În informatică, un hyperlink, adesea numit simplu link sau legatura, nu este nimic mai mult decât o referință specială cu trimitere la unități de informații suplimentare, cum ar fi documente, imagini, videoclipuri și altele.
Linkul poate apărea sub forma de text, imagini sau butoane. Acesta se poate clasifica după destinație: intern sau extern.
World Wide Web este format din hyperlink-uri care leagă pagini și fișiere împreună. Când dai click pe un hyperlink, browserul părăsește pagina curentă pe care o vizualizezi și deschide linkul (URL) pentru noua pagină. Atât link-urile externe și interne joacă un rol important din punct de vedere SEO.
Linkul intern
Un link intern este un tip de legătură dintr-o pagină web si o altă pagină sau resursă, cum ar fi o imagine sau un document, pe același site web sau domeniu.
Linkurile interne sunt utile pentru stabilirea arhitecturii site-ului. Spre exemplu, meniul unui site este compus din astfel de linkuri.
Linkul extern
Definiția unui link extern poate varia de la un site la altul sau de la o persoană la alta.
Acesta face legatura cu un alt domeniu (adica alta pagina web).
Cu alte cuvinte daca o pagina web externa are un link spre siteul tau acesta devine un link extern. La fel se intampla cand pe siteul tau este un link ce face legatura cu un site extern.
Nu toate link-urile externe (backlink-uri) sunt de calitate. Unele te pot ajut sa-ti imbunatatesti poziționarea pe Google, alțele iti pot aduce trafic important pentru a-ti atinge obiectivele iar altele pot avea un efect negativ asupra siteului tau.
Deci, construirea unui profil de linkuri externe trebuie facut intr-un mod profesional.
Anchor text (text ancora)
Anchor text este textul clickabil vizibil într-un hyperlink, de multe ori albastru, ca acesta Jurnal-De-Digital-Marketig. Codul utilizat pentru a obține acest “text ancora” este:
<a href=”https://www.jurnaldedigitalmarketing.com”> Jurnal-De-Digital-Marketig </a>
Acesta poate oferi atât motoarele de căutare cat și utilizatorii informații relevante contextuale despre conținutul link-ului țintă.
Diferenta dintre link si URL
Desi au definitii similare, linkul si URL-ul sunt 2 lucruri diverse.
Un URL este acronimul din limba engleza a: uniform resource locator, de multe ori numit si adresa web.
Acesta este o secvență specială de caractere alfanumerice care identifică în mod unic adresa unei anumite resurse de pe Internet.
Pentru a ajunge la această resursă, se utilizeaza de obicei un program numit browser web, sau mai simplu browser. URL-ul vine introdus in bara de adrese pentru a ajunge la destinatia dorita.
În ceea ce privește structura, un URL este compus în general din mai multe părți, unele sunt adesea opționale. Dintre acestea, există două structuri importante de luat în considerare:
- protocolul HTTP sau HTTPS, care permite transmiterea de informații pe așa-numitul World Wide Web. Dacă nu este specificat, browserul va utiliza automat protocolul http utilizând forma http://;
- numele host-ului, care reprezintă adresa fizică a serverului pe care se află resursa solicitată și care constă în mod normal fie dintr-un nume de domeniu, fie dintr-o adresă IP.
Sper ca am reusit sa-ti explic ce este linkul si cum se foloseste. Daca ai intrebari, poseteaza-le intr-un comentariu iar eu iti voi raspunde in cel mai scurt timp.