Blog » Digital Marketing » Ce este un vlog si cum poti face unul de succes

Ce este un vlog si cum poti face unul de succes

Pentru cei intrigati de video marketing, este imposibil să nu tina cont de unul dintre cuvintele cheie din industrie: vlog.

E un fel de abracadabra moderne care este capabil de a deschide uși atunci cand vrei sa devi cunoscut in lumea online.

Dar ce va sa zica mai exact acest termen? Și de ce în era digitală vlogurile sunt atât de eficiente pentru transmiterea unui mesaj?

Eu zic sa plecam de la definitie si apoi sa intram in detalii.

Ce este un Vlog?

Ca multe alte cuvinte ce provin din limba engleza si au devenit parte a vocabularului nostru, mulți oameni vorbesc despre vlogs și vlogging, dar aproape nimeni nu știe cu adevărat originea acestor termeni.

Vlog este – după cum sugerează și numele – un blog transpus sub forma unui video, o formă de jurnal video online.

Această primă definiție ne permite să subliniem una dintre caracteristicile specifice ale acestui fenomen: tendința sa narativă.

Fie că este vorba de deschiderea unei cutii cu produse de frumusete, reteta unui tiramisu sau rezumatul unei excursi de peste mări, un vlog spune o poveste pe care utilizatorul o găsește utila sau interesanta și-l îndeamnă să continue vizionarea.

Cea ce se numeste storytelling (transpunerea unei intamplari sau povesti) este ceea ce conduce utilizatorii YouTube să se aboneze la un canal în speranța de a vedea alte videoclipuri similare, precum si forța cea mai mare a unui vlog: de a fideliza spectatorul cu o narațiune captivantă și sinceră.

Deci, de ce un vlog are atât de mult succes?

În primul rând, pentru că e adevarat si o sa-ti explic ce vreau sa zic cu asta.

In acest tip de video editarea este foarte simpla iar efectele speciale audio și video sunt reduse la os, dacă nu sunt eliminate cu totul.

Motivul nu este lipsa mijloacelor, ci mai degrabă dorința de a se arăta fără filtre, expunându-se într-un mod onest și sincer. Și tocmai această transparență este recompensată de privitor, care în acest fel este mai probabil să aibă încredere în cuvintele vloggerului.

 

un vlog de succes

 

 Ai nevoie doar de un aparat de fotografiat mic – în unele cazuri, chiar și un telefon mobil – pentru a face un video, si nu echipamente sofisticate cum alti cred.

Cele mai de succes vloguri sunt cele cu video care trec direct la subiect, care arată în primele 12 secunde – timpul mediu de atenție – conținutul căutat de utilizator.

Cum sa faci un Vlog

Când oamenii se intreaba cum să creeze un clip video online, cei mai multi se așteaptă ca raspunsul sa aiba legatura cu tehnologiile de ultimă generatie și o cantitate semnificativă de resurse… Dar nu e cazul.

Pentru a filma un videoclip de scurtă durată, poti utiliza si camera smartphone-ului șau a tabletei, cu condiția să te asiguri că calitatea videoului și a sunetului este adecvată: un vlog care din primele imagini pare sa fi de proasta calitate, nu numai că nu va fi partajat de alti, dar va fi abandonat rapid de către utilizator.

Odată ce ai echipamentul necesar, nu începe filmare a primului lucru pe care il vezi in fata ochilor. Un vlog trebuie să arate spontan, iar pentru asta ai nevoie de planificare.

Trebuie să ti cont de lumina și fundalul pe care vei inregistra video-ul. Trebuie sa fie o legatura intre acestea si tema vlogului.

De exemplu, dacă vrei ca in vlog să vorbesti despre cărți, o idee bună ar putea fi sa filmezi stând la birou sau în fața unui raft bine ordonat. În cazul unui vlog de rețete, bucătăria este cu siguranță fundalul ideal.

Cum sa faci bani cu un vlog

Exista mai multe metode de generare de bani dintr-un vlog, fiecare potrivita pentru un anumit tip de continut si public tinta. 

Inainte de a incepe sa vorbim despre cifre, este bine sa ne amintim ca succesul (si profitul consecvent) al unui vlog este direct proportional cu volumul de trafic care poate fi canalizat cu munca produsa.

Sa vedem cateva dintre cele mai populare metode folosite de vloggeri pentru a castiga bani:

  • publicitate. Acesta consta in inserarea unor scurte pauze publicitare in videoclip . Acestea pot fi reclame lungi, reclame care dureaza cateva secunde sau bannere vizibile in partea de jos a ecranului. Nu toate platformele ofera un astfel de serviciu si deseori exista diverse cerinte
  • sponsorizare. In aceste cazuri, vloggerul continua sa prezinte sau sa recomande publicului un anumit produs . Este necesar un numar mare de followers si / sau care apartin unei anumite nise de piata
  • comert electronic, afilieri si vanzare de servicii. Vlog-ul poate fi un catalizator de trafic excelent catre o platforma de e-commerce.

In incheierea acestei scurte prezentari generale, as dori sa subliniez articolul „ Cat castigi cu YouTube? “, Util daca te gandesti sa deschizi un Vlog pe aceasta retea sociala si poate sa alegi sa devii un” influencer “.

Un vlog de succes

Cum pentru orice scriitor este imposibil de prezis, cum să facă romanul un bestseller, la fel este si in cazul unui vlog.

Cu toate acestea, există unele trucuri care pot contribui la crearea unui video de calitate:

Definirea publicului tinta: cine iti va urmarii vlogul, trebuie sa gaseasca o coerenta in tipul de videouri postate.  Dacă o vei face, comunitatea ta va crește și iti va recompensa munca.

Alege o temă și fii consecvent: decide la bun început ce fel de conținut dorești să propui urmaritorilor tăi și creează o serie de videoclipuri originale și proaspete în conținut, dar toate sa fie pe aceiasi tema.

Lasă-ți interesele să te ghideze. Ești pasionat de călătorie?

Documentează-ți aventurile cu o serie de videoclipuri filmate la fața locului.

Dacă ai o viață puțin mai puțin aventuroasă nu dispera: poti face videoclipuri in propria casă, propunând testarea anumitor produse sau gadgeturi, recenzii de cărți, jocuri video sau produse de înfrumusețare.

Dupa ce ai creat videoclipurile trebuie sa le distribui pe diverse canale pentru a ajunge la publicul tinta. Poti folosi social media marketing, email marketing, SEO si multe alte, in functie de nevoile si competentele tale.

Cu putina imaginatie di ambitie, poti creea un vlog de invidiat.

Daca ai intrebari, posteaza-le intr-un comentariu, iar eu voi raspunde in cel mai scurt timp posibil.

About the author

Alin O. Codruț Bolboacă

Alin O. Codruț Bolboacă, SEO Manager cu 10+ ani de experiență, a studiat in Milano si deține o diplomă în marketing digital. Este certificat de Facebook Ads și Google Ads. A lucrat cu clienți variind de la start-up-uri locale la multinaționale, oferind rezultate notabile. Vorbind fluent engleza și italiana, Alin colaborează cu clienți internaționali și se adaptează la diverse piețe. Urmăriți articolele sale pe acest site și conectați-vă pe LinkedIn.

Un comentariu la „Ce este un vlog si cum poti face unul de succes”

  1. Pingback: Merită să folosiți vlogging-ul pentru afacerea dumneavoastră? - Blogary

Lasă un comentariu