Blog » Digital Marketing » Ce inseamna B2C si cum se difera de B2B

Ce inseamna B2C si cum se difera de B2B

Companiile pot fi clasificate nu numai pe baza pietelor geografice in care isi desfasoara activitatea, ci si pe baza publicului tinta . In functie de domeniu, daca spre exemplu clientii sunt consumatori privati, alte companii sau organisme publice, furnizorii si canalele lor de comunicare sunt alocate diferitelor categorii. Unul dintre acestea este sectorul „B2C”. Dar ce anume este si cum difera B2C de alte relatii de afaceri si alte forme de marketing?

Ce inseamna B2C ?

Acronimul „B2C” inseamna „Business to Consumer” si indica relatiile comerciale dintre companie si consumator . Aceasta include, de asemenea, intreaga comunicare a companiilor cu clienti privati potentiali sau existenti, adica marketing orientat catre consumator. Daca produsele sau serviciile unei companii sunt destinate altor companii, adica clientilor de afaceri, acestea se incadreaza in categoria B2B (Business to Business) .

Definitie: B2C

B2C este abrevierea termenului englezesc „Business to Consumer” si se refera la relatiile comerciale dintre companii si consumatori. Aceasta inseamna ca companiile isi concentreaza serviciile asupra clientilor privati si iau legatura cu acestia.

Diferenta dintre B2C si B2B

In timp ce „B2C” se refera la relatia dintre o companie si consumatorii privati, „B2B” se refera la relatiile de afaceri dintre cel putin doua companii. Chiar daca clientul este abordat in moduri diferite, B2C si B2B au puncte in comun . Mai mult, sectoarele se suprapun tot mai des, pe masura ce viata privata si cea profesionala se contopesc. Dar ce au in comun strategiile companiilor B2C si B2B?

  • Tinta: intreprinderile B2C vizeaza consumatorii finali privati si, prin urmare, deservesc o piata mai larga. Spre deosebire de B2B, grupul de consumatori B2C nu poate fi definit in termeni concreti, ci poate fi descris doar aproximativ, de exemplu prin intermediul profilului clientului sau al cumparatorului . Pentru a ajunge la numarul maxim de cumparatori, canalele de comunicare ale companiei trebuie sa fie cat mai largi posibil.
     
  • Registru: consumatorii finali privati nu au competente specifice in sector, motiv pentru care companiile B2C trebuie sa isi adapteze comunicarea la nivelul de cunostinte al publicului pe care il vizeaza. Daca, in calitate de companie, doriti sa fiti inteles de clientii dvs., continutul trebuie sa fie in primul rand informativ si relevant pentru compania respectiva.
     
  • Relatia cu clientii: spre deosebire de B2B, o relatie de afaceri stransa joaca un rol secundar in B2C. Conditia preliminara pentru o relatie de succes este o gestionare a relatiei cu clientii (CRM) functionala . Scopul CRM este de a asigura un serviciu bun si o comunicare cat mai individuala si personala, chiar si cu un numar mare de clienti. Construirea unei relatii pe termen lung cu clientul este mai putin importanta, deoarece furnizorii si consumatorii de obicei nu se intalnesc personal si consumatorii finali individuali comanda cantitati semnificativ mai mici.
    Mai mult, clientii privati de multe ori nu au nevoie de informatii mai detaliate despre companie pentru a efectua o achizitie. Pe de alta parte, in B2B, fiecare actiune urmareste obiectivul de a construi increderea necesara pentru a garanta o relatie de afaceri personala si pe termen lung.
     
  • Produse si servicii: produsele sau serviciile B2C sunt adesea create in serie si sunt destinate in principal utilizarii private. In schimb, clientii B2B asteapta produse sau servicii adaptate nevoilor lor individuale. Acest lucru necesita sfaturi mai exacte si mai multe explicatii cu privire la functiile serviciilor sau produselor.
     
  • Procesul de cumparare: In timp ce in deciziile de cumparare B2C sunt luate de o singura persoana, mai multi angajati ai unei companii sunt adesea implicati in procesul de cumparare B2B. Declansat de numarul mare de factori de decizie, procesul este mai complex si articulat decat in ​​B2C, unde deciziile sunt luate in general rapid. In B2C, considerat un instrument de vanzare, se foloseste influenta emotionala asupra consumatorului, in timp ce in B2B datele si informatiile despre produs sau serviciu sunt in general mai importante 

Prin ce canale se fac vanzarile B2C ?

Marketingul B2C cuprinde toate instrumentele de marketing destinate consumatorilor privati. Spre deosebire de clientii de afaceri, deciziile de cumparare ale consumatorilor sunt predominant emotionale. O strategie de marketing B2C isi propune, prin urmare, sa evidentieze beneficiile sau avantajele personale si emotionale ale produsului sau serviciului pentru consumatorul final. Cele mai frecvente strategii din aceasta industrie includ content marketing, e-mail, social media si site-uri web .

Content Marketing

Starnirea interesului cititorilor prin utilizarea continutului emotional este ceea pe ce se bazeaza marketingul B2C. Clientii B2C cauta raspunsuri la intrebari precum: Cum folositi produsul? Care sunt beneficiile concrete? Cine se afla in spatele produsului? Cum s-a facut? Calitatea indeplineste asteptarile? Ce spun alti clienti? Puteti utiliza urmatoarele masuri de strategie de continut pentru a viza clientii:

  • How-to: Un „how-to” este un scurt ghid care ofera informatii utile despre modul de utilizare a produselor sau serviciilor. Poate fi un text sau o grafica, o imagine sau un videoclip si se adreseaza in principal consumatorului. Este o modalitate de a ilustra beneficiile produselor sau serviciilor si poate avea un efect pozitiv asupra deciziilor de cumparare ale potentialilor consumatori.
     
  • Comparatii: multi consumatori isi compara produsele sau serviciile folosind site-uri web de comparatie a preturilor. Furnizorii care obtin scoruri mari la astfel de comparatii ar trebui sa le foloseasca cu siguranta. Oferiti clientilor materiale informative relevante, de preferinta pe site-ul web al companiei.
     
  • Insight: cu o perspectiva, veti contribui la consolidarea increderii clientilor in produs sau serviciu pe termen lung. Aceste tipuri de continut sunt informatii despre viata de zi cu zi care ilustreaza modul in care este creat un produs sau ce este necesar pentru a furniza un anumit serviciu. Acest lucru ofera companiei dvs. o fata si creeaza apropiere emotionala.
     
  • Intrebari frecvente: Multi consumatori au intrebari despre anumite produse sau cauta solutii concrete. In calitate de companie, ar trebui sa raspundeti la preocuparile clientilor dvs. cat mai repede si mai usor posibil si sa postati intrebari frecvente pe pagina FAQ a site-ului dvs. De asemenea, in multe cazuri, ar fi o idee buna sa raspundeti la intrebari individuale mai detaliat pe o pagina de blog.
     
  • Cunostinte generale: clientii interesati prefera sa vina la dvs. daca gasesc pe site informatii utile de baza si contributii tematice adecvate produselor sau serviciilor dvs. De asemenea, in acest scop este ideal sa folositi un blog. Continutul considerat util este adesea partajat si poate servi drept referinta. Acest lucru intareste perceptia companiei dvs., nu doar pe piata B2C.
     
  • Recenzii: convingeti clientii multumiti sa devina marturia companiei dvs. pentru a confirma credibilitatea si increderea in produsele sau serviciile oferite. Postati feedback scurt si interesant despre experientele cu continutul site-ului. O marturie buna se concentreaza in principal pe continut si ar trebui sa contina doar cateva propozitii.

Daca vrei sa aflati mai multe despre cum sa creati un continut de calitate, cititi articolul dedicat: Ce este Content Marketing si cum se face

Email Marketing

Trimiterea de buletine informative este o oportunitate excelenta de a stabili un contact regulat si direct cu clientul. Companiile B2C si B2B doresc sa atinga aceleasi obiective cu marketingul prin e-mail : achizitionarea de noi clienti si vanzarea de produse sau servicii . Cu toate acestea, strategiile difera in implementarea acestui proiect. Contrastele se datoreaza diferitelor orientari ale tintei in sectoarele B2C si B2B, care necesita diferite forme de comunicare.

Motivele care ii determina pe consumatori sa se aboneze la un buletin informativ sunt variate. Unii clienti vor sa se distreze sau sa fie la curent cu noutatile, altii sunt interesati de informatii utile si de ofertele actuale. Personalizati-va buletinul informativ pentru a viza destinatarii cu o felicitare individuala si continut personalizat.

Un impact emotional puternic este adesea cheia succesului in comunicarea cu clientii B2C. Publicul dvs. ar trebui sa simta centrul atentiei si sa se poata identifica cu marca dvs. 

Daca vrei sa stiti mai multe despre cum sa creati campanii de email marketing, cititi si: Email Marketing: ce inseamna si cum se foloseste, ghid complet

Social Media Marketing

Companiile decid sa utilizeze marketingul pe retelele de social media din mai multe motive. Acestea pot influenta pozitiv cresterea imaginii, pastrarea clientilor si achizitionarea acestora. 

Alegerea platformei potrivite joaca un rol decisiv. In timp ce o companie B2B ar trebui sa fie reprezentata in retelele comerciale comune precum LinkedIn, Twitter si Facebook, acestea sunt platformele sociale indispensabile pentru orice companie B2C. Daca compania dvs. foloseste retele sociale diferite, este important sa le diferentiati intre ele prin continut diferit. Daca postati continut identic pe toate portalurile, consumatorii nu vor fi motivati sa va urmareasca activitatile pe mai multe canale.

Unul dintre cele mai mari beneficii ale marketingului pe retelele sociale este ca puteti introduce produse sau servicii noi si puteti primi feedback direct . In schimb, contactul direct cu clientul necesita un grad ridicat de abilitati de comunicare. Consumatorii doresc sa fie luati in serios – puteti indeplini aceste asteptari oferind raspunsuri rapide si folosind un ton adecvat.

De asemenea, este logic sa oferiti utilizatorilor posibilitatea de a evalua produsele si serviciile. Raspunsul cu masuri adecvate creste satisfactia clientilor. Nivelul ridicat de personalizare faciliteaza crearea unei relatii de incredere cu compania. 

Daca vreti sa aflati mai multe despre cum sa faceti social media marketing cu succes, cititi si: Ce inseamna Social Media Marketing si cum se face

Site-ul web

Site-ul este vitrina companiei dvs. Daca un potential consumator viziteaza pagina site-ul., acesta ar trebui sa poata sa isi gaseasca drumul cu usurinta si sa aiba o impresie pozitiva. Un site web usor de utilizat este foarte important. 

Companiile B2C se confrunta cu provocarea zilnica de a personaliza comunicarea cu clientii lor. Spre deosebire de furnizorii B2B, acestia se adreseaza unui grup imens si foarte eterogen de consumatori privati. Cu toate acestea, pentru a realiza personalizarea maxima posibila, compania ar trebui sa-si cunoasca mai bine clientii . 

Acest lucru se poate face prin crearea de profiluri de clienti in care toate datele relevante din punct de vedere comercial ale clientilor sunt inregistrate si combinate. Retelele sociale ofera, de asemenea, multe oportunitati de a va conecta direct cu consumatorii privati si de a aduna opinii si feedback. Aceste si alte masuri de marketing B2C vizeaza cresterea loialitatii clientilor. 

Abordarea corecta imbunatateste orientarea produselor sau serviciilor dvs. catre tinta si este recompensata de o mai mare satisfactie a clientilor, precum si de o crestere a vanzarilor. Companiile ar trebui sa profite de aceasta oportunitate pentru a tine pasul cu concurentii lor.

About the author

Alin O. Codruț Bolboacă

Alin O. Codruț Bolboacă, SEO Manager cu 10+ ani de experiență, a studiat in Milano si deține o diplomă în marketing digital. Este certificat de Facebook Ads și Google Ads. A lucrat cu clienți variind de la start-up-uri locale la multinaționale, oferind rezultate notabile. Vorbind fluent engleza și italiana, Alin colaborează cu clienți internaționali și se adaptează la diverse piețe. Urmăriți articolele sale pe acest site și conectați-vă pe LinkedIn.

Lasă un comentariu