Blog » Digital Marketing » Wordpress » Ce este WordPress si cum functioneaza ?

Ce este WordPress si cum functioneaza ?

Daca va ganditi sa va creati site-ul cu aceasta platforma, o sa vedem cele mai importante detalii care va vor face sa intelegeti mai bine ce este WordPress si de ce milioane de site-uri web il folosesc.

Probabil va intrebati ce este WordPress si cum functioneaza pentru a intelege daca este potrivit pentru dvs?

Nu va faceti griji, sunteti in aceeasi barca ca multi oameni care ma contacteaza prin e-mail, intrebandu-ma acelasi lucru si raspunsul este intotdeauna la fel: daca vrei sa deschizi un site web sau blogul tau personal, WordPress este solutia potrivita!

Ce site-uri pot fi create cu WordPress?

In mainile unui expert WordPress, aceasta platforma poate fi folosita pentru orice, deoarece este un software open source usor de folosit, asta presupune totusi ca trebuie sa ai cel putin un minim de cunostinte pentru a invata cum sa il folosesti cu functiile de baza. 

Dar sa vedem mai in detaliu ce este WordPress si cum functioneaza.

WordPress este un sistem CMS (Content Management System) sau un sistem de gestionare a continutului care va permite sa il utilizati pentru a crea site-uri si bloguri, fara sa stiti nimic despre programare.

Pentru a afla mai multe, citeste articolul dedicat:  ce este un CMS

In pagina Wikipedia este scris ca WordPress este o platforma software „Blog” , acest lucru este partial corect deoarece platforma s-a dezvoltat, astfel incat este folosita acum pentru orice tip de site web.

Este un software Open Source creat in 2003 de Matt Mullenweg si Mike Little distribuit sub licenta GPLv2 .

Filosofia din spatele miscarii software Open Source este aceea ca esti liber sa folosesti, sa distribui, sa copiezi, si modifici WordPress fara sa ceri permisiunea cuiva.

Munca pentru a ajuta la mentinerea si imbunatatirea WordPress provine intotdeauna de la mii de dezvoltatori, experti, bloggeri, utilizatori simpli din intreaga lume si acesta este motivul pentru care WordPress nu mai poate fi considerat proprietatea unei singure persoane sau companii, ci a tuturor fara distinctie.

Este dezvoltat in PHP si se bazeaza pe un manager de date MySQL pentru functionarea sa .

Una dintre particularitatile acestui software este faptul ca nu trebuie cumparat, asta inseamna ca pentru a-l descarca, instala si utiliza, nu va trebui sa platiti niciodata nimic.

Nu va lasati inselati de agentii web care cer bani pentru acest software, deoarece este o inselatorie.

Are un panou de control care va va permite sa il gestionati intr-un mod vizual usor si intuitiv.

Nu va lasati pacaliti de faptul ca este gratuit, WordPress are una dintre cele mai mari comunitati de dezvoltatori si suport din lume si este folosit de multe branduri cunoscute precum New York Times, Microsoft, Playstation, Walt Disney, Mercedes-Benz; oameni faimosi precum Sylvester Stallone, Rolling Stones, Usain Bolt si multi altii.

Ce este o tema WordPress

Pentru a crea si pentru a-si gestiona aspectul grafic al siteului, acesta are nevoie de o tema. 

Cu WordPress puteti utiliza si instala teme gratuite deja incluse in software-ul propriu in sectiunea corespunzatoare din panoul de control sau puteti alege servicii externe cu teme WordPress mai profesionale.

O tema (numita si template) este un set de fisiere (fisiere php, foi de stil, imagini) care ajuta la crearea intregii parti grafice a site-ului.

Este posibil sa cumparati teme gata facute si preconfigurate pentru nevoile specifice de dezvoltare si de exemplu teme gata pregatite pentru agentii imobiliare, teme de comert electronic pentru vanzari online, pentru inchirieri de masini, jurnalism, mecanici etc.

teme si functii wordpress

In mod alternativ, daca sunteti practic in programare, chiar si un simplu limbaj de marcare, cum ar fi HTML, este suficient, va puteti crea propria tema fara a fi nevoie de servicii externe si de costuri suplimentare.

Pentru a gasi tema instalata sau pentru a activa una noua, accesati sectiunea „Aspect” din bara de comanda din stanga si dati click pe „Teme”. Tot sub aceasta sectiune veti gasi alte sectiuni importante, cum ar fi cea pentru setarea meniurilor si a widgeturilor, sectiunea „Personalizare” si editorul de teme.

Ce este un plugin WordPress

Plugin sunt un software „mic” care instalat poate extinde functionalitatea sau poate adauga functii suplimentare la WordPress si imbunatateste utilizarea acestuia in functie de nevoile dvs.

Sunt create de dezvoltatori, profesionisti din sector, dar si de simpli utilizatori.

Plugin-urile pot fi utilizate pentru a crea formulare de contact, galerii foto, include link-uri catre retelele de socializare etc.

Pe scurt, exista un plugin pentru fiecare necesitate, dar acest lucru nu inseamna ca trebuie abuzate.

Sectiunea de pluginuri se afla in interiorul panoului de control WordPress, in bara de comanda din stanga, unde veti gasi cuvantul „Plugin” unde puteti vedea lista de plugin-uri instalate sau adauga unul nou.

Puteti gasi un numar infinit de pluginuri gratuite in lista oficiala de pluginuri pentru WordPress, multe dintre acestea, desi sunt gratuite, sunt excelente, utile si folosite de majoritatea site-urilor web.

plugin in wordpress

Cum functioneaza WordPress

Cu WordPress (.org) puteti crea site-uri statice si dinamice, dar va trebuie sa te bazezi pe o tema si plug-in-uri aferente.

WordPress poate fi folosit si fara o tema, dar trebuie sa ai cunostinte avansate de programare, deoarece vorbim despre utilizari particulare.

In cazuri de utilizare a temelor profesionale pentru WordPress in 99% din cazuri, este disponibil un panou de control exclusiv al temei care se integreaza cu WordPress, ceea ce va va permite sa gestionati setarile de aspect ale site-ului, culorile, tipul si dimensiunea fontului si multe alte functii fara a intelege nimic despre programare si diverse coduri.

Ce ai nevoie pentru ca WordPress.org sa functioneze?

  1. Un serviciu de gazduire
  2. O baza de date MySQL, inclusa intotdeauna intr-un serviciu specific de gazduire WordPress
  3. O tema, chiar si gratuita, dar mai buna una profesionala
  4. Plugin-uri, optionale in functie de cerinte
  5. Putin studiu si practica
  6. Un computer

Nota: WordPress ar putea fi utilizat si fara serviciile mentionate mai sus, cu o instalare locala folosind software-ul XAMPP, care va ofera posibilitatea de a instala WordPress direct pe computer (local, de fapt, fara costuri), pentru a-l putea utiliza si testa.

Baza de date MySQL

WordPress functioneaza prin interactiunea cu o baza de date MySQL, tot ceea ce contine site-ul este salvat in aceasta (precum un depozit).

Baza de date nu este inclusa in software-ul WordPress, ci este furnizata prin serviciul de gazduire ales.

Unele caracteristici ale bazei de date pot fi setate si prin intermediul unor plugin-uri speciale sau printr-un panou de control numit phpMyAdmin accesibil dintr-un browser care permite administrarea si gestionarea bazei de date in toate punctele sale, dar aici va trebui sa fii capabil si practic.

Costuri pentru utilizarea WordPressx

Asa cum am mentionat anterior, pentru a utiliza WordPress (in acest caz WordPress.org) aveti nevoie de un serviciu de gazduire care ofera spatiu web si o baza de date care poate costa de la 30 de euro pe an la 100 de euro pentru share hosting sau de la 400/600 de euro pe an pentru gazduire dedicata.

De asemenea, in cazul WordPress.org va fi necesar sa folositi si sa achizitionati un nume de domeniu (www.numelesiteului.ro) care poate costa de la 5 la 10 euro / an.

Mai sunt costuri suplimentare cu privire la plugin-uri si teme profesionale pe care alegeti sa le utilizati.

Asadar, singurele costuri fixe care trebuie suportate pentru a utiliza WordPress in deplina autonomie sunt, serviciul de gazduire si numele de domeniu. Cine iti spune altfel, incearca sa te insele!

Ce este un hosting WordPress:

In primul rand, intrucat mi se pune foarte des aceasta intrebare, un serviciu de gazduire, numit si „gazda” este un serviciu de retea care ofera un server web cu un spatiu unde puteti incarca toate fisierele pentru a crea un site WordPress (fisiere imagine, pluginuri etc etc …!)

Particularitatea gazduirii WordPress in comparatie cu altele sunt caracteristicile puse la dispozitie de serviciul inclus in pachetul care urmeaza sa fie achizitionat, ce ajuta la o mai buna gestionare a WordPress si la imbunatatirea functionarii acestuia.

Sper ca am reusit sa-ti explic ce este WordPress si cum functioneaza.

Daca ai nevoie de ajutor, nu ezita sa ma contactezi.

About the author

Alin O. Codruț Bolboacă

Alin O. Codruț Bolboacă, SEO Manager cu 10+ ani de experiență, a studiat in Milano si deține o diplomă în marketing digital. Este certificat de Facebook Ads și Google Ads. A lucrat cu clienți variind de la start-up-uri locale la multinaționale, oferind rezultate notabile. Vorbind fluent engleza și italiana, Alin colaborează cu clienți internaționali și se adaptează la diverse piețe. Urmăriți articolele sale pe acest site și conectați-vă pe LinkedIn.

Lasă un comentariu