Creat in 2010 de Sean Ellis, termenul Growing Hacking indica un set de strategii de web marketing care vizeaza cresterea rapida a unei afaceri.
In general, strategiile Growing Hacking sunt recomandate in special pentru startup-uri, dar adevarul este ca orice companie, mica, medie sau mare, poate folosi un Grower Hacker pentru a-si imbunatati vanzarile.
Desi aceasta tehnica exista de ceva vreme in Statele Unite, in Europa abia acum exista o crestere a interesului pentru acest subiect.
Sa incepem de la origini:
Growth Hacking este un termen creat de Sean Ellis in 2010 si multi experti din industrie si-au impartasit deja parerile pe acest subiect.
Exista un numar de viitori growth hackeri in crestere , experti in marketing sau pur si simplu antreprenori care cauta o modalitate de a creste vanzarile retelei lor comerciale.
In acest articol voi explica: „Ce inseamna growth hacking?” si „Cine sunt growth hackerii?”.
Wikipedia defineste acest termen ca fiind:
” Un proces de experimentare rapida printr-o serie de canale de marketing pentru a identifica cele mai eficiente modalitati de a dezvolta o afacere.” – Sean Ellis
Cu siguranta este o definitie buna, dar sunt sigur ca acest raspuns nu este suficient pentru dvs. Pentru a intelege mai bine despre ce vorbim, sa incercam sa intelegem cine sunt adevaratii protagonisti ai acestui nou fenomen (in Europa).
Continut
Cine sunt growth hackerii ?
Acestia sunt specialisti al caror singur obiectiv este cresterea. A da o definitie a acestei figuri profesionale este destul de complicat, si stiti de ce?
The Growth Hacker este o persoana cu cunostinte de marketing online la 360 °, dotata si cu notiuni de programare si o imaginatie buna care ii permite sa dezvolte strategii economice inovatoare si de succes.
Pentru a obtine aceste rezultate, growth hackerii, pe langa abilitatile necesare, folosesc cateva instrumente care le permit sa dezvolte o strategie castigatoare.
Un exemplu al acestor instrumente sunt: AdRoll, Optimizely, Trakio, BuzzSumo, Click to Tweet, OptimizePress, AdEspresso etc.
Acestia evolueaza constant, cautand mereu noi instrumente si strategii care permit generarea a cat mai multor conversii si actiuni. Cu alte cuvinte, cresteterea vanzarilor.
Instrumentele strategiei de Growth Hacking
Instrumentele de growth hacking pentru a dezvolta o afacere variaza in functie de furnizorii si tipul de client tinta al unui anumit produs / serviciu.
De exemplu, majoritatea instrumentelor de marketing ale unei companii folosesc strategi de distribuire a continutului pe mai multe canale pentru a creste.
Doua dintre canalele care vor avea o importanta din ce in ce mai importanta in viitorul intreprinderilor sunt cu siguranta Google si Facebook.
In ceea ce priveste tehnologiile utilizate, este cu siguranta util sa cunoastem instrumente pentru automatizarea activitatilor de marketing (marketing automation) si retargeting. Ambele tehnologii valorifica puterea datelor, pentru a viza publicul tinta cu mesajul corect si pentru a converti potentialii clienti.
In ceea ce priveste produsele, este important sa incepeti sa aveti cunostinte minutioase despre instrumente precum Google Analytics si Hubspot.
Cu toate acestea, este bine sa va amintiti ca arma principala disponibila este creativitatea, asa ca nu credeti ca copierea sau utilizarea anumitor instrumente este suficienta pentru a devi un growth hacker.
Pe langa aceste doua instrumente, exista multe altele pe care growth hackerii le folosesc pentru a-si dezvolta si imbunatati strategiile. Sa vedem unele dintre ele:
AdRoll
AdRoll este un instrument care a avut un succes deosebit in special in Statele Unite si se bazeaza fundamental pe tehnica de retarketing pentru a creste exponential numarul de clienti. Mai exact, AdRoll afiseaza anunturile publicitare ale companiei dvs, atunci cand vizitatatori al site-ului companiei, navigheaza pe alte site-uri.
Optimizely
Fie ca este vorba despre un magazin fizic sau online, detaliile fac diferenta. Datorita Optimizely veti putea afla ce versiune a site-ului dvs. sau a aplicatiei dvs. aduce mai multe conversii. Instrument folosit de Growth Hacker si de profesionistii de marketing online pentru a face testari A / B.
Trakio
Vrei sa stii exact ce fac utilizatorii atunci cand te viziteaza? Trakio va permite sa monitorizati vizitatorii si va ofera o serie de date foarte interesante care va permit sa cresteti rata de conversie. Un adevarat godend pentru growth hackeri.
Aceste instrumente necesita o actualizare constanta a cunostintelor, de aceea este important sa ne bazam pe experti care urmaresc evolutiile pietei si care stiu cum sa tinteasca cel mai bine clientii pentru a obtine rezultatele dorite.
Care sunt strategiile de growth hacking ?
Iata cateva dintre strategiile pe care le dezvolta un growth hacker pentru a-ti dezvolta afacerea:
Viral acquisition : exploatarea caracteristicilor produsului in sine, astfel incat utilizatorii insisi sa sporeasca reputatia marcii.
Paid acquisition : Exista mai multe forme de achizitie a traficului prin metode PPC. Printre acestea, publicitatea SEM si Facebook ies in evidenta chiar daca aceste tehnici nu intra in contrast cu filozofia unui Growth Hacker.
Content marketing : crearea de continut inovator (stiri, videoclipuri, carti electronice etc.) care se „alimenteaza” datorita distributiei pe retelele social. Ti se pare usor? Va pot asigura ca nu este.
Email marketing : misiunea unui Growth Hacker nu este doar de a aduce noi utilizatori / consumatori, ci crearea unei relatii de incredere si schimb reciproc cu acestia. Marketingul prin e-mail este o strategie foarte importanta.
A / B Testing (Split testing) : metoda de analiza care consta in compararea a doua versiuni diferite ale unui site web pentru a determina care dintre cele doua este cea mai buna
SEO: optimizarea pentru motoarele de cautare. Este un subiect foarte dezbatut cand vine vorba despre web marketing. Te sfatuiesc sa citesti articolul dedicta: ce este SEO.
Desi exista actiuni pe care le-am putea defini drept de baza, nu exista o strategie de growth hacking care se poate aplica peste tot. Totul depinde in mare masura de produsul care este vandut si de instrumentele utilizate.
Cine are nevoie de growth hacking?
Raspunsul este foarte simplu. Toata lumea
In general, growth hacking-ul este ideal pentru startup-uri, iar motivele sunt substantiale:
- Un start-up este o existenta incerta
- Un start-up trebuie sa creasca 200% pe an
- Un start-up nu are aceleasi resurse ca si o companie mai veche pe piata.
Growth Hacking este un instrument excelent pentru un start-up, si nu numai.
Experimentarea intr-o companie consolidata este foarte adesea dificila mai ales datorita presiunii interne si acest lucru poate fi de inteles. Cu toate acestea, un bun antreprenor ar trebui sa se intrebe intotdeauna “Am atins maximul pe care l-am putut obtine?”
Daca raspunsul este nu, growth hacking poate fi raspunsul care va poate duce afacerea la un nivel urmator.
Voi ce parere aveti ?