Blog » Digital Marketing » Native Advertising: ce inseamna si cum se face

Native Advertising: ce inseamna si cum se face

Native Advertising nu mai este doar o inovatie interesanta si promitatoare in panorama comunicarii si de publicitate , ci a devenit o realitate ce se consolideaza si raspandeste tot mai repede si mai repede.

Ce este native advertising (publicitate nativa) ?

Este o forma de publicitate online contextuala , care s-a raspandit rapid in ultimii ani, si consta in introducerea de continut publicitar in contexte, in concordanta cu acestea din urma, si care cauta, chiar si vizual, sa se omogenizeze in contextul in care sunt introduse.

Un exemplu tipic de native advertising poate fi reprezentat prin introducerea unei reclame de incaltaminte de fotbal intr-un articol care vorbeste despre un anumit meci sau un anumit fotbalist.

exemplu de native advertising

De ce native advertising e mai bun decat advertising-ul normal ?

Succesul unei strategii de native advertising este legat de fluxul de gandire al consumatorilor. Publicitatea contextuala nu intrerupe atentia publicului tinta, dimpotriva, ar trebui sa starneasca interes si implicare superioara publicitatii traditionale.

Este evident cum, intr-o epoca in care fiecare dintre noi este supus unui bombardament constant de mesaje publicitare, este necesar sa se evite comunicarea prin bannere si adv-uri intruzive, care nu produc rezultate concrete in ceea ce priveste eficacitatea comunicativa si persuasivitatea.

native advertising si publicitate traditionala

Cum se face native advertising?

Abordare multicanala

Este importanta realizarea unei campanii multicanale, pentru a exploata toate resursele de pe toate dispozitivele posibile.

Insasi natura strategiei de native  advertising permite o abordare de acest tip, care garanteaza posibilitatea de a ajunge la toate tipurile de consumatori inclusi in publicul tinta si de a monitoriza continuu eficacitatea publicitatii in raport cu bugetul alocat.

Selectati formatul corect

Exista diferite tipuri de native advertising, de la continut sponsorizat , la retelele de socializare pana la in-feed . 

Fiecare dintre aceste posibilitati are caracteristici si beneficii diferite; prin urmare, este necesar sa intelegem care dintre acestea este cel mai potrivit in raport cu mesajul care trebuie comunicat si cu publicul de referinta

Gandeste-te ca un editor

Trebuie sa va asigurati ca abordarea de comunicare utilizata pentru publicitate este in concordanta cu contextul in care este introdusa.

Tonul, stilul , de asemenea vizual, al comunicarii trebuie sa se integreze armonios cu mediul in care este propusa, astfel incat sa para coerent si mai ales incat sa nu ia forma unei comunicari traditionale.

Pentru a afla cum sa creezi continut de calitate, citeste si: ce este content marketing.

Stabiliti obiective realiste

In planificarea unei strategii de comunicare prin native advertising, este esential ca obiectivele sa poata fi realizate si sa fie in concordanta cu abordarea aleasa.

Dupa cum am mentionat, fiecare tip diferit de native advertising are caracteristici si beneficii diferite, motiv pentru care este necesara alegerea cu atentie a valorilor pentru a evalua eficacitatea acestora in raport cu scopurile care trebuie atinse;

Masurati si optimizati

Tocmai pentru ca exista diferite tipuri de native advertising, este foarte recomandat sa evaluati cu atentie modalitatile prin care o propuneti consumatorului, pentru a adopta cea mai coerenta abordare in raport cu obiectivele, tinta si mediul utilizat.

Prin urmare, nu este suficient sa folositi acest instrument inovator pentru a obtine rezultate, dar este necesar sa masurati si sa studiati diferite variabile pentru a optimiza campania.

De ce managerii de marketing online apeleaza din ce in ce mai mult la native advertising ?

Native advertising functioneaza. Consumatorii urmaresc aceste anunturi cu 53% mai mult decat cele traditionale. 

Anunturile native genereaza o crestere de 18% a intentiei de cumparare. In plus, implicarea vizuala creata de native advertising este aceeasi si chiar putin mai mare decat continutul editorial original.

Publicitatea nativa combate oboseala publicitara. Oboseala publicitara apare atunci cand publicul se plictiseste sa vada reclame. Dupa un timp, pur si simplu acestia nu mai acorda atentie. 

Anunturile de tip native advertising sunt expunerea marcii, deghizate in continut editorial, pentru a nu obosi publicul. Atata timp cat continutul este relevant si interesant.

native advertising tipuri

Consumatorii stiu ca anunturile native sunt o forma de publicitate, dar nu le pasa! Intr-un studiu recent al Universitatii Stanford, cercetatorii au descoperit ca native advertising nu este considerat ca si o momeala de utlizatori. 

Consumatorii sunt constienti de faptul ca vizioneaza o forma de publicitate.

Aceasta tehnica va oferi multe oportunitati interesante in viitorul apropiat, pe care companiile vor trebui neaparat sa le inteleaga pentru a ajunge intr-un mod mai eficient,mai putin intruziv si enervant publicului tinta.

Cu toate acestea, va fi necesara aprofundarea caracteristicilor si abordarilor acestei noi metode de comunicare, pentru a putea exploata pe deplin particularitatile si avantajele aferente .

About the author

Alin O. Codruț Bolboacă

Alin O. Codruț Bolboacă, SEO Manager cu 10+ ani de experiență, a studiat in Milano si deține o diplomă în marketing digital. Este certificat de Facebook Ads și Google Ads. A lucrat cu clienți variind de la start-up-uri locale la multinaționale, oferind rezultate notabile. Vorbind fluent engleza și italiana, Alin colaborează cu clienți internaționali și se adaptează la diverse piețe. Urmăriți articolele sale pe acest site și conectați-vă pe LinkedIn.

Lasă un comentariu