Blog » SEO » Google Passage Ranking – ce este si cum functioneaza

Google Passage Ranking – ce este si cum functioneaza

A fost unul dintre cele mai surprinzatoare anunturi ale ultimei editii Google Search On si a trezit imediat interesul comunitatii SEO.

Din februarie 2021 a debutat oficial Google Passage Ranking , noul sistem algoritmic datorita caruia motorul de cautare devine capabil sa identifice si sa clasifice in SERP, pasaje specifice din textul unei pagini care sunt relevante pentru intentia de cautare a utilizatorului.

Ce este Google Passage Ranking

Din punct de vedere istoric, Google Search evalua „ tot continutul unei pagini web pentru a determina daca este relevant pentru cautare”; cu toate acestea, pentru a oferi intotdeauna raspunsuri mai precise utilizatorilor, a fost necesar sa se studieze o solutie pentru a gasi informatii valide care ar putea „fi ingropate adanc intr-o pagina web”.

In practica, datorita dezvoltarii sistemelor de machine learning si inteligenta artificiala, algoritmii Google au devenit acum capabili sa inteleaga mai bine fiecare text publicat pe web si sa extrapoleze partile relevante pentru cautarea utilizatorului, care sunt, prin urmare, clasificate independent .

Google Passage Ranking ( „oficial“ numele dat sistemului in locul lu Google Passage Indexing, deoerece acesta se refera la clasificarea si nu indexarea paginilor) este util pentru identificarea elementelor de continut cu o valoare deosebit de informativa pentru utilizator, in cadrul unor pasaje de text deosebit de extinse si care acopera mai multe subiecte.

O noua oportunitate pentru continutul de tip long form

Anterior, daca te abateai de la subiect in continutul scris, putea reduce sansa ca o pagina sa apara in search, chiar si atunci cand continea raspunsul corect pentru o anumita interogare .

Acum, insa, cu Google Passage Ranking, motorul de cautare “cerna” algoritmic bucati lungi de continut si este capabil sa inteleaga ca un anumit pas sau o serie de pasi se refera la interogarea X, in timp ce un alt pas specific sau o serie de pasi din acelasi document se poate referi la interogarea Y.

Prin urmare, „Google poate clasifica acelasi continut, dar pasaje diferite in cadrul continutului respectiv, separat si pentru interogari diferite”, specifica Barry Schwartz : adica nu este „o indexare separata, ci o clasificare separata”.

Efectele Google Passage Ranking

Incepand cu 10 februarie, Google a anuntat lansarea Google Passage Rank pentru interogarile din SUA in limba engleza, anticipand ca „va fi disponibil pentru mai multe tari in limba engleza in viitorul apropiat si ulterior si pentru alte tari si limbi ”.

Conform rapoartelor preliminare, Google se asteapta ca aceasta actualizare sa aiba un impact major , imbunatatind aproximativ 7% din interogarile de cautare – motiv pentru care este una dintre cele mai asteptate si temute actualizari Google .

In termeni concreti, nu va fi posibil sa „se vada” schimbarea in SERP, deoarece pozitionarea pasajelor nu produce rezultate cu un aspect estetic diferit , ci o clasificare similara cu cea a celorlalte fragmente ale rezultatelor cautarii.

Ce se schimba cu aceasta actualizare

Roger Montti a propus din nou cateva consideratii ale lui Martin Splitt (Google Developer Advocate) in prezentarea actualizarii Google Passage Ranking, incepand sa clarifice ce tipuri de continut vor beneficia de noutate.

Cel mai mult vor beneficia paginile care au continut long form in care trateaza mai multe subiecte.

In exemplul oferit de Google – pur orientativ, cel putin din punct de vedere al designului – intrebarea „cum pot determina daca ferestrele din casa mea sunt din sticla UV” ofera acum un raspuns imediat mai degraba decat un rezultat mai general.

exemplu google passage ranking

Cum sa gestionati continutul: cum sa va pregatiti pentru passage ranking ?

Intentia Google este „sa-i ajutam pe cei care nu sunt neaparat familiarizati cu SEO sau nu stiu cum sa-si structureze continutul sau strategia de continut”, sa aiba rezultate mai bune ; s-a observat, ca „multi oameni creeza pagini lungi, care au dificultati in clasarea oricarui lucru, pentru ca totul este diluat in acest continut lung”.

Prin urmare, Google a decis sa imbunatateasca intelegerea mai detaliata a continutului unei pagini si a dezvoltat o metoda pentru a „ atribui un scor diferitelor parti ale unei pagini in mod independent ”: prin urmare, passage ranking este o schimbare pur interna care nu necesita interventia editorilor sau a creatorilor de continut, deoarece nu este nevoie sa „faceti modificari site-ulu, nici a paginii, nici a unui articol sau marcaj”.

Un exemplu al modului in care functioneaza passage ranking

Martin Splitt incearca sa ne simplifice modul in care sistemele Google analizeaza continutul cu noua actualizare algoritmica printr-un exemplu.

Sa luam cazul unei pagini uriase – dintr-un anumit motiv sau pentru ca autorul nu stia cu adevarat ce face – care vorbeste despre tone de legume , acoperind cinci subiecte diferite, dintre care unul este un tip de rosii, in timp ce restul pagina este despre castraveti si despre gradinarit in general.

Din punct de vedere istoric, Google ar fi identificat „legumele” ca subiect principal al paginii, dar probabil nu l-ar fi luat in considerare pentru interogari mai specifice, favorizand paginile care se ocupau mai detaliat de leguma unica.

Cu toate acestea, depasind limita anterioara de intelegere a limbii, acum Google este capabil sa inteleaga ca pasajul unic referitor la rosiile din acea pagina cuprinzatoare este relevant ca raspuns la utilizatorul care solicita informatii despre aceasta leguma si, prin urmare, clasifica pagina in acel SERP. „Pe toate legumele”.

Iata ce inseamna functia de „ clasificare mai detaliata a diferitelor lucruri ”: nu este un mod diferit de indexare a paginilor si nici nu este necesar sa faci ceva anume, ci doar sa creezi continut de calitate care „este relevant si potrivit pentru interogarea utilizatorului ”, chiar daca acea portiune reprezinta doar 10% din intregul continut.

Diferenta dintre passage ranking si future snippet

O alta informatie importanta furnizata de Google se refera la diferenta dintre pasaje si rich snippets , care initial (si datorita imaginii prezentate mai sus) pareau sa aiba trasaturi comune.

In realitate, Splitt a explicat ca acestea sunt doua sisteme complet separate : rich snippets primesc un raspuns „independent” gasit pe o pagina si apoi il insereaza intr-un context de „ raspuns instant ” , care este o interogare de cautare care nu necesita un raspuns aprofundat si poate fi raspuns cu cateva propozitii sau mai putin. In general, utilizatorul nu trebuie sa dea click pe linkul din fragmentul prezentat pentru a accesa site-ul, deoarece este „multumit” de informatiile obtinute direct in rezultatele cautarii.

Dimpotriva, functia de passage ranking identifica noi pagini cu continut „demn” de a intra in SERP ca link-uri clasice albastre, crescand astfel concurenta pentru anumite tipuri de interogari.

About the author

Alin O. Codruț Bolboacă

Alin O. Codruț Bolboacă, SEO Manager cu 10+ ani de experiență, a studiat in Milano si deține o diplomă în marketing digital. Este certificat de Facebook Ads și Google Ads. A lucrat cu clienți variind de la start-up-uri locale la multinaționale, oferind rezultate notabile. Vorbind fluent engleza și italiana, Alin colaborează cu clienți internaționali și se adaptează la diverse piețe. Urmăriți articolele sale pe acest site și conectați-vă pe LinkedIn.

Lasă un comentariu