Blog » SEO » Care este diferenta intre E-commerce si un Marktplace

Care este diferenta intre E-commerce si un Marktplace

Daca intentionati sa va vindeti produsele online, prima intrebare este “unde?”. Creati un e-commerce sau apelati la un marketplace?

In acest mini ghid vom incerca sa intelegem diferenta dintre un magazin online si marketplace si vom aprofunda avantajele si dezavantajele celor doua solutii.

Citeste si: E-Commerce: ce inseamna, si cum poti crea unul de succes

Un e-commerce este un magazin online unde puteti vinde produsele in deplina autonomie. 

Un marketplace este o platforma care gazduieste magazinul dvs. online impreuna cu multe altele, conectand vanzatorii si cumparatorii.

A vinde intr-un e-commerce inseamna sa ai un magazin integrat pe site-ul tau. Prin urmare, este necesar sa se prevada o investitie economica initiala si o investitie in termeni de resurse pentru gestionarea acestuia. 

Fiind un magazin detinut de dvs. il puteti gestiona in deplina autonomie si cu marje mai mari de castig, sa nu mai vorbim de faptul ca-l puteti personaliza dupa bunul plac.

Vanzarea pe un marketplace este ca vanzarea intr-un mall virtual. Investitia initiala este mai mica, costuri mai putin fixe, dar va trebui sa platiti un comision pentru fiecare vanzare.

Nu este sigur ca unul il exclude pe celalalt; sunt doua canale de vanzare diferite care pot coexista . Dar este bine sa intelegeti diferentele , avantajele si dezavantajele pentru a alege solutia potrivita.

Dar sa vedem mai detaliat!

E-commerce si investitie initiala

Site-ul dvs. de comert electronic trebuie sa fie construit de la zero . Aceasta inseamna ca va trebui sa angajati cel putin un dezvoltator web pentru partea tehnica, un redactor pentru continut si un fotograf pentru imagini sau cum se procedeaza in cele mai multe cazuri, o web agency ce ofera un pachet ce integreaza toate aceste solutii la un pret destul de avantajos.

Investitia initiala este variabila, dar in general vorbim despre sume cu trei zero-uri

Marketplace si investitie initiala

Prin marketplace puteti face totul singur: interfata este usor de utilizat dar aveti nevoie de putina familiaritate cu computerul. Nu aveti nevoie de dezvoltator in acest caz, pagina dvs. online este deja acolo si asteapta sa fie completata.

Totusi, trebuie sa creati singur fotografiile si textele, si tot cea ce tine de continut. 

Daca, pe de alta parte, le vrei facute de un profesionist, nimic nu te impiedica sa apelezi la copywriteri si fotografi. Investitia initiala variaza de la zero la cateva sute de euro, pe baza platformei alese si a serviciilor oferite

E-commerce si vizibilitate. A fi gasiti de clienti

In magazinul dvs online trebuie sa aduceti clientii. Aceasta inseamna ca va trebui sa platiti experti pentru a organiza site-ul, astfel incat clientii potentiali sa va poata gasi pe Google, chiar daca nu va cunosc. In caz contrar, numai persoanele care va cunosc si sunt familiarizati cu produsele voastre va vor vizita site-ul.

Sa luam un exemplu: daca sunteti Albalact si vindeti lactate, veti dori sa fiti gasiti nu numai de cei care cauta „lactate Albalact”, ci si de cei care cauta „branza de vanzare”.

Pentru a face acest lucru, veti avea nevoie de specialisti SEO capabili sa va faca magazinul online vizibil si sa atraga trafic organic. Sau va puteti baza numai pe campanii publicitare platite . Sau mergeti in ambele sensuri.

In orice caz, va trebui sa prevedeti in buget o taxa pentru sponsorizarea si actualizarea constanta a site-ului dvs. si fidelizarea clientilor.

Totusi, odata ce ati gasit publicul tinta si aduceti trafic de calitate, profitul va fi destul de mare

Marketplace si vizibilitate. A fi gasiti de clienti

Pe un marketplace, clientii sunt deja acolo deoarece de publicitate se ocupa cei care gestioneaza marketplace-ul.

Cum? In 3 moduri :

  1. Un marketplace lucreaza constant pentru a fi prezent pe Google.

In spatele fiecarei platforme lucreaza experti SEO, care impreuna cu redactorii si dezvoltatorii se asigura ca site-ul apare in cautarile utilizatorilor.

  1. Face publicitate.

Platforma aduce trafic prin campanii publicitare pe retelele de socializare, pe Google si uneori chiar si offline (panouri publicitare si pliante, de exemplu).

  1. Un marketplace atrage clientii prin natura sa.

Oamenii stiu ca exista multi furnizori, si cu siguranta vor gasi ceea ce cauta. Este ca si cum ai merge la o piata decat sa mergi la un magazin izolat.

Managementul unui e-commerce

Vanzarea pe internet este o afacere in sine si cineva trebuie sa aiba grija de ea. Fie ca este vorba de un e-commerce sau de marketplace, veti avea nevoie de:

  1. Mereu la zi: fisele de produse, preturile si disponibilitatea.

Angajamentul necesar depinde de numarul de produse vandute si de tip.

  1. Urmarirea comenzilor si pregatirea acestora.

Ca intr-un magazin normal. Diferenta este ca, in acest caz, este necesara coordonarea cu curierul care va veni sa colecteze comenzile.

In cazul comertului electronic proprietar exista si alte lucruri de facut. Compania este 100% responsabila pentru magazinul online, deci:

       3. Orice problema tehnica de pe site trebuie rezolvata chiar de companie.

Lucrarile de SEO si promovare a site-ului vor trebui sa continue in timp, pentru a avea rezultate constante.

Gestionarea produselor de pe marketplace

Pe marketplace aceasta responsabilitate este „partajata” . Principalele activitati de management sunt de fapt responsabilitatea pietei in sine.

Responsabilitatea dvs. va fi doar sa aveti grija de vitrina, sa va prezentati produsele in cel mai bun mod posibil si sa prezentati informatii clare si precise.

Totusi, suntenti la mana platformei in ceea ce priveste personalizarea si diferite servicii

E-commerce si marje de profit

Daca un magazin online necesita o investitie initiala si costuri fixe mai mari ,dar concurenta in acest caz este mai mica .

Tranzactiile vor fi, de asemenea, „directe” si, prin urmare, evident, marjele de profit vor fi mai mari.

Mai mult, investitiile in marketing vor avea un profit economic in ceea ce priveste loialitatea si identificarea publicului tinta.

Marketplace si marje de profit

Concurenta este mai mare pe un marketplace si exista adesea mai multi comercianti cu amanuntul ai aceluiasi produs.

Pe de alta parte, insa, cu o investitie initiala minima, este posibil sa intrati cu usurinta pe o piata destul de larga. Cu toate acestea, aceasta posibilitate prevede plata unui comision pentru fiecare vanzare realizata, astfel incat marjele de profit vor fi relativ mai mici

Concluzia

E-commerce: avantaje si dezavantaje

In concluzie:

– Costuri initiale mai mari

– Costuri mai mari de gestionare

– Clientii se aduc pe site cu SEO si sponsorizari

– Nevoia de profesionisti pentru a crea si gestiona site-ul

+ Marje de profit mai mari

+ Autonomie in alegeri

+ Concurenta indirecta

+ Personalizare toata

+ Integrarea cu orice servicii externe

Marketplace: avantaje si dezavantaje

Pe scurt:

+ Costuri initiale mai mici

+ Magazin gestionabil de catre incepatori

+ Clienti deja pe marketplace

– Concurenta directa

– Marje de castig mai mici

– Reguli impuse de marketplace

In februarie 2017, Gartner a publicat cercetari care ne invita sa analizam cu atentie evolutia si cresterea pietelor. 

Pe scurt, diferentele dintre marketplace si e-commerce pot fi rezumate dupa cum urmeaza:

  • un e-commerce este magazinul dvs. online, mare sau mic, unde sunteti responsabil pentru orice si unde cel mai mare cost este obtinerea traficului necesar care se transforma in clienti;
  • marketplace este un loc in care traficul exista deja, si unde trebuie sa va faceti griji cu privire la vanzari si concurenta mare

About the author

Alin O. Codruț Bolboacă

Alin O. Codruț Bolboacă, SEO Manager cu 10+ ani de experiență, a studiat in Milano si deține o diplomă în marketing digital. Este certificat de Facebook Ads și Google Ads. A lucrat cu clienți variind de la start-up-uri locale la multinaționale, oferind rezultate notabile. Vorbind fluent engleza și italiana, Alin colaborează cu clienți internaționali și se adaptează la diverse piețe. Urmăriți articolele sale pe acest site și conectați-vă pe LinkedIn.

Un comentariu la „Care este diferenta intre E-commerce si un Marktplace”

  1. Pingback: Știri #63 - Lumea SEO PPC

Lasă un comentariu