Pionerul conceptului de marketing direct a fost Aron Montgomery, un comerciant de textile care si-a dezvoltat primele tehnici de vanzare prin anul 1872.
Montgomery a încercat să-și vândă produsele trimițând scrisori fermierilor din vestul mijlociu, fără a folosi vreun intermediar. Experimentul a avut un success atat de mare încât l-a condus la fondarea unei adevărate companii, Montgomery Ward & Company!
Aproape un secol mai târziu, marketingul direct a preluat propria elaborare teoretică inventată de publicistul Lester Wundermann, considerat acum de toți ca fiind părintele marketingului cu reacție directă.
Încă nu iti este clar ce este de marketingul direct? Să ne întoarcem pe băncile școlii și începem cu definiția ei.
Marketing direct: definitie
Definiția clasică o indică ca un tip de comunicare comercială prin care companiile, dar și organismele publice și organizațiile non-profit, ajung direct la ținta lor fără a utiliza canale de distribuție.
Deci, care este diferența dintre marketingul direct și cel indirect? Totul se rezuma la existenta intermediarilor.
Să ne imaginăm piața ca o piramidă. La baza acestei construcții se află producătorii, în timp ce în partea de sus vom găsi utilizatorii finali.
Între aceste două domenii se va potrivi în mijloc o serie întreagă de intermediari, care va fi responsabili pentru conectarea producătorilor cu consumatorii prin dezvoltarea de canale speciale de distribuție pentru vânzare.
Avantajele marketingului direct
Principalul avantaj al marketingului direct este posibilitatea ridicată de a avea un target mai specific al clientilor sau potentialilor clienti.
O sa-ti dau un exemplu concret.
Să presupunem că pentru a promova un articol al companiei noastre am decis să trimitem 1000 de e-mailuri clientilor. Dintre acestia doar 10 au avut un feedback pozitiv.
Asta ne spune faptul ca pentru un sablonul de 1000 de persoane, doar 1% din cei contactati vor fi posibili clienti, iar acum vom stii inspre ce public trebuie sa ne indreptam eforturile.
Întotdeauna în logica de orientare și loialitate, una dintre caracteristicile de marketing direct este posibilitatea de segmentare a ofertei sale comerciale.
Prin dezvoltarea unei campanii de e-mail marketing, putem trimite un anumit tip de mesaj unui număr mic de utilizatori care, în conformitate cu studiile noastre de piață vor fi deosebit de interesați de una dintre promoțiile noastre. În același timp, putem trimite un alt fel de e-mail pentru a promova un anumit produs.
Să luăm un exemplu practic: Buzzfeed este o pagină care se ocupă cu schimbul de conținut științific și utilizează în mod constant principiile segmentării.
Utilizatorii se pot abona pe acest site și alege subiectul pe care ii interesează: ei vor primi doar e-mailuri legate de zonele lor de interes. Acest fapt va tine la curent zilnic utilizatorii cu ceea ce ii intereseaza si nu vor fi deranjati de emailuri fara sens pentru ei.
Canale folosite de marketingul direct
E timpul să aruncăm o privire mai atentă la canalele prin care să se dezvolte o strategie eficientă de marketing direct.
Vânzare directă: aceasta este o actiune comercială care angajează agenti de vânzări directe. În esență, tipul de comert door-to-door (din usa in usa).
Telemarketing: se refera la a-ti vinde produsele prin telefon. Contactarea potentialilor clienti pe numere fixe sau de mobil
Campanii publicitare pe retelele de socializare: cele mai populare sunt cele de pe Facebook și Instagram. Ele oferă posibilitatea de a intra în contact cu un numar foarte mare de potențialii clienți. Afla mai multe citind: Social Media Marketing
Campanii publicitare pe web: Unul dintre cele mai valoroase mijloace de publicitate de pe internet este de a utiliza instrumentele furnizate de Google. Afla mai multe citind: Cum sa promovezi un produs
Email marketing: una dintre cele mai populare și cele mai performante forme de marketing direct. Afla mai multe citind: cum se face email marketing in mod eficient
Lansarea unei campanii de marketing direct in 5 pasi
Acest tip de marketing are ca rezultat un raspuns direct din partea clientului. Acest lucru se datorează faptului că vom crea un raport de 1 la 1 cu potențialul cumpărător al produselor sau serviciilor noastre.
Prin urmare, va fi necesar să ne concepem campania în detaliu și, mai presus de toate, să țintim persoanele potrivite.
Sa vedem 5 pasi necesari pentru crearea unei campanii de marketing direct:
- Defineste oferta: ce produs sau serviciu oferă compania noastră? Cine va beneficia de alegerea ofertei noastre? Acestea sunt primele întrebări pe care trebuie să ti le adresezi înainte de a începe o campanie promoțională.
- Defineste publicul tinta: va trebui să identificăm o nișă și să-i țintim doar pe cei care, pe baza analizei pieței, ar putea fi cu adevărat interesați de oferta noastră.
- Selecteaza cel mai bun canal: câteva paragrafe mai sus am văzut toate canalele pe care le avem la dispoziție. Alegerea va trebui să cadă pe cel cu cea mai mare rentabilitate, adica ROI. Ce vreau să spun prin ROI? Randamentul investiției. Ceea ce ai investit pentru a finanța campania va trebui să genereze profituri în plus față de suma cheltuită.
- Testeaza campania inainte de a o lansa: odata ce ai ales canalul va trebui sa testezi eficacitatea campaniei începând probabil cu o “mini-lansare” care vizează un număr mic de consumatori. Pe baza reacțiilor lor, am putea găsi punctele forte și deficitele campaniei, făcând astfel corecțiile necesare înainte de lansarea oficială.
- Lanseaza campania si masorare rezultatele (KPI): campania noastră va avea rezultatele dorite? Desigur, estimarea acestora nu se face pe o bază emoțională, ci prin calcule specifice care vor lua în considerare progresul real al campaniei prin identificarea KPI-urilor (key performance indicators)
Sper ca am reusit sa-ti clarific conceptul de marketing direct. Nu ramane decat sa-l pui in aplicare, iar rezultatele vor aparea cu siguranta.
Daca ai intrebari, posteaza-le intr-un comentariu iar eu iti voi raspunde in cel mai scurt timp.