Dat find faptul ca internetul ne ocupa din ce în ce mai mult timp, există o cerere tot mai mare de persoane cu abilitați în acest domeniu.
Dar ce înseamnă web design, și cu ce se ocupă un web designer ?
Pe scurt, web design se traduce prin planificarea si crearea de site-uri web.
Sună simplu, dar e mult mai complex.
Necesită abilități de creare a arhitecturi informației, interfață utilizator, structura site-ului, navigația pe acesta, layout-ul, culorile, caracterele și imaginile etc.
Toate aceste aptitudini sunt combinate cu principiile de design pentru a crea un site web care îndeplinește obiectivele companiei sau a persoanei care îl crează.
În acest articol îți voi rezuma ce înseamnă web design, și cu ce se ocupă un web designer.
Continut
Designul este o parte esentiala a web design-ului
Ce anume înseamnă asta?
Designul include atât principiile de proiectare-echilibru, contrast, accent, ritm și unitate, cât și elemente de design: linii, forme, textura, culoare și direcție.
E clar, un web designer creează site-uri web, dar un bun web designer nu se oprește doar la principiile de proiectare, ci întelege necesitățile web-ului.
Pe lângă astea, un expert in web design știe să folosească toate canalele digitale de comunicare.
Un web designer are multe roluri diferite
Ca și un web designer, poți fi însărcinat cu crearea de pagini individuale sau siteuri întregi. Să devi un profesionist necesită experiență si cunoașterea următoarelor:
HTML: acesta este structura paginilor web, baza tuturor site-urile web.
CSS: Acesta este modul în care paginile web sunt stilizate vizual. CSS (Cascading Style Sheets) gestionează aspectul site-ului, inclusiv layout, tipografie, culori, și multe altele.
JavaScript: este un limbaj de programare care îți permite să implementezi lucruri complexe pe paginile web cum ar fi: harți interactive, grafice animate 2D/3D, video etc.
Programare CGI, PHP, AS, ColdFusion scripting, XML: Toate sunt diferite în limbajele de programare. Multe site-uri nu necesită nici o competență a acestor limbaje, dar site-uri care sunt mai bogate în funcționalitate va trebui cu siguranță să fie codificate folosind unele dintre acestea.
Arhitectura informatiei: Modul în care conținutul și navigarea unui site este structurată și prezentată, ceea ce ajută la crearea unui site de succes, ușor de utilizat și intuitiv.
SEO: optimizarea pentru motorul de căutare, asigură că site-urile au o bună poziționare pe Google și alte motoare de căutare, și că oamenii care caută produse, servicii, sau informații le pot gasi cat mai relevante căutărilor lor.
Gesitionare Server: toate tipurile de site-uri sunt găzduite de un server. Să știi cum să le gestionezi, este o abilitate fundamentală a unui web designer.
Strategie de web marketing: a avea un site nu e suficient. Acestea trebuie comercializate printr-o strategie de digital marketing.
E-commerce și conversi: magazinele online sunt la mare căutare în zilele noastre, iar un web designer trebuie să știe cum să creeze un e-commerce de succes.
Proiectare: aspectul visual a unui site web, e biletul de vizită a unui web designer.
Viteza: un site de succes este acela care se încarcă rapid pe o toate dispozitivele, indiferent de viteza de conectare a vizitatorilor. Posibilitatea de a ajusta performanța site-ului este o abilitate foarte valoroasă.
Conținut: acesta e motivul principal pentru care utilizatori ajung pe site și iși petrec timpul pe acesta. A fi capabil să creezi conținut de calitate și să știi cu ce se ”manancă” content marketing-ul, e o abilitate valoroasă pentru un web designer.
Acestea sunt doar o mare parte din domeniul acestei industri, iar un web designer nu poate fi bun la toate.
Se va concentra doar pe unul sau doua elemente din acestea în care va excela. Pentru restul, este necesar ca acesta să aibă în spate o echipă.
Intrând în detaliu in ceea ce inseamna web design, îți voi da câteva exemple de elemente ce aparțin lumii de web design:
Elemente de web design:
Layout: Acesta este modul în care sunt aranjate grafica, reclamele și textul. În lumea Web, un obiectiv cheie este de a ajuta utilizatorul de a găsi informațiile pe care le caută dintr-o privire. Aceasta include menținerea echilibrului, consecvența și integritatea designului.
Culoare: alegerea culorilor depinde de scop și de clienți; ar putea fi simplu alb-negru sau multicolor, care transmite personalitatea unei persoane sau a unui brand.
Grafica: include logo-uri, fotografii, Clipart, sau icoane care îmbunătățesc designul web. Acestea trebuie poziționate în mod corespunzător astfel încât să se integreze cu culorile si conținutul pagini. Acestea trebuie selecționate încât să nu ingreuneze site-ul la încărcare.
Fonturi: folosind fonturi diferite poate îmbunătăți proiectarea unui site web. Majoritatea browserelor web pot citi doar un număr selectat de caractere, numite “caractere sigure pentru web”, astfel încât proiectantul va lucra în general în cadrul acestui grup acceptat pe scară largă.
Continut: continutul si designul pot lucra impreuna pentru a imbunatati mesajul site-ului prin imagini si text. Textele scrise ar trebui să fie întotdeauna relevante și utile, astfel încât să nu plictisească cititorul și să îi dea ceea ce caută. Conținutul ar trebui să fie optimizat pentru motoarele de căutare și să aibă o lungime adecvată, încorporând cuvinte cheie relevante.
Crearea unui design web ușor de utilizat
În plus față de elementele de bază ale care fac un site de succes, acesta trebuie să aibă ca scop final experiența utilizatorului (UX – user experience).
Pentru a creea o buna experiență a utilizatorului, trebuie să ți cont de urmatorii factori:
Navigare: arhitectura site-ului, meniuri și alte elemente de navigare, trebuie să fie create luând în considerare modul în care utilizatorii își urmăresc scopul pe site. Trebuie sa-i ajute pe acestia să navigheze site-ul cu usurinta, și să găsească informațiile necesare.
Multimedia: stimulentele video și audio relevante integrate în design pot ajuta utilizatorii să gasească informații printr-un mod rapid și ușor. Acest lucru poate încuraja vizitatorii să petreacă mai mult timp pe pagina web.
Compatibilitate: designul pagini web trebuie să presteze la fel de bine pe diferite dispozitive, browsere și sisteme de operare pentru a atrage vizitatori.
Tehnologie: progresele tehnologice oferă designerilor libertatea de a integra mișcare și inovare, permițând un design web proaspăt, dinamic și profesional.
Interactiv: creșterea participării și implicării utilizatorilor activi prin adăugarea de secții pentru comentarii și sondaje de opinie în design. Convertește utilizatorii din vizitatori în clienți cu formulare de e-mail și abonamente la newsletter.
Într-un fel sau altul, toți practicăm web desing, atunci când folosim web-ul pentru a ne atinge obiectivele.
Scopul este să facem webul un loc mai frumos prin contribuți mici, pentru a face Internetul un loc mai bun.
Sper caai reusit sa intelegi ce inseamna web design si cat de complex este acest domeniu.
Felicitări pentru articol
Multumesc
Chiar asa Alin O. Codrut Bolboaca, niciun backlink in postarea asta?
Buna Alin
nu cred ca feature image din stock Alamy se potriveste articolului tau, Ar prinde bine o imagine fara Watermark.
Ai dreptate. Nici nu mi-am dat seama, deoarece este un articol mai vechi. Ms de observartie, dar link-ul nu pot sa ti’l las. 🙂
Care link ? OMG. Cand trimiti un coment,, tu ai pus ca utilizatorii sa se inregistreze cu nume, email si website. Nu am nevoie de backlink stai linistit.
Perfect atunci. Majoritatea il folosesc pentru a obtine backlink-uri. Imi cer scuze in acest caz. Navigare placuta
Felicitări Alin pentru acest articol!
Mă bucur să descopăr profesioniști în digital marketing români și mă bucur și mai mult de faptul că există și alții ce doresc să crească micile afaceri.
Am vrut să te felicit pentru faptul că ai luat din timpul tău să explici termenii de bază atât de des utilizați de cei din domeniu dar de neatins de cei anterior menționați, și anume de micii antreprenori de IMM-uri.
Mă bucur de asemenea că am descoperit blogul tău și să te anunț că ai un nou abonat!
Multumesc Catalin. Banuiesc ca intentia ta era sa obtii un backlink din acest comment…..chiar daca pari persuasiv, nu ti-l pot lasa. Totusi, se pare ca ai talent de copywriter, iar daca esti interesat de o colaborare pe aceasta tema, scrie-mi !
Mulțumesc!
Cu placere