Blog » tehnologie » Ce este un Webmaster si cu ce se ocupa

Ce este un Webmaster si cu ce se ocupa

Un Webmaster se poate considera ca fiind un expert IT, ce este responsabil pentru punerea in aplicare, gestionarea si intretinerea site-urilor web si portaluri on-line.

Acesta are atributii incepand de la hosting pana la configurarea serverului, de la programare la web design si de management al continutului pentru monitorizarea zilnica a activitatilor pe site prin analize web si instrumente de diagnostica.

Din definitie pare complicat, dar vom simplifica pe parcurs ceea ce este un webmaster.

Un webmaster poate participa la proiecte pentru dezvoltarea de noi functii ale unui website, la crearea de pagini de destinatie pentru campanii publicitare specifice, la completarea si relansarea portalurilor web sau noi site-uri – deseori in colaborare cu Web Developers, programatori, Web Designers si UX Designers .

Proiectarea unui nou website include atat activitatile de codificare si de programare (HTML, CSS, JavaScript si PHP sau folosind CMS populare ca WordPress, Drupal, Magento etc).

Webmasterul incarca continutul si inainte de a pune site-ul online, verifica daca totul functioneaza corect din punct de vedere tehnic, ca nu exista erori, ca paginile se incarca rapid si ca site-ul este accesibil si utilizabil pe diferite browsere si dispozitive (PC, smartphone, tableta ).

Daca detine abilitati SEO si SEM, un webmaster se poate ocupa si de optimizarea site-urilor pentru motoarele de cautare ( SEO tehnic ) si campaniile de publicitate online, pentru a creste traficul pe site-ul pe care il administreaza.

webmaster

De regula, interventiile tehnice ale webmaster-ului fac parte dintr-o lucrare in echipa – impreuna cu colegii de la departamentul IT si redactorul web sau in colaborare cu agentii si consultanti externi precum specialisti in content marketing , experti SEO, analist digital – mai ales daca este un site corporativ sau portaluri de e-commerce foarte mari . 

Exista si webmasteri care lucreaza singuri si gestioneaza site-urile independent.

Unde poate muncii un webmaster ? ?

Acum ca am explicat ce este un webmaster sa vedem si unde este nevoie de un astfel de profesionist.

Webmasterii profesionisti lucreaza in companii si organizatii de diferite tipuri si dimensiuni (start-up-uri, multinationale, universitati, magazine online , organisme publice, organizatii non-profit …) sau pentru agentii de web marketing.

O alta posibilitate este de a lucra in mod independent, ca un freelance pentru companii, agentii sau privati.

Sarcinile unui webmaster

Asa cum am explicat in definitia a ceea ce este un webmaster, principalele sarcini incredintate unui webmaster sunt:

 • Managementul si intretinerea site-ului web
 • Verificarea configuratiilor si setarilor serverului
 • Incarcarea si actualizarea continutului
 • Administrare backend
 • Monitorizarea zilnica a utilizarii si functionarii site-ului
 • Depanare tehnica (remediere de erori )
 • Testarea si optimizarea performantei site-ului
 • Programare si dezvoltare
 • Optimizarea pentriu motoarele de cautare (SEO)

Cum sa devii webmaster? Instruire si cerinte

Pentru a deveni webmaster nu exista o cale de studiu predefinita. 

Asa cum am spus cand am explicat ce este un webmaster, acesta trebuie sa aiba o baza solida in programare, administrare baze de date, cunoasterea sistemelor de operare pentru servere / client. 

De asemenea, el trebuie sa fie familiarizat cu notiunile de accesibilitate si utilizabilitate , design receptiv, securitate IT .

O diploma de Web Developer sau Web Designer este un punct de pornire excelente pentru a lucra ca si webmaster.

Aptitudinile unui webmaster

 • Cunoasterea limbajelor de programare (HTML, CSS, php, JavaScript) si a principalelor CMS
 • Aptitudini in web hosting , administrare domeniu, configurare server
 • Experienta in administrarea bazelor de date
 • Abilitati in securitatea cibernetica (protocoale, firewall etc.)
 • Expertiza in utilizarea principalelor instrumente webmaster si software de analiza
 • Bazele de web design
 • Bazele SEO si web marketing
 • Abilitati excelente de comunicare
 • Capacitatea de a lucra in echipa
 • Creativitatea si rezolvarea problemelor

De ce sa lucrezi ca si webmaster ?

Profesia webmaster-ului este potrivita pentru oameni creativi , pasionati de web, informatica si atenti la lumea noilor tehnologii. 

Un astfel de profesionist este la mare cautare , pentru gestionarea portalurilor si site-urilor mari si mici, cu salarii interesante care cresc odata cu cresterea experientei, calificarilor si abilitatilor specifice.

About the author

Alin O. Codruț Bolboacă

Alin O. Codruț Bolboacă, SEO Manager cu 10+ ani de experiență, a studiat in Milano si deține o diplomă în marketing digital. Este certificat de Facebook Ads și Google Ads. A lucrat cu clienți variind de la start-up-uri locale la multinaționale, oferind rezultate notabile. Vorbind fluent engleza și italiana, Alin colaborează cu clienți internaționali și se adaptează la diverse piețe. Urmăriți articolele sale pe acest site și conectați-vă pe LinkedIn.

Lasă un comentariu