Optimizarea SEO a unui PDF este un pas important.
Un blog are pagini HTML, iar un pdf optimizat SEO ti s-ar putea parea inutil pe moment.
Dar ce se intampla cand incarcati un CV online? Sau cand atasati un document care se poate descarca in articolele dvs.?
La fel cum exista metode de optimizare a imaginilor si a paginilor web , exista si reguli SEO pentru PDF-uri.
Iata pasii pe care ii puteti pune in practica inainte de a publica un document care poate face diferenta in strategia dvs. online.
Prima intrebare este clara: de ce sa va plictisiti cu o optimizare buna a documentelor PDF ? Simplu: Uneori, oamenii cauta doar asta.
In multe cazuri, puteti face descoperiri fascinante cu o buna cercetare a cuvintelor cheie : cand oamenii cauta sabloane, carti electronice, formulare, documente de completat, au nevoie de ceva diferit de pagina web.
Aspectul interesant este tocmai acesta: Google arata rezultatele PDF in serp tocmai pentru ca stie ca, in unele cazuri, nevoile oamenilor nu se limiteaza la o pagina HTML.
Continut
Cum sa indexati un fisier PDF pe Google
Google este capabil sa indexeze fisierele PDF . Acest lucru inseamna ca daca introduceti documentul intr-un folder de pe site-ul web, motorul de cautare este capabil sa-l gaseasca si sa il indexeze.
Evident, nu este singurul format pe care Google il introduce in serp: exista si fisiere Excel, Power Point si DOC.
Asigurati-va ca nu exista noindex care sa incetineasca activitatea crawlerului si, mai ales, sa nu salvati PDF-ul ca imagine: a avea o fotografie pentru a citi in loc de text face totul mai dificil, lent, mai complex.
Optimizarea SEO a PDF-urilor: verificati indexarea
Google ofera o metoda de cautare avansata pe web pentru a afisa formate specifice. Daca doriti sa cautati fisiere PDF indexate care sa abordeze subiectul SEO, asa cum am vazut mai sus cu exemplu unei carti, introduceti doar tipul de interogare : PDF SEO.
In acest fel, sugerati Google sa caute doar fisierele PDF legate de subiectul respectiv. Puteti perfectiona cautarea si mai mult, indicand unde ar trebui sa fie cuvantul cheie. De exemplu, puteti combina operatori precum filetype:PDF SEO.
Introduceti cu atentie metadatele in fisiere
PDF-urile au metadate care pot fi introduse cu Adobe Reader. Puteti face acest lucru accesand Fisier> Proprietati . Aici puteti introduce titlul, subiectul (care sunt echivalente cu eticheta si meta descrierea titlului ), autorul si cuvantul cheie.
Recomand sa nu lasati nimic in afara: orice informatie poate fi utila pentru optimizarea SEO a fisierelor PDF.
Titlul unui PDF este ca cel al unei pagini web: este primul lucru pe care il intalneste crawler-ul Google si este acela caruia ii va oferi cea mai mare importanta.
Prin urmare, optimizarea titlurilor unui PDF in metadate este importanta: folositi regulile de redactare SEO.
Optimizati PDF-ul ca o pagina web
Exista programe pentru crearea de PDF-uri care genereaza documente fara text. Sunt imagini. In acest caz, optimizarea SEO nu este concludenta: Google vede PDF-ul ca o pagina web si, daca nu exista text, nu poate continua.
Evitati continutul duplicat
PDF-urile contin adesea texte deja prezente pe site, cum ar fi cartile electronice care colecteaza articole online. In acest caz, riscul este de a crea continut duplicat.
Folositi un text unic in PDF-urile pe care doriti sa le indexati, in caz contrar, puneti-le in noindex pentru a evita probleme.
Adaugati etichete alt la imagini
Nu uitati sa adaugati, pe langa metadate, si textul alternativ la imagini . Acest pas, baza unei bune optimizari a imaginilor SEO , poate fi efectuat: Instrumente> Accesibilitate> Setare text alternativ.
Folositi headings in PDF
Similar cu paginile si articolele de blog: utilizati headings pentru a structura continutul fisierelor PDF. Acest lucru este important pentru vizitatorii si motoarele de cautare care trebuie sa inteleaga rapid ierarhia documentelor.
Cum se introduc H2, H3 si H4 intr-un PDF? Regulile sunt aceleasi. Ar trebui sa utilizati o singura eticheta H1 pentru fiecare fisier PDF, apoi folositi titluri disponibile pana la H6 cum credeti de cuvinta, amintind intotdeauna ierarhia dintre diversele rubrici. Nu trebuie improvizat.
Lucrati la linkuri de intrare si de iesire
Optimizarea SEO a PDF-urilor, ce inseamna? Ca puteti insera legaturi intr-un fisier care duce la resursele pe care le preferati.
Venind de pe acelasi site sau din domenii diferite . Mecanismul este similar cu cel al paginilor web, nu se schimba prea mult: trebuie sa gasiti legaturi bune de intrare.
Citeste si: link buiding : ce este si cum se face
Optimizarea SEO PDF in sinteza
- Introduceti un titlu optimizat cu cuvintele cheie potrivite.
- scrieti o descriere interesanta si fluida (subiect).
- nu uitati de autorul documentului PDF.
- Adaugati titlu in Portable Document Format.
- folositi cateva cuvinte descriptive pentru numele fisierului.
- inserati etichete alt in imagini si link-uri (interne si externe).
Comprimarea fisierului PDF
Pentru a utiliza PDF-ul, trebuie sa reduceti dimensiunea fisierului . Greutatea documentelor este importanta, exista plugin-uri WordPress pentru comprimarea imaginilor si optimizarea paginilor. Instrumentele pentru editarea PDF-urilor :
Cum se face optimizarea SEO a unui PDF ?
Tocmai am enumerat pasii pentru o buna optimizare SEO a PDF-urilor. Fisierele in cauza sunt utile pentru a aduce valoare continutului pe care il publicati, dar trebuie gestionate in cel mai bun mod posibil .
Mai aveti ceva de adaugat? Scrieti in comentarii.