A calatori, explora, a cunoaste si extinde propiile frontiere. Acestea sunt nevoi a fintei umane care a dat viata termenului de marketing turistic, iar cu pregresul tehnologiei acesta a fost integrat in lumea digitala sub numele de Web Marketing Turistic.
Cu un aspect mai cuprinzător, numit marketing teritorial, această disciplină necesită în primul rând cunoștințele despre produsul sau serviciul pe care doresti să-l vinzi, ca răspuns la nevoile specifice ale consumatorilor săi de referință, turiștilor.
Dar specificitatea domeniului de acțiune și, mai presus de toate, specificitatea potențialilor clienți devine cu atât mai importantă cu cât ne apropiem de realitatea internetului.
O sa intram in detaliu si o sa vedem ce inseamna mai exact marketingul turistic si cum se integreaza in lumea digitala.
Marketing turistic: definitie
Se referă la complexul de strategii care vizează în mod specific definirea proiectelor și programelor menite să asigure dezvoltarea structurilor și activităților unui anume teritoriu, pe termen lung.
Ar putea fi pur și simplu definit ca marketing aplicat turismului, dar acest lucru ar însemna subestimarea complexității perspectivei legate de acest sector.
Gândeste-te la diferențele dintre facilități de cazare – hoteluri, pensiuni, ferme, hotel pe scară largă, case de vacanță, sat turistic etc.
Aceste exemple le-am dat pentru a-ti face o idee despre diferitele obiective care vor fi posibile de identificat în acest domeniu de marketing și diversificarea strategiei în funcție de particularitățile fiecăreia dintre aceste activități.
Pentru a oferi o definiție corectă a marketingului turistic și, prin urmare, a web marketing turistic trebuie sa clarificam de la bun inceput conceptului de turism:
- Turismul este una dintre cele mai răspândite activități umane, dar pentru a da un răspuns corect la întrebarea Ce este turismul? este necesar să se ia în considerare faptul că fenomenul turistic constă din mai multe componente: călătorii, adică deplasarea uneia sau mai multor persoane de la locul obișnuit de reședință, setul de bunuri și servicii utilizate de călător, precum și relațiile dintre călător furnizorii de bunuri și servicii;
- Include cel puțin o ședere peste noapte. Acest lucru tinde să excludă excursioniștii care isi incheie calatoria intr-o singura zi;
- Timpul liber, sau cel puțin caracteristica neobisnuita a călătoriei. Poate fi considerat un turist, cei care călătoresc pentru muncă, dar ocazional (de exemplu, omul de afaceri care participă la un congres). Nu este considerat totusi un turist soferul de tir, deoarece acesta face asta ca profesie.
Pe baza acestor elemente este posibil să se ofere o definiție mai specifică a turismului, care ne va ajuta apoi să definim si web marketingul turistic.
În cele din urmă, turismul este o serie de activități economice ale căror produse răspund anumitor nevoi: odihnă și petrecera timpului liber, îngrijire, călătorii, a întâlni oameni și locuri noi, participarea la evenimente și întâlniri (sport, cultural sau de afaceri) și așa mai departe.
Turistul, prin urmare, este protagonistul activ al proceselor de alegere și de cumpărare, pe care marketerul trebuie să le ia în considerare pentru a atinge obiectivele de creștere a companiei.
Un profesionist al marketingului turistic ar trebui sa tina cont de:
- elementul uman: adica turistul
- elementul industrial: oferta de bunuri sau servicii
- elemntul geografic: ambientul
Acesta trebuie sa fie conștienț si de noile instrumente puse la dispoziția sectorului turismului de noile tehnologii.
Pentru a numi doar câteva din platformele cunoscute cum ar fi Booking.com sau Expedia, sau chiar sisteme de comparare a prețurilor, cum ar fi Trivago sau Momondo, și instrumente pentru revizuirea experiențelor călătoriei, cum ar fi Tripadvisor.
Cum se face marketingul turistic online
A face marketing turistic online, se rezuma la a fi gasit de catre consumatori si potentiali clienti, oriunde acestia isi fac cautarile pentru a planifica o calatorie.
Semnifica capacitatea de a construi relatii de durata cu utilizatorii/clienti, deoarece acestia isi vor povesti experientele atat online cat si offline prin comentarii pe rețelele de socializare, fotografii încărcate pe net, posturi pe blog-uri personale etc.
Turistul de astăzi este din ce în ce mai exigent, deoarece este capabil să compare rapid și ușor diferite propuneri, evaluând rapid care este cea mai convenabila pentru el.
Marketerul trebuie să se transforme apoi într-un designer real de experienta turistica pentru a putea proiecta oferte adaptate la fiecare segment și sub-segment de călători.
Schimbarea obiceiurilor și a consumului, care duce la o independență tot mai mare a turistului, generează în același timp noi segmente de clienți care pot fi interceptate doar prin folosirea de instrumente ale tehnologiei, care permit in special strainilor sa cunoasca Romania.
Astfel, un bun profesionist trebuie sa fie capabil sa intocmeasca oferte atragatoare.
Deci, sa facem un rezumat a ceea ce inseamna a face marketing turistic online:
- proiectarea experientelor turistilor cu o valoare emotionala puternica
- intelegerea si satisfacerea noilor exigentele ale turistilor
- integrarea digitalului si retelelor de socializare in strategiile de promovare
- crearea de continuturi capabile sa starneasca interesul potentialilor turisti
In ziua de astazi, atunci cand o persoana planifica o calatorie, acesta urmează recomandările prietenilor, colegilor, cunoștințelor, retelele de socializare, și apoi se informează pe internet prin căutarea de articole pe blog-uri din acest sector, in care persoane isi povestesc experiențele.
Tot in faza de planificare, “călătorul digital” navighează online alegând ofertele pe care le consideră cele mai convenabile datorită suportului site-urilor web și platformelor dedicate, dar și comparând recenziile și evaluările pentru a fi sigur de calitatea acestora
Cu toate acestea, o buna strategie de marketing turistic online necesita anumite cunostinte, astfel se pot comite erori grave.
O sa numesc doar cateva:
- Siteuri hoteliere invechite: În aceasta categoria se încadrează toate acele site-uri care au fost făcute cu tehnologii vechi (Adobe Flash și similare), au un design care nu ia în considerare tendințele actuale ale experienței utilizatorului, nu sunt receptive, nu sunt ușor navigabile de pe dispozitive mobile, și nu includ integrarea cu plugin-uri specifice. Astfel de site-uri nu sunt penalizate doar in pozitia pe Google, ci fac inutile orice efort de a promova acest hotel.
- Conținut duplicat: reține că Google penalizeaza site-urile web care au astfel de continut. Este întotdeauna recomandabil să creezi conținut unic și de calitate și să-l organizezi cu criterii din cadrul site-ului; Citeste si: cum sa creezi continut de calitate
- Improvizare: actiunile de marketing turistic ar trebui făcute numai în lumina unei analize atente. Fie că vrei sa te ocupi tu, sau ai pe cineva care se va ocupa, trebuie sa incepi întotdeauna de la colectarea de informații;
- Sa apelezi la așa-numiții consultanți de marketing turistic: da, pentru că în cuvinte suntem cu toții buni, dar profesioniștii adevărați sunt capabili să iti arate expertiza lor cu faptele. Cel mai bun mod pentru a fi sigur de seriozitatea și profesionalismul unei agenții este de a arunca o privire la portofoliul său: astfel încât să poți vedea dacă este într-adevăr în conformitate cu nevoile tale;
Marketingul turistic este o lume destul de complexa, dar la fel de frumoasa.
Daca ai intrebari, posteaza-le intr-un comentariu iar eu voi raspunde in cel mai scurt timp posibil.
Bună ziua,de ce este nevoie pentru a face marketing turistic?