Blog » Tutorial » Cum se face un redirect 301 pentru site-uri si pagini

Cum se face un redirect 301 pentru site-uri si pagini

Intrebare interesanta, nu-i asa? Cum se face un redirect 301 pe un site sau o pagina

Se recurge la aceasta solutie atunci cand exista un link de remediat, cand permalinkul unui articol sau adresa site-ului dvs. are nevoie de o schimbare majora. 

In realitate, exista multe motive pentru a face o redirectionare.

Poate ca ati schimbat adresa URL, poate ca trebuie sa mutati traficul de pe o pagina pe alta, sau ati decis sa stergeti ceva care nu va mai intereseaza sau nu mai aveti nevoie. 

De exemplu, redirectionarile sunt perfecte pentru a evita erorile 404, adica resurse care nu au fost gasite si care sunt o problema pentru accesibilitate, pentru experienta utilizatorilor si in unele cazuri pentru optimizarea SEO .

Daca decideti sa creati un site web, trebuie sa va insusiti astfel de cunostine incat sa puteti finaliza aceasta operatiune. 

Deci, cum se face un redirect 301 ? Operatia nu este chiar atat de dificila, dar la inceput sperie putin. 

Redirectionarea este un instrument esential pentru a comunica browserelor si crawlerilor motoarelor de cautare ca ati transferat ceva.

Dupa cum stiti bine, fiecare pagina web are o adresa unica, o adresa URL prin care este caracterizata si poate fi accesata cu orice ocazie. In momentul in care aceasta adresa se schimba, apare prima problema: persoanele ajung pe pagina, dar nu o pot gasi. 

Acest lucru poate deveni o problema la nivel de SEO. Mai ales daca in realitate continutul inca mai exista. 

De aceea trebuie sa stii cum se face un redirect 301 : pentru a directiona crawlerii si traficul inspre pagina corecta si pentru a nu pierde traficul deja existent sau pozitia din rezultatele Google.

Drept urmare,cei care fac SEO, sunt intotdeauna foarte atenti cu redirect 301.

Redirect 301 si SEO: exista probleme ?

Pagerank a fost intotdeauna o preocupare pentru cei care au trebuit sa faca o redirectionare . 

Daca o pagina se claseaza bine pentru anumite cuvinte cheie, este posibil sa nu-si pastreze privilegiile atunci cand este redirectionata. 

Ceva trafic se pierdea intotdeauna pe strada. Dar nu de mult timp, acest lucru s-a schimbat.

Cei de la Google (probabil determinati de nevoia tranzitiei de la HTTP la HTTPS ), au subliniat ca toate tipurile de redirect nu vor pierde Pagerank

Totusi, acest lucru nu inseamna ca trebuie sa abuzam: fiecare tip de redirectionare poate avea consecinte diferite.

Continuati intotdeauna cu precautie, in special cu modificarile URL care includ mai multe resurse din site. In acest caz, trebuie sa contactati expertul SEO si webmasterul pentru a ghida orice migratie.

Cum se face un redirect prin fisierul htaccess ?

Cei care lucreaza cu WordPress si au un domeniu de hosting Linux, pot face redirectii personalizate prin fisierul htaccess, aceasta fiind o optiune sugerata de Google in ghidul de redirectionare. 

fisier htaccess

Fisierul htaccess este un text simplu cu  reguli de configurare Apache pentru efectuarea operatiunilor la nivel de director. Cum trebuie sa actionam in acest caz? Trebuie doar sa introduceti aceasta comanda:

Redirect 301 /urlvechi.ro http://www.siteulmeu.com/urlnou.ro

In acest fel, introduceti tipul de redirectionare pe care doriti sa-l faceti (in loc de 301 puteti introduce cuvantul permanent) apoi URL-ul vechi fara HTTP sau WWW si, in final, pe cel noul.

Un detaliu important de amintit intotdeauna pentru a va asigura ca totul merge in modul corect: nu uitati ca comanda in cauza trebuie introdusa inainte de inchidere .

Cum se face un redirect in HTML ?

Adesea nu este posibil sa redirectionati cu htaccess. Solutia? Interveniti la nivel HTML . Apoi puteti introduce un meta tag in sectiunea <head> a codului.

<META HTTP-EQUIV=Refresh CONTENT=”0; URL=http://www.adresanoua.com”>

Prin introducerea acestui meta in cod, puteti face redirectionarea inspre pagina indicata in campul URL. 

Daca dupa CONTENT in loc de 0 introduceti un numar, indicati cantitate de secunde de asteptat inainte de redirectionare. Daca este setat la zero, rezultatul trebuie sa fie imediat.

Cum se face un redirect de la un site la altul ?

Situatia difera, deoarece nu trebuie doar sa transferati o pagina de la o adresa URL la alta. Acum trebuie sa spuneti Google-ului si publicului ca un anumit site  se afla in alta parte . Sau ca acea adresa corespunde unui proiect diferit. Cum sa redirectionati de la un site la altul?

RewriteEngine on

RewriteRule (.*) http://www.nuouaadresa.com/$1 [R=301,L]

Aceasta este regula de adaugat in fisierul htaccess. Utilizati functia RewriteRule  (utila in diferite situatii) pentru a facilita transferul site-ului dvs. in alt domeniu. 

Pluginuri WordPress pentru a face si gestiona un redirect

Aceasta este solutia mai simpla pentru cei care au un site facut cu WordPress: instalati un plugin pentru a face redirectiile necesare pe siteul dvs. 

De exemplu, daca trebuie sa schimbati adresa unor resurse sau poate trebuie sa stergeti pagini, puteti avea probleme daca nu sunteti foarte practic. 

Dar cu pluginurile WordPress pe care le gasiti in aceasta lista, nu va veti mai intreba niciodata cum se face un redirect 301.

  • Redirection – o siguranta pentru efectuarea redirectiilor cu usurinta. Va permite sa corectati erorile 301 si sa evitati probleme 404 fara a fi necesar sa deschideti fisierul htaccess .
  • Seo Redirection – O alta extensie care va permite sa rezolvati drama redirectiilor manuale 301 pentru cei care nu sunt practice cu alte tehnici.
  • Quick Page / Post Redirect Plugin – Un alt plugin WordPress cu tot ce aveti nevoie pentru a face un redirect 301 pe site-ul sau blogul dvs.

Cum se face un redirect 301

Este mai bine sa folositi un plugin sau sa actionati manual? 

Cand trebuie sa facetio redirectionare HTML pe un site personalizat, nu aveti de ales: nu exista pluginuri care sa va ajute. 

In cazurile in care migratia este mai complexa si cu variatii diferite, trebuie sa aveti un set de cunostinte specifice. 

Pentru redirect-uri mici puteti utiliza unul dintre aceste pluginuri fara probleme.

Redirect din panoul DNS

Multi nu stiu ca este posibil sa faceti un redirect prin cPanel si ca exista indicatii foarte detaliate pe care ar trebui sa le cititi cu atentie. 

Daca trebuie sa redirectionati de la un site la altul, puteti utiliza panoul de control al serverului dvs. 

Pe scurt, intrati in cPanel , dati click pe elementul gestionare redirectionari si introduceti parametrii de redirectionare in campurile pe care le vedeti in imagine.

Experienta dvs. cu redirect 301

In acest articol am incercat sa va explic cum se face un redirect 301 intr-un mod simplu , fara a risca si poate cu ajutorul unui plugin WordPress care face totul foarte usor. 

Acum astept intrebarile dvs. in comentarii. Daca aveti indoieli cu privire la redirectionari, scrieti  aici, si vom incerca sa raspundem.

About the author

Alin O. Codruț Bolboacă

Alin O. Codruț Bolboacă, SEO Manager cu 10+ ani de experiență, a studiat in Milano si deține o diplomă în marketing digital. Este certificat de Facebook Ads și Google Ads. A lucrat cu clienți variind de la start-up-uri locale la multinaționale, oferind rezultate notabile. Vorbind fluent engleza și italiana, Alin colaborează cu clienți internaționali și se adaptează la diverse piețe. Urmăriți articolele sale pe acest site și conectați-vă pe LinkedIn.

3 comentarii la „Cum se face un redirect 301 pentru site-uri si pagini”

Lasă un comentariu