Blog » instrumente Google » Ce este Google EAT si de ce este important

Ce este Google EAT si de ce este important

Sunt sigur ca ai mai auzit de acest acronim si te-ai intrebat ce este Google EAT ?

Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness. Sau, pentru a spune în romana, experiență, autoritate, fiabilitate : asta înseamnă Google E-A-T , sistemul cu care motorul de căutare își invită qualilty raters să evalueze conținutul de pe web.

Pentru a explica mai bine ce este Google EAT trebuie sa plecam de la origini.

În 2015 am început să vorbim despre o nouă metodă de cercetare a calității paginilor dezvoltata de Google, apoi a fost introdusă treptat și în recomadarile pentru quality raters , documentul care servește tocmai pentru a ghida activitatea evaluatorilor în numele Google, recent actualizat cu conceptul de EAT.

O indicație pentru a verifica calitatea paginilor

Scopul companiei din Mountain View este îmbunătățirea constantă a experienței de căutare a utilizatorilor săi și respectarea așteptărilor acestora, iar introducerea (și formalizarea) paradigmei EAT servește tocmai pentru a oferi un anumit punct de referință, astfel încât rezultatele să fie de înaltă calitate și sa răspunda optim la intențiile de căutare ale persoanelor.

Ce spune Google despre EAT

În cadrul ghidurilor pentru evaluatori de calitate (aici pdf oficial în engleză ) există un paragraf specific dedicat aprofundării a ceea ce Google înseamnă prin EAT , care începe prin definirea intențiilor motorului de căutare:

„Amintiți-vă că primul pas pentru a evalua calitatea paginii este să înțelegeți adevăratul scop al paginii ”, scrie Google evaluatorilor săi de calitate utilizând (încă o dată) termenul purpose, pe care în ultimul timp îl întalnim frecvent. 

“Site-urile sau paginile fără niciun fel de scop util , inclusiv paginile create fără intenția de a ajuta utilizatorii sau care ar putea răspândi ura, provoaca daune, să înșele sau să dezinformeze oamenii ar trebui să primească cel mai mic rating”.

Paginile trebuie să aibă un scop util

Și apoi, iată acronimul EAT: „Pentru toate celelalte pagini care au un scop util, cantitatea de experiență, autoritate și fiabilitate (EAT) este foarte importantă”. 

În plus, Google adaugă că „există valori EAT ridicate în paginile și site-urile de internet de toate tipurile, chiar gossip, modă, site-uri de umor, dar și în forumuri și pagini de Q&A”, deoarece „unele tipuri de informațiile se găsesc aproape exclusiv pe forumuri și în cadrul discuțiilor, unde o comunitate de experți poate oferi perspective valoroase pe teme specifice ”.

recomdari google EAT

 

Ce inseamna EAT pentru Google ?

Să încercăm să analizăm mai îndeaproape ce este Google EAT analizand cele trei litere care alcătuiesc acronimul EAT inventat de Google pentru a căuta calitatea în paginile web. 

Prin expertiză ne referim la experiența pe care un scriitor ar trebui să o demonstreze că o are în legătură cu subiectul specific , derivând din faptul că s-a confruntat cu cazuri similare în cariera sa profesională.

Definițiile experienței, autorității, fiabilității

Cuvântul Authoritativeness este poate mai ambiguu, deoarece mulți se gândesc imediat la autoritate: în realitate vorbesc despre capacitatea de a fi recunoscută de comunitate ca experți într-un sector sau subiect.

În cele din urmă, Trustworthiness (Credibilitatea) este un element legat de scopul pentru care site-ul publică anumite conținuturi, pentru a se evita publicarea de informații false sau pagini create pentru vizibilitate sau un potential câștig fără nici un scop util pentru utilizator.

Prin urmare, în cele din urmă, ceea ce Google caută este un sistem care să protejeze utilizatorii de rezultate cu o calitate scăzută în SERP-uri care ar putea oferi informații dăunătoare și, dimpotrivă, să asigure (și să ne asigurăm) că paginile poziționate în rezultatele sale de căutare au conținut corect și verificabil, în special în subiecte sensibile.

Într-o recenzie recentă, Dave Davies pe SearchEngineJournal descris într-o manieră exhaustivă cele trei criterii ale paradigmei, oferindu-ne informații valide.

Experiență / Competenta

Este parametrul care se referă la experiența și competența celor care creează conținutul, cu referire specifică la conținutul unic al paginii care trebuie judecat și nu la site-ul în ansamblu.

Criteriile de evaluare nu sunt definite , ci se bazează mai degrabă pe bunul simț , contextul și intențiile utilizatorilor.

Atunci când căutați informații despre energia solara, un studiu aprofundat al cauzelor, impactului, statisticilor ș.a.m.d de către o fundație majoră, o instituție sau o agenție guvernamentală va avea probabil note mari.

Prin urmare, evaluarea expertizei examinează contextul și capacitatea de a aborda un subiect cu competență, pentru a satisface nevoile și cerințele utilizatorilor.

Autoritate

Autoritare conținutului este judecat de valoarea conținutul în sine și de domeniu.

În general, acest lucru ar putea fi bazat pe semnale externe, cum ar fi backlinks și calitatea acestora atât pentru conținutul paginii particulare, cât și pentru întregul domeniu. 

Citeste si: Link Building: Ce este si cum se face, Ghid complet (cu trucuri si secrete)

Cu toate acestea, trebuie să ne amintim de un brevet Google din 2015 care se clasifică pe rezultatele căutării pe baza valorilor entității:

 • Corelare , răspunzând la întrebarea „cât de legate sunt două entități?”
 • Notabilitate : “Cât de remarcabilă este o entitate din domeniul său?”
 • Contribuție : „cum este privită entitatea de lume?”, Trebuie luate în considerare recenzii critice sau alte referințe obiective?
 • Premii : “Entitatea a primit premii?”

Fiabilitate / Incredere

Fiabilitatea conținutului este apreciată din nou atât de încrederea atribuită conținutului, cât și de cea de care se bucură site-ul în întregul său.

Este similar autorității, dar cu unele aspecte mai specifice: în loc să se concentreze în primul rând pe volumul referințelor de calitate, analizează semnale și site-uri mai specifice.

Un exemplu care se foloseste în recomandari este B.B.B, Better Business Bureau , o organizație din SUA a cărei misiune este de a oferi sfaturi consumatorilor și de a aduna informații despre companii pentru a evalua (și a dezvălui) nivelul reputației lor. 

Deși nu exista o declaratie oficiala despre utilizarea acestui rating ca semnal pozitiv, am citit că „o evaluare negativă bazată pe un volum semnificativ de utilizatori ar putea fi utilizată ca semnal negativ” pentru fiabilitatea site-ului.

Google EAT și site-uri, indicațiile care trebuie respectate

Documentul Google oferă informații foarte utile pentru îmbunătățirea nivelului EAT pentru anumite tipuri de site-uri:

 • În sectorul consultanței medicale , conținutul trebuie să fie scris sau produs de persoane / organizații cu expertiză medicală adecvată sau certificări de nivel profesional. Sfaturile medicale trebuie făcute într-un stil profesional și trebuie editate, revizuite și actualizate periodic.
 • În industria știrilor, articolele ar trebui să fie scrise cu profesionalism jurnalistic și să includă conținut faptic prezentat pentru a ajuta utilizatorii să înțeleagă mai bine evenimentele. De obicei, surse de știri cu EAT-uri ridicate au publicat politici editoriale stabilite și procese de revizuire solide.
 • Pagini de informare pe teme științifice ar trebui să fie produse de către persoane sau organizații cu expertiză științifică adecvată și reprezintă un consens științific stabilit asupra problemelor în care există.
 • Pentru paginile de consultanță financiară, juridică, fiscală etc., conținutul ar trebui să provină din surse fiabile și să fie verificat și actualizat periodic.
 • Conținut cum ar fi remodelarea locuinței și sfaturi despre probleme familiare ar trebui să fie redactate de experți sau să indice surse de experiență.
 • În cele din urmă, chiar și pentru paginile despre hobby-uri, ar fi necesar să se arate competența : nu înseamnă că trebuie să demonstrezi cu dovezi că ești capabil în acel domeniu anume, ci să înțelegi competența și abilitățile prin conținutul publicat .

Ce înseamnă YMYL ?

Recomandarile ne informează, de asemenea, care sunt temele sesibile pentru Google, ce se încadrează aproape perfect în faimosul câmp al paginilor YMYL – Your Money Your Life

Această expresie indică tot conținutul online care poate avea un impact asupra vieții oamenilor și în special în ceea ce privește situatii precum stabilitatea economică ( bani ), sănătatea, siguranța și fericirea ( viața ).

Conținut Google și Your Money Your Life

Mai precis, Google invită quality raters să aibă grijă deosebită in a verifica fiabilitatea, credibilitatea și autoritatea site-urilor care au pagini ce permit utilizatorilor să facă achiziții sau să transfere bani (inclusiv serviciile home backing) și conținut de informații pe finananciare (cum ar fi sfaturi pentru investiții, cumpărare de locuințe etc).

In ceea ce priveste „Life” , paginile ce contin informații medicale și de sănătate cu privire la diverse aspecte (medicamente, nutriție, boli) sunt sub observație ; pagini de informare juridică (consiliere juridică sau conținut de informații pe teme medico-legale precum divorțul, testamentele, protecția copilului etc.); conținut de pentru informarea cetateanului (informații publice / oficiale, actualizări privind legile publice și programele guvernamentale, știri pe teme importante în afaceri, evenimente internaționale, politică etc.).

Pentru a obține o pozitie bună pe Google, prin urmare, este clar că avem nevoie de niveluri ridicate de EAT , deoarece motorul de căutare dorește să-l protejeze pe utilizator și să-l facă sa se simta în siguranță atunci când navighează pe pagini cu un conținut atât de delicat. Sfaturi cu adevărat utile sau o soluție concretă la o problemă într-un mod transparent și sigur.

Importanța EAT pentru paginile web

Pe langa cele spuse, e corect sa afirmam ca criteriile EAT Google și quality raters determină valoarea unui site: evaluatorii externi motorului de căutare examinează paginile ținând cont de indicațiile referitoare, pentru a verifica dacă site-ul oferă o experiență bună a utilizatorului și dacă conținutul îndeplinește standardele cerute.

Google EAT și SEO 

În ceea ce privește relația dintre paradigma EAT, SEO și poziționare, există totuși câteva elemente care trebuie înțelese în detaliu: în primul rând, aceste criterii se referă la modul în care Google direcționează evaluatorii de calitate în activitatea de asistență către îmbunătățirea generală a funcționării algoritmilor motorului de căutare și nu sunt utilizate pentru examinarea site-urilor web individuale.

În rezumat, acest lucru înseamnă că Google nu include oficial parametrii EAT ca si factor de ranking.

Cum să îmbunătățiți EAT pe un site, sfaturi practice

Este util să știi cum să îmbunătățești scorul de experiență, autoritate, fiabilitate al unui site printr-o serie de acțiuni rapide.

 • Îmbunătățirea și actualizarea conținutului publicat

În primul rând, așa cum este subliniat și în recomandarile Google, conținutul trebuie actualizat constant, mai ales dacă s-au adăugat informații suplimentare sau diferite pe care utilizatorul ar trebui să le cunoască. 

Evident, așa cum repetăm adesea, conținutul trebuie să fie de calitate , unic, complet, original și nu este duplicat de alte site-uri sau pagini interne; mai bine să evitați „ conținut subțire ”, articole cu informații limitate și cantitate redusă de cuvinte, dar, în general, trebuie să încercați să oferiți informațiile potrivite cu cuvintele potrivite.

 • Cum să crești autoritatea articolelor

Pentru a crește nivelul de autoritate al paginii, puteți introduce link-uri către articole relevante din surse autoritare, care semnalează relevanța conținutului pentru Google. 

Mulți recomandă apoi includerea unei biografii a autorului pentru fiecare conținut editorial publicat, care poate oferi un fel de garanție a competențelor în ceea ce privește subiectul, chiar dacă nu este un criteriu evaluat de Google în ceea ce privește clasamentul.

 • Optimizați datele structurate și aveți grijă de conștientizarea mărcii

Investiția în personal branding poate servi pentru a îmbunătăți scorul EAT, la fel cum este util să raportați orice certificare oficială și acreditare în domeniul sănătății, legal și așa mai departe pe site-ul web. 

În plus, includerea datelor structurate poate ajuta crawlerii să încadreze mai bine informațiile din pagină și, eventual, să împingă Google să prefere site-ul față de concurenți.

Citeste si: Date Structurate – ce sunt si cum se folosesc

Ultimul punct asupra căruia analiștii SEO par să fie de acord este să limiteze prezența conținutului generat de utilizator. Deși nu reprezintă întotdeauna un factor negativ, găzduirea conținutului inserat liber de utilizatori vă expune riscurilor de informații nesigure, contrar criteriilor EAT.

Lasă un comentariu

Va multumim !

Vă vom contacta in cel mai scurt timp posibil.