efectua.

Pasii necesari pentru dezvoltarea unui plan de marketing strategic

In ce consta marketingul strategic ? Care sunt pasii de baza de facut in elaborarea unui plan perfect? Sa analizam cu atentie diferitele etape ale procesului:

  1. Studiu de piata (Analiza cererii, potentialului pietei si concurentei)

Compania trebuie sa efectueze o serie de investigatii menite sa stabileasca dimensiunea pietei, tendinta evolutiva a cererii, precum si gradul de competitivitate al clientilor, furnizorilor, noilor concurenti etc.

Toate aceste serii de sondaje permit echipei de planificare sa identifice strategiile implementate anterior si sa evalueze succesul planului strategic general in ceea ce priveste rezultatele financiare.

In final, este bine sa efectuati si o analiza SWOT care sa ia in considerare punctele forte si punctele slabe ale companiei, precum si oportunitatile si amenintarile pietei. In aceasta etapa a marketingului strategic , companiile pot intelege resursele pentru a investi si provocarile cu care se vor confrunta.

Citeste mai multe despre cum se face analiza concurentei in 5 simpli pasi.

  1. Segmentare (clasificarea clientilor in clase cu nevoi omogene)

Este momentul sa identificam segmente de clienti in cadrul pietei de referinta, distingandu-le pe baza diferitilor parametri (demografic, social, comportamental etc.) si care vor constitui un punct fundamental pentru fazele ulterioare.

Segmentarea este esentiala pentru marketingul strategic, deoarece in acest fel compania poate analiza mai bine caracteristicile consumatorilor si dezvolta strategii eficiente cu un cost minim.

In aceasta faza, sensibilitatea companiei la schimbarile cererii creste, favorizand adaptarea ofertei, precum si contribuind la cautarea de avantaje competitive, deoarece se fac comparatii continue cu concurenta.

  1. Directionare (alegerea segmentului de atins)

Dupa definirea diferitelor segmente, strategiile de marketing vor trebui sa aleaga grupurile tinta de potentiali clienti.

In acest moment, compania decide pe cine sa-si concentreze toate eforturile incercand sa garanteze un produs / serviciu capabil sa asigure un raport excelent pret / satisfactie.

  1. Pozitionarea (Identificarea necesitatii de a fi satisfacut si a produsului care trebuie oferit)

Aceasta este ultima faza, care marcheaza trecerea de la planificarea strategica la planificarea operationala. 

Prin identificarea mixului de marketing potrivit, procesul va fi complet, iar compania se poate diferentia de concurenta.

Pentru a plasa oferta comerciala si a face alegeri eficiente de pozitionare, este necesar sa selectati cele mai potrivite instrumente de marketing. Un exemplu? 

Ciclul de viata al produsului, care descrie tendinta de vanzare a unui produs nou de la lansarea pe piata pana la declinul acestuia.

Marketing strategic: avantaje si beneficii

Planul strategic de marketing , asa cum am spus la inceput, se bazeaza in primul rand pe definirea obiectivelor organizationale. Acestea trebuie sa fie clare si masurabile, pentru a oferi managerilor companiei o baza pentru a lua alegerile corecte si pentru a evalua progresul planificarii.

Dar care sunt avantajele reale ale marketingului strategic ?

O strategie este formulata si dezvoltata deoarece trebuie indeplinite anumite obiective, care trebuie sa devina rezultate concrete. In primul rand, este fundamental pentru determinarea domeniilor de activitate ale intreprinderii.

Mai mult, contribuie la gasirea de noi oportunitati, luand in considerare segmentele de piata, ciclul de viata al produselor si nevoile cererii, astfel incat sa genereze competitivitate.

Marketingul strategic este fundamental, fara indoiala, la rezultatele pe termen lung, deoarece se bazeaza pe nevoile sistematice si continue a pietei, dezvoltarea de noi concepte de produse ajutand compania in calea sa de crestere.

Nici o cale nu este simpla, dar provocarea este unica: sa castigi.

Pentru a face acest lucru, toate eforturile unei companii trebuie sa vizeze cultivarea unor figuri profesionale care stiu sa se ocupe de marketingul strategic si stiu sa implementeze cele mai eficiente activitati in termeni operationali.

Planificarea strategica de marketing ofera o baza rationala solida pentru operatiunile ulterioare ale companiei. Planul informeaza toate partile interesate despre obiectivele institutionale si este supus unor schimbari continue pentru a raspunde nevoilor in curs de dezvoltare.

Acest lucru poate duce la beneficii si avantaje atat pentru profesionistii care lucreaza, cat si pentru compania in sine si pentru clientii acesteia.

About the author

Alin O. Codruț Bolboacă

Alin O. Codruț Bolboacă, SEO Manager cu 10+ ani de experiență, a studiat in Milano si deține o diplomă în marketing digital. Este certificat de Facebook Ads și Google Ads. A lucrat cu clienți variind de la start-up-uri locale la multinaționale, oferind rezultate notabile. Vorbind fluent engleza și italiana, Alin colaborează cu clienți internaționali și se adaptează la diverse piețe. Urmăriți articolele sale pe acest site și conectați-vă pe LinkedIn.

Lasă un comentariu