Dropshipping: ce este si cat se poate castiga

Printre modelele de afaceri online, dropshipping este unul dintre cele mai populare și apreciate. Reputația acestei practici este data de un numar de avantaje incotestabile pe care le vom vedea pe parcurs.

Activitățile de revânzare care se bazează pe tehnica dropshipping încredințează inventarul unui furnizor extern, permițând proprietarului să se concentreze pe publicitate și identificarea de noi clienți.

În acest articol vom explica tot ce sta la baza acestui model de afaceri, încercând să înțeleagem modul în care se comportă un dropshipper, care sunt avantajele și dificultățile unor astfel de activități precum si sfaturi care de folos deja implicați în această afacere.

Dropshipping-ul vă permite să vindeți un produs fără să-l aveți fizic în mâini. 

Odată ce un client cumpără orice tip de marfă, acesta este trimis direct de către producător. Drept urmare, durerile de cap, cum ar fi gestionarea stocurilor și a taxelor sunt eliminate complet. 

Urmând acest model, este posibil să vă concentrați exclusiv pe magazinul dvs. online și pe publicitatea produselor. Majoritatea eforturilor se vor concentra pe identificarea potențialilor clienți care navighează pe internet.

Așadar, să analizăm modul în care are loc o tranzacție folosind această metodă de afaceri numita dropshipping. 

Atunci când un dropshipper contactează un producător, în majoritatea cazurilor poate alege dacă să adopte catalogul integral sau să se concentreze doar pe anumite tipuri de produse. Desigur, alegerea produselor care urmează să fie negociate este foarte importantă și trebuie acordată atenție unei serii de caracteristici precum:

 • Marja, de multe ori produsele low-ticket au marje atât de reduse încât le fac o marfă neatractivă pentru cei care fac afaceri. Lucrând cu dopshipping, acest handicap se simte mai puțin, chiar dacă rămâne ceva de evaluat cu atenție.
 • Calitatea produselor este esențială , deoarece, după cum vom vedea pe parcurs, atunci cand un client restituie un articol fiind nemulțumit, este unul dintre puținele puncte slabe ale acestui model de afaceri.
 • Transportul, un parametru de care trebuie luat în considerare, deoarece un cumpărător nu este dispus să aștepte timpuri biblice pentru a-și obține bunurile. 

În capitolele următoare vom aborda mai detaliat acești factori.

Citeste si: ce este un e-commerce si cum poti creea unul.

dropshipping merita

De ce ai nevoie pentru a face dropshipping?

Cu condiția de a avea răbdare să înveți și să ai un minim de fler in afaceri, acest model de business este potrivit pentru toată lumea. 

Este o activitate antreprenorială potrivită pentru oricine este novice, deoarece costurile relativ mici pentru a începe afacerea și riscurile minime fac ca dropshipping-ul să fie un mod minunat de a face primii pași în domeniul vânzărilor online.

Tocmai din motivele menționate deja, chiar și cei care au puțini bani pentru a investi pot găsi terenuri fertile în acest model de afaceri pentru a câștiga. 

Cunoașterea marketingului (cel puțin elementele de bază) și modul în care funcționează publicitatea online sunt piatra de temelie a succesului în acest domeniu. 

Trebuie luat în considerare faptul că, în cele mai multe cazuri, acestea sunt produse care nu sunt unice și care sunt vândute și în alte părți.

Neputând conta pe unicitatea mărfurilor, importanța deja considerabilă a marketingului in dropshipping creste exponențial. În acest sens, este bine să aveți cunoștințe în:

 • SEO, pentru a te poziționa si a obține o vizibilitate mai mare pe motoarele de căutare
 • Google AdWords și Facebook Ads , pentru a realiza publicitate plătită, optimizând costurile
 • Social Media Marketing, pentru a-și putea putea promova produsele pe Facebook, Instagram șau alte rețele de socializare.

Cunoscând aceste sectoare, este deja posibil să înțelegem a priori (pe baza tipului de produs) care ar putea fi canalul optim. 

Daca aveti indoieli, puteti aloca un buget redus pentru toate modalitățile viabile pentru a testa care sunt cele mai bune soluții. Dacă nu sunteți în mod special familiarizați cu tehnicile de mai sus, este recomandat să angajați oameni care să se ocupe de ele. În acest caz, însă, costurile vor fi decisiv mai mari.

Cum functionează dropshipping

În momentul în care clientul cumpără un produs, dropshipper-ul incaseaza banii și trimite comanda direct producătorului. Aceasta pregătește mărfurile, având grijă de ambalaj și eventual folosind logo-ul dropshipper-ului, apoi trimite pachetul direct către client. 

După ce tranzacția a avut loc, dropshipper-ul emite o factură clientului final, în timp ce producătorul o va efectua direct către dropshipper. Pe parcursul acestei operațiuni, clientul nu va fi niciodată conștient de faptul că mărfurile i-au fost trimise de către un terț.

Comenzi manuale sau automate?

Procedura tocmai descrisă poate fi manuală sau automatizată.

Sistemul manual poate fi mai potrivit pentru cei care doresc să aibă întotdeauna situația sub control, deoarece în acest fel dropshipperii poate monitoriza întregul trafic al comenzilor primite și al comenzilor executate. 

Cu toate acestea intr-un magazin online cu multe tranzacții, este greu de urmărit fiecare operațiune individuală. Astfel, gestionarea automată a comenzilor nu este doar o alegere recomandată, dar aproape indispensabilă.

cum functioneaza dropshipping-ul

Cum sa incepeti o afacere de tip dropshipping

Deși odată demarată această activitate trebuie să se facă anumite premise. 

Este practic imposibil să nu deschideți o firma. Vânzările online nu sunt de natura ocazionale, iar cifra de afaceri a celor care vând pe web este puțin probabil să fie mai mică de 5.000 de euro pe an.

Prin urmare, este esențial să folosiți un PFA și serviciile unui contabil excelent. Pentru a avea puțin spațiu de respiro la început, va puteti baza pe regimul forfetar care garantează un minim de manevră suplimentară pentru cei care doresc să înceapă o afacere dropshipping. 

Al doilea pas este să decideți ce tip de platformă să utilizați. Există mai multe opțiuni:

Shopify

dropshipping platforme

Shopify este o platformă special concepută pentru vânzările online și este, de asemenea, deosebit de potrivită pentru dropshipping

Ușor și rapid de utilizat, este un serviciu care permite crearea de site-uri e-commerce. 

Alte caracteristici importante sunt asistența impecabilă, integrarea perfectă cu o serie aproape infinită de plugin-uri, precum și o secțiune de rapoarte (chiar dacă este disponibilă doar pentru planurile mai scumpe). 

Există de asemenea mici dezavantaje, cum ar fi limitările planului de bază și necesitatea de a utiliza completări externe pentru a fi în conformitate cu legile GDPR.

Costurile pentru magazin online cu Shopify:

În ceea ce privește costurile, este important să rețineți că:

 • Shopify de bază costă 29 de dolari pe lună, la care ar trebui să se adauge 2,9% plus 30 de centi dolari la tranzacții, plus 2% pe gateway-uri terțe.
 • Standard Shopify costă 79 de dolari pe lună, plus 2,6% plus 30 de cenți la tranzacții și 1% pe gateway-uri terțe.
 • Advanced Shopify costă 299 USD pe lună, la care se adaugă 2,4% și 30 de cenți la fiecare tranzacție, în plus cu 0,5% pe gateway-uri terțe.

Orice tip de abonament vă permite să vindeți un număr nelimitat de produse, să obțineți un spațiu web, un sistem de protecție împotriva fraudei, teme gratuite și plătite, precum și posibilitatea de a personaliza grafica site-ului dvs. 

Având în vedere ce oferă platforma, costurile propuse sunt destul de convenabile.

WordPress și WooCommerce

WooCommerce dropshipping

WordPress este cel mai popular CMS din lume, o platformă concepută inițial pentru bloguri și site-uri informative care, în ultimii ani, a reușit treptat să cucerească și zona de comerț electronic. 

Datorită numeroaselor plugin-uri disponibile, este posibil să transformăm un site WordPress în aproape orice tip de platformă.

Dacă intenționați să utilizați wordpress pentru a crea un magazin online, cea mai comună soluție este extensia WooCommerce. 

Acest plugin este foarte personalizabil și permite vânzătorului sau webmaster-ului responsabil de crearea și gestionarea site-ului, de a putea personaliza magazinul său digital într-un mod aproape total.

Desigur, pentru a-l utiliza pentru dropshipping, trebuie să cunoașteți atât WordPress cât și WooCommerce în profunzime. 

De subliniat – deoarece există numeroase ghiduri și tutoriale video care facilitează foarte mult utilizarea pluginului, acesta nu este un serviciu prefabricat și, din acest motiv, necesită mai mult timp pentru a fi configurat și modificat în funcție de nevoile dvs.

De asemenea, trebuie luat în considerare faptul că, banii economisiți cu Shopify (și chiar ceva mai mult), trebuie investiți în marketing. Neavând suportul unei platforme care se poate lăuda deja cu mulți clienți, trebuie să-ți creezi vizibilitatea de la zero.

Costurile WooCommerce:

Pluginul în cauză este open source și, prin urmare, este gratuit. Oricine îl poate descărca și instala pe site-ul său WordPress. Cu toate acestea, trebuie să se țină cont totuși că există costuri legate de domeniu, găzduire și temă.

eBay

vanzare produse pe ebay

eBay este o platformă de vânzări online foarte cunoscută și constituie una dintre cele mai mari piețe din lume. 

Vânzarea prin eBay vă permite să faceți afaceri cu milioane de clienți, permițându-vă să desfășurați activitățile de expediție la costuri mai mici. 

Platforma oferă, instrumente și funcții ideale pentru dropshipping. 

Este un serviciu ideal pentru cei care vor sa faca dropshipping și nu au timp sau dorința de a înveța cum să gestioneze un site web.

Desigur, există și dezavantaje, cau comisioane de vânzare destul de mari (până la 10%) și un sistem de licitații care nu se adaptează perfect dropshipping-ului.

Citeste si: cum sa vinzi p eBay

Alternativele

Deși Shopify, combinația WooCommerce / WordPress și eBay sunt de departe cele mai populare platforme si utilizate pentru dropshipping, exista si alternative:

 • Wix, un serviciu și mai simplu în mai multe moduri decât Shopify. Prețul său extrem de mic și soluțiile grafice foarte interesante îl fac un instrument ideal chiar și pentru cei care nu au gestionat niciodată niciun tip de site.
 • BigCommerce, o alternativă la Shopify. În comparație cu alte servicii, acesta are un număr mai mare de funcții native și mai puține plugin-uri disponibile. Tradus în termeni simpli, poate fi definit ca o platformă mai simplă de utilizat decât Shopify,
 • Squarespace: a luat naștere în principal ca un instrument pentru crearea de site-uri web. Datorită posibilității de a converti spațiul dvs. web într-un adevărat e-commerce, această platformă este potrivită și pentru utilizarea în sectorul dropshipping. În pofida costului care, comparativ cu Shopify, este puțin mai mare, este o opțiune demn de remarcat.
 • În cele din urmă, Ecwid este un instrument în multe feluri mult mai asemănător cu WooCommerce. Se integrează cu ușurință cu un site WordPress existent, permițând administrarea completă a unui coș de cumpărături. Costurile pentru care este oferit sunt, de asemenea, destul de mici.

Alegerea produselor ideale pentru dropshipping

Chiar înainte de a identifica producătorii pentru dropshipping, este bine să încercați să înțelegeți pe ce sector să vă concentrați. 

În zilele noastre, magazinele generice (mai ales dacă sunt mici și puțin cunoscute) au o viață ușoară. Pe de altă parte, prin specializarea pe cât posibil, există mai multe posibilități de a crea un sector de piață profitabil.

Cum îți poți alege propria nișă? Pașii de urmat sunt diferiți și, pentru cei care au cunostinte de web marketing, cu siguranță nu vor fi noi. Câteva sfaturi utile, în special pentru începători:

 • Identificați sectoarelor a caror produse au un volume de căutare ridicat și competitivitate redusă pe motoarele de căutare.
 • Cu excepția cazului în care există nevoi particulare, este bine sa iei in considerare produse care nu sunt supuse sezonalității, si a căror vânzare este constantă în cele 12 luni ale anului.
 • Evitați produsele care sunt prea fragile, mari, grele sau voluminoase.
 • Gândirea doar la marjă și nu la calitatea produsului vândut este o greșeală gravă. Pe lângă problemele legate de returnări, recenziile proaste și inevitabilul „word-of-mouth” de pe net pot falimenta cu ușurință o afacere.
 • Mai ales dacă importați din Asia, trebuie acordată atenție reglementărilor romane și europene. De fapt, este posibil ca unele produse fabricate în mod regulat în China să nu se conformeze și să provoace probleme legale.

de ce sa faci dropshipping

Unde si cum sa gasesti producatori pentru dropshipping?

Chiar înainte de a începe propria afacere în acest sector, este bine să înțelegeți unde și cum să identificați producătorii. Cea mai evidentă alegere în acest sens este Alibaba , cea mai mare platformă pentru descoperirea producătorilor angro din Asia. 

Cu toate acestea, în dropshipping, a nu privi în jur înseamnă limitarea semnificativă a veniturilor potențiale. Prin urmare, mai jos vom analiza unele platforme care constituie în prezent ceva mai mult decât simple alternative la Alibaba și Aliexpress (care face parte din aceeași multinațională).

Oberlo

Oberlo este un serviciu încorporat în Shopify. 

Aplicația legată de această platformă oferă un tablou de ansamblu complet a imaginilor, produselor și a prețurilor relative produselor comercializabile.

Selectarea celor mai siguri furnizori pe Aliexpress economisește timp și evită surprize neplăcute în faza de vânzare. Facilitățile în gestionarea a numeroase comenzi și timpurile de expediere destul de rapide sunt alte avantaje semnificative pentru a face dropshipping pe aceasta platforma.

SaleHoo

Deși este puțin cunoscut de cei care nu se ocupă de vânzările online, Salehoo este o platformă foarte interesantă din mai multe puncte de vedere. Platforma din Noua Zeelandă, fondată în 2005, oferă o serie de filtre foarte funcționale pentru cei care vor sa faca dropshipping.

O comunitate activă, cursuri de formare gratuite, bloguri și forumuri sunt o serie de factori destul de interesanți, care împing pe oricine este implicat în vânzările online, să arunce o privire asupra platformei.

Spocket

Pentru fiabilitate și timp de livrare, platformele asiatice prezintă adesea unele lacune. Atunci de ce să nu vă bazați pe furnizorii cu o locație mai apropiată? 

Spocket este o aplicație care permite retailerilor să localizeze producători și / sau angrosiști cu sediul în Europa sau America de Nord.

Cu toate acestea, ceea ce tocmai s-a spus nu este singurul avantaj legat de Spocket: reducerile, ușurința în gestionarea comenzilor sunt alte caracteristici importante. Pentru cei care doresc să exploreze alta piața decât cea chineză, Spocket oferă o alternativă valabilă.

Modalyst

Din nou, în vederea unor piețe alternative, merită menționat Modalyst. Este un serviciu care acționează ca intermediar între magazine și distribuitori, cu termene de livrare deseori foarte scurte. 

Aici puteți găsi produse pentru dropshipping deosebit de bune dacă vă orientați către piața americană, deoarece Modalyst oferă livrări în timp record.

Interfața apreciabilă și comisioanele destul de reduse (5% pentru fiecare vânzare) fac din acest serviciu unul dintre cele mai interesante din întregul sector.

Avantajele dropshipping-ului

Am menționat deja avantajele expediției într-un mod destul de vag. Dar care sunt motivele reale pentru care această metodă de vânzare este atât de răspândită pe net? În cele ce urmează, vom analiza principalele beneficii legate de dropshipping.

Nu necesita un depozit

Aceasta este principala prerogativă legată de acest model de afaceri. În urma filosofiei dropshipping, nu există taxe, utilități și nicio chirie aferentă depozitării mărfurilor. În plus, nu există niciun inventar.

Un e-commerce de acest tip nu are limite speciale în ceea ce privește tipurile de produse care pot fi vândute, deoarece nu este necesar să acumulați mărfurile pentru a le vinde.

Investiții inițiale reduse

La deschiderea unui magazin fizic, există o serie de cheltuieli deseori trecute cu vederea. Eventuala restructurare a spațiului, achiziționarea de mobilier și vitrine și multe alte costuri care, dacă sunt acumulate, pot avea o pondere specifică semnificativă in buzunarele antreprenorului.

Prin dropshipping, la fel ca în multe alte tipuri de afaceri online, investițiile inițiale sunt reduse.

Contrar a ceea ce susțin mulți, în realitate nu sunt nule. Să aveți un e-commerce, să mențineți un hosting și un domeniu și să desfășurați campanii publicitare sunt costuri, însă trebuie calculate atunci când intenționați să vindeți online prin propriul dvs. magazin digital. .

Livrările care vor fi plătite de producător

Expeditorul are avantajul considerabil de a fi capabil să lucreze (și să câștige) fără a fi nevoit să se ocupe de expedieri. Odată ce comanda a fost preluată, vânzătorul nu are alte obligații decât să gestioneze orice returnări sau probleme din partea cumpărătorului.

Posibilitatea de a lucra fără o poziție fixă

Cu un smartphone, tabletă sau laptop, vă puteți gestiona cu ușurință transferul. Acest lucru se traduce prin oportunitatea de a desfășura această activitate atunci când vă aflați în pereții locuinței, în timp ce călătoriți sau, de ce nu, pe mare.

Cu condiția să aveți acces la o rețea de internet, vă puteți continua activitatea. În acest sens, acest tip de afaceri merge complet cu perspectiva celui de-al doilea job.

Citeste si: cum sa faci bani de acasa

produse pentru dropshipping

Dezavantajele unui dropshipping ?

Desigur, există și dezavantaje asociate acestui model de afaceri particular. Acestea trebuie analizate cu atenție pentru a încerca să înțelegeți dacă dropshipping-ul este într-adevăr soluția ideală pentru nevoile și aspirațiile dvs. sau dacă este mai bine să apelați la alte tehnici.

Marje reduse

Faptul că producătorii suportă costurile de transport, exista repercursiuni asupra preturilor. Aceasta implică o reducere semnificativă a marjelor care, în sine, poate să nu fie o mare problemă (mai ales dacă automatizați procesul de vânzare), poate fi un factor negativ atunci când aveți bunuri care nu au satisfăcut clientul și, prin urmare, sunt returnate .

Managementul returnărilor

Indiferent de motivul returnarii, acesta este unul dintre cele mai mari obstacole pentru cei care intenționează să lucreze în dropshipping.

Logistica

Dacă la prima vedere faptul că nu trebuie să vă faceți griji de logistică poate fi un avantaj, această caracteristică legată de dropshipping are și laturi mai puțin pozitive. 

Mai ales atunci când se bazează pe furnizorii chinezi, termenele de livrare pot fi aproximative, deoarece urmărirea poate fi oarecum dificilă.

Relațiile cu producătorii

Fiabilitatea producătorilor este o caracteristică care trebuie căutată în orice tip de afacere. În cazul expedierilor nereușite sau a altor probleme, în ochii clientului principalul vinovat va fi expeditorul. 

Desigur, prețurile propuse (care trebuie întotdeauna însoțite de calitatea produselor) au o importanță fundamentală.

Un brand anonim

Tratând produse cu un brand potențial anonim și care nu sunt legate de comerțul electronic care le vinde, această activitate comercială face ca site-ul unui dropshipper să fie greu de diferențiat fata de concurență.  

Acest lucru, în special în sectoarele cele mai saturate, poate fi un dezavantaj imens.

Deschidere dropshipping in franciza

Filosofia dropshipping este adesea combinată cu cea a francizei. 

Bazându-vă pe franciză puteti găsi un magazin online și un sistem gata de a fi utilizat. 

Într-un astfel de context, nu este necesară nicio cunoaștere specială în ceea ce privește publicitatea și gestionarea de site-uri web. Compania de franciza este gata să furnizeze un e-commerce, să instruiască și să ajute dropshipperii inclusiv in probleme legale. 

Bazându-vă pe un brand binecunoscut, este posibil să aveți și avantaje semnificative în ceea ce privește imaginea.

Ca orice alt tip de franciză, există dezavantajul de a trebui să scoateți bani din buzunar pentru a putea obține cele spuse. 

În general, operațiunea poate costa câteva mii de euro chiar dacă, în echilibru, poate fi destul de convenabil. Cei care se pregătesc să abordeze afacerea online pentru prima dată, se confruntă cu unele greutati din lipsa de instruire. Acestea pot fi foarte scumpe atât din punct de vedere al timpului, cât și al banilor. 

A putea începe o aventură în franciză vă permite să limitați marja de eroare și să înțelegeți cum funcționează sectorul dropshipping.

Cat poti castiga prin dropshipping ?

După cum am văzut, modelul de afaceri cunoscut sub numele de dropshipping are punctele sale forte și punctele slabe. 

Totul depinde de o serie de factori. 

Platforma utilizată, publicitatea și identificarea canalelor potrivite pentru a cumpăra și revinde produse este foarte decisivă în această privință. 

Față de alte tipuri de vânzări, marjele sunt reduse, precum și riscurile. Așadar, pentru a obține mai multe venituri este bine să aveți o cifră de afaceri destul de mare.

Chiar dacă majoritatea oamenilor au venituri cuprinse între 50 și 200 de euro pe zi, cei mai pricepuți depasesc 1.000 sau 2.000 de euro pe lună. Toate acestea sunt rezultatul unor experiențe și studii continue.

Sper ca am reusit sa-ti explic ce inseamna dropshipping si de ce ai nevoie pentru a putea incepe o astfel de afacere. 

Bolboaca O.Alin Codrut
Bolboaca O.Alin Codrut

Sunt un liber profesionist și mă ocup in principal de SEO, SEM, WEB Analytics, WordPress și Inbound Marketing.

Ai nevoie de ajutor ? Contacteaza-ma: info@jurnaldedigitalmarketing.com

Despre Mine

Aboneaza-te la newsletter

Lasă un comentariu

Cere o consultanta gratuita

Va multumim !

Vă vom contacta in cel mai scurt timp posibil.